Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 29 juli 2020

De symptomen van een vitamine D tekort

Symptomen van een vitamine D tekort

We kennen allemaal vitamine D, de vitamine die door je lichaam aangemaakt wordt onder invloed van de zon. Door deze bijzondere manier van aanmaken van de vitamine, wordt deze ook wel de ‘zonlicht-vitamine’ genoemd. Maar dat is bij lange na niet het hele verhaal. Het is waar dat je voor het overgrote deel deze vitamine zelf aan kunt maken onder invloed van zonlicht, maar in de meeste gevallen is dat niet toereikend.

Met name in de winter komen we steeds minder buiten, wat natuurlijk noodzakelijk is om zonlicht op te vangen. In de zomerperiode zal dat allemaