Triglyceriden2018-07-17T00:21:37+01:00

Laatste update:

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden

Triglyceriden zijn een soort vet dat in het bloed zit. In feite is triglyceride het meest voorkomende type vet in het lichaam. Triglyceriden zijn nodig voor een goede gezondheid, maar een overmaat hiervan kan schadelijk zijn en kan het risico op het krijgen van hartziekten verhogen.

Om deze reden denken wetenschappers dat het beheersen van de triglyceriden niveaus een belangrijke maatregel zou kunnen zijn voor het behoud van de metabolische gezondheid.

Wanneer je méér calorieën eet dan je nodig hebt, slaat het lichaam deze calorieën op in de vorm van triglyceriden, die later door het lichaam kunnen worden gebruikt voor energie.

Helaas is dat vaak niet het geval, en blijft deze vorm van vet in je lichaam hangen. En inderdaad, in de meeste gevallen in je buikstreek en je billen.

De meeste vetten die we eten zoals bijvoorbeeld plantaardige oliën - zowel de veelzijdige als de mono-onverzadigde soorten - dierlijke vetten en transvetten zijn triglyceriden.

Terwijl zowel de gezonde als de ongezonde vetten bijdragen tot een verhoogd triglyceridengehalte, kunnen transvetten zoals margarine en verzadigde vetten zoals vet uit rood vlees, pluimvee en sommige volvette zuivelproducten het triglyceride niveau meer verhogen dan de meer magere soorten vlees en onverzadigde vetten zoals olijfolie, avocado's, noten en halfvolle of magere zuivelproducten.

Geraffineerde eenvoudige koolhydraten en alcohol kunnen de triglyceriden niveaus ook verhogen.

Hoge triglyceriden niveaus kunnen ook een bijwerking zijn van medicijnen zoals bètablokkers, pijnstillers, steroïden en diuretica.

 • Energievoorziening;
 • Aanmaak van cholesterol;
 • Regulering van de productie van vetweefsel.

Je lichaam heeft 2 bronnen van triglyceriden:

 • Voeding;
 • Eigen productie door de lever.

Dit vet wordt dus niet alleen uit voeding gehaald. Je eigen lever zorgt ook voor de aanmaak van triglyceriden! Elke dag hebben wij energie nodig om te kunnen functioneren. Niet alleen om te bewegen, maar om te denken en bijvoorbeeld voor het verteren van voeding.

Deze energie halen we uit calorieën.

Wanneer we meer calorieën in ons lichaam hebben dan dat we op dat moment verbruiken, dan zal dit worden omgezet in vet en worden opgeslagen. Uit de overtollige calorieën (suikers en koolhydraten) worden triglyceriden geproduceerd.

Mensen die veel suikers en koolhydraten eten hebben erg veel calorieën in hun lichaam. Het zijn er meer dan het lichaam nodig heeft voor verbranding, dus dit wordt allemaal omgezet in vetten en het resultaat is logisch: te hoge triglyceridenwaarden. 

Lipiden

Triglyceriden en cholesterol behoren allebei tot de "familie van vetten" (ook wel lipiden genoemd), maar hebben verschillende functies. Cholesterol is een vetachtige stof die door het lichaam wordt gebruikt om hormonen en vitamine D te maken en dit zit in het membraan dat de cellen omringt. Cholesterol is was-achtig en geurloos. De lever produceert het uit dierlijke voedsel.

Cholesterol en triglyceriden in hun pure vormen kunnen niet met bloed mengen. Als gevolg hiervan worden ze verbonden met eiwitten, ook wel lipoproteïnen genaamd. Lipoproteïnen verplaatsen het cholesterol en de triglyceriden door de bloedbaan.

Er zijn drie soorten lipoproteïnen. Er zijn lipoproteïnen met een lage dichtheid (LDL), een zeer lage dichtheid (VLDL) en met een hoge dichtheid (HDL). LDL, ook wel LDL-cholesterol genoemd, wordt beschouwd als het 'slechte' soort lipoproteïne omdat het bijdraagt ​​aan de ophoping van plaque in de slagaders. HDL-cholesterol wordt als goed beschouwd omdat het juist het LDL-cholesterol uit de slagaders verwijdert.

Gevaren van een hoog niveau triglyceriden

Als de hoeveelheid triglyceriden in het bloed te hoog is, kunnen ze de opbouw van plaque in de slagaders veroorzaken. Wetenschappers weten nog niet zeker hoe en waarom triglyceriden voor de ophoping van plaque zorgen, maar ze weten wel dat mensen met hoge concentraties triglyceriden waarschijnlijk hogere LDL-niveaus hebben. Wanneer de plaque zich ophoopt in de slagaders, kunnen de slagaderwanden verharden of dik worden en dit wordt ook wel atherosclerose genoemd.

Atherosclerose verhoogt het risico op het krijgen van een hartaanval, een beroerte of hartziekten. Vooral vrouwen lopen risico op het krijgen van hartziekten als ze hoge triglyceriden hebben. Wetenschappers denken ook dat hoge triglyceridengehalten het risico op het krijgen van ziekten, zoals obesitas en het metabolisch syndroom, verhogen.

Extreem hoge triglyceridengehalten kunnen leiden tot acute pancreatitis. Zij kunnen ook een teken zijn van diabetes Type 2, hypothyreoïdie, een nierziekte en leverziekte of zeldzame genetische aandoeningen, die met het metabolisme te maken hebben.

Er moet nog meer onderzoek worden gedaan om met zekerheid te kunnen zeggen dat hoge triglyceriden niveaus een onafhankelijk risico op hart- en andere ziekten zijn.

Deze ziekten hebben ook andere risicofactoren, zoals bijvoorbeeld een hoog cholesterol, zodat de rol van triglyceriden nog steeds niet helemaal bekend is. Verschillende onderzoeken hebben al wel aangetoond dat triglyceriden een onafhankelijke ziekte-risicofactor kunnen zijn.

Bovendien blijkt uit een onderzoek uit 2007 dat jonge mannen met verhoogde triglyceriden niveaus vier keer meer risico hebben op het krijgen van hartziekten of een beroerte dan vergelijkbare patiënten met lage niveaus van triglyceriden.

Laten we een klein lijstje maken met alle gevaren van een hoog triglyceriden niveau

Triglyceriden en pancreatitis

Je alvleesklier is een belangrijk orgaan in de linkerbovenhoek van je buik. Het produceert spijsverteringssappen, die nodig zijn om voedsel op te kunnen nemen. Zeer hoge niveaus van triglyceriden kunnen een zwelling van de alvleesklier veroorzaken. Dit veroorzaakt ernstige buikpijn, braken en koorts. Als de spijsverteringssappen buiten de alvleesklier lekken, kan dit levensbedreigend zijn. De behandeling omvat gewichtsverlies, dieetveranderingen en het vermijden van alcohol.

Triglyceriden en diabetes Type 2

Zeer hoge niveaus van triglyceriden verhogen het risico op het krijgen van diabetes Type 2. Hoge niveaus van triglyceriden maken deel uit van een aandoening die ook wel het metabolisch syndroom genoemd wordt. Andere symtomen van deze aandoening zijn een hoge bloeddruk, veel buikvet, lage HDL-niveaus (goed cholesterol) en een hoge bloedsuikerspiegel. Een combinatie van hoge niveaus triglyceriden plus twee van de andere aandoeningen, verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes Type 2 met maar liefst vijf keer.

Triglyceriden en hartziekte

Het hebben van hoge niveaus van triglyceriden en twee andere symptomen van het metabolische syndroom verdubbelt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Jonge volwassenen met zeer hoge niveaus van triglyceriden lopen vier keer meer risico op het krijgen van een hartziekte dan mensen met licht verhoogde niveaus van triglyceriden. De hoge hoeveelheid vetten in je bloed hopen zich op in de bloedvaten waardoor er minder zuurstof naar de hartspieren kan komen.

Triglyceriden en een beroerte

Een beroerte is eigenlijk schade aan de hersenen, die wordt veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de hersencellen. Verhoogde niveaus van triglyceriden kunnen de bloedstroom beperken en de vaten vernauwen waardoor er dus minder bloed naar de hersenen kan stromen. Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen met verhoogde triglyceriden niveaus de meeste kans lopen op het krijgen van een beroerte.

Triglyceriden en je lever

De ophoping van vet in de lever is de meest voorkomende oorzaak van een chronische leverziekte. Dit kan leiden tot blijvende littekens op de lever, kanker en leverfalen, wat levensbedreigend is. Bij een aandoening die niet-alcoholische vetleverziekte genaamd (NAFLD), is meer dan 10% van de lever vervangen door vet. De meest voorkomende oorzaken voor NAFLD zijn diabetes, obesitas en hoge niveaus van triglyceriden.

Triglyceriden en je benen

Teveel vet in het bloed zorgt ervoor dat er in de slagaders plaque ophoopt waardoor het bloed niet goed naar de benen kan stromen en wat kan leiden tot de perifere slagaderziekte (PAD). PAD kan pijn en gevoelloosheid in de benen veroorzaken en dan vooral wanneer je loopt. Het verhoogt ook het risico op infectie in de benen of voeten. Het metabolisch syndroom, met inbegrip van hoge niveaus van triglyceriden, is een belangrijke risicofactor voor PAD.

Triglyceriden en dementie

Dementie betekent verlies van de hersenfunctie. Het kan het geheugen, het denken, het spreken en het gedrag beïnvloeden. Leeftijd is een grote risicofactor voor dementie, maar ook zeer hoge niveaus van triglyceriden verhogen je risico. Onderzoek toont aan dat hoge niveaus van triglyceriden de bloedvaten in de hersenen kunnen beschadigen en dat het bijdraagt aan de opbouw van een giftig eiwit genaamd amyloïde.

Triglyceriden en het metabolische syndroom

Ook wel bekend als insulineresistentie is het metabolisch syndroom een aandoening die het risico op het krijgen van een coronaire hartziekte, een beroerte en diabetes verhoogt.

Deze gemene pre-diabetische aandoening geeft geen openlijke symptomen. Als je deze aandoening hebt, reageren de cellen van het lichaam echter niet meer op insuline, het hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en dat bloedsuiker (glucose) en triglyceriden naar de cellen brengt zodat het kan worden gebruikt voor energie.

Wanneer dit proces begint te falen, compenseert de alvleesklier dit door meer insuline vrij te geven. Helaas reageren de celmembranen niet meer op die insulinestijgingen en wordt de insuline eigenlijk waardeloos.

Uiteindelijk kunnen glucose en triglyceriden het celmembraan niet doordringen om de cellen efficiënt te voeden en beginnen ze zich op te hopen in de bloedcirculatie.

Het eindresultaat is hogere bloedsuiker en hoge niveaus van triglyceriden in het bloed waardoor je diabetes ontwikkelt. Het hebben van diabetes verhoogt ook je risico op het krijgen van hartziekte.

Je hebt waarschijnlijk last van het metabolisch syndroom als je het volgende hebt:

 • Een triglyceriden niveau van boven de 180mg/dL
 • HDL van onder de 40 (mannen) of 50 (vrouwen)
 • Een grote buikomvang: meer dan 35cm voor een vrouw en 40cm voor een man
 • Verhoogde nuchtere bloedsuiker (FBS): meer dan 100mg/dl
 • Hoge bloeddruk van 130/85 of hoger

Een hoog triglyceride niveau is veel gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen. Als je een vrouw bent met diabetes en overgewicht hebt, is je risico op het krijgen van hartziekten daadwerkelijk 200 keer groter dan iemand zonder deze factoren! In dat geval moet iemand een vetvrij dieet volgen en snel gewicht verliezen.

Zoals ik al eerder heb beschreven, bevatten veel vetarme voedingsmiddelen wel zoetstoffen en koolhydraten die het triglyceridenniveau, evenals het lichaamsgewicht, verhogen.

