Alles Over Cholesterol

Een totale samenvatting over cholesterol

Cholesterol samenvatting
Cholesterol samenvatting

Op deze website kan je praktisch alles vinden wat je moet weten over cholesterol. Vragen als "wat is cholesterol, en wat zijn de oorzaken?" worden allemaal beantwoord op deze  site. Dit artikel is een globale samenvatting van alles over hoog cholesterol. Staat je "antwoord" er niet op? Speur dan even verder op de site.

Lees verder: "Cholesterol blog"

Wat is cholesterol?

Cholesterol is stof (een vetachtige stof) die in ons lichaam voorkomt. Cholesterol komt voor in de natuur, in de vorm van dierlijk vet. Plantaardig vet bevat geen cholesterol. Cholesterol is een belangrijk onderdeel van je lichaam en je lichaam kan zelfs niet zonder. Je hebt meer cholesterol in je lichaam zitten dan je denkt. Je wist misschien wel dat je lichaam voor 75% uit water bestaat?

Nou, je hersenen bestaan bijvoorbeeld uit ongeveer 10% cholesterol. Cholesterol heeft een aantal belangrijke taken in je lichaam. Het is een van de belangrijkere bouwstoffen, maar kan ook voor problemen zorgen. Hart- en vaatziekten zijn een steeds groter  probleem aan het worden en een grote oorzaak hiervan is te hoge cholesterolwaarden.

HDL cholesterol

Je hebt goed cholesterol en slecht cholesterol. Goed cholesterol wordt aangeduid als HDL. De directe werking van HDL is de negatieve effecten van de slechte cholesterol "LDL" tegengaan. Het is daarom dus ook niet erg als je hier erg veel van in je bloed hebt zitten. Voeding en andere factoren hebben invloed op het gehalte van goede cholesterol in je lichaam. Met name bepaalde voedingsmiddelen zorgden voor een optimale hoeveelheid van goede cholesterol in je lichaam.

hdl cholesterol

LDL cholesterol

LDL is een ander woord voor slecht cholesterol. Wanneer men praat over een te hoog cholesterol gehalte en hoe slecht dit wel niet voor je is, hebben ze eigenlijk alleen maar over deze vorm van cholesterol. Hier moet je dus zo min mogelijk van in je bloed hebben.Zoals voeding invloed heeft op het gehalte van goede cholesterol in een lichaam, heeft voeding ook grote invloed op het slechte cholesterol in je lichaam.

Naast goede en slechte cholesterol (HDL en LDL) heb je ook nog triglyceriden. Dit is een vet die voor versnelling zorgt voor aderverkalking. Het is dus belangrijk dat je deze vorm van cholesterol ook laag houdt.

ldl cholesterol

Meer informatie: "Alles over HDL en LDL"

Gevolgen en symptomen van cholesterol

Als ik schrijf "hoog cholesterolgehalte" of "hoog cholesterol" heb ik het eigenlijk alleen maar over het LDL gehalte. Hoe lager de LDL en hoe hoger het HDL. Er zijn verschillende oorzaken waarom je LDL te hoog is. Leeftijd en geslacht zijn een aantal factoren hiervan. Dit zijn helaas geen factoren die beïnvloed kunnen worden. Nog een factor je relatief belangrijk is (waar je ook geen invloed op hebt) is erfelijkheid. Dit zijn de 3 belangrijke factoren waar je geen invloed op hebt.

Daarnaast zijn en (gelukkig) nog wel een heleboel factoren waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Al deze factoren kunnen we samenvatting in 1 woord, levensstijl.  Je levensstijl bepaalt eigenlijk alles. De hoeveelheid stress je hebt, of je sportief bent, hoe zwaar je bent en dus ook hoe hoog je cholesterolgehalte is.

Voeding

cholesterol en voeding
cholesterol en voeding

Je hebt het vast wel eens eerder op deze blog gelezen. Voeding is een van de meest belangrijke factoren waarom iemand zijn LDL te hoog kan zijn. Je lichaam kan zelf cholesterol aanmaken en de rest wordt aangevuld door bepaalde voedingsmiddelen.

Wanneer je teveel voedingsmiddelen binnenkrijgt die veel cholesterol bevatten zal je niveau LDL doen stijgen en kunnen je aderen verkalken. Daarom is het zaak dat je goed op je voeding let. Eerder hebt ik al verteld dat dierlijk vet veel cholesterol bevat.

Voorbeelden van dierlijk vet zijn: lever, rood vlees, en het hart. De grootste bron van cholesterol is orgaanvlees. Het is dus niet erg om dit af een toe te eten, maar het is wel raadzaam om goed op te letten hoeveel je hier van eet en voor de magere variant te kiezen!

Plantaardig

Plantaardig voedsel bevat geen cholesterol en heb je dus teveel LDL in je bloed zitten, dan weet je precies wat je moet doen om dit te verlagen. Groeten en fruit bevatten geen cholesterol en wat je cholesterolgehalte betreft kun je hier dus niet genoeg van eten.

Tegenwoordig is er in de supermarkt zo verschrikkelijk veel "troep" te koop, dat je het vaak niet eens in de gaten hebt dat meer dan de helft van de voedingsmiddelen in je boodschappen mandje je cholesterol niveau negatief beïnvloed.  Niet alleen voedsel heeft invloed, ook bepaalde dranken zoals koffie kunnen invloed uitoefenen op je LDL gehalte.

Om het bovenstaande verhaal kort samen te vatten is het eigenlijk zaak dat je een goed en gebalanceerd voedingspatroon moet hebben!

Bewegingbewegen

Beweging is goed voor, tenslotte is je lichaam gebouwd om veel te bewegen. Wanneer we dit niet doen, wordt ons lichaam lui! Je immuunsysteem zal hierdoor (op lange termijn) verzwakken, je conditie gaat achteruit en naast nog veel andere gevolgen kan je cholesterol spiegel ook beïnvloed worden.

Bewegen kan nooit kwaad, al sport je slechts 20 minuten per dag kan dit een hele hoop betekenen voor je gezondheid op lange termijn.

Roken

Ik heb je al verteld dat je cholesterolgehalte wordt beïnvloed door je levensstijl. Een belangrijke factor voor een gezonde levensstijl is het feit of je wel of niet rookt. Je immuunsysteem en je gezondheid zal afnemen in de loop der tijd als je veel rookt. Heb je hoge cholesterol? Stop dan direct met je roken of verminder tenminste. Je zult merken dat je binnen een aantal weken je cholesterol niveau aanzienlijk hebt verlaagd.

Alcohol

Een andere onderschatte boosdoener van cholesterol is natuurlijk alcohol. Dit is eigenlijk nooit echt goed voor je, op geen enkel mogelijke manier. Een borreltje op zijn tijd zorgt voor gezelligheid en kan geen kwijt. Veel alcohol nuttigen is belastend voor je nier en zal je gezondheid een trap geven. Optimale gezondheid? Matig je alcohol gebruik, houd het in de hand.

Symptomen en gevolgen van cholesterol

Op korte termijn zijn er niet echt gevolgen, maar die komen op lange termijn zeker naar voren. Je zult snel moe worden, je conditie gaat achteruit, minder zin om te eten en je voelt je vaak niet optimaal. Dit is nog niet eens het ergste gevolg van hoge cholesterol op lange termijn.

De kans op hart- en vaatziekten is aanzienlijk vergroot op het moment dat je een te hoge cholesterol hebt. Hart- en vaat ziekten zijn de nummer 1 doodsoorzaak van Nederland (al een geruime tijd).

gevolgen hoog cholesterol

Meer informatie: "Gevolgen cholesterol"

Cholesterol verlagen op een natuurlijke manier!

Cholesterol is een steeds groter groeiend probleem. De laatste jaren stijgt het percentage Nederlanders die hier last van heeft gestaag. De reden hiervoor is, is dat er tegenwoordig te veel factoren bestaan die een negatieve invloed hebben op onze levensstijl. Daarom is het ook niet zo raar dat de gemiddelde levensstijl steeds "slechter wordt". de trend is om tegenwoordig bewuster met ons leven om te gaan. Fitness programma's, dieet en andere coachingprogramma's ontwikkelen zich steeds sneller en de behoefte aan persoonlijker coaching groeit elke dag. Het lijkt alsof ik elke dag meer e-mails ontvang met vragen over gezondheid!

Het hebben van een te hoge waarde aan cholesterol heeft een duidelijke correlatie met een ongezonde levensstijl. Wil je van cholesterol af? Of in ieder geval je cholesterol op een goed niveau hebben, zorg dan dat jij iets aan je levensstijl doet. Als je hier hulp bij nodig hebt ga dan aan de slag met mijn natuurlijke methode om je cholesterol te verlagen.

Meer tips: Elke week worden er nieuwe artikelen/onderzoeken geplaatst op de cholesterol blog

Voor meer informatie en tips om je cholesterol te verlagen.
Klik dan hier: "Hoog Cholesterol Verlagen"