• vitamine D, zonlicht en vitamine D tekort

De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 3: Heb ik een tekort?

2016-11-21T15:04:46+01:00december 6th, 2012|Vitamines en Mineralen|0 Reacties

Laatste update: door

De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 3: Heb ik een tekort?

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 2: Receptoren

We weten dat vitamine D van vitaal belang is voor sterke botten. Het speelt ook een belangrijke rol in het immuunsysteem en kankerpreventie. Het is dus belangrijk om snel achter een eventueel tekort te komen. Wanneer je weet dat een tekort bestaat, dan kun je er ook iets aan laten doen.

Je kunt op twee manieren testen, of je vraag een dokter of ze test zouden willen uitvoeren, of je kunt een thuistest bestellen. Vitamine D tekort komt vaker voor dan voorheen werd gedacht, vooral onder jongeren, vrouwen en ouderen. Een vitamine D-test zal je vertellen hoeveel van de ‘opslag vorm’ van vitamine D, die bekend staat als 25 (OH) D of calcidiolgehalte, aanwezig is in het bloed.

Het totale 25-hydroxyvitamine D (25OH) niveau (de som van 25OH vitamine D2 en 25OH vitamine D3) is de juiste aanduiding van hoeveel vitamine D opgeslagen is in het lichaam. Hoewel er geen algemene consensus is over op welk niveau behandeling nodig zou zijn wordt 25 tot 35 ng / ml als de minimale concentratie van 25OH vitamine D nodig om de nadelige gevolgen van tekort voorkomen.

Wat is de behandeling voor vitamine D- tekort?

Wanneer iemand last heeft van vitamine D tekort is het een goed idee dit zo snel mogelijk te behandelen. De standaard behandeling is vitamine D-supplementen gebruik. Deze supplementen zijn een vorm van vitamine D die ergocalciferol of calciferol worden genoemd.

Vitamine D kan