Motivatie

Laatste Update: 25 november 2016

De geheimen van het ‘doen’ deel 3: Tips die je motivatie ondersteunen

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
De geheimen van het ‘doen’ deel 2: Hoe gebruik ik die motivatie om mijn doel te bereiken?

We hebben in de vorige twee delen van deze special kunnen constateren dat motivatie de drijvende kracht is die je helpt om je doelen te bereiken en iets moois van je leven te maken. Het is juist daarom dat je genoeg motivatie hebt om je de mogelijkheid te bieden door te kunnen groeien naar je uiteindelijke doel(en).

We hebben ook gezien dat motivatie uit jezelf moet komen, voor het beste resultaat op de langere termijn. Maar je kunt je eigen motivatie ook ondersteunen door de juiste acties te ondernemen die je een, zeer belangrijk, steuntje in de rug geven.

De doelen die je jezelf stelt zijn natuurlijk voor jezelf, en de verantwoordelijk voor het bereiken hiervan is je eigen verantwoordelijkheid. Maar er zijn allerlei tips en trucs die je kunnen ondersteunen. Hierdoor ga je iedere keer net dat tandje verder met als beloning het proces op zich en natuurlijk het uiteindelijke doel.

1. Creëer positieve sociale druk

De mensen in je directe omgeving houden van je, en willen je meestal heel graag ondersteunen in wat je wilt bereiken. Vertel aan je familie en vrienden dat je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken. Leg ze uit hoe je dat aan wilt pakken en wat je uiteindelijke (sub)doelen zijn. Tijdens het proces hou je deze zelfde mensen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Deze zelfde mensen zullen je op een positieve manier in de gaten houden en je steunen. Daarnaast krijg je zelf het gevoel dat je je moet bewijzen aan deze mensen. Het ontneemt je de mogelijkheid om, in een moment van zwakte, de weg van de minste weerstand te nemen, en dus maar te stoppen met het proces.

Juist in dat moment van zwakte kun je dan ook nog contact opnemen met één van deze mensen die je op een positieve manier er doorheen kunnen helpen en je op deze manier coachen.

2. Positieve focus

We hebben in de vorige delen van deze special gelezen dat je de meeste motivatie kunt halen uit positieve dingen, de dingen die je leuk vind om te doen. In de praktijk zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen om te doen. Dat is onvermijdelijk. Denk maar eens aan je werk: Je vindt het klantcontact erg leuk, en bent erg gemotiveerd om dat uit te bouwen waardoor je beter kunt scoren. Daarentegen heb je een vreselijke hekel aan de administratieve rompslomp, maar dat is onvermijdelijk.

Focus dus op de aspecten van je werk die je een positief gevoel geven. De negatieve zaken zijn onvermijdelijk, en doe ze dus beetje bij beetje. Na iedere keer gewerkt te hebben aan iets met een negatief gevoel, kun je jezelf belonen met een positieve activiteit. Probeer dus de negatieve kanten van het werk zo weinig mogelijk aandacht te geven, en concentreer je op de positieve zijde van je werk.

3. To-Do lijsten maken

Ik ken verschillende mensen in mijn directe omgeving die de hele dag bezig zijn te bedenken wat ze nog moeten doen, op welke manier en wanneer. Een uur later herhalen ze dit proces, omdat ze bang zijn om het te vergeten. Allemaal onnodige energieverspilling!

Neem aan het einde van iedere dag 10 minuten tijd om een to-do lijst te maken voor de volgende dag. Schrijf de losse taken op, eventueel aangevuld met zinnetjes, een omschrijving of steekwoorden. De moeilijkste en belangrijkste taken bovenaan, zodat je de volgende morgen fris aan de lijst kunt beginnen. In de loop van de middag zak je een beetje in, en doe je de minder moeilijke taken.

Op deze manier maak je je hoofd leeg, in de wetenschap dat je een to-do lijst hebt.

Je kunt een to-do lijst ook dynamisch bijhouden. Dit is het makkelijkst als je een tekstdocument direct voorhanden hebt op je computer, tablet of smartphone. Iedere keer als je iets invalt, een detail van een bestaande taak of een nieuwe taak, vul je de lijst aan. Ook kun je zo een lijst voor de komende dagen maken, die naar behoefte steeds wijzigt.

Eigenlijk is dit een combinatie van planning en een to-do lijst bijhouden. Het is erg motiverend als je weer iets kunt doorstrepen nadat de taak gedaan is. Ook de onvoorziene dingen die je doet: opschrijven in de lijst en direct doorhalen! Aan het einde van de dag zal je verbaasd zijn over wat je allemaal gedaan hebt.

Erg simpel, maar uiterst effectief!

4. Dagboek aanleggen

Begin een dagboek. Klinkt misschien vreemd, maar het helpt je echt! Beschrijf in dit dagboek hoe je je die dag voelt, wat je hebt gedaan om je (sub)doel te bereiken, of je motivatie nog steeds goed is en wat je eventueel zou kunnen veranderen. Wat ging er goed op die dag? Wat ging er beslist NIET goed? Kun je dit veranderen?

Het opschrijven (en de tijd hiervoor nemen) dwingt je om hierover na te denken. Bovendien kun je dit later teruglezen en constateren dat je wel degelijk vorderingen maakt!

