Cholesterolwaarden
Overtollig cholesterol kan plaque tussen de lagen van de vaatwanden vormen, waardoor het moeilijker is voor je hart om het bloed te laten circuleren. Plaque kan openbreken en bloedstolsels veroorzaken. Als een stolsel een slagader die de hersenen voedt blokkeert dan veroorzaakt dat een beroerte. Als het een slagader is die het hart voedt, dan veroorzaakt het een hartaanval.
Er zijn twee soorten cholesterol: "goed" en "slecht" cholesterol. Te veel of te weinig van een bepaald type – kan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een hartaanval of een beroerte veroorzaken. Het is belangrijk om de niveaus van het cholesterol in je bloed in de gaten te houden zodat jij en je arts de beste strategie  kunnen bepalen om je risico te verlagen.
Het maken van gezonde keuzes als het gaat om voeding en meer bewegen zijn belangrijke eerste stappen in het verbeteren van je cholesterol. Voor sommige mensen kan het ook nodig zijn om cholesterolverlagende medicatie te gebruiken om hun risico op een hartaanval of een beroerte te verminderen. Gebruik de hier verstrekte informatie om een gesprek te beginnen met je arts over jouw cholesterol en wat je kunt doen om je risico op een hartaanval en beroerte te verlagen.
Cholesterol en cholesterolwaarden in detail uitgelegd
Het zal je misschien verbazen dat cholesterol op zichzelf helemaal niet zo slecht is als meestal wordt beweerd. In feite, is cholesterol één van de vele substanties die door ons lichaam wordt gemaakt en gebruikt wordt om ons lijf gezond te houden.
Cholesterol is een soort vet dat door je lever wordt gemaakt. Een deel van het cholesterol komt uit het voedsel dat je eet. Voedingsmiddelen die afkomstig zijn van dieren - zoals eieren, vlees en zuivelproducten – bevatten cholesterol. Voedingsmiddelen die plantaardig zijn bevatten geen cholesterol. Maar het is niet alleen de cholesterol in voedsel dat telt. Voedsel met veel verzadigd vet (gehydrogeneerde plantaardige vetten, tropische vetten (palmolie) en dierlijke vetten) kunnen ook je cholesterolgehalte verhogen.
Cholesterol kan niet worden oplost in bloed. Het moet door dragers door je bloedbaan worden getransporteerd. Deze worden ook wel lipoproteïnen genoemd en ze kregen deze naam omdat ze zijn gemaakt van vet (lipiden) en eiwitten.
De twee typen lipoproteïnen die cholesterol van en naar de cellen dragen zijn low-density lipoproteïne of LDL en high-density lipoproteïne HDL. LDL en HDL-cholesterol, samen met een vijfde van je triglyceriden niveau, vormen je totale cholesterol niveau die door een bloedtest bepaald kan worden.
LDL (slecht) cholesterol
LDL-cholesterol wordt beschouwd als "slecht" cholesterol, omdat het bijdraagt aan de vorming van plaque, een dik hard laagje dat de slagaders kan verstoppen en er voor zorgt dat ze minder flexibel worden. Deze aandoening staat ook wel bekend als atherosclerose. Als er een stolsel gevormd wordt, en dit een vernauwde slagader blokkeert, kan dat tot een hartaanval of een beroerte leiden. Een andere aandoening, de zogenaamde perifere arteriële ziekte, kan ontstaan wanneer door de vorming van plaque een slagader vernauwt die het bloed naar de benen brengt.
HDL (goed) cholesterol
HDL-cholesterol wordt beschouwd als "goed" cholesterol, omdat het helpt om het LDL-cholesterol uit de slagaders te verwijderen. Experts geloven dat HDL fungeert als een beschermer omdat het LDL-cholesterol uit de bloedvaten naar de lever brengt, waar het wordt afgebroken en wordt verwijderd uit het lichaam. Een kwart tot een derde van je bloedcholesterol wordt gedragen door HDL. Een gezond niveau van HDL-cholesterol kan je ook beschermen tegen een hartaanval en een beroerte, terwijl er van lage niveaus van HDL-cholesterol is aangetoond dat het de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
Triglyceriden
Triglyceriden zijn gemaakt van een ander type vet en deze worden gebruikt om overtollige energie uit je dieet op te slaan. Hoge niveaus van triglyceriden in het bloed worden in verband gebracht met atherosclerose. Verhoogde triglyceriden kunnen worden veroorzaakt door overgewicht en obesitas, fysieke inactiviteit, roken, alcoholmisbruik en een dieet dat zeer hoog is in koolhydraten (meer dan 60 procent van de totale calorieën).
