Motivatie

Laatste Update: 24 november 2016

De geheimen van het ‘doen’ deel 2: Hoe gebruik ik die motivatie om mijn doel te bereiken?

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
De geheimen van het ‘doen’ deel 1: Motivatie is de basis

In het eerste deel van deze special over de geheimen van het ‘doen’, hebben we kunnen concluderen dat de juiste motivatie aan de basis staat van het ‘doen’ en daarmee ook aan de basis van het bereiken van één of meerdere grote of kleine doelen. Ook hebben we gezien dat het beter is om eerst uit te zoeken wat je precies wilt, en daarmee automatisch een motivatie voor hebt, dan jezelf proberen te motiveren voor iets dat je eigenlijk niet leuk vindt.

De Maslow-Piramide

Voor ieder mens is het na te streven doel verschillend. Dit hangt voor een groot deel af van de reeds bereikte hiërarchie in de behoeftepiramide van Maslow.

Maslow beschrijft in een model alle categorieën behoeftes (lees: doelen) die een mens kan hebben. Dit is gebaseerd op de aanname dat ieder mens dezelfde behoeftes heeft, en deze in een bepaalde volgorde wil nastreven.

Eerst kunnen we de twee lagere fundamentele behoeftes definiëren:

1.Lichamelijke behoeftes
Deze behoeftes houden direct verband met het lichamelijke evenwicht. Hieronder vallen met name de behoefte aan eten, slaap en drinken.

2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid
Deze behoefte strekt zich uit tot het zoeken van beveiliging in een georganiseerde groep. Voorbeelden hiervan zijn onderdak, relaties en werk.

Als aan deze twee behoeftes is voldaan, komen we in de hogere fundamentele behoeftes:

3. Behoefte aan sociaal contact
Deze behoefte aan saamhorigheid bevat onder andere de behoefte aan vriendschap, liefde (met en zonder seksueel contact) en positief-sociale relaties.

4. Behoefte aan waardering en erkenning
Deze behoefte aan waardering, zelfrespect en erkenning verhogen het aanzien en de status in een groepsverband.

5.Behoefte aan zelfontplooiing
Dit is de behoefte om de persoonlijkheid en de mentale groeimogelijkheden te ontwikkelen en te valoriseren.
Als aan de twee lagere fundamentele behoeftes niet volledig wordt voldaan, zal dat leiden tot een blokkering van de menselijke mogelijkheden, waardoor de hogere fundamentele behoeftes niet ten volle bevredigd kunnen worden.

Hoewel er ook kritiek is op de werking van dit model van Maslow, krijgen we op deze manier wel een goed inzicht in de behoeftestructuur van de mensen. Alle doelen die iemand nastreeft kunnen herleid worden naar dit model.

De reden dat ik dit model aanhaal in deze special, ligt in het feit dat het dus geen zin heeft om doelen na te streven waarbij je stappen over moet slaan. Natuurlijk kun je hogere doelen nastreven, maar dan moet je tussenstappen nemen waarmee je de tussenliggende behoeftes ook bevredigd.

Gezondheid en Motivatie

Gezondheid en motivatie

In de strijd naar een betere gezondheid spelen voedingsgewoontes en levensstijl de belangrijkste rollen. Om dit te verbeteren een verandering nodig, die vaak forse consequenties kan hebben. Je kunt natuurlijk naar een arts of diëtist gaan, die je vervolgens in een gesprek ‘opleggen’ om de voeding en levensstijl te veranderen, waarna je thuiskomt met een lange lijst met wat wel en niet mag.

Dit is een opgelegde motivatie waarbij je snel vervalt naar de oude gewoontes en dus uiteindelijk helemaal geen effect heeft.

Als je het niet alleen kunt, is het beter om een goede coach te zoeken die je niet alleen verteld wat je wel en niet moet doen, maar je ook begeleid in de gedragsverandering. Op deze manier speel je zelf een actieve rol in dit proces, wat sterk motiverend werkt.

Uit recent onderzoek is gebleken dat een gezonde levensstijl je een hogere levenskwaliteit bied, en ook nog langer. Wie wil dat niet?

Succes en Motivatie

Voor veel mensen is het succesvol zijn in het leven een belangrijk doel. Succesvol is natuurlijk beschikbaar in allerlei versies, maar de meesten vinden zichzelf succesvol als ze een goede baan hebben, vrienden, gelukkig huwelijk, kinderen en zichzelf happy voelen. Dit zijn natuurlijk heel veel dingen bij elkaar die heel veel aanpassingen vergen.

Wil je vanuit niks naar het omschreven succes?