Cholesterol

Normale triglyceridenniveaus

Je hebt wat triglyceriden nodig om gezond te kunnen leven. Hier zijn enkele richtlijnen voor triglyceriden in het bloed:

 • normaal: minder dan 150 ml per dl (mg/dl) of minder dan 1,7 millimol per liter (mmol/l)
 • bijna te hoog: 150 tot 199 mg/dl (1,8 tot 2,2 mmol/l)
 • hoog: 200 tot 499 mg/dl (2,3 tot 5,6 mmol/l)
 • heel hoog: 500 mg/dl of hoger (5,7mmol/l of hoger)

Het meten van de triglyceriden

Het is makkelijk om je niveau van triglyceriden te bepalen. Je arts kan dit met een eenvoudige bloedtest bepalen. Ze worden meestal gemeten wanneer je arts een bloedonderzoek, ook wel een lipideprofiel genaamd, uitvoert dat je totale cholesterolgehalte, HDL-niveau, LDL-niveau en triglyceridengehalte meet.

Iedereen die ouder is dan 20 jaar moet minstens elke 4 tot 6 jaar zo’n test laat uitvoeren. Als je niveaus verhoogd zijn, moet je wellicht vaker getest worden.

Het is normaal dat het niveau van triglyceriden hoog is nadat je hebt gegeten. Daarom adviseren artsen om pas 12 uur na het eten of drinken je triglyceriden te testen. Andere factoren die de resultaten van het triglyceride niveau kunnen beïnvloeden zijn onder meer alcohol in het bloed, de menstruatiecyclus, als je recent hebt gesport en het tijdstip van de dag.

Hoge en lage triglyceridenwaarden

Ons lichaam heeft dit vet nodig, maar met mate. We slaan dit vet op als reserve "energie", maar ons lichaam ziet een overschot aan energie eigenlijk als een uitzondering. Wij zijn immers door de geschiedenis gevormd tot jagers/verzamelaars. De werking van ons lichaam zorgt er voor dat we een tijdje zonder veel voedsel kunnen leven, tot we een nieuwe bron hebben gevonden.

In de huidige westerse cultuur, hebben we echter altijd meer dan genoeg voedsel met hoge energie waarden. Ons lichaam blijft dus alsmaar reserves opslaan, en zo worden we langzaam maar zeker te dik.

Hierbij ontstaan dan de herkenbare problemen van ons fysieke uiterlijk, maar ook interne problemen zoals te hoge cholesterol waarden.

[pullquote]"Hoe hoger het niveau van triglyceriden, hoe hoger je totale cholesterolwaarden"[/pullquote]

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je triglyceridenwaarden. Deze kunnen we opsplitsen in 3 categorieën namelijk: Lifestyle, Voeding en de Medische categorie. Op de eerste 2 categorieën kunnen we zelfstandig invloed op uitoefenen. De laatste categorie helaas niet!

Hieronder een overzicht met goede en slechte triglyceridenwaarden. Deze kun je echter niet zelf meten, dit moet worden gedaan door een arts.

Triglyceridenwaarden overzicht

 • Normaal is minder dan 150;
 • Normaal tot aan de bovengrens is 150 tot 199;
 • Hoog is 200 tot 499;
 • Zeer hoog is 500 of hoger!

Wat veroorzaakt te hoge triglyceriden?

1. Lifestyle

 • Weinig bewegen
 • Overgewicht of zwaarlijvigheid door erfelijkheid
 • Routinematig te veel eten
 • Roken

2. Dieet

 • Het drinken van te veel alcohol
 • Het eten van voedsel hoog in verzadigd vet en transvetten.
 • Eten van taart, cakes, koekjes, snoep, ijs, jam, gelei, enz.
 • Het drinken van suikers (sapjes, friskrank)
 • Geconcentreerde zetmeelrijke voedingsmiddelen

3. Medisch

 • Slecht gecontroleerde diabetes
 • Metabool syndroom
 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
 • Nier ziekte
 • Trage schildklier
 • Medicijnen zoals steroïden, bètablokkers, oestrogeen, de pil
 • Genetische oorzaken

In normale hoeveelheden, vormen triglyceriden een belangrijk onderdeel van de energiereserves in het lichaam. Maar het gaat mis bij te hoge triglyceridenwaarden, omdat deze ook je cholesterol verhogen en het risico op een hartkwaal erg versterken.
De doodsoorzaak nummer 1 in Nederland is al jarenlang hart- en vaatziekten. Hoog cholesterol vergroot je kans hierop!

Triglyceriden en Voeding

Voeding heeft een directe invloed op je triglyceridenwaarden. Zitten je waarden op het juiste niveau? Ga dan vooral door met de huidige levensstijl.
Heb je echter te hoge waarden, dan is het tijd om in te grijpen. Je kunt je de te hoge waarden op lange termijn simpelweg niet veroorloven vanwege:

Gevolg triglyceriden

"Niet alleen vetten"

Niet alleen vetten bepalen de hoeveelheid triglyceriden in je bloed. Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat de  mede veroorzaker van verhoging van triglyceridenwaarden, koolhydraten zijn (voornamelijk suikers, zetmeel en geraffineerde granen)

In feite waren de gevolgen van een koolhydraatrijk dieet op de triglycerinewaarden in je bloed al langer bekend, maar toch weten niet veel mensen dit.

Naast koolhydraten staan suikers en alcohol op de tweede en derde plaatst, als het gaat om triglycerineverhogende factoren. Als je te hoge cholesterol wilt vermijden is het daarom van groot belang om de inname van suikers en alcohol te beperken.

Waarom suiker en alcohol?

cholesterol en alcoholSuiker is in te grote maten zeer schadelijk voor je lichaam! Het schadelijke van suikers is dat ze SNEL worden afgebroken en per direct worden opgenomen in je bloedbaan. De snelheid hiervan, zorgt er voor dat bij een overmaat aan suiker, direct schadelijke gevolgen kunnen optreden.

Let wel, het gaat hier dus om overmatig suikergebruik. Suiker is in bepaalde maten essentieel voor ons lichaam.