Onderliggende ziekten of genetische aandoeningen zijn soms de oorzaak van de hoge triglyceriden. Mensen met hoge triglyceriden hebben vaak ook een hoog totaal cholesterol niveau, met inbegrip van een hoog LDL-cholesterol (slecht) niveau en een laag HDL-cholesterol (goed) niveau. Veel mensen met hart- en vaatziekten of diabetes hebben ook hoge triglyceriden niveaus.
Lp(a) cholesterol
Lp(a) is een genetische variant van LDL (slecht) cholesterol. Een hoog niveau van Lp(a) is een belangrijke risicofactor voor de vroegtijdige ontwikkeling van vetafzettingen in de slagaders. De werking van Lp(a) is nog niet geheel duidelijk, maar het reageert met stoffen in de vaatwanden en draagt bij aan de opbouw van vetafzettingen.
Oorzaken van een te hoog cholesterol
Een hoog cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, een oorzaak van hartaanvallen en het verlaagt de bloedlipiden niveaus naar een cardiovasculair risico.
Hoge niveaus van LDL leiden tot een ophoping van cholesterol in de slagaders, terwijl HDL het cholesterol juist naar de lever vervoert voor de verwijdering hiervan uit het lichaam. Een ophoping van cholesterol is onderdeel van het proces dat ook wel atherosclerose wordt genoemd en dat bloedvaten vernauwt waardoor er plaque vormt wat voor een beperking van de bloedstroom zorgt.
Een hoog cholesterolgehalte is een gevolg van beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare risicofactoren. Twee belangrijke risicofactoren, dieet en lichaamsbeweging zijn aanpasbaar, wat betekent dat er iets kan worden gedaan om deze risicofactoren te veranderen en de kans op hoge cholesterol te verminderen.
Het beperken van de inname van vet in de voeding helpt bij het beheren van je cholesterolgehalte. Voedingsmiddelen die het volgende bevatten kunnen het beste worden vermeden:
- Voedsel dat rijk is aan cholesterol
- Vlees, kaas en eigeel zijn bronnen van cholesterol.
- Cholesterol (van dierlijk voedsel, zoals eigeel, vlees en kaas)
- Verzadigd vet (aanwezig in sommige vlees, zuivelproducten, chocolade, gebak en gefrituurde en bewerkte voedingsmiddelen)
- Transvet (gevonden in sommige gebakken en bewerkte voedingsmiddelen).
Het hebben van overgewicht of obesitas kan ook leiden tot een hoger LDL-niveau in het bloed en regelmatige lichaamsbeweging kan zeer nuttig zijn bij het beheer van deze risicofactor.
De belangrijkste oorzaken van te hoge cholesterol zijn genetische - zeer hoge LDL-niveaus worden gevonden in de erfelijke aandoening familiaire hypercholesterolemie.
Een abnormaal cholesterolgehalte kan ook ondergeschikt zijn aan het volgende:
- Diabetes
- Lever- of nierziekte
- Polycysteus ovarium syndroom
- Zwangerschap en andere condities die het niveau van de vrouwelijke hormonen verhogen
- Traag werkende schildklier en geneesmiddelen die het LDL-cholesterol verhogen en het HDL-cholesterol verlagen (progestageen, anabole steroïden en corticosteroïden).
Waarom is een hoog cholesterolgehalte ongezond?
Cholesterol is nodig voor een goede gezondheid maar teveel cholesterol in je bloed kan je risico op een hartaanval of een beroerte juist verhogen. De extra cholesterol in het bloed kan worden opgeslagen in je bloedvaten (grote bloedvaten) en ervoor zorgen dat ze vernauwen. Grote voorraden van cholesterol kan een slagader volledig blokkeren. Als een slagader die bloed naar het hart brengt wordt geblokkeerd kun je een hartaanval krijgen. Als een slagader die bloed naar de hersenen brengt wordt geblokkeerd kun je een beroerte krijgen.
Cholesterol reist door het bloed in verschillende soorten vormen ook wel lipoproteïnen genaamd. Low-density lipoproteïnen (LDL) levert cholesterol aan het lichaam, en high-density lipoproteïnen (HDL) verwijdert cholesterol uit het bloed.
