Mentale Gezondheid

Laatste Update: 22 november 2016

Concentratie special deel 3: Verbeter je concentratievermogen

klik hieronder om deel 2 te lezen:
Concentratie special deel 2: Mogelijke oorzaken van concentratieproblemen

In de vorige twee delen hebben we gezien wat concentratie is, de link met aandacht en motivatie, en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van concentratieproblemen. Nu eindelijk de oplossingen!

1. Afleiding elimineren

Afleiding bestaat er in heel veel vormen. Alle moderne elektronica is één van die vormen. De mail die zich met een vrolijk biepje meld, de smartphone die een sms laat zien en natuurlijk Facebook, Hyves en Twitter die zeer regelmatig van zich laten horen. Als je al je aandacht moet focussen is het belangrijk om de telefoon eventjes uit te zetten, niet inloggen op social media en het mailprogramma even afsluiten. Natuurlijk is het belangrijk om op de hoogte te blijven en om contact te houden met je vrienden, maar doe dit op gezette tijden, afhankelijk van je werkzaamheden.

Een andere afleidingsvorm komt regelmatig langs in de vorm van je collega’s die aan je bureau komen voor een vraag. Ze breken letterlijk in op jouw werkzaamheden en gedachten. De concentratie die je had is in één keer verdwenen. Maak met collega’s onderling afspraken hoe je bij elkaar in kunt breken.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar het bureau van je collega te lopen en niks te zeggen. Even een tiental seconden wachten totdat de ander zijn gedachten afgemaakt heeft en even tijd voor jou kan nemen. Op deze manier breek je niet abrupt in, maar wacht je even totdat de tijd er rijp voor is. Als iedereen dit zo aanpakt, wordt het ook sneller algemeen geaccepteerd.

Ditzelfde geld voor de telefoon: Laat hem een aantal keren overgaan om jouw gedachten de tijd te laten nemen om te schakelen. Maar nog beter is om de telefoon er gewoon even naast te leggen voor een aantal uren per dag. Diegene die je écht nodig hebben bellen wel weer of sturen wel een mailtje.

2. Vermijd stress

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen kent stress in zijn of haar leven, en er is helaas niet een éénduidige oplossing om stress te elimineren in het dagelijkse leven. Let wel, normale en gezonde stress, zoals voor een belangrijke wedstrijd of vlak voor een sollicitatiegesprek, is helemaal niet erg en zorgt uiteindelijk ook voor betere prestaties.

Maar zodra je constant onder een vergelijkbare druk staat wordt het minder en kun je gewoon niet meer stoppen.

Deze stress is een belangrijke oorzaak van een verminderd concentratievermogen. Niet alleen door de lichamelijke druk die je ervaart, maar juist ook door de mentale druk. Deze stress zorgt dus voor een vermindering van je concentratievermogen, waarna je problemen op je werk kunt krijgen. Dit veroorzaakt weer nieuwe stress etc. Een vicieuze cirkel.

Stress kan zich ontpoppen in een burn-out, een andere reden om actie te ondernemen. Een pasklare oplossing is hier niet voor, maar praat er eens over met een arts, psycholoog of een vertrouwenspersoon. Probeer ook eens voor jezelf om alle zaken die stress veroorzaken op te schrijven.

Lees meer: Stress cursus

3. Time management

Concentreren heeft alles te maken met het elimineren van alle mogelijke storende factoren. Eén daarvan is het beheren van je tijd, en daar zo efficiënt mogelijk mee om gaan. De Amerikaanse uitvinder Thomas Edison heeft daar ooit het volgende over gezegd: “Time is really the only capital any human being has, and the one thing he can’t afford to waste”.

Een belangrijke storende factor is het 10 minuten zoeken naar een document, en daarna nog een kwartier naar dat éne mailtje waar die afspraak in stond. Dat is allemaal verloren tijd wat je relatief gemakkelijk kunt vermijden door je computer eens onder handen te nemen. Archiveer al je documenten eens netjes in mappen en sub-mappen.

Neem ook eens je mail onder handen. Houd bijvoorbeeld bij een maildiscussie over een bepaald onderwerp of project met een klant altijd dezelfde onderwerp-regel aan met de projectnaam. Op deze manier kun je een mail vrij snel weer terug vinden.

Een andere manier om tijd te besparen is het vooraf indelen van je dag. Besteed aan het einde van de voorafgaande werkdag een kwartier aan het opruimen van je bureau en je computer, en maak een to-do lijstje voor de volgende dag. Naar gelang de gewoonte moet je hierin rekening houden met onverwachte werkzaamheden en aanloop.

Geef iedere taak een prioriteit, en splits grote taken op in kleinere subtaken. Begin de ochtend met de taken die de hoogste prioriteit hebben, want dan ben je nog fris en is je concentratieboog het langst. Maak het to-do lijstje realistisch, anders werkt het alleen maar frustrerend als in de namiddag blijkt dat je je doel niet gehaald hebt.

