Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 21 november 2016

De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 3: Heb ik een tekort?

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 2: Receptoren

We weten dat vitamine D van vitaal belang is voor sterke botten. Het speelt ook een belangrijke rol in het immuunsysteem en kankerpreventie. Het is dus belangrijk om snel achter een eventueel tekort te komen. Wanneer je weet dat een tekort bestaat, dan kun je er ook iets aan laten doen.

Je kunt op twee manieren testen, of je vraag een dokter of ze test zouden willen uitvoeren, of je kunt een thuistest bestellen. Vitamine D tekort komt vaker voor dan voorheen werd gedacht, vooral onder jongeren, vrouwen en ouderen. Een vitamine D-test zal je vertellen hoeveel van de ‘opslag vorm’ van vitamine D, die bekend staat als 25 (OH) D of calcidiolgehalte, aanwezig is in het bloed.

Het totale 25-hydroxyvitamine D (25OH) niveau (de som van 25OH vitamine D2 en 25OH vitamine D3) is de juiste aanduiding van hoeveel vitamine D opgeslagen is in het lichaam. Hoewel er geen algemene consensus is over op welk niveau behandeling nodig zou zijn wordt 25 tot 35 ng / ml als de minimale concentratie van 25OH vitamine D nodig om de nadelige gevolgen van tekort voorkomen.

Wat is de behandeling voor vitamine D- tekort?

Wanneer iemand last heeft van vitamine D tekort is het een goed idee dit zo snel mogelijk te behandelen. De standaard behandeling is vitamine D-supplementen gebruik. Deze supplementen zijn een vorm van vitamine D die ergocalciferol of calciferol worden genoemd.

Vitamine D kan ook als een injectie of als een medicijn (zowel vloeistof als tablet) worden gegeven. Als je daadwerkelijk een injectie of medicijn nodig hebt dan zal de arts de dosis en het beste behandeling schema opstellen. Dit is afhankelijk van de huidige situatie, leeftijd, de ernst van het tekort, enz. Kortom, een van de volgende kan worden geadviseerd:

1. Injectie

Een enkele, relatief kleine, injectie van vitamine D is genoeg voor ongeveer zes maanden. Dit is een zeer effectieve en gemakkelijke behandeling om het tekort snel bij te stellen. Het is nuttig voor mensen die geneesmiddelen niet graag oraal innemen, of die constant vergeten om hun tabletten in te nemen.

2. Hoge dosis tabletten of vloeistoffen

Er zijn verschillende sterktes beschikbaar en een dosis kan of dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks worden genomen. Dit is afhankelijk van de huidige situatie en van welke specifieke behandeling de arts gebruikt. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je de dosering juist gebruikt - bij hoge doses vitamine D is het belangrijk om niet teveel in te nemen. Het voordeel van de hogere doses behandeling isdat er snel verbetering optreedt–dit is bijvoorbeeld erg belangrijk in groeiende kinderen.

3. Standard-dosis tabletten, poeders of vloeistoffen

Deze worden elke dag gedurende ongeveer 12 maanden ingenomen. Op die manier kan het lichaam het tekort aan vitamine D opvangen. Dit is een nogal langzame methode om een vitamine D tekort aan te vullen, maar kan goed worden gebruikt als het tekort mild is of kan als preventie worden gebruikt. Een nadeel is dat al deze voorbereidingen zowel calcium en andere vitaminen bevatten, waardoor ze een sterke smaak hebben waar sommige mensen een hekel aan hebben.

4. Onderhoudstherapie nadat een tekort is behandeld

Nadat een vitamine D tekort is behandeld is de voorraad van vitamine D in het lichaam weer bijgevuld. Hierna is onderhoudstherapie vaak langdurig nodig om verder tekort in de toekomst te voorkomen. Vooral omdat het onwaarschijnlijk is dat de risicofactor voor vitamine D die voor het probleem zorgde volledig is opgelost. De dosis die nodig is voor onderhoud kan lager kan zijn dan die waarmee het daadwerkelijke tekort is opgelost.

Tips voor gezonde blootstelling aan de zon en optimaliseren van vitamine D

Sommige mensen willen misschien deze hele special wil lezen, maar willen graag meteen informatie over wat ze zouden kunnen veranderen. Vandaar deze tien tips die zeker zullen helpen om een potentieel tekort aan vitamine D te verminderen

1)      Zorg voor een gezond respect voor de zon. De zon is een krachtig medicijn met potentieel gevaarlijke bijwerkingen voor onze huid. Behandel de zon dan ook als een medicijn en gebruik de laagste dosis waar mogelijk, maar natuurlijk niet helemaal vermijden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit in slaap valt in de zon zonder dat je zonnebrand op hebt.

2)      Vermijd altijd verbranding door de zon. Het is de verbranding door de zon, niet de gezonde blootstelling aan de zon, die problemen veroorzaakt. Herhaalde verbranding door de zon, vooral bij kinderen en mensen met een zeer lichte huid wordt in verband gebracht met melanoom. Dit terwijl er geen geloofwaardig wetenschappelijk bewijs is dat regelmatige, matige blootstelling aan de zon melanoom of andere vormen van huidkanker veroorzaakt.

3)      Bereid de huid voor en bouw tolerantie voor de zon geleidelijk op. Begin vroeg in het jaar (bijvoorbeeld in het voorjaar), of vroeg in de ochtend voor de zon het sterkst is en bouw de hoeveelheid tijd die je doorbrengt in de zon langzaam op.