Teveel LDL-cholesterol is slecht voor je lichaam, omdat het zich ophoopt in de bloedvaten, terwijl HDL juist wel goed is omdat het helpt bij het verwijderen van cholesterol uit de bloedbaan. Het is de balans tussen de verschillende vormen van cholesterol die je vertelt wat jouw cholesterolgehalte is.
Wanneer moet ik beginnen met het controleren van mijn cholesterol ?
Als je 20 jaar of ouder bent, overleg dan met je huisarts om te zien of je je cholesterol moet laten testen. Als je geen risicofactoren hebt, begint een routinematige screening meestal op de leeftijd van 40 voor mannen en 50 voor vrouwen of eerder indien ze zijn gestopt met een regelmatige menstruatie.
Hoe vaak je je cholesterolgehalte moet laten controleren, hangt af van je leeftijd, familiegeschiedenis en of je andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebt. Als je cholesterol hoog is, kan je huisarts je adviseren hoe vaak je je cholesterolgehalte moet laten controleren.
Andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten:
- Als je een man van 45 jaar of ouder bent
- Als je een vrouw van 55 jaar of ouder bent
- Het hebben van een mannelijke ouder, grootouder, broer die voor de leeftijd van 55 jaar hart-en vaatziekten had
- Het hebben van een ouder, grootouder, of zuster die voor de leeftijd van 65 hart-en vaatziekten had
- Roken
- Het hebben van een hoge bloeddruk
- Het hebben van diabetes
- Het hebben van een totaal cholesterol: HDL-cholesterol van boven de 4
- Het hebben van een LDL-cholesterol niveau boven 2,0 mmol / L (in aanwezigheid van andere risicofactoren)
- Het hebben van een HDL-cholesterol van 1,0 mmol / L
- Ernstig overgewicht
- Het hebben van overtollig vet rond je taille (meer dan 102 cm voor mannen en 88 cm voor vrouwen)
- Een beroerte of een hartaanval hebben gehad
- Angioplastiek of een hartoperatie
- Weinig bewegen
- Metaboolsyndroom
- Als je al langer dan 5 jaar hormonale substitutietherapie krijgt
Wat zijn de juiste cholesterolwaarden?
Je arts zal je cholesterolgehalte meten. Als het totale niveau te hoog is, kan er een tweede test worden uitgevoerd om de niveaus van het HDL en het LDL te meten. Als je totale cholesterol hoog is als gevolg van een hoog LDL-niveau heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten of een beroerte. Als je totale cholesterol hoog is vanwege een hoog HDL-gehalte loop je geen verhoogd risico.
Je arts kan op basis van je risicofactoren voor hart- en vaatziekten en met behulp van je leeftijd, geslacht, totaal en HDL-cholesterol, je bloeddruk, medicijn gebruik en je rookgedrag de voor jouw gezonde niveaus bepalen
Het lipidenprofiel in je bloedonderzoek rapporteert de niveaus van cholesterol en triglyceriden in het bloed. Dit zijn de gezonde marges volgens de artsen, maar het belangrijkste blijft toch om echt de verhouding van LDL tot HDL-cholesterol te bekijken wat 2:1 zou moeten zijn.
Totaal cholesterol
Lager dan 200 mg / dl: Goed
200-239 mg/dl: Te hoog
240 mg/dl en daar boven: Gevaarlijk hoog
LDL-cholesterol
Lager dan 70 mg/dl: Te laag
Lager dan 100 mg/dl: Te laag
100-129 mg/dl: Goed
130-159 mg/dl: Hoog
160-189 mg/dl: Te hoog
190 mg/dl en daar boven: Gevaarlijk hoog
HDL-cholesterol
Lager dan 40 mg/dl (mannen): Slecht
Lager dan 50 mg/dl (vrouwen): Slecht
50-59 mg/dl: Beter
60 mg/dl en daar boven: Goed
Triglyceriden
Lager dan 150 mg/dl: Zeer goed
150-199 mg/dl: Goed
200-499 mg/dl: Te hoog
500 mg/dl en daar boven: Gevaarlijk hoog
Traditionele medicijnen: Statines
Het doel van de behandeling met geneesmiddelen voor iemand met hypercholesterolemie zal afhangen van hun individuele cholesterolgehalte en andere risicofactoren, maar een statine behandeling wordt doorgaans voorgeschreven aan mensen met een hoger risico op een hartaanval, en slecht dieet en weinig lichaamsbeweging.
Het voorschrijven van statines heeft in de afgelopen jaren veel discussie in de medische gemeenschap veroorzaakt omdat men vindt dat de bijwerkingen die worden geassocieerd met deze geneesmiddelen verder moeten worden onderzocht.