Jezelf bevrijden van de fysieke/mentale verslaving aan suiker is natuurlijk niet eenvoudig, omdat de westerse supermarkten vol met suikerproducten liggen en de verleiding is niet altijd eenvoudig te weerstaan.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat naast de grote hoeveelheid calorieën in je lichaam door het drinken van dranken zoals bier, de alcohol in deze dranken ook nog een de verbranding van het vet remt.

Volgens een Zwitserse studie kan sterke drank in de bloedbaan de vet stofwisseling met maar liefst 30% vertragen. Daar komt nog bij dat meestal alcoholische dranken, gedronken worden in combinatie met vet en zout eten zoals chips of andere hapjes.

Voeding die triglyceriden verhogen

Suikers

 • Zoete desserts
 • Frisdranken en sapjes
 • Fruit hoog in suikers (vers of gedroogd)
 • Andere voedingsmiddelen: granen, op smaak gebrachte yoghurt, en sport of energie bars.
 • Meer informatie: ''Gevaren van suikers ebook''

Alcohol

 • Bier
 • Wijn
 • Sterke drank
 • Likeuren (meestal gezoete alcoholische dranken) en wijnen.

Let op: Het verlagen van triglyceriden waarden en cholesterol, is erg lastig als niet ook de inname van alcohol aan banden wordt gelegd. Weet jij van jezelf dat je met regelmaat alcohol drinkt, en wil jij je waarden op peil krijgen, dan weet je wat je te doen staat.

Ook zul je de hoeveelheid rood vlees en varkensvlees moeten beperken in je dagelijkse dieet. Dit komt omdat rood vlees en varkensvlees vol zit met verzadigde vetten. Vervang daarom rood vlees met kip, vis of kalkoen.

Dranken?
Drink veel water, denk aan 6 tot 8 glazen per dag.

Vlees?
Vis is de beste optie, met name vis zoals zalm, sardientjes, kabeljauw etc. Dit komt omdat de goede omega 3 vetten uit vis goed zijn om je cholesterol en natuurlijk je triglyceriden te verlagen.

Groente?
Ga voor donkere groenten en bladgroenten. Denk aan broccoli, bloem kool, boerenkool, spinazie, spruiten, etc.

Cholesterol

Gezonde recepten eBook

Om je op weg te helpen heb ik een ebook geschreven met een aantal ontbijt, lunch en dinner recepten. Deze kun je hieronder downloaden (klik met rechtermuisknop op de afbeelding en doel opslaan als). De recepten zijn gebaseerd op een goede balans van o.a. ''gezonde vetten''. Deze kun je goed als richtlijn gebruiken. Vergeet niet om ook voldoende water te drinken!

Verlaging van de triglyceriden

Als je je triglyceriden hebt laten testen en als je je zorgen maakt over de hoge niveaus kun je zelf een aantal dingen ondernemen om ze te verlagen. Dit zijn vooral veranderingen in je dieet en meer lichaamsbeweging.

Veel van dezelfde dingen die je doet om je algehele gezondheid te verbeteren, kunnen ook je triglyceriden dramatisch verlagen. Veranderingen in je levensstijl - zoals het aanpassen van je dieet en het verliezen van gewicht - kunnen mogelijk je triglyceriden al met de helft verminderen.

 1. Verlies gewicht. Als je overgewicht hebt, kan het verliezen van 5-10% van je lichaamsgewicht je triglyceriden al met ongeveer 20 % verminderen.
 2. Elimineer suiker. Personen bij wie de suikerinname minder dan 10% van de dagelijkse calorieën is, hebben de laagste triglyceridengehalten. De AHA beveelt aan dat slechts 5% van je dagelijkse calorieën afkomstig van toegevoegde suikers mag zijn. Dat betekent dus niet meer dan 150 gram (9 theelepels) voor mannen en 100 gram (6 theelepels) voor vrouwen per dag. Omdat de grootste bronnen van suiker frisdrank en andere gezoete dranken zijn, is een goede manier om de suikerinname te beperken, om niet meer dan drie blikjes per week te drinken.
 3. Eet meer vezels. In plaats van suiker en andere geraffineerde koolhydraten te consumeren, kun je meer vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volkoren producten eten.
 4. Beperk fructose. Onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van te veel fructose - een soort suiker - kan leiden tot hoge niveaus van triglyceriden. Fructose maïssiroop is een belangrijke bron van fructose. Omdat gewone tafelsuiker ongeveer dezelfde hoeveelheid fructose bevat als maïssiroop (50% versus 42-55%), moet je beide beperken om je niveaus van triglyceriden te kunnen verlagen. Je kunt bepalen of een voedingsmiddel suiker of fructose maisstroop bevat door de ingrediëntenlijst te lezen.

Wat zijn triglyceriden?

Zelfs de fructose die van nature in fruit voorkomt, kan de niveaus van triglyceriden verhogen, dus als je hoge triglyceriden hebt, moet je goed overwegen welke soorten fruit je kunt eten. Gedroogde vruchten zoals rozijnen en dadels bevatten de meeste fructose, terwijl perziken, cantaloupe, grapefruit, aardbeien en bananen relatief laag in fructose zijn.

Om je triglyceriden te kunnen verlagen moet je de totale hoeveelheid fructose, die je per dag verbruikt, verminderen tot minder dan 100 gram per dag en het liefst eigenlijk 50 gram.

 1. Eet een dieet dat matig laag is in vet. Het zal je misschien verbazen dat diëten die zeer laag zijn in vet, minder effectief zijn bij het verlagen van de niveaus van triglyceriden als diëten die matig laag zijn in vet. Mensen met hoge niveaus triglyceriden moeten ongeveer 25-35% van hun dagelijkse calorieën uit vet krijgen. Dat is slechts iets lager dan het gemiddelde Europees dieet, waarbij je ongeveer 37% van je calorieën uit vet krijgt. Als je je gewone zuivelproducten vervangt met halfvolle producten, kun je je triglyceridiveaus al verlagen.

Hoe weet je nu of je de juiste hoeveelheid vet binnenkrijgt? Voor iemand die 2.000 calorieën per dag eet, is 30% ongeveer 600 calorieën. Bij 9 calorieën per gram is dat ongeveer 67 gram vet per dag. Je kunt achter de hoeveelheid vet in en voedingsmiddel komen door goed de informatie op de verpakking te lezen.