5. Werkomgeving

Als je achter je bureau zit, kijk dan eens heel kritisch om je heen. Is het een vrolijke en inspirerende werkomgeving? Of is het allemaal grijs en kil wat je om je heen ziet. In het laatste geval wordt het tijd voor verandering!

Als je een eigen kantoor hebt is het natuurlijk het gemakkelijkst om je werkomgeving aan te passen: Speel even met de meubels en je bureau. Als je een raam hebt met een mooi uitzicht, waarom dan niet je bureau draaien zodat je (zijdelings) naar buiten kunt kijken? Ook het plaatsen van wat kleine of grote planten kan erg inspirerend en motiverend werken. Zelfs als je je kantoor moet delen, kun je planten meenemen. Begin er gewoon mee, en je zult zien dat anderen je gaan volgen en volgende keer ook een plantje meenemen. Vergeet overigens niet dat ze af en toe wel wat water moeten hebben!

Zit je tegen een kale muur aan te kijken? Hang wat leuke decoratie op, bijvoorbeeld een poster van een plek waaraan je goede herinneringen hebt, of gewoon iets rustgevends. Alles is goed, zolang jij jezelf er goed bij voelt.

Buiten de decoratie van de werkomgeving, is een opgeruimd bureau en kantoor ook erg belangrijk. Een opgeruimd en georganiseerd bureau geeft een gigantische boost aan je motivatie. En vergeet daarbij bijvoorbeeld niet om al die vreselijke draden van je computer te bundelen en zo veel mogelijk weg te stoppen.

6. Lees over andere succesvolle mensen

Er is niets zo motiverend dan lezen over andere succesvolle mensen. Andere mensen die hetzelfde doel als jij voor ogen hadden, en dit inmiddels bereikt hebben. Lezen over gelijkgestemden werkt inspirerend en motiverend. Zij hebben de diepe dalen en alle hobbels in het pad naar succes al gehad, én overwonnen. Jij kunt daar je voordeel mee doen door hiervan te leren en diezelfde hobbels makkelijker te nemen, de diepe dalen minder diep te laten worden.

Bovendien leer je dan ook dat andere mensen die ogenschijnlijk succesvol zijn, er ook heel hard voor gevochten hebben, veel voor hebben moeten laten en dus ook maar gewone mensen zijn. Ja, gewone mensen, maar met één groot verschil: Gewone mensen die het lef, het doorzettingsvermogen, en vooral de motivatie hebben om een doel na te streven én te bereiken.

7. Seminars

Naast het lezen over succesvolle mensen, zijn er ook seminars beschikbaar. Meestal worden deze gegeven door zogenaamde goeroes of coaches. Wel even een waarschuwing, want er wordt op internet veel aangeboden door zelf gekroonde coaches die maar één doel hebben: Geld verdienen, en niks meer. Natuurlijk, zelfs een goeroe moet ook eten, drinken en de huur betalen, maar check wel even de reputatie door zijn of haar (bedrijfs)naam te Googelen.

Je hebt coaches in allerlei disciplines die seminars aanbieden, maar ook die begeleiding via internet of een ander medium aanbieden.

8. Voeding

Je lichaam is voortdurend bezig energie te verbranden. Energie die je inneemt als je eet. Het lichaam heeft dit beslist nodig, anders verslappen je spieren en werken je organen niet optimaal. Dit geldt niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest, voor de werking van je hersenen!

Zonder hier heel diep op in te gaan, toch een aantal algemene tips wat je wel en niet moet doen om je lichaam en geest optimaal te laten functioneren. Want alleen een optimaal functionerende geest brengt het beste in je naar boven. Creëer de meest optimale omstandigheden om je doel te bereiken!

  • Sla geen maaltijden over. Je hersenen werken efficiënter wanneer je een aantal kleinere maaltijden gedurende de dag neemt, in plaats van 1 of 2 hele grote maaltijden.
  • Overbodig te zeggen, maar toch: Eet gezond!
  • Het is belangrijk om essentiële vetzuren te eten. Deze vetten zijn belangrijk voor je hersencellen en je hormoonhuishouding.
  • Zorg dat je ijzer op het juiste niveau is. Een te laag ijzergehalte geeft je een slap gevoel en je bent heel snel moe.
  • Zorg voor een correcte balans tussen energieopname en energieverbruik.
  • Sigaretten, koffie en frisdranken geven misschien even heel kort energie, maar putten je op de langere duur volledig uit. Drink liever 1 a 2 liter water per dag. Beter voor je vochthuishouding waardoor met name je hersenen optimaal kunnen functioneren.


Dit was het derde en laatste deel van deze special over de geheimen van het ‘doen’.

Belangrijke les in deze special is het feit dat je je eigen doelen moet formuleren, met daarbij het bijbehorende stappenplan. Je motivatie is hiervoor ontzettend belangrijk. Dit is je drijfveer voor wat je wilt bereiken.

Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen. Maak hier gebruik van, maar vergeet nooit uit het oog dat het jouw doel is, en alleen jij verantwoordelijk bent voor het realiseren hiervan!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/algemeen/De geheimen van het doen deel 3.mp4"
width="478"
height="360"
description="De geheimen van het doen deel 3"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share