Hoewel veel patiënten baat hebben bij statines om hun cholesterol te verlagen en hun risico op een hartaanval te verminderen heeft een significant aantal patiënten ook flinke bijwerkingen van statines, waaronder statine-geïnduceerde myopathie en vermoeidheid maar ook bijvoorbeeld een groter risico op diabetes en de complicaties daarvan gemeld. Uit bewijsmateriaal van observationele studies blijkt dat zo'n 10-15% van de gebruikers van statines statine-gerelateerde spier bijwerkingen, zoals spierpijn en myopathie ontwikkelen.
Uit een recente studie, waarbij onderzoekers de gegevens van 25.970 gezonde volwassenen bekeken om zo 3.351 gebruikers van statines en 3.351 niet-gebruikers te vinden bleek dat tijdens de follow-up periode van ongeveer 6,5 jaar 14% van de patiënten diabetes ontwikkelden, een cijfer dat vergelijkbaar is met de nationale trend. Interessant is echter dat degenen die statines hadden gebruikt een 85% hoger risico op diabetes en tweeënhalf keer het risico op diabetes complicaties hadden. Ook was er een 12% toename van de kans op overgewicht of obesitas in vergelijking met degenen die geen statines gebruikten.
Uit dezelfde studie bleek dat patiënten die regelmatig statine gebruikten het grootste risico op diabetes (2,55 maal hoger), diabetische complicaties (3,68 maal hoger), en overgewicht / obesitas (1,58 maal hoger) hadden.
Statines zorgen voor de remming van het enzym HMG CoA wat nadelige gevolgen voor het lichaam heeft omdat zo de productie van het co-enzym Q10, een belangrijk onderdeel van de energieproductie in de spieren en de hersenen wordt verminderd. In feite is co-Q10 geconcentreerd in de hartspier, en als er te lage niveaus van deze voedingsstof zijn kan dat de gezondheid van het hart aantasten.
Het effect van statines op de co-Q10 synthese en de synthese van vitamine D (dat berust op cholesterolproductie), worden geassocieerd met spierpijn en pijn en vermoeidheid. Overschakelen naar een andere statine medicatie, of het verhogen van de inspanningen om cholesterol te verlagen door middel van veranderingen in levensstijl kunnen helpen bij het verlichten van statine-geïnduceerde myopathie en andere ongewenste effecten van deze medicijnen.
Welke voedingsmiddelen zijn gezonde keuzes?
Het verlagen van je cholesterolgehalte door het eten van gezonde voeding die laag in vet is is echt gemakkelijker dan je zou denken. Het kost meestal alleen een beetje gezond verstand en echte interesse in het verbeteren van je gezondheid. Je hoeft niet te stoppen met het eten van je favoriete voedsel, maar je moet ze misschien minder vaak eten of soms gewoon vervangen door gezondere keuzes. Voedingsmiddelen die laag in totaal koolhydraten zijn, verzadigde en transvetzuren zijn, maar hoog in complexe koolhydraten, eiwitten, mono en meervoudig onverzadigde vetten kunnen je helpen om gewicht te verliezen.
Cholesterolverlagende voedingsmiddelen
Als je graag je cholesterol wilt verlagen is het volgen van een goed dieet de sleutel. Hier zijn de top voedingsmiddelen en voedingsstoffen die op een natuurlijk manier voor een lager cholesterol kunnen zorgen:
- Omega-3Â vetten - Voedingsmiddelen met die hoog zijn in omega-3 vetten kunnen je helpen bij het verhogen van je HDL-cholesterol en bij de vermindering van het risico op hart- en vaatziekten.
- Voedingsmiddelen met een hoog gehalte oplosbare vezels - Oplosbare vezels binden het cholesterol in het spijsverteringsstelsel waardoor deze worden uitgescheiden door het lichaam. Goede keuzes zijn fruit, groenten, noten en gekiemde zaden en andere vezelrijke voedingsmiddelen.
- Olijfolie - Helpt je om het HDL-cholesterol te verhogen.
- Knoflook en uien - Deze twee cholesterolverlagende voedingsmiddelen helpen je bij het verlagen van je LDL-cholesterol vanwege hun zwavelhoudende verbindingen die helpen om de slagaders schoon te houden.
