• Computervisie syndroom

Computervisie syndroom deel 3: in 10 stappen geen CVS meer

2016-11-28T08:49:02+01:00februari 9th, 2013|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Computervisie syndroom deel 3: in 10 stappen geen CVS meer

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Computervisie syndroom deel 2: De kenmerken

Omdat zoveel mensen gebruik maken van computers op het werk, is het niet vreemd dat mensen steeds meer werk-gerelateerde klachten hebben die we uiteindelijk aan het gebruik van computermonitoren kunnen achterhalen. Verschillende wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat vermoeidheid van de ogen en andere hinderlijke visuele symptomen zich voordoen in 50 tot 90 procent van mensen die veel met een computer werken.

Deze problemen kunnen variëren van lichamelijke vermoeidheid, verminderde productiviteit, en een toegenomen aantal werkfouten, maar kunnen ook kleine ergernissen zijn, zoals oog spiertrekkingen.

Hier zijn 10 eenvoudige stappen die je vandaag nog kunt nemen om het risico dat je problemen krijgt met vermoeide ogen en andere voorkomende symptomen van het computervisie syndroom (CVS) te verminderen

1) Zorg voor een uitgebreid oogonderzoek.

Het is een goed idee om een uitgebreid oogonderzoek te laten doen as het gaat om het voorkomen of behandelen van problemen met het gezichtsvermogen vanwege computergebruik.

Volgens het Nationaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid moeten computer gebruikers een oogonderzoek laten doen voordat ze beginnen te werken met een computer en minstens één keer per jaar na dat eerste onderzoek. Tijdens het examen moet jij de oogarts vertellen hoe vaak je een computer gebruikt, zowel op het werk als thuis.

2) Gebruik de juiste verlichting.

Vermoeidheid van de ogen wordt vaak veroorzaakt door overmatig fel licht, hetzij van buiten (bijvoorbeeld zonlicht dat door een raam komt) of door te sterke binnenverlichting. Wanneer jij een computer gebruikt dan moet de sfeerverlichting ongeveer voor de helft zo helder zijn als de verlichting die we meestal terugvinden in de meeste kantoren. Dat geeft dus hopelijk aan dat de meeste kantoren gewoon te sterk licht gebruiken.

Elimineer licht van buiten door gordijnen, lamellen, of luxaflex gewoon dicht te doen. Natuurlijk is het soms lekker om het zonnetje te voelen, maar dat is niet altijd even goed voor de ogen. Verminder de interieurverlichting door minder gloeilampen of Tl-buizen te gebruiken of gebruik gloeilampen en Tl-buizen die niet zo sterk zijn. Als het mogelijk is zet dan de computermonitor of het scherm zo neer dat ramen aan de zijkant van de computermonitor zijn. Dit in plaats van voor of achter de computermonitor of scherm. Op dat moment krijg je minder reflectie in de ogen.

Veel computergebruikers merken dat ze minder last hebben van hun ogen als ze niet precies onder een Tl-verlichting hoeven te werken.  Als het mogelijk is dan is het beste wat je kunt doen de overhead tl-verlichting in het kantoor uit te zetten en gebruik te maken van staande lampen die gloeilampen of halogeenlampen gebruiken. Wanneer dat niet mogelijk is dan kun je altijd kijken of je de huidige tl-buizen kunt vervangen door "full spectrum" tl-lampen. Deze lampen zijn ontworpen om meer op natuurlijk zonlicht te lijken en zijn dus minder irriterend voor de ogen dan de conventionele Tl-verlichting.

3) Minimaliseer schittering

Schittering op muren en gelakte oppervlakken, maar ook reflecties op ons beeldscherm kunnen leiden tot problemen met onze ogen. Overweeg de installatie van een anti-glare scherm op jouw monitor en als je het zelf kunt bepalen schilder dan eventuele helder witte muren een ietwat donkere kleur met een matte afwerking. We zeggen het nog maar een keer met betrekking tot de ramen, zorg ervoor dat ze afgedekt blijven. Wanneer je er niet voor kan zorgen dat licht van buiten wordt verminderd, dan is het misschien een goed idee om gebruik te maken van een computer kap.

Als je een bril draagt koop dan lenzen met anti-reflecterende (AR) coating. AR-coating vermindert reflectie en schittering door de hoeveelheid licht die weerkaatst wordt tussen de voor-en achterkant van jouw brillenglazen te minimaliseren.

4) Zorg voor een betere monitor

Als je dit nog niet hebt gedaan, vervang dan de oude tube-stijl-monitor (een zogenaamde kathodestraalbuis of CRT) met een flat-panel Lcd-display (LCD), zoals we die op laptop computers zien.