Begin dan met het stellen van de uiteindelijke doelen: schrijf ze op, bedenk bij jezelf wat je motivatie is om dit allemaal te bereiken, en bepaal daarna wat je moet doen om dit te bereiken. Definieer subdoelen en ga aan het werk.

Gelukkig zijn en Motivatie

Het is onvermijdelijk: er zijn dingen in het leven die gewoon moeten: Je moet werken anders verdien je geen geld, en je moet iedere week het vuilnis buiten zetten, anders wordt het een grote rommel in en om huis.

Maar er zijn mensen die het ‘moeten’ tot een kunstvorm hebben verheven. Ze zijn altijd voor iedereen beschikbaar, altijd bereid om te helpen en worden beschouwd als extreem verantwoordelijke personen. Op de lange termijn vind je deze mensen vooral terug in het ziekenhuis op de afdeling ‘Burn Out’.

En de mensen die alles doen wat ze kunnen? Dat zou het optimaal benutten zijn van je vermogen, benutten van het ongebruikte potentieel wat je in je hebt. Tuurlijk, je kunt veel meer dan je denkt en dan je nu doet, maar maakt dat gelukkig?

Onlangs las ik op het internet de volgende uitspraken:

  • Als je alles doet wat je moet, dan word je ontevreden.
  • Als je alles doet wat je kunt, dan word je gestrest.
  • Als je alles doet wat je wilt, dan word je gelukkig.


En dat is allemaal waarheid als een koe!

De meeste mensen hebben het te druk met het ‘kunnen’ en het ‘moeten’, dat ze nooit aan het ‘willen’ toekomen. Als je dus het ‘moeten’ en het ‘kunnen’ los kunt laten, en de dingen doet die je beslist wilt, heb je een doel en is er geen aanvullende (en zeker geen opgelegde) motivatie voor nodig.

Je las het al in deel 1 van deze special: Zoek naar één of meerdere doelen die je zelf graag wilt, en de motivatie komt vanzelf. Een succesformule voor een gelukkig(er) leven!

Stoppen met roken en Motivatie

Stoppen met roken

De motivatie om te stoppen met roken kan zeer divers zijn, maar de meesten stoppen met roken als bijdrage aan een gezonder leven of om geld te besparen.

De eerste reden om te stoppen met roken zou op zich al een hele sterke motivatie moeten zijn. Veel mensen associëren roken met longkanker, maar roken staat ook aan de basis van alle soorten kankert die je maar kunt bedenken. De nicotine wordt geabsorbeerd in de bloedbaan en komt daarna in contact met iedere cel in je lichaam.

Overal in het lichaam kan dus kanker ontstaan als direct of indirect gevolg van het roken. En als dat nog niet genoeg is, dan zijn er nog andere gezondheidsproblemen die direct of indirect met het roken te maken hebben. Denk hierbij aan longontsteking, bronchitis, hart- en vaatziekten en aneurysma. En dit zijn er nog maar een paar van de vele mogelijke gevolgen.

Als de gezondheid niet een reden is om te stoppen (“…och, dat overkomt mij toch niet…”), dan kunnen financiële overwegingen wellicht helpen. In deze tijd van crisis en economische malaise is stoppen met roken erg interessant. Reken het maar eens uit: 1 pakje met 20 sigaretten met een gemiddelde prijs van € 5,70 per dag:

  • € 5,70 per dag
  • € 39,90 per week
  • € 172,90 per maand
  • € 2.074,80 per jaar
  • € 62.244,= per 30 jaar (duur van een gemiddelde hypotheek)


Hier is weinig meer aan toe te voegen, denk ik. Bij een hypotheek van 250.000 euro, zou je na 30 jaar een kwart van je hypotheek af kunnen lossen!

Een laatste opmerking: Deze berekening is per persoon. Stel dat je samen met je partner gaat stoppen!

Mindmapping

Natuurlijk zijn er talloze voorbeelden te bedenken, maar het belangrijkste is dat je zelf na gaat denken over je doel(en) en je motivatie hiervoor. Pak eens een vel papier en voel je even kind: Schrijf alles op wat er in je opkomt, plakken mag ook, kleuren, knippen, alles is toegestaan.

Later kun je de dingen weer gaan ordenen! Op deze manier krijg je goed inzicht in wat je graag doet en je motivatie hiervoor. Vraag ook hele goede vrienden om hierop kritisch commentaar te geven. Zij kijken immers heel anders tegen je aan, dan je zelf doet!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/algemeen/De geheimen van het doen deel 2.mp4"
width="478"
height="360"
description="De geheimen van het ‘doen’ deel 2: Hoe gebruik ik die motivatie om mijn doel te bereiken?"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
De geheimen van het ‘doen’ deel 3: Tips die je motivatie ondersteunen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share