 1. Let op welk vet je eet. Verminder de hoeveelheid verzadigde vetten, die worden gevonden in rood vlees, pluimvee, boter, kaas, melk, kokosnoot en palmolie en beperk ook je inname van transvetten in bijvoorbeeld margarine. Vervang transvetten met gezond veelzijdig en onverzadigd vet. Voorbeelden van meervoudig onverzadigde vetten zijn saffloer-, maïs- en sojaolie. Voorbeelden van mono-onverzadigde vetten zijn canola- en olijfolie. Hoewel onverzadigde vetten in termen van cholesterol en triglyceride beter voor je zijn, zijn ze wel hoog in calorieën, dus eet het met mate om te voorkomen dat je gewicht aankomt.
 2. Voeg omega-3 vetzuren aan je dieet toe. Vette vis zoals zalm, haring, sardines, forel en tonijn zijn rijk aan omega-3 vetzuren, een soort vet dat echt heel gezond voor je is. Om van de voordelen van dit vet te kunnen profiteren, adviseert de AHA om minstens twee keer per week vette vis te eten. Als je hoge niveaus van triglyceriden hebt, kun je ook omega-3 supplementen gebruiken om de extra boost te bieden, dat voedsel alleen niet kan leveren. De supplementen moeten wel onder toezicht van een arts worden gebruikt, aangezien te veel omega-3 kan interfereren met je bloedstollingsvermogen.
 3. Het doen van oefeningen. Als je hoge niveaus van triglyceriden hebt, kan vijf dagen per week minstens 30 minuten bewegen je triglyceride gehalte al verlagen. Het doen van oefeningen kan je ook helpen om je gewicht onder controle te houden.
 4. Beperk alcohol. Sommige onderzoeken hebben zelfs kleine hoeveelheden alcohol gekoppeld aan verhogingen in de niveaus van triglyceriden in je bloed, terwijl andere onderzoeken dit niet uitwijzen. Mensen met zeer hoge niveaus van triglyceriden kunnen alcohol beter volledig vermijden.
 5. Neem triglyceride-verlagende geneesmiddelen. Als je triglyceride niveaus zeer hoog zijn (500 mg/dL of hoger), kan je arts medicijnen voorschrijven om de niveaus van triglyceriden te verlagen. Maar van het verminderen van triglyceriden met medicijnen alléén is nooit aangetoond dat het het risico op een hartaanval of beroerte vermindert, dus doe dit altijd in combinatie met voldoende beweging en een goed dieet.
 6. Overweeg drie voedingssupplementen die effectief kunnen zijn:
 • Omega-3 vetzuren - zijn afkomstig uit vis- of inktvisolie en hiervan is bewezen dat ze de triglyceride niveaus kunnen verlagen en de HDL-niveaus kunnen verhogen. Ik raad aan om 2 gram per dag te nemen.
 • Bergamonte extract - is een minder bekende stof, die afkomstig is van een sinaasappel die groeit in Calabrië in Italië; het heeft dezelfde eigenschappen als omega-3 met het extra vermogen om de bloedsuiker te verlagen.
 • Magnesium - kan het triglyceride niveau verminderen. Dit belangrijke mineraal is betrokken bij ongeveer 300 processen in het lichaam, waaronder de aanmaak van een enzym genaamd lipoproteïne lipase. Dit enzym breekt circulerende triglyceriden af ​​in vetzuren voor weefselgebruik en helpt bij het vormen van gunstig HDL-cholesterol. Neem ongeveer 400-600 milligram per dag in. Het is het beste om te beginnen met 100 of 200 milligram per dag en dit dan rustig te verhogen. Ik houd vooral van magnesiumglycinaat of de citraatvormen van magnesium. Een extra voordeel van magnesium is dat het vaak van nature constipatie kan verlichten.

En wat als dat niet werkt?

Als je al een aantal veranderingen in je levensstijl hebt aangebracht en je niveaus van triglyceriden niet voldoende dalen, kan je arts medicijnen voorschrijven, die je in combinatie met een goed dieet en voldoende lichaamsbeweging kunt gebruiken om de niveaus te verlagen. De volgende geneesmiddelen worden vaak voorgeschreven:

Niacine

Niacine staat ook wel bekend als vitamine B3 en nicotinezuur. Het is een in wateroplosbare vitamine, die belangrijk is voor een gezond lichaam en dit krijg je volgens de NIH normaal gesproken binnen via voedingsmiddelen zoals melk, eieren, rijst, vis, mager vlees en peulvruchten.

Voor mensen met hoge triglyceridiveaus of een te hoog LDL-cholesterol kan een zeer hoge dosis niacine worden voorgeschreven. Het is belangrijk om geen niacine zonder voorschrift te gebruiken, want bij grote, ongereguleerde hoeveelheden kan het giftig zijn. Het kan ook met je andere medicijnen interfereren, waardoor je vervelende bijwerkingen kunt ervaren.

Niacine wordt gewoonlijk alleen voorgeschreven aan mensen met triglyceridegehalte van boven de 500mg/dl (5,7mmol/l). Diacine kan het HDL (goed) cholesterolgehalte met meer dan 30% verhogen. Wanner het wordt gebruikt in combinatie met statines of colestipol (cholesterolverlagende medicatie) is het ook gekoppeld aan minder risico op het krijgen van atherosclerose, een hartaanval en een beroerte.

Statines

Statines staan bekend om hun cholesterolverlagende vermogens. Deze medicijnen omvatten atorvastatine (Lipitor) en simvastatine (Zocor). Statines verstoren de productie van LDL-cholesterol in de lever en verhogen de HDL-cholesterolgehalten.

Ze worden meestal voorgeschreven aan mensen met hoge LDL-cholesterolgehaltes of aan mensen die een geschiedenis hebben van verstopte slagaders of diabetes. Terwijl ze voor de meeste mensen relatief veilig zijn om te gebruiken, is spierpijn een veel voorkomende bijwerking.

Omega-3 vetzuren

Gevonden in visolie zijn deze gezonde vetzuren een belangrijk onderdeel van elk goed dieet. Bij een hoge doses kunnen ze helpen om de triglyceride niveaus te verlagen. Omdat een hoge doses visolie veel calorieën kunnen toevoegen aan een dieet, de bloedstolling kunnen verstoren en misselijkheid en diarree kunnen veroorzaken, worden omega-3-vetzuur supplementen alleen aanbevolen voor mensen met triglyceride niveaus van hoger dan 500 mg/dl (5,7mmol/l).

Fibraten

Deze medicijnen zijn derivaten van vezelzuur. Ze worden meestal voorgeschreven aan mensen met zeer hoge niveaus van triglyceride - meer dan 500 mg/dl (5,7mmol/l). Zij verlagen ook de LDL-cholesterolgehaltes, maar wel minder dan de triglyceriden. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met statines. Hoe de fibraten de triglyceridengehalten precies kunnen verlagen is nog onbekend, hoewel wetenschappers vermoeden dat het te maken heeft met het omzetten van triglyceriden in lipoproteïnen in de lever.

Videofragment

Tot slot

Als je een oogje hebt gehouden op je bloeddruk en cholesterolwaarden dan weet je dat de waarde van je triglyceriden zeker ook belangrijk zijn. Te hoge triglyceriden waarden in je bloed kan het risico op aderverkalking en indirect hart- en vaatziekten flink verhogen.

Gelukkig kun je met een paar simpele levensstijlkeuzes je gehele gezondheid verbeteren en natuurlijk je triglyceriden verlagen. Het gaat er om dat je een bewustzijn ontwikkeld voor wat je dagelijks binnenkrijgt. Het vermijden van te veel vet eten en het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen moet een bewuste keuze worden!

Als je het gratis eBook met recepten doorleest, zul je ook zien dat daar de nadruk op wordt gelegd.

Het kan ook zijn dat je te hoge triglyceriden hebt door een diabetes probleem waardoor de lichaamseigen functie om vet om te omzetten in energie niet goed meer functioneert.  Het is dan zeker belangrijk om je waarden goed te laten onderzoeken door een specialist! Want ongecontroleerde diabetes en cholesterol kunnen een dodelijke combinatie zijn!

Kortom, triglyceriden spelen een zeer belangrijke rol in de gezondheid van het hart en het ontstekingsproces in het lichaam. Wees hiervan goed op de hoogte en gebruik veranderingen in je levensstijl, je dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging die je krijgt om je te helpen om gezonde triglyceride niveaus te behalen (en te behouden).

Wil je een stevig steuntje in de rug in je strijd tegen een hoog cholesterol en hoge niveaus triglyceriden?

Download dan nu GRATIS het ebook ’29 cholesterolverlagers’ >>>

Voor meer tips wat betreft het onderwerp cholesterol, neem een kijkje op mijn blog.

 

30 Reacties

 1. bodypaintlily 24 juni 2014 om 11:19- Antwoorden

  Sinds Ik helemaal een overgestapt op veganistisch eten en leven voel Ik me veel lekker in mijn vel. Maar ik vraag me af of er dan nog dingen zijn waar ik op moet letten verband met triglyceriden.

 2. Thea winklaar 29 juli 2014 om 01:11- Antwoorden

  Goede tips voor mijn verhoogde triglyceride en cloestrerol. mijn gewicht is 68 kilo en ik ben 1.70 hoog. Ik drink geen alkahol en snoept niet. 2 suiker per drie keer per dag in mijn koffie. Bij gelegenheid een gebakje. Geen rood vlees elke dag. Ik eet veel kip en vis. Bruinbood elke dag fruit en groente. Alleen het sporten laat aan de wens. Mijn dag zal voortaan met het sporten ook ingedeeld worden miijn triglyceride is boven de 400 en mijn colesterol ook. Mijn huisarts die mij jaren kent zit eigelijk met een vraag waarom, naar mate zij weet hoe mijn levensstijl is. Ik wordt aangeraden met kleine porties eten, zoń 6 keer per dag. Ik laat u weten hoe het is gegaan met het sporten in mijn
  dagelijks programma. Nogmaals bedankt voor de tips.

  • Robert Jan Hendriks 30 juli 2014 om 11:02- Antwoorden

   Geen dank, Thea!
   Ik stel het erg op prijs dat je ons op de hoogte houdt.

   Jack

  • Maurice 7 september 2016 om 17:16- Antwoorden

   Er kan een verband zijn met " ijzer stappelings ziekte " een extra vinkje op de volgende bloedtest, zou ik aan de arts voorstellen.

 3. joss 2 oktober 2014 om 14:55- Antwoorden

  kom net bij mijn huisarts vandaan.
  ik schrok me echt wezenloos cholestorol 13.5 glyceriden 23.5
  wie heeft ook van deze hoge waarden.
  ben direkt weer bloed laten afnemen, want mijn huisarts geloofde het niet.
  volgende week uitslag ben benieuwd

 4. henk 13 november 2014 om 09:34- Antwoorden

  hallo, mijn cholestorol is 251,1 en trigliserdia 204,6
  ik woon in azie en eet eigenlijk nooit buiten de deur vanwege het vette en zoete eten wat er hier is..
  ik rook wel maar drink niet . per dag drink ik 1 glas water met een goede eetlepel azijn erin. ook veel fruit .
  rood vlees at ik heel vaak, want het is hier goedkoop maar sinds kort weet ik dat biefstuk dus niet zo gezond is als dat mijn ouders mij geleerd hebben.

  is mijn manier van leven nu echt zo slecht? en zijn de waardes te hoog??

  bedankt voor een reactie

  • Robert Jan Hendriks 13 november 2014 om 12:14- Antwoorden

   Hallo Henk,

   er is meer dan alleen de totale cholesterol waarden. Met name de verhoudingen tussen LDL/HDL/Totaal is van groot belang om vast te stellen wat het risico is op hart- en vaatziekten. Nu kun je veel doen met een gezonde leefstijl om de ratio's te verbeteren en ook je totale cholesterolwaarden te verlagen. Echter, nog belangrijker is om met een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging het risico op hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te verminderen.