Lcd-schermen zijn voor de ogen gemakkelijker te lezen en hebben meestal een anti-reflecterend oppervlak. Ouderwetse CRT schermen kunnen leiden tot het merkbare "flikkeren" van beelden, wat een belangrijke oorzaak is van computer ogen. Zelfs als deze flikkering niet waarneembaar is dan kan deze nog bijdragen aan vermoeidheid van de ogen en zelfs algemene vermoeidheid tijdens het werken achter een computer.

Problemen als gevolg van flikkeren kunnen zelfs nog vervelender zijn wanneer de vernieuwingsfrequentie van het beeldscherm minder is dan 75 hertz (Hz). Als je een CRT monitor gebruikt tijdens het werk, dat moeten de weergave-instellingen zo staan dat ze de hoogst mogelijke verversingsfrequentie hebben. Flikkeren is geen probleem met Lcd-schermen, omdat de helderheid van pixels op het scherm worden gecontroleerd door een "back light", dat werkt gewoonlijk op 200 Hz.

Bij het kiezen van een nieuwe flat panel display, moet je kiezen voor een scherm met een zo hoog mogelijke resolutie. Resolutie is gerelateerd aan de "dot pitch" van een display. Over het algemeen hebben displays met een lagere dot pitch veel scherpere beelden. Kies een display met een dot pitch van 0,28 mm of kleiner.

Als je een lagere vernieuwingsfrequentie (bijv. 60 Hz) vermeld ziet op een Lcd-scherm, maak je dan geen zorgen - dit verwijst naar hoe vaak een nieuw beeld wordt ontvangen vanaf de videokaart, niet hoe vaak de pixel helderheid van een display wordt bijgewerkt. Deze functie is gewoonlijk niet geassocieerd met onze ogen. Kies ten slotte voor een relatief grote monitor. Voor een desktop computer, kies je voor een scherm dat een schermdiameter heeft van minstens 50 centimeter.

5) Stel de instellingen in bij de computer

Het aanpassen van de weergave-instellingen van jouw computer kan helpen bij de problemen die veel mensen hebben met hun ogen. Normaal gesproken zijn de volgende aanpassingen wel erg handig:

  • Helderheid – Pas de helderheid van het scherm aan, zorg ervoor dat deze ongeveer gelijk is aan de helderheid van de rest van jouw omgeving. Om dit te testen kijk dan eens naar een witte achtergrond van een webpagina. Al het wit eruit ziet als een lichtbron, dan is het te helder. Als het er vaal en grijs uitziet dan is het misschien te donker.
  • Tekstgrootte en contrast – Pas de grootte van de tekst op jouw scherm en het contrast van de tekst aan voor meer leescomfort. Dit is zeker belangrijk bij het lezen of samenstellen van grote documenten. Vaak blijft de beste combinatie zwarte tekst op een witte achtergrond om comfortabel te kunnen lezen.
  • Kleurtemperatuur – Deze technische term wordt gebruikt om het spectrum van zichtbaar licht afgegeven door een kleurendisplay te beschrijven. Blauw licht is zichtbaar licht met een korte golflengte die wordt geassocieerd met meer problemen met vermoeide ogen dan langere golflengte kleuren zoals oranje en rood. Het verminderen van de kleurtemperatuur van jouw beeldscherm verlaagt de hoeveelheid blauw licht die wordt uitgestraald door een kleurenscherm, op de langere termijn zorgt dit voor meer kijkcomfort.

6) Knipper wat vaker met de ogen

Knipperen met de ogen is erg belangrijk bij het werken op een computer, en dit is nou juist datgene wat we het vaakst automatisch niet doen. Knipperen bevochtigt onze ogen en voorkomt op die manier droogheid en irritatie. Bij het werken met een computer knipperen mensen minder vaak - volgens de studies zelfs ongeveer vijf keer minder dan normaal.

De vloeistof die de ogen bedekt verdampt sneller tijdens de langere fase wanneer we niet met onze ogen knipperen. Dit kan zorgen voor droge ogen. Daarnaast is de lucht in veel kantooromgevingen droog, ook dit kan ervoor zorgen dat die vloeistof sneller verdampt. Als je problemen hebt met droge ogen dan is misschien een idee om door de dag heen druppels te gebruiken.

Deze smerende oogdruppels moeten we trouwens niet verwarren met de druppels die beloven dat iemand “minder rode ogen” zal hebben. Die laatste druppels kunnen er inderdaad voor zorgen dat je ogen er beter uitzien – er zitten namelijk ingrediënten in die de grootte van de bloedvaten op het oppervlak van onze ogen kan verminderen – hierdoor worden ze dus "witter". Deze druppels zijn niet noodzakelijkerwijze geformuleerd om droogheid en irritatie te verminderen

Om het risico van droge ogen tijdens het gebruik van de computer te verminderen, probeer deze oefening dan eens: Knipper elke 20 minuten, 10 keer met je ogen door deze heel langzaam te sluiten (alsof je in slaap aan het vallen bent). Dit zal helpen jouw ogen opnieuw te bevochtigen.

7) Train je ogen.

Onze ogen raken snel vermoeid door het constante kijken naar een scherm, maar gelukkig is daar iets aan te doen. Om het risico van vermoeiende ogen te verminderen (veroorzaakt door de continue focus op het scherm, kijk dan elke 20 minuten ergens anders heen, weg van jouw computer en staar naar een voorwerp in de verte (op ten minste 20 meter afstand). Zorg ervoor dat je dit minstens 20 seconden vol houdt. Sommige oogartsen noemen dit de "20-20-20 regel."

Wanneer onze ogen ver weg kijken dan kan de spier die normaal gefocust is even rust nemen. Dit kan vermoeidheid van onze ogen helpen verminderen. Om ervoor te zorgen dat ogen genoeg rust krijgen maak dan gebruik van een goede verlichting en zorg ervoor dat je op de juiste afstand van het computerscherm zit.

Een andere oefening is om naar een object te kijken dat ver weg is, en dat gedurende 10 tot 15 seconden te doen. Gelijk hierna staar je naar iets dat dichtbij is voor 10-15 seconden. Hierna kijk we weer terug naar het verre object. Doe dit 10 keer achter elkaar. Deze oefening vermindert het risico dat de ogen ‘vastlopen’ na langdurig computerwerk.

Beide van deze oefeningen zullen het risico op computervermoeid van de ogen verminderen. Vergeet ook niet om regelmatig te knipperen om het risico van computer-gerelateerde droge ogen te verminderen.

8) Regelmatig een pauze nemen

Om het risico voor computervisie syndroom, en nek, rug, en schouder pijn te verminderen, zorg ervoor dat je regelmatig een pauze neemt tijdens een werkdag als je veel met een computer werkt. Veel werknemers nemen slechts twee keer 15-minuten pauze van hun computer tijdens hun werkdag. Volgens onderzoekers werden ongemak en vermoeidheid van de ogen aanzienlijk verminderd wanneer deze werknemers vier extra “kleine pauzes” van vijf minuten namen tijdens hun werkdag. Daarbij komt nog eens dat deze aanvullende pauzes de productiviteit van de werknemers niet verminderde.

Sterker nog, het invoeren van gegevens was aanzienlijk sneller als gevolg van de extra pauzes. Dit betekend dat de hoeveelheid werk die gedaan werd hetzelfde bleef, hoewel de medewerkers elke dag 20 minuten extra pauze hadden. Tijdens deze korte pauzes bij de computer weg moet je even opstaan en bewegen, je armen benen, rug, nek en schouders strekken. Dit helpt om spanning en spiervermoeidheid te verminderen.

9) Pas de werkplek wat aan

Wanneer je de hele tijd heen-en-weer moet kijken tussen een afgedrukte pagina en het computerscherm kan dit leiden tot problemen met de ogen. Als je bijvoorbeeld een pagina nodig hebt om iets vanaf te lezen, zet deze dan naast de computer. Zorg ervoor dat deze goed blijft staan en het constante op-en-neer is weer voorbij.

Een slechte houding tijdens het werken met de computer draagt ook bij aan computervisie syndroom. Zorg ervoor dat het bureau, stoel, keyboard, en muis allemaal op de juiste hoogte staan. Zorg voor de koop van ergonomisch meubilair, zodat het mogelijk is dat het computerscherm 50 tot 60 cm van jouw ogen af is. Het middelpunt van het scherm moet ongeveer 10 tot 15 graden onder je ogen staan om voor een comfortabele positionering van jouw hoofd en nek te zorgen.

10) Overweeg computer brillen (als je een bril draagt)

Voor het grootste mogelijk comfort bij een computer is het misschien een idee om jouw oogarts te vragen het huidige bril recept iets te veranderen om een beeldschermbril te creëren. Dit is zeker een goed idee als je normaal contactlenzen draagt die vaak droog en ongemakkelijk aanvoelen tijdens aanhoudend computerwerk. Een beeldschermbril is ook een goede keuze als je bifocale of progressieve lenzen draagt, dit omdat deze lenzen over het algemeen niet optimaal zijn voor de afstand tot het computerscherm.

Conclusie

Conclusion

Tegenwoordig kijken veel mensen liever televisie dan dat ze een boek lezen. En ook traditioneel televisie kijken (waar mensen iets verder weg zitten) wordt steeds vaker vervangen door TV kijken op de laptop of desktop. Daarnaast komt ook nog eens dat veel mensen tegenwoordig zelfs het traditionele boek wegleggen en liever op hun smartphone of tablet lezen. Natuurlijk is deze voortuitgang erg mooi, maar het is wel zo dat er steeds meer problemen zullen zijn met vermoeide ogen, zelfs op jonge leeftijd. Daarom is het belangrijk om goed voor onze ogen te zorgen en af en toe onze ogen gewoon even rust te geven en de 10 tips te we besproken hebben goed in acht te nemen.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share