Gezondheidsklachten

Laatste Update: 28 november 2016

Computervisie syndroom deel 2: De kenmerken

Computervisie syndroom deel 2: De kenmerken

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Computervisie syndroom deel 1: Wie/Wat/Hoe?

Nu we verder de 21e eeuw ingaan is het gebruik van computers voor bijna elke taak en voor grote hoeveelheden entertainment bijna standaard geworden. Je bent bijvoorbeeld nu bezig naar een scherm te kijken als je dit artikel leest! Vraag jezelf eens af hoeveel uur per dag we naar een scherm kijken zonder er zelf bij stil te staan. Het feit dat we constant tegen een beeldscherm aanstaren resulteert bij veel mensen in "computervisie syndroom (CVS)." Veel mensen die gebruik maken van een computer hebben hun monitor zo staan dat het schade aan de ogen kan veroorzaken. Dit kan resulteren in computervisie syndroom, een brede term voor verschillende problemen met het gezichtsvermogen. De volgende problemen worden vaak geassocieerd met CVS.

1.      Droge ogen

Hoewel er geen echt bekende oorzaak is voor problemen met droge ogen, zijn er volgens de experts wel mogelijke verschillende redenen dat iemand last zou hebben van droge ogen. Een van deze redenen is het feit dat de persoon achter de computer langdurig richting het beeldscherm staart om te proberen kleine lettertjes te lezen. Hierdoor knippert deze persoon minder waardoor de ogen uiteindelijk uitdrogen. Droge ogen kunnen ook het gevolg zijn van veel tijd doorbrengen in ruimtes die te donker zijn of te kijken naar schermen die een hoge mate van schermreflectie hebben.

2.      Wazig zien

Volgens verschillende optometristen kunnen niet-gediagnosticeerde problemen met het gezichtsvermogen de oorzaak zijn van wazig zien voor mensen die een groot deel van de dagelijkse werktijd naar beeldschermen kijken. Computervisie syndroom brengt vaak problemen met zich mee als het gaat om het zien van dichtbij. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat iemand wazig zal zien wanner objecten dichtbij zijn. Wanneer iemand zich dan concentreert om het object wel duidelijk te zien dan is het mogelijk dat ze dubbel beginnen te zien.

3.      Lichtgevoeligheid

Veel mensen die vaak werken met een computermonitor hebben last van lichtgevoeligheid. Computervisie syndroom is vaak het gevolg van het werken op werkplekken die niet voldoende worden verlicht. Het voortdurend werken in een slecht verlichte omgeving, constant starend naar een helder verlichte monitor, kan resulteren in ogen die problemen hebben zich aan te passen aan zonlicht of andere verlichting. Dit zorgt ervoor dat deze mensen zeer gevoelig zijn voor licht.

4.      Hoofdpijn

Een ander probleem dat kan ontstaan als onderdeel van computervisie syndroom is hoofdpijn. Dit kan afkomstig zijn van een verscheidenheid van redenen, volgens Dr. Natalio J. Izquierdo en Dr. William Townsend. Hoofdpijn kan het gevolg zijn van spierspanning door constant te moeten staren richting het computerscherm. Dat probleem wordt alleen maar erger als het computerscherm te hoog staat en op een onnatuurlijke manier van kijken staat. Ook kunnen mensen die (niet)-gediagnosticeerde problemen met het gezichtsvermogen hebben hoofdpijn krijgen als gevolg van het kijken naar een computerscherm gedurende lange perioden. Deze mensen zouden dan een nieuw bril recept moeten halen dat goed is voor het kijken naar een computerscherm.

5.      Vermoeidheid

Vermoeidheid is een ander teken van computervisie syndroom. Als iemand met onbehandelde problemen met het gezichtsvermogen veel kijkt naar een computerscherm dan kan dit leiden tot algemene vermoeidheid of vermoeidheid van de ogen. Ook kan het ‘ogen dichtknijpen’ om kleine letters te zien op een computerscherm leiden tot problemen met computervisie syndroom. Algemene vermoeidheid van het te lang op een computer werken en constant concentreren zonder te knipperen, in combinatie met slechte verlichting, kan leiden tot problemen met het gezichtsvermogen.

Hoe wordt computervisie syndroom gediagnosticeerd?

Computervisie syndroom kan worden gediagnosticeerd door middel van een uitgebreid oogonderzoek. Testen, met de speciale nadruk op visuele eisen aan de werkafstand van de computer, kunnen de volgende zijn:

  • Voorgeschiedenis van de patiënt – Natuurlijk moet er gekeken worden naar de eventuele symptomen waar de persoon last van heeft en de aanwezigheid van eventuele algemene gezondheidsproblemen. Daarnaast is het belangrijk te kijken welke medicijnen die persoon neemt en of er eventuele omgevingsfactoren zijn die kunnen bijdragen aan de problemen van de persoon.
  • Gezichtsscherpte meten – Het is natuurlijk belangrijk dat het duidelijk is of deze problemen zouden kunnen komen door computervisie syndroom of misschien toch door andere problemen.
  • Refractie afwijkingen – De juiste refractie is belangrijk bij het bepalen van een juiste lenssterkte, dit is nodig om eventuele refractieafwijkingen op te lossen (bijvoorbeeld bijziendheid, verziendheid of astigmatisme).
  • Het testen van het oog – Dit betekent het testen van de manier waarop het oog focust, beweegt, en samen werkt met het andere oog. Om een duidelijk beeld te krijgen moeten de ogen goed kunnen focussen, goed bewegen, en ook goed samen werken. Deze test gaat op zoek naar problemen waardoor onze ogen zich niet effectief kunnen scherpstellen of het moeilijk maken om beide ogen samen te gebruiken.

Deze testen worden vaak uitgevoerd zonder het gebruik van oogdruppels. De reden dat er geen oogdruppels gebruikt worden is omdat het zo gemakkelijker is om te bepalen hoe de ogen reageren onder normale omstandigheden. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de mogelijkheid van het oog om zich te kunnen focussen moet worden getest, kunnen oogdruppels wel gebruikt worden.

Met behulp van de informatie die verkregen wordt uit deze tests, samen met de resultaten van andere testen, kan een optometrist bepalen of iemand daadwerkelijk last heeft van computervisie syndroom en daarna iemand adviseren over mogelijke behandelingen.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Computervisie syndroom deel 3: in 10 stappen geen CVS meer

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share