De verborgen oorzaken van een hoog cholesterol

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de niveaus van het cholesterol in je bloed kunnen verhogen. De belangrijkste oorzaak en die moeilijk te voorkomen is omvat de genetische oorzaak, die aanleiding geeft tot familiale hypercholesterolemie. Andere belangrijke oorzaken zijn slechte dieetkeuzes, een fysiek inactieve levensstijl en overgewicht.

De meest voorkomende oorzaak van hoog een cholesterol is het eten van een ongezond dieet. Ongezonde dieetkeuzes omvatten het kiezen voor voedingsmiddelen die bestaan ​​uit verzadigde vetten die worden gevonden in dierlijke producten en transvetten die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die voorverpakt zijn, zoals gebak, koekjes, donuts en crackers.

Als je kijkt naar de aanbevolen hoeveelheid en de enorme inhoud in veel van deze voedingsmiddelen, kunnen te veel van dergelijke voedingsmiddelen voor een plotselinge stijging van je cholesterolgehalte zorgen.

Maar een hoog cholesterol komt niet alleen door een ongezond dieet. Er zijn ook andere oorzaken die niets met voeding te maken hebben en die je cholesterolgehalte kunnen verhogen. Sommige zijn bekend, terwijl sommige bij het grootste deel van de bevolking ook volledig onbekend zijn.

Medische oorzaken omvatten bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en hormonale therapieën, die je cholesterolwaardes kunnen verhogen.

Hoge niveaus van cholesterol in het lichaam bij een anders gezond persoon kunnen bedrieglijk zijn, omdat je van deze verhoogde niveaus geen fysieke symptomen hoeft te ervaren. Je komt er vaak pas achter wanneer er complicaties zoals een hartaanval ontstaan.

Om dit te voorkomen moet je eigenlijk een aantal keer per jaar je bloed laten controleren. Dit betekent echter niet dat cholesterol slecht is. Normale niveaus van cholesterol heb je nodig omdat het een essentieel vet voor het lichaam is om goed te kunnen functioneren. Het lichaam heeft het nodig om hormonen aan te maken, voor de vitamine D-productie en het zorgt voor de aanmaak van in vetoplosbare vitaminen zoals A, D, E en K die naar de lichaamsweefsels worden vervoerd om je te helpen om je voedsel te verteren.

Wanneer het totaal cholesterol en het LDL-cholesterol boven de normale niveaus stijgt en als dit aanhoudt, dan veroorzaakt dat ernstige gezondheidsproblemen.

Cholesterol

Bekijk deze statistische feiten eens:

 • Ongeveer 30% van de Europese bevolking heeft een te hoog LDL-cholesterol.
 • Slechts iets minder dan de helft van deze mensen behandelen dit bewust of onbewust.
 • Bijna 50% van de vrouwen in Europa heeft een te hoog cholesterol.
 • Ongeveer 22% van de jonge volwassenen van rond de 20 jaar heeft te maken met dit probleem.
 • Het hebben van hoge niveaus van cholesterol zorgt ervoor dat je tweemaal zoveel risico loopt op het krijgen van een ​​hartziekte, wat wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak is.

Nu je weet wat deze aandoening allemaal kan veroorzaken, wil je vast wel weten hoe vaak en wanneer je je cholesterolgehalte moet laten controleren.

Medische onderzoeken wijzen erop dat de pathologie van hart- en vaatproblemen als gevolg van een verhoogd cholesterol in de kindertijd begint en een belangrijke oorzaak van vroegtijdige hartziekte kan zijn.

Daarom is er een ander bericht dat je vertelt wanneer cholesterol testen moeten worden uitgevoerd in relatie tot leeftijd of het nu bij kinderen, volwassenen of ouderen is.

Waarom is hoog cholesterol slecht?

Cholesterol heeft een wasachtige samenstelling en kan daarom niet in het bloed dat op water gebaseerd is oplossen.

Het hecht zich daarom aan eiwitten om door de bloedbaan te kunnen reizen en de lichaamscellen te kunnen voeden. Deze combinatie van eiwitten en cholesterol heet lipoproteïnen.

Door zijn wasachtige en kleverige substantie zal een overmaat van cholesterol in het bloed zich aan de binnenwanden van de slagaders vastklampen waardoor die wanden verharden.

In de loop der tijd zal het teveel aan cholesterol zich ophopen in de slagaders en waardoor die vernauwen en wat zal voorkomen dat het bloed goed naar alle delen van het lichaam kan stromen. Dit heet atherosclerose.

 • In het hart kan dit angina of een hartaanval veroorzaken.
 • In de hersenen kan dit een beroerte veroorzaken.
 • In de perifere delen van het lichaam kan dit perifere vaatziekte veroorzaken.

Dit zijn genoeg belangrijke redenen om te benadrukken, waarom jij je cholesterolgehalte goed in de gaten moet houden.

De belangrijkste boosdoeners van deze complicaties zijn LDL en triglyceriden.

Oorzaken van een hoog cholesterol

Het lichaam krijgt zijn cholesterol via twee bronnen:

 • De lever produceert 80% van de lichaamseigen cholesterol maar in het geval van erfelijke aandoeningen levert de lever meer cholesterol.
 • 20% komt uit het voedsel dat je eet.

Hoge niveaus van cholesterol worden dan ook veroorzaakt door of de overproductie door de lever of door overmatig gebruik van voedingsmiddelen die je eet en die slecht zijn voor je cholesterol.

Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken die niets met voeding te maken hebben en risicofactoren waardoor je abnormale niveaus van cholesterol kunt krijgen. Hieronder worden ze uitgelegd:

 1. De erfelijke oorzaak van een hoog cholesterol

Je kunt dit hoge cholesterolgehalte van uw ouders erven. Als dit in de familie zit zul je sneller kans hebben op het krijgen van familiale hypercholesterolemie.

Als één of beide van je ouders, een broer of een zus deze aandoening heeft, zul je deze stoornis waarschijnlijk ook ontwikkelen en dit verhoogt ook het risico op vroegtijdige hartcomplicaties.

Een familiegeschiedenis hiervan is een waarschuwingssignaal en waarschuwt je dat je een groter risico hebt op het ontwikkelen van gevaarlijk hoge cholesterolgehaltes.

Mensen met een hoog cholesterolgehalte door erfelijke oorzaken hebben extreem hoge cholesterolgehaltes van 300 milligram per deciliter (mg/dL) of hoger. Mensen met zo’n hoog cholesterol kunnen symptomen zoals witte vlekken onder hun ogen en op hun oogleden zien (xanthelasma).

Vroege diagnose en het onder controle houden van deze aandoening zijn de sleutel tot het verminderen van het risico.

2. Een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten en transvetten: de meest voorkomende oorzaak

Een ongezond dieet is de meest voorkomende oorzaak van het hebben van hoge cholesterolwaarden. Voedsel dat verzadigde vetten en transvet bevat zijn de grootste boosdoeners.

Voeding dat rijk is aan transvetten verhoogt niet alleen je LDL-cholesterol, maar verlaagt ook je HDL, het goede cholesterol. Daarom is dit het ergste voedsel dat je kunt eten als je last hebt van een hoog cholesterol.

De verborgen oorzaken van hoog cholesterol

Verzadigde vetten worden gevonden in (enkele voorbeelden):

 • Zuivelproducten - zoals boter, kaas, zure room, ghee, volle melk en ijs
 • Rood vlees - zoals vet rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, bewerkte vleeswaren zoals salami en worstjes en het vel van kip
 • Reuzel
 • Mayonaise
 • Bepaalde kookolie zoals palmolie
 • Visgerechten zoals garnalen en kreeft

Transvetten worden gevonden in (enkele voorbeelden):

 • Cake, taart en koekjes
 • Gebak
 • Margarine
 • Crackers
 • Donuts
 • Verpakte wafels

Het wordt aangeraden om voedsel met verzadigde vetten en transvetten te vervangen met voedingsmiddelen die enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten bevatten.

3. Overgewicht

Obesitas is de oorzaak van veel gezondheidsstoornissen. Mensen met overgewicht hebben vaak een te hoog LDL-cholesterol en triglyceriden. Dit zorgt ervoor dat de zwaarlijvige persoon ook een zeer groot risico loopt op het krijgen van hartziekten door andere factoren.

Obesitas betekent overmatige calorieën in je lichaam. Deze extra calorieën worden omgezet in vet en opgeslagen in het lichaam.

Als je overgewicht hebt, moet je afvallen en op een normaal gewicht zien te blijven. Wacht niet met afvallen totdat je er last van krijgt, want vroeg of laat ontwikkel je zeker gezondheidsproblemen.

4. Diabetes is een veel voorkomende oorzaak van een hoog cholesterol

Als je diabetes hebt of gevoelig bent voor het ontwikkelen van diabetes als gevolg van bijvoorbeeld erfelijke oorzaken of omdat je andere aandoeningen hebt, moet je je bloedsuikerspiegel binnen normale grenzen proberen te houden.

Diabetes en een hoog cholesterol worden vaak met elkaar in verband gebracht.

5. Alcohol en hoog cholesterol

Alcoholgebruik en verhoogde cholesterolgehaltes hebben met elkaar te maken. Volgens een Japans onderzoek dat werd uitgevoerd door Japan Hyogo College of Medicine, kan zelfs af en toe zwaar drinken de niveaus van het cholesterol in het bloed aanzienlijk verhogen.

Dit onderzoek concludeerde dat zowel mensen die af en toe drinken als zware drinkers hogere cholesterol en triglyceridegehalten hebben dan mensen die niet drinken.

Dus betekent het dan dat je gewoon kunt drinken? Het antwoord is een nadrukkelijke 'nee'.

Het drinken van 30 ml alcohol verhoogt al je HDL-cholesterol en het verhoogt tegelijkertijd ook je triglycerideniveaus, waardoor je risico op het krijgen van hartproblemen ook verhoogd.

Nogmaals, de gezondheidsorganisaties raden het beginnen met alcohol drinken af, omdat regelmatig drinken het risico op een verslaving kan verhogen.

Ten tweede leidt alcoholisme tot een beschadigde lever, die dan niet de verzadigde vetten uit je dieet en het cholesterol dat het lichaam produceert kan metaboliseren. Dit leidt dan tot de ophoping van cholesterolin het bloed.

6. Roken en een hoog cholesterol

Sigaretten roken verlaagt het HDL-cholesterol. De rook van sigaretten brengt ook schade aan de gladde binnenwanden van de bloedvaten aan waardoor het makkelijker wordt voor het cholesterol om zich aan de wanden vast te klampen.

Dit verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels.

7. Gebrek aan lichamelijke activiteit: een sedentaire levensstijl

Als je fysieke niet actief bent of weinig lichaamsbeweging krijgt verdubbelt je risico op het krijgen van obesitas en dat verhoogt weer je kans op het ontwikkelen van hoge LDL- en totale cholesterolgehaltes. Het zal ook je HDL-niveaus verlagen.

Fysieke inactiviteit verhoogt ook je risico op het krijgen van diabetes, wat je cholesterol weer kan verhogen.

Dagelijks ongeveer 30 minuten oefeningen doen is een must, omdat het voor enorme voordelen voor je hele lichaam zorgt. Het doen van oefeningen vermindert je LDL-cholesterol en verhoogt je HDL-cholesterol.

8. Constant stress

Continu stress hebben kan je cholestrol verhogen omdat stress de vrijlating van twee hormonen adrenaline en cortisol veroorzaakt. Deze hormonen stimuleren de lever om meer cholesterol te produceren en vrij te geven.

Daarom is het belangrijk om stressvolle situaties te vermijden of om weg te lopen om de situatie te bestrijden. Als je veel stress op je werk ervaart probeer dan je stressdrempel te verhogen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Meditatie werkt bijvoorbeeld geweldig goed.

9. Leeftijd en geslacht

Naarmate vrouwen en mannen ouder worden, zullen hun cholesterolgehaltes stijgen. Vóór de menopauze hebben vrouwen lagere totale niveaus van cholesterol dan mannen van dezelfde leeftijd omdat ze worden beschermt door het oestrogeenhormoon. Na de menopauze zijn de LDL-niveau's van vrouwen vaak hoger dan bij mannen.

10. Grote tailleomtrek

Je risico neemt toe als de omtrek van je taille groter is. Dit is bewezen.

Als je een man bent en je taille 102 centimeter of meer is of als je een vrouw bent met een taille van minstens 89 centimeter moet je je cholesterolgehaltes regelmatig laten controleren en tegelijkertijd oefeningen doen om je buikomtrek te verlagen.

Mensen met een grote tailleomtrek hebben 70% meer kans om te sterven aan hartziekten dan mensen met een kleinere tailleomtrek.

11. Hypothyreoïdie en een hoog cholesterol

De schildklier die zich in je hals bevind kan overactief of juist traag worden.

Schildklierhormonen helpen bij het produceren van cholesterol in het lichaam maar helpen ook om zich ervan te ontdoen en om normale niveaus te behouden.

Een trage schildklier (hypothyreoïdie) betekent dat er lagere niveaus van de schildklierhormonen in het bloed circuleren en hierdoor kan je lichaam het LDL-cholesterol niet zo efficiënt afbreken. Dit zorgt ervoor dat er meer cholesterol in het bloed aanwezig is dan goed voor je is.

Een overactieve schildklier (hyperthyroidisme) heeft het tegenovergestelde effect en kan de niveaus verlagen tot abnormale lage waarden.

12. Medische oorzaken die je cholesterolgehalte verhogen

Van bepaalde geneesmiddelen en hormonale therapieën is bekend dat het een hoog cholesterol kan veroorzaken. Ze zijn geclassificeerd als medische oorzaken en omvatten:

 • Estrogeen en corticosteroïden kunnen de niveaus van triglyceriden en HDL verhogen
 • Orale anticonceptiva
 • Bètablokkers die zijn voorgeschreven tegen een hoge bloeddruk en glaucoom
 • Diuretica die zijn voorgeschreven voor hypertensie en om je te ontdoen van extra geaccumuleerde vloeistoffen in het lichaam.

Cholesterol

Ontloop de oorzaken van te hoog cholesterol

Als je de oorzaken van een probleem weet , kun je deze elimineren en dus het probleem oplossen. Jammer genoeg is dit niet altijd even goed mogelijk als we het over cholesterol hebben. Er komt veel meer bij  kijken dan simpelweg je voedingspatroon aanpassen en andere risicofactoren ontwijken.

Het is een combinatie van factoren die jouw een te hoge waarde cholesterol bezorgen. Daarom zul je ook alle factoren moeten aanpakken, mits jij natuurlijk iets aan je cholesterol waardes wilt doen.

Een ongezonde lifestyle ontwikkelen is tegenwoordig helemaal niet moeilijk. Overal kun je snacks kopen, De tv en het internet zorgen er voor dat je de deur niet meer uit hoeft en de sociale media van tegenwoordig zorgt ervoor dat de sociale activiteiten ook opgevangen worden.

Het woord “gezond” wordt door veel mensen anders geïnterpreteerd. Voor de ene betekent het dat je niet meer drinkt  (alcohol) en gezond eet. De andere vind dat gezondheid te maken heeft met hoe jij je van binnen voelt. Als je gelukkig bent, ben je gezond.

Van beide kanten kun je wat zeggen. Zelf vind ik het meer een combinatie van beide. Een gezond en gebalanceerd leven is een leven, waarbij jij (als persoon zijnde) in balans bent.

4 belangrijke factoren

 • Voeding
 • Sport
 • Stress
 • Innerlijk rust

Wanneer je aan de hierboven genoemde factoren werkt, zal je cholesterol zich vanzelf naar de goede waarden begeven.

Lees verder op de cholesterol blog voor meer tips en artikelen.

Stap voor Stap de Oorzaken van Hoog Cholesterol aanpakken:

De Cholesterol Omlaag Methode!

Tot slot…

Hoog cholesterol is een hele gemene aandoening. Naast het feit dat de oorzaken vaak heel erg vaag zijn, en niet te herleiden zijn naar 1 specifiek punt, zijn er ook nagenoeg geen merkbare symptomen.

En dat is de exacte reden waarom een hoog cholesterol ook vaak ‘de stille moordenaar’ wordt genoemd: Je krijgt er pas ‘last’ van als het te laat is…

Wil jij dat risico lopen?

Nee, natuurlijk niet! Laat dan snel je cholesterol checken bij je huisarts en onderneem actie!

Hoe?

Dat kun je lezen in mijn eBook over hoe je je cholesterol op een natuurlijke manier kunt verlagen, zonder enige vorm van medicatie.

Dit veelgevraagde eBook ’29 cholesterol verlagers’ kun je hier GRATIS downloaden! >>>

Bronnen

www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/heart/high-cholesterol/

www.gnet.org/high-cholesterol-or-hyperlipidemia/

Staat je huisarts al bijna te springen om je cholesterolverlagers voor te schrijven? En wil jij alles liever dan pillen slikken met vervelende bijwerkingen? Ontdek dan hier de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.