   Een interessant onderzoek (Lyon's Heart Study) laat zien dat een mediterraan voedingspatroon bijzonder effectief is tegen hart- en vaatziekten. Het is aan te bevelen om de tips uit het onderzoek over te nemen. In een gratis eBook + cursus heb ik een aantal effectieve tips tegen hoog cholesterol.

   Gratis eBook + cursus:
   https://www.optimalegezondheid.com/29-tips-cholesterol-verlagen-ebook

   Aanvullende artikelen:
   https://www.optimalegezondheid.com/preventie-van-hart-en-vaatziekten-infecties-en-plaques/
   https://www.optimalegezondheid.com/het-mediterrane-dieet-onder-de-loep-genomen/

   Succes!

   Jack

   • henk 13 november 2014 om 12:57- Antwoorden

    bedankt voor de snelle reactie..
    op 04-02-2014 was mijn cholestorol 192,2 trigliserida 172.2 hdl cholestorol 39,6 ldl cholestorol 131,4

    kunnen de waarden nu hoger zijn omdat ik in korte tijd veel lever ( 2kilo -maand) en biefstuk 1 kilo -week heb gegeten?? met de nodige santen gerechten en veel sambal gemaakt met klapper olie..
    is natuurlijk zoals ik nu weet een echte aanslag op mijn lichaam geweest!! mijn leverwaarde zijn sgot 57,2 en sgpt 53,6...... is ook flink aan de hoge kant

  • kees 9 juli 2016 om 18:25- Antwoorden

   ik eet veel meerval de laaste tijd nu is alles hoog in me bloed de dokter zij dat het leek op hiv

 5. Daniel k 21 maart 2015 om 00:03- Antwoorden

  Hallo mijn naam is Daniel ben 31 jaar . nu ik sukkel al jaren met een hoge waarde van triglyceriden . mijn goede en slechte cholesterol staat meestal vrij goed rond de 190 a 200 maar mijn triglyceriden staan boven de 500 !!! Docters schrijven mij pillen voor fenogal 267 en dan nog een pilletje van 40 mg mijn waardes staan dan wel weer enorm goed . maar neem ik ze niet ... Staat het weer enorm hoog ik eet ni bepaald slecht eet groenten vis kip Enzo .... Drink bijna nooit maar heb wel een drank verleden ! Maar dat is achter de rug ....ik rook ook veel sigaretten . zou ik eens verder onderzoek moeten doen hiervoor ????

  • Robert Jan Hendriks 22 maart 2015 om 14:26- Antwoorden

   Waarschijnlijk wil je dit niet horen, maar ik zou eerst maar eens stoppen met roken om je lichaam een gezondheids-boost te geven. Vanuit dat gegeven kun je verder gaan zoeken naar natuurlijke oplossingen.

   Fijn weekend!
   Jack

 6. Edwin Grondman 13 augustus 2015 om 19:29- Antwoorden

  Beste,

  Graag zou ik willen weten of er iemand bekend is met een te hoog trygliserine waarde,ben afgelopen keer geprikt op bloedwaarde en daar kwam uit dat ik een waarde heb van 32 (1,7 is normaal)
  Ik heb geen diabetes en/of overgewicht, ik zou graag willen weten hoe deze waarde snel naar beneden te krijgen maar kan op Internet niet echt iets vinden waar ik mijn voordeel mee kan doen 🙂

  • Lydia Veldhuizen 4 augustus 2017 om 17:49- Antwoorden

   Ben misschien wat laat en hoop dat je het Trygliceride probleem hebt opgelost. Zo niet, hier de volgend tips. Trygliceride schijn je omlaag te krijgen door, Gember te eten of gemberpoeder in je eten te doen, gemberthee te drinken.
   Daarnaast Turmeric, ook wel Kurkuma dagelijks in je eten te verwerken cq salades. Knoflook, Citroensap, en Kaneel te gebruiken..

   • Team OptimaleGezondheid 7 september 2017 om 17:02- Antwoorden

    Goede tips, Lydia!

    • katrien 29 december 2017 om 12:13- Antwoorden

     nooit zomaar dagelijks gember eten, gember heeft invloed op o.a. de suikerspiegel !! Altijd in overleg met arts!

     • Team OptimaleGezondheid 29 december 2017 om 20:43

      Gember heeft inderdaad een grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Zeker als je diabetes hebt moet dit altijd in overleg met je behandelend arts.

 7. Joke 4 september 2016 om 12:02- Antwoorden

  Ik snap de uitslagen niet zo goed, want ik zie hierboven allerlei waardes langskomen die in het geheel niet lijken op wat op mijn formulier staat. Ik heb een triglyceridenuitslag van 1.0 mmol/l. Is dat ok? Of moet ik me zorgen maken?

 8. Johan 13 november 2016 om 00:02- Antwoorden

  Leuk uitgebreid artikel!

  De verhoudingen LDL/HDL/Totaal zeggen echter niet zoveel over de kans op hart en vaat ziekten. Twee verschillende personen met (op het oog) dezelfde cholesterol waardes kunnen toch zeer verschillend zijn. Dat komt omdat LDL uit meerdere deeltjes bestaat.

  Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat hoge LDL-P waardes het risico op hart en vaat ziektes verhogen. Echter reguliere cholesterol testen kijken alleen naar LDL-C. Het gehalte aan LDL-C zegt echter niks over het gehalte LDL-P. Oftewel LDL = LDL-C. Dit is echter niet juist en een gevaarlijke aanname.

  Een hoog gehalte aan triglyceriden in combinatie met een laag gehalte aan LDL-C heeft vaak een hoog gehalte LDL-P als gevolg. Als je dus zeker wilt weten of je een verhoogd risico loopt laat dan altijd LDL-P testen.

 9. Mayke 3 december 2016 om 08:19- Antwoorden

  Ik heb n vraag. De HDL van mijn man is veel te laag en dode triglyceriden veel te hoog. We moeten nu door naar de Hematoloog. Heeft iemand ervaring hiermee?

