Cholesterol & Voeding

Wat is de invloed van voedsel op cholesterol?

Cholesterol & Voeding

Zoals algemeen bekend is, is vet voedsel slecht voor het cholesterolgehalte. Want teveel ''slechte vetten'' eten, verhoogt niet alleen je cholesterol maar kan ook nog zorgen voor overgewicht en gebrek aan energie.

Om goed te kunnen begrijpen welke invloed vet heeft op je lichaam en je cholesterolgehalte is het belangrijk om te weten wat vet nou eigenlijk is en wat het met je doet, zodat je begrijpt waarom de ''goede'' vetten je bondgenoot zijn in de strijd om je cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen.Maar wat zijn vetten precies?

Vet bestaat uit verbindingen tussen vetzuren en glycerol. Er kan onderscheid gemaakt worden in goede en slechte vetten.

In ons voedsel komen drie soorten vetten voor:

Verzadigde vetten en cholesterol

verzadigde vettenAllereerst zijn er de verzadigde vetten. Deze vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben weinig nut voor het lichaam en kunnen door het lichaam alleen maar omgezet worden in cholesterol.

Verzadigde vetten zijn daarom erg slecht voor je als je al een te hoog cholesterolgehalte hebt.

Het voedsel waarin vooral verzadigde vetten voorkomen zijn vooral de vette zuivelproducten zoals volle melk, room en bijvoorbeeld 48+ kaas. Ook vleesproducten kunnen een hoog vetgehalte hebben, zoals worst, varkensvlees, fastfood en snacks.

Ook zitten er veel verzadigde vetten in snacks zoals koekjes en chocolade.

  • Onverzadigde vetten en cholesterol

onverzadigde vettenTen tweede zijn er de onverzadigde vetten. Deze vetten bevatten een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Het lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken,  daarom heeft ons lichaam deze vetzuren wel nodig.

Onverzadigde vetzuren staan beter bekend als de omega 3 vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren worden door het lichaam gebruikt voor o.a. de opbouw van nieuwe cellen. De omega vetzuren zorgen ook voor een verhoogde weerstand en een lagere bloeddruk. Tevens helpen deze vetzuren je bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

[pullquote]Onverzadigde vetten zijn daarom gezond en goed voor je cholesterolgehalte.[/pullquote]

Voedsel waarin vooral de gezonde onverzadigde vetten voorkomen zijn plantaardige oliën, alle soorten noten, zaden en vette vis zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien.

Ten derde zijn er de transvetten. Dit zijn ook wel verzadigde vetten die door een chemische bewerking van vloeibare naar vaste vorm veranderen. Kort door de bocht wordt olie in boter veranderd. Dit proces verlengt de houdbaarheid cholesterol vettenvan een product. Door de chemische bewerking, worden de vetzuren van deze soort vet niet herkend door het lichaam en daarom ook niet omgezet. Deze vetzuren hechten zich daarom direct aan de celwanden en zijn daarom het meest ongezond van alle soorten vet.

Belangrijk: transvetten verhogen ook nog je LDL (slechte) cholesterol en verlagen je HDL (goede) cholesterol. Deze vetten moet je hoe dan ook vermijden en helaas is het in Nederland nog niet verplicht voor de fabrikanten om deze vetten te vermelden. Hierdoor worden ze in de noemer ''verzadigde vetten'' gezet.

Richtlijn transvetten

Nogmaals, het voedsel waarin transvetten in verwerkt zijn, moeten hoe dan ook vermeden worden! De voedingsindustrie geeft echter alleen aan of er in producten verzadigde of onverzadigde vetten zitten. Of er transvetten in voeding zit wordt momenteel alleen in Amerika aangegeven.

Andere benamingen die worden gegeven aan transvetten is gedeeltelijk gehard plantaardig vet of gehydrogeneerd gehard  vet. Transvetten komen vooral voor in gefrituurd voedsel zoals fastfood. Margarine bakvetten en braadvetten moeten daarom vooral niet gebruikt worden. Daarom is het aan te raden om voedsel te mijden waarin veel vet zit en dat lang houdbaar is.

Nog een aantal voorbeelden hiervan zijn diepvriesgebak, koekjes en deegwaren, chips, beleg, popcorn (fabriek), koffiepoeder, melkpoeder etc.