4)      Zorg voor 15-30 minuten van onbeschermde blootstelling aan de zon, ongeveer twee tot vier keer per week. We hebben allemaal verschillende behoeften aan onbeschermde blootstelling aan de zon om een adequaat niveau van vitamine D binnen te krijgen. Afhankelijk van leeftijd, wat voor soort huid je hebt, waar je woont, welk tijdstip van de dag het is of welke periode in het jaar het is, zal onze behoefte variëren.

5)      Zorg voorveelvuldige, korte blootstelling aan de zon. Van herhaaldelijke korte blootstelling is bevonden dat het veel effectiever en veiliger is dan ineens lang te blijven zitten. Let wel op dat je geen vitamine D binnenkrijgt door achter glas te zitten omdat de UVB-stralen die noodzakelijk zijn voor de productie van vitamine D worden geabsorbeerd door glas. “Veilig zonnen” door achter het glas te zitten voelt misschien wel prettig maar helpt niet.

6)      Nadat je 15-30 minuten van zonnebrandcrème-vrije tijd in de zon hebt doorgebracht, moet je jezelf goed beschermen. Als je weet dat je een langere periode buiten in de zon zal zijn draag dan een hoed op je hoofd en licht gekleurde kleding die de zon tegenhoud. Wanneer je zonnebrandcrème gebruikt, zorg er dan voor dat het er een is met minder chemicaliën. Vergeet niet dat zelfs zwakke zonnebrandmiddelen het vermogen van onze huid blokkeren om vitamine D te produceren, dus als je zonnebrandmiddelen eenmaal hebt toegepast dan maak je geen vitamine D meer aan.

7)      Verhoog je eigen "interne zonnescherm" door genoeg antioxidanten en gezonde vetten binnen te krijgen. Deze versterking onze huidcellen en dat helpt ons beschermen tegen schade van de zon. Het eten van veel groenten en fruit, zoals bosbessen, frambozen, goji bessen en granaatappels is altijd een goed idee.

8)      Laat regelmatig de vitamine D bloedspiegels controleren. De ideale hoeveelheid voor een optimale gezondheid vind je hierboven.

9)      Reken niet enkel op voedsel voor onze vitamine D behoeftes. Het is bijna onmogelijk om aan onze vitamine D behoeften te voldoen door alleen maar te eten. Vette wilde vis (niet gekweekt), zoals zalm en makreel zijn de beste voedselbronnen, maar je zou elke dag grote hoeveelheden van deze vissen moeten eten om ergens in de buurt te komen van wat ons lichaam nodig heeft. Hoewel verrijkte melk en jus d'orange wel vitamine D bevatten, zou je iedere dag minstens 10 glazen moeten drinken om genoeg binnen te krijgen. Dat is voor niemand aan te raden.

10)   Neem vitamine D3 supplementen indien nodig. In de winter, als je niet genoeg gezonde blootstelling aan de zon hebt, of wanneer de hoeveelheid vitamine D in ons bloed laag is, zorg ervoor dat je dit aanvult met mensen minstens 2.000 IE vitamine D3 per dag. Hoewel matig zonnen het beste is kunnen vitamine D-supplementen dezelfde voordelen als de zon bieden (als het om vitamine D behoeften gaat natuurlijk). Maar als deze genomen worden in een te grote dosis dan kunnen ze leiden tot vitamine D toxiciteit, terwijl dit met de zon niet het geval is.Het is namelijk onmogelijk om te veel vitamine D in je lichaam te produceren van de zon: Je lichaam zal dit zelf allemaal goed in de gaten houden en alleen de hoeveelheid produceren wat het daadwerkelijk nodig heeft. Dit bevestigt maar weer eens dat we onze vitamine D zouden moeten krijgen door een verstandige blootstelling aan de zon.

Conclusie

Hoewel onverantwoord zonnebaden zonder enige twijfel schadelijk is, is het wel zo dat gelijkmatig, matig, onbeschermde blootstelling aan de zon essentieel is voor een goede gezondheid. Het is gratis, gemakkelijk te krijgen en goed voor ons lichaam mits we het verstandig gebruiken. Het is de enige betrouwbare manier om vitamine D te produceren in ons eigen lichaam, waarvan we nu weten dat het een essentieel ingrediënt is voor het optimaliseren van de gezondheid en het voorkomen van ziekte.

Natuurlijk is het zo dat supplementen wel werken, dat ze zelfs nuttig kunnen zijn op het moment dat we een duidelijk tekort hebben, maar vergeet niet dat zowel supplementen als voeding GEEN vervanger zijn van natuurlijk zonlicht. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg zonlicht krijgt, ook als je denkt dat dit weinig zin heeft.

De zon heeft een slechte reputatie gekregen
Vooral omdat mensen steeds banger werden van de risico’s op huidkanker. Studies tonen echter aan dat bij gebieden met een grotere blootstelling aan de zon de risico's van kanker en hart- en vaatziekten verminderd zij. Bovendien heeft zonlicht positieve effecten op rachitis, osteomalacie, hoge bloeddruk, depressie, slaapstoornissen, ADHD, premenstrueel syndroom en acne. Natuurlijk moet je wel altijd veilig blijven in de zon, maar je hoeft deze zeker niet helemaal te vermijden.

Bronnen

Mocht je na deze special nog meer willen weten over het onderzoek dat is gedaan naar vitamine D, dan kun je bij de volgende wetenschappelijke bronnen meer leren. Voor meer informatie over de bronnen, laat dan hieronder een reactie achter!

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share