En weet je wat het leukste is van zo’n lijstje? Als je iets gedaan hebt wat niet op het lijstje staat, schrijf je het alsnog op om het direct weer door te strepen. Je zult aan het einde van de dag verbaast zijn over de lengte van de lijst!

4. Maak je werkplek inspirerend

Werken zal niet altijd voor je plezier zijn, maar omdat je toch moét werken, kun je er beter het beste van maken. Zorg dat je op je kantoor op je gemak voelt. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk constateer je dat je werkplek net zo grijs en onpersoonlijk is als de rest van de Nederlandse kantoren.

Breng eens wat kleur aan, zet een mooie plant neer en hang die ene reproductie op die je altijd al mooi hebt gevonden. Zet wat zaken neer die je inspireren, die je kracht geven en die je moed geven. Het steunt je in je werk en zorgt dus voor een betere efficiëntie. Zorg dat je jezelf ‘thuis’ voelt op kantoor. Op deze manier kun je beter ontspannen en dus beter concentreren op je werk.

5. Houdt werk en privé gescheiden

Het is niet altijd gemakkelijk, maar probeer toch eens om 5 uur die knop om te draaien. Thuis de stress ervaren van het werk is geen pretje en het ontneemt je de kans om thuis te ontspannen. Mocht je daar toch problemen mee hebben, probeer dan eens structureel na het werk 30 minuten te sporten. Even je gedachten leeg maken en energie opdoen voor de avond. Je komt uiteindelijk frisser thuis wat door je partner en de kids zeker gewaardeerd gaat worden.

Andersom is hetzelfde verhaal. Als je naar je werk rijd, moet je de knop weer terugzetten. Op je werk zitten te tobben over privéproblemen heeft geen zin, want je kunt er op dat moment toch niks aan doen. Het verstoort je concentratie en geeft voor dat moment onnodige stress.

6. Let op je voeding

Gezond eten is altijd goed voor je lichaam. Dat is bekend. Maar er zijn een aantal speciale zaken waar je op kunt letten. Speciale voedingsstoffen die een positieve werking hebben op het functioneren van je hersenen en speciaal het vermogen om te concentreren. Laten we ze eens stuk voor stuk bekijken:

  • Meer water: Een goed vochtgehalte werkt bevorderend voor je concentratie. Dit doe je het beste met gewoon kraanwater of mineraalwater. Juist geen cola of andere suikerhoudende dranken drinken, want dan is de werking averechts.
  • Minder koffie: Koffie kan goed voor je zijn, mits met mate gebruikt. Als je de hele dag door koffie drinkt, werkt het verslavend en gaat je concentratie daaronder lijden. Gewoon een bakkie in de ochtend om wakker te worden en dan de rest van de dag nog maximaal 2 bakken. Meer koffie drinken gaat ten koste van je focus.
  • Vitamine B12: Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken dat jongeren met een laag Vitamine B12 niveau een slechter ruimtelijk inzicht hebben, concentratieproblemen én een slechter geheugen. Vitamine B12 zit in vlees, vis, melkproducten, kaas en eieren. Juist voor vegetariërs is het belangrijk om het niet nuttigen van vlees te compenseren met meer zuivelproducten.
  • L-Teanine: Dit aminozuur werkt tegen stress en concentratieproblemen. Het werkt stimulerend op de hersenen en bevorderd de aanmaak van Dopamine en Serotonine. En dit zijn juist de stoffen die de informatie-uitwisseling tussen de zenuwcellen regelen. Je komt in een toestand van ontspanning, zonder duf en slaperig te worden. Deze reactie gaat samen met een geestelijke alertheid waardoor het vermogen om te concentreren fors stijgt. L-Teanine is een stof die voornamelijk in Groene Thee voorkomt. Uit onderzoek is gebleken dat het nuttigen van 3 tot 5 kopjes thee per dag een forse kwaliteitsverbetering voor je lichaam is, onder andere tegen stress en concentratieproblemen. We hebben onlangs een special over Groene Thee gepubliceerd  die alle voordelen rondom deze Chinese drank voor je op een rijtje zet.
  • Omega-3 Vetzuren: Deze goede vetzuren zorgen er voor dat de impulsen beter worden doorgegeven binnen je hersenen, wat een beter geheugen en concentratie als gevolg heeft. Omega-3 vetzuren vind je in vette vis zoals zalm, sardines, haring, makreel en ansjovis.

Conclusie

Concentratieproblemen kent vele mogelijke oorzaken, en daarom staat het probleem nooit op zichzelf. Er zijn meestal onderliggende oorzaken te vinden zoals stress, slechte voeding of te veel afleiding in je werk of studie. Vaak zit je in een vicieuze cirkel waar je moeilijk doorheen kunt breken.

Toch is het mogelijk door alles goed op een rijtje te zetten en even heel kritisch naar jezelf en naar werk te kijken. Niet alles in één keer willen veranderen, maar stap voor stap de onderliggende oorzaken oplossen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share