- Kruiden - Voeg een verscheidenheid aan kruiden zoals basilicum, rozemarijn en kurkuma toe aan je voedsel omdat deze antioxidanten bevatten die cardio-beschermend zijn en je kunnen helpen bij het verlagen van je cholesterol.
Voedingsmiddelen die je cholesterol verhogen
- Suiker en geraffineerde koolhydraten – Deze stimuleren de lever om meer cholesterol te produceren en ze verhogen je kans op ontstekingen.
- Alcohol - Stimuleert de lever ook om meer cholesterol te produceren, en het verhoogt je kans op ontstekingen. Een glas rode wijn per dag kan goed zijn voor je hart zijn, maar meer dan dat zal je cholesterol verhogen.
- Gehydrogeneerde vetten - Plantaardige oliën zijn pro-inflammatoire en kunnen je cholesterol verhogen.
- Cafeïne - Te veel cafeïne kan je cholesterol verhogen. Beperk koffie of thee tot 1-2 kopjes per dag.
- Transvetten - Verhoogt je LDL-cholesterol en je kans op ontsteking en het risico op hart- en vaatziekten.
Dieet tips voor normale cholesterolwaarden
Je kunt een aantal dingen doen om je cholesterol niveau te verbeteren. Het eten van gezonde voeding kan je helpen bij het verlagen van je LDL-cholesterolgehalte en gezonde voeding kan je helpen om je lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van cholesterol. Je kunt je HDL-cholesterol verhogen door te stoppen met roken als je rookt, door het verliezen van gewicht als je overgewicht hebt en door het doen van oefeningen.
Het volgen van een gezond en vetarm dieet verlaagt bijna altijd het cholesterolgehalte. Als gezond eten, sporten en andere veranderingen na ongeveer drie tot zes maanden niet werken, kan je huisarts je medicijnen voorschrijven om je cholesterol te verlagen. Dit is een levenslange behandeling dus hier moet goed over worden nagedacht en eigenlijk alleen worden overwogen als gezonde gewoonten niet werken.
Cholesterol verlagen # 1: Haver
Haver is een rijke bron van vezels die bèta-glucaan bevatten; deze vezel is van het oplosbare soort en heeft de capaciteit om het cholesterol in het bloed te binden. Deze binding vergemakkelijkt de uitscheiding van cholesterol uit het lichaam en als je je cholesterolgehalte wilt verlagen is het zinvol om regelmatig wat haver te eten.
Remedie: ongeveer vijf gram oplosbare vezels per dag kan je helpen om je LDL of 'slechte' cholesterol met bijna 5 procent te laten dalen. Het beste van haver is dat het kan worden verwerkt in Indiase gerechten als je het niet lekker vindt om er pap van te maken. Er is veel informatie te vinden over een aantal gezonde haver recepten.
Cholesterol verlagen # 2: Knoflook
Omdat het rijk is aan zwavelhoudende antioxidanten, speelt knoflook een belangrijke rol bij het reguleren van het cholesterolgehalte. Niet alleen kan het je LDL cholesterol verlagen, studies hebben ook aangetoond dat een regelmatige consumptie van verse knoflook je kan helpen om de niveaus van het goede of HDL-cholesterol op peil te houden.
Remedie: Doe een beetje vers gepelde en gesneden rauwe knoflook in je salade dressings, smeer het op je boterham of gebruiken het in de soep en je hebt een smakelijk gerecht dat ook nog eens gezond is.
Cholesterol verlagen # 3: sojaolie en maïsolie
Plantaardige oliën zoals sojaolie en maïsolie bevatten plantensterolen of fytosterolen; deze hebben de mogelijkheid om te voorkomen dat je lichaam de cholesterol dat van nature aanwezig is in het voedsel dat je eet absorbeert. Er is ook gebleken dat deze verbindingen het cholesterolverlagende effect van statine geneesmiddelen die over het algemeen worden voorgeschreven om een te hoog cholesterolgehalte te bestrijden versterken. Misschien wil je meer lezen over de verschillende oliën die je gebruikt om te koken en hun effect op je gezondheid.
Remedie: Deze sterolen kunnen ook worden gevonden in verschillende groenten, fruit, noten, granen, peulvruchten en zaden ze toevoegen aan je dieet kan je helpen om de niveaus van LDL en je totaal cholesterol te verlagen.
Cholesterol verlagen # 4: Bruine rijst
Bruine rijst is eigenlijk de rijst die niet volledig is bewerkt maar waarbij alleen het buitenste vliesje is verwijderd tijdens het maalproces. Daarom is bij deze rijst h de onderlaag van zemelen nog intact en daarom is het ook een rijke bron van niet alleen essentiële vitaminen en mineralen maar ook van vezels.