 10. arjan 5 februari 2017 om 12:27- Antwoorden

  Slik betablokker tegen hoge bloeddruk, nu lees ik dat betablokkers de tiglyceridenwaarden juist verhogen.... wat moet je dan ??

 11. ira 20 september 2017 om 00:50- Antwoorden

  Hallo, een maand geleden was ik opgenomen in het ziekenhuis, cholestrol was boven de 450 en trigliceride maar liefst 4760!!!geloof het of niet...,de eerste 6 dagen heb niets mogen eten enkel water drinken,dan kleine porties vetvrij en zoutloze voeding, ik was maar liefst 14kg afgevallen in 12 dagen,nu zijn mijn trigliceriden gedaald naar 440 ,ik volg streng dieet, ik moet er wel bij toegeven dat ik een alcohol probleem heb, ik ben nu een maand en 1 week gestopt met dri ken ,de resultaten zijn nog niet goed ,maar veeel beter dan een maand geleden.groetjes

  • Team OptimaleGezondheid 20 september 2017 om 19:47- Antwoorden

   Kleine stapjes, Ira....dat zijn de beste stapjes....

   Volhouden!

 12. Jan 9 november 2017 om 10:53- Antwoorden

  Gisteren de uitslag gehad van bloedtest en ik schrok me samen met de dokter een hoedje want trygliceriden was 950!. Ik lees nergens over zo een extreem hoge waarden. Ik moet er wel bij zeggen dat bij vorige test mijn waarden normaal waren en dat ik +/- 10u voor de bloedtest nog alcohol had gedronken, maar toch maak ik me uiteraard zorgen want normaal mag men niet eten of drinken na middernacht om nuchter te zijn. Heeft er nog iemand weet van zo een hoge waarden en of dit normaal is als men 10u ervoor een glas sterke drank en een bier genuttigd heeft.

  • Team OptimaleGezondheid 9 november 2017 om 18:38- Antwoorden

   Dat is inderdaad heel erg extreem. Heeft je arts nog een tweede test voorgesteld om te controleren of deze eerste test zorgvuldig is uitgevoerd? Als controle?

 13. Raf 13 mei 2018 om 23:04- Antwoorden

  Een jaar of 7 - 8 geleden zijn er bij mij Triglyceride waarden vastgesteld van bijna 7000 (ik geloof dat het 6970 was) en een Colesterol gehalte van 850! Door medicatie is mijn Colesterol gehalte normaal (185), de Triglyceriden staan momenteel nog op 450 a 500. Dit zal wel met het feit te maken hebben dat ik graag wel eens een pintje en een wijntje drink, laat ons zeggen 3 a 4 keer per week. Voor de rest eet ik nogal vrij normaal, niet echt super veel vet en zoetigheden zegt me ook niet echt veel.

 14. Linda 15 juni 2018 om 18:13- Antwoorden

  Mijn Triglyceride waarden zijn 262, volgens mijn arts heel slecht en door alcoholgebruik, ik drink twee avonden per week omdat we dan gaan stappen en kan me niet voorstellen dat dit zo'n impact heeft op deze waarden. Nu heb ik deze week ontdekt dat het gebruik van Oestrogenen ook een invloed kan hebben en ik gebruik deze al 4 jaar. Morgen afspraak met gynaecoloog om te vragen of het daardoor kan komen.

  • Team OptimaleGezondheid 20 juni 2018 om 19:53- Antwoorden

   Laat je me weten wat de gynaecoloog heeft gezegd hierover?

 15. Ria 3 augustus 2018 om 09:14- Antwoorden

  Vraag mijn zoon slikt risperidon, en heeft waarschijnlijk metabool syndroom , zijn triglyceride waarden is 11,5 veel te hoog zijn hdl is 0,7 dus te laag , hij heet dus ook een te hoge cholesterol ratio 8 , hij drinkt niet maar rook weinig , is dit gevaarlijk

 16. Sylvester 3 december 2018 om 16:15- Antwoorden

  Net mijn resultaten binnen...Triglyceriden 689 mg/dl Cholesterol HDL verhouding, 9,0.
  De rest is goed. Suikerspiegel. enz...
  Leeftijd, 33j - 98kg - 1m78

 17. Omar 6 december 2018 om 11:16- Antwoorden

  Dag iedereen,

  Hier is mijn verhaal in het kort. Ik ben 34 jaar oud en kamp al jaren met Triglyceriden probleem.

  Enkele jaren geleden heb ik ondervonden dat mijn Triglyceriden te hoog zijn. En dat bedekt ook mijn lever met vet.

  Ik ben iemand die ontzettend weinig alcohol drinkt en nooit van mijn leven heb ik gerookt.

  Ik moest meteen naar de specialist. Die heeft in 2012 meteen MRI scan gevraagd om te weten of al mijn organen in orde zijn of er geen afwijkende ziektes aanwezig zijn.

  Er bleek toen dat ik met een aangeboren grote Milt geboren ben en met een aangeboren klein pancreas. Maar voor de rest waren de alle resultaten goed en zondere afwijkingen of ziektes.

  Sindsdien zit ik op medicatie. Twee soorten medicatie per dag.

  Ik ben van weekend weer opgenomen in het ziekenhuis. De Triglyceriden hebben de hoogte cijfer bereikt sinds 2012 namelijk 3060!!!!!!!!

  In het ziekenhuis hebben ze me voor 3 dagen lang enkel baxter, en brood gegeven.

  Ze hebben daarnaast mij extreem opgevolgd door, radiografie en CT Scan te laten nemen. Er bleek dat een lichte ontsteking ontstaan is in de pancreas door de hoge Triglyceriden!!!

  Ondanks dat de CT- scan en Radiografie verder GEEN sporen gezien heeft van andere ziektes. Wil de dokter volgende maand een MRI scan laten nemen. Weliswaar niet dringend zegt hij.

  Ik heb wel de laatste bloedafname gedaan gisteren voor Triglyceriden en die is van 3060 gezakt naar 890!

  Ik ben wel nu zenuwachtig voor MRI scan!

  Ik wens iedereen succes en veel moed

  Groetjes

  Hoshin

Reactie achterlaten

13 Shares
Tweet
Pin2
Share11