Gevolgen Hoog Cholesterol

Wat zijn de gevolgen van te hoog cholesterol!

Het hebben van slechte cholesterol heeft ernstige gevolgen

Het hebben van te hoge cholesterol heeft consequenties, zoals bij iedere aandoening. Bij de ene aandoening zijn de gevolgen erger dan de andere en daarnaast is dit ook nog eens afhankelijk per persoon.

De gevolgen van een te  "hoge cholesterol" zijn zeer zeker niet mis. In dit artikel zal ik het gaan hebben over de gevolgen van cholesterol. Ik zal een onderscheid maken tussen lange termijn  en korte termijn gevolgen.

Lange termijn gevolgen van hoog cholesterol

Ieder menselijk lichaam heeft cholesterol nodig, zonder cholesterol kunnen we niet functioneren. Een te kort aan cholesterol kan problemen veroorzaken maar een teveel aan cholesterol is eigenlijk nog gevaarlijker. Wanneer je teveel cholesterol in je lichaam hebt zitten, zal dit zich gaan vestigen aan de binnenkant van je bloedvaten.

Hierdoor wMenselijk hartorden de bloedvaten dunner en kunnen in extreme gevallen dicht gaan slippen. Een van de meest voorkomende gevolgen van te hoge cholesterol is dat de kans op hart en vaatziekten aanzienlijk zal toenemen. Hiervan zijn de meeste mensen niet bewust. Doordat je bloedvaten dunner worden, moet je hart harder werken om dezelfde hoeveelheid bloed door je lichaam te pompen.

Alle lange termijn gevolgen van iedere aandoening/ziekte zijn gevaarlijker dan de gevolgen op korte termijn. De meeste mensen kunnen/willen niet te ver in de toekomst kijken omdat deze (helemaal in de huidige maatschappij) vaak nog onzeker is.

Mensen zijn bewust meer “short term" bezig dan “long term”.

Door dit principe worden de gevolgen van te hoge cholesterol alleen nog maar erger. Te hoge cholesterol wordt ook wel de “stille moordenaar” genoemd omdat er geen overduidelijke symptomen zichtbaar zijn. Dit komt omdat er niet echt korte termijn gevolgen zijn bij deze aandoening.

De lange termijn gevolgen kunnen nog wel zo ernstig zijn, maar als het zich pas in de verre toekomst afspeelt raakt het mensen niet echt.

Daarnaast hebben de meeste mensen het niet door dat ze teveel cholesterol in hun lichaam hebben zitten. Dit komt omdat er niet echt symptomen zijn voor cholesterol. Hierdoor kan het makkelijk voorkomen dat cholesterol zich in de jaren heeft kunnen ophopen in je bloedvaten. Pas als men weet dat ze een te hoge waarde aan cholesterol hebben en de risico’s hiervan kennen, komen ze pas in actie.

gevolgen hoog cholesterol

Cholesterol medicijnen

Veel mensen (volgens onderzoek nu al meer dan 500.000 mensen) slikken medicijnen om zo hun cholesterol niveau op een goed peil te houden. Dit is niet altijd de beste oplossing, aangezien deze medicijnen op lange termijn ook veel  bijwerkingen hebben.

Hieronder een lijst met een aantal mogelijke bijwerkingen van (cholesterol) medicijnen:

bijwerkingen medicijnen

Lees hier hoe jij je cholesterol kan verlagen zonder medicijnen: "Cholesterol Verlagen"

Gezinsleven

Een te hoge cholesterol heeft niet alleen invloed op jezelf, maar zeker ook op je gezinsleven.  Het is niet eenvoudig om met de angst en spanning te leven vanwege hoog cholesterol.

Als je alleen woont is dit makkelijker te realiseren dan wanneer je een gezinsleven hebt. Wanneer dit het geval is, wordt het hele gezin erdoor beïnvloed. Depressie is ook een gevolg van cholesterol dat vooral in de privé sfeer nogal verkeerd kan uitpakken. Echter, de personen om je heen kunnen ook een steun zijn om je te helpen bij het verlagen van je cholesterol.

Samen sta je eenmaal sterker dan alleen!

[pullquote]Pas op voor de gevolgen op lange termijn[/pullquote]

Korte termijn (indirecte) gevolgen van cholesterol

Lange termijn gevolgen zijn vaak moeilijker te overzien omdat wij mensen vaak op korte termijn denken. Maar ook de korte termijn gevolgen liegen er niet op. Moeilijker ademen halen is een gevolg waar we niet op zitten te wachten. Daarnaast kan het ook nog mogelijk zijn dat er erectie problemen ontstaan op het moment dat je te hoge cholesterol hebt. Dit gevolg kan echter ook optreden door de  bijwerkingen van medicijnen.

Hieronder nog een aantal gevolgen:

Cholesterol heb je zelf in de hand

Hart- en vaatziekten

Een hartaanval en beroerte zijn de meest voorkomende vormen van hart- en vaatziekten. Een hartziekte is een aandoening waarbij de bloedvaten in het hart geworden verkleind of zelfs volledig geblokkeerd door de ''build up'' van vet!

Het gevolg kan een ''angina'' zijn (pijn op de borst) en zelfs een hartaanval. Ook bij te hoge cholesterol, verhoogd het risico op een beroerte waarbij de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt afgesloten, hierdoor krijgt een deel geen bloed en sterft af.

Andere vormen van hart- en vaatziekten zijn de zogenaamde mini beroertes waarbij er door de opbouw van vetten vernauwing op andere plekken van het lichaam plaatsvinden, vaak in de benen.

Momenteel zijn hart- en vaatziekten de nummer 1 doodsoorzaak in Nederland en kan voorkomen worden door hoge cholesterol te verlagen, eventueel is medicatie ook nodig.

Verhoogd risico

De volgende factoren verhogen het risico op hart- en vaatziekten als geen ander. Indien één van deze symptomen voorkomen dan is het belangrijk om met een behandeling te beginnen.Geen alcohol

De gevolgen van hoog cholesterol aanpakken

Het is duidelijke waarom hoog cholesterol DIRECT  aangepakt moet worden. Jarenlang heeft de cholesterol zich in je lichaam opgebouwd, het is dus ook vanzelfsprekend dat het enige tijd duurt voordat je er vanaf bent. Dit is niet altijd mogelijk om je zelf niet weet wat je cholesterol waarden op dit moment zijn.

Het zekere voor het onzekere nemen is altijd verstandiger en daarom kan het geen kwaad om een aantal goede routines in je leven te implementeren. Wat vaker sporten, wat gezonder eten en wat meer tijd voor jezelf nemen is nooit verkeerd.

Mensen kunnen moeilijk veranderen en daarom is het handig als iemand je verteld wat jij het beste kunt doen om goede routines te ontwikkelen.

Cholesterol Verlagen

Bij OptimaleGezondheid.com onderbouwen we deze principes en hebben een specifiek programma ontwikkeld. In het programma leer je stap voor stap hoe je cholesterol op een natuurlijke manier blijvend kunt verlagen. Voor meer informatie en tips om je cholesterol te verlagen kun je het beste een kijkje nemen op de cholesterol catalogus pagina:

Pak de oorzaak aan van hoog cholesterol! De Cholesterol Omlaag Methode!