Remedie: Als je je cholesterol wilt verlagen door middel van een gezond dieet, kun je gewoon je witte rijst vervangen door bruine rijst. De zemelen van de bruine rijst bevatten olie, die meervoudig onverzadigd is en dit speelt een belangrijke rol bij het laag houden van je cholesterolgehalte. Ben je er nog niet van overtuigd dat je een gezonde switch moet maken? Hier zijn 10 redenen om bruine rijst in plaats van witte rijst te eten.
Cholesterol verlagen # 5: Kurkuma
We kennen waarschijnlijk allemaal de uitstekende wond-genezende eigenschappen van kurkuma evenals zijn slijmoplossende vermogen. Sommige studies hebben ook aangetoond dat het een beschermende werking op het hart heeft. Van kurkuma is aangetoond dat het de niveaus van LDL-cholesterol kan verlagen en daarom kan het je helpen om de opbouw van plaque langs de wanden van de slagaders te verminderen.
Remedie: Voeg een snufje kurkuma poeder toe aan je curry en groentegerechten want dit is een van de beste manieren om er voor te zorgen dat je je dagelijkse dosis van dit krachtige kruid binnen krijgt.
Cholesterol verlagen # 6: Aubergine
Aubergine bevat een stof genaamd chlorogeenzuur dat een krachtige antioxidant is. Door deze stof heeft het de mogelijkheid om de verhoging van LDL-cholesterol tegen te gaan en daarom is het consumeren van aubergine nuttig bij de bestrijding van een te hoge cholesterol. Let wel op en eet er niet teveel van. Van aubergine is bekend dat ze rijk zijn aan oxalaten en een teveel hiervan kan leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen met reeds bestaande galblaas problemen of nierziekten.
Remedie: Voeg tenminste 1 keer per week aubergine toe aan je maaltijden.
Cholesterol verlagen # 7: Groene thee
Omdat groene thee niet overdreven is bewerkt bevat het een grotere concentratie van een stof genaamd flavonoïden, dan zwarte thee. Deze stof is een zeer sterke antioxidant en onderzoekers hebben ontdekt dat dit hoge niveaus van LDL-cholesterol kan verlagen.
Remedie: Drink ongeveer 3-4 kopjes groene thee per dag om je zo te helpen bij het verlagen van je cholesterolgehalte. Maar zorg ervoor dat je niet teveel drinkt want groene thee heeft ook bijwerkingen.
Cholesterol verlagen # 8: Artisjok en artisjok bladeren
De bladeren van de artisjok planten bevatten een stof genaamd Cynarine, ook wel bitterstof genoemd. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat dit het vermogen heeft om de productie van gal in de lever te verhogen. Als gevolg daarvan is er een snellere uitscheiding van cholesterol uit het lichaam, waardoor het niet kan worden afgezet tegen de vaatwanden en hierdoor zal ook het cholesterol in het bloed dalen.
Remedie: Het toevoegen van artisjok blad extract aan je dieet of artisjok verwerken in een salade kan je helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.
Deze remedies kunnen je helpen bij het verminderen je cholesterolgehalte, maar voor echt significante resultaten is het essentieel om je dieet te combineren met een regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl. Voor degenen die te zwaar zijn kan het verliezen van 2 tot 5 kilogram ervoor zorgen dat een te hoog cholesterolgehalte flink wordt verminderd. Het stoppen met roken en alcoholgebruik zijn andere belangrijke maatregelen die je kunt nemen als je graag je cholesterolgehalte wilt verlagen.
Tot slot
Er is veel dat je kunt doen met de informatie die je krijgt van je cholesterol testresultaten. We hebben een handleiding gemaakt met alle oorzaken van een verhoogde cholesterol. Over veel van deze zaken heb je geen controle, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om het cholesterolgehalte te door middel van kleine veranderingen in je dieet en levensstijl te verlagen.
Bronnen
www.besthealthmag.ca/best-you/cholesterol/5-natural-ways-to-lower-your-cholesterol/
www.life-saving-naturalcures-and-naturalremedies.com/lower-cholesterol-naturally.html
www.health.harvard.edu/heart-health/how-to-lower-your-cholesterol-without-drugs
www.doctoroz.com/article/3-steps-controlling-cholesterol-naturally
www.regenerativenutrition.com/natural-supplements-cure-cholesterol.asp