Voeding en Cholesterol zijn onafscheidelijk

Onverzadigde vetten zijn de "goede" vetten. Ze zijn gezond voor je hart en kunnen daadwerkelijk helpen om je cholesterolniveaus onder controle te krijgen en op een natuurlijke manier verlagen.

Er zijn twee belangrijke soorten onverzadigde vetten- zoals hierboven al genoemd de enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. De enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen lagere LDL cholesterol bevorderen, daarbij kunnen meervoudig onverzadigde vetten  HDL-cholesterol verhogen. Sommige vormen van meervoudig onverzadigde vetten kunnen ook nog de triglyceriden verlagen, dit zijn de totale vetten en hebben een positieve of negatieve invloed op je cholesterol.

Meer informatie over triglyceriden: "Triglyceriden"

Aanbevelingen

Het nationale cholesterol onderwijsprogramma heeft aanbevolen dat je consumptie van enkelvoudig onverzadigde vetten niet meer dan 20% van je normale dagelijkse calorie inname mag zijn, overwegend dat je meervoudig onverzadigde vetinname niet meer dan 10% van wat je totaal eet per dag mag zijn.

Als je te hoge cholesterol hebt zul je hoe dan ook meer moeten gaan letten op welke vetten je eet. De regel is om zo min mogelijk verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde omega vetten en transvetten volledig vermijden!

Transvetten zorgen ervoor dat je meer kans loopt op overgewicht, wat weer een hogere bloeddruk en hoge cholesterol kan veroorzaken.

[pullquote]Zorg ervoor dat je keuken een verandering ondergaat van slechte vetten naar goede vetten![/pullquote]

==================================

Hieronder nog even een korte samenvatting wat betreft vetten!

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten:

* pinda's (sommige mensen zijn allergisch, hier op letten)
* olijven
* noten-amandelen, pecannoten, pistache noten, cashewnoten
* avocado
* zaden-sesam
* oliën – olijf, sesam, peanut, canola

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetten:

* walnoten
* zaden – pompoen, zonne bloem
* lijn zaad
* vis – zalm, tonijn, makreel
* oliën – saffloer, soja bonen, maïs

==================================

Als je het niet zeker weet, controleer zelf altijd de voedseletiketten. Let op enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Soms staat er alleen totale vetten of onverzadigd.

Voeding en cholesterol: Conclusie

Actie ondernemenVoeding heeft erg veel te maken met cholesterol, zowel positief als negatief. Medicijnen kunnen je te hoge cholesterolgehalte snel doen dalen maar op lange termijn kan vervelende bijwerkingen hebben zoals spierpijn, pijn in de gewrichten, oververmoeidheid en nog veel meer!

De meest genomen medicijn tegen hoog cholesterol is statine, deze staat bekend omdat het spierpijn, spierkramp en  geheugenverlies kan veroorzaken. Daarnaast kunnen er zelfs libido problemen ontstaan. Toch nemen 1 miljoen Nederlanders dagelijks cholesterolverlagers om hart- en vaatziekten te voorkomen. Persoonlijk ben ik van mening dat je alleen medicijnen moet nemen als het echt niet anders kan. En vaak kun je eenvoudig cholesterol verlagen met een aantal simpele aanpassingen in je dagelijkse routines.

Daarnaast is de kans groot dat je medicijnen op ten duur niet meer goed aanslaan. Dit komt omdat je lichaam "gewend kan raken aan medicijnen". Je cholesterol verlagen is meer dan een dieet volgen en vergt meer wilskracht dan de meeste mensen denken.

[pullquote]Het is mogelijk door middel van  de juiste natuurlijke methoden om je cholesterol fors laten dalen.[/pullquote]

Je hebt je eigen verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid, waarom zou je dit dan alleen overlaten aan medicijnen? Op een natuurlijke manier kun je ook je cholesterol verlagen. Een gezond lichaam is iets wat we allemaal kunnen bereiken!

Voor meer informatie over het verlagen van te hoge cholesterol, neem een kijkje op de blog: "Cholesterol blog"

Op een natuurlijk manier je cholesterol verlagen? Neem dan kijkje op de Cholesterol Catalogus Pagina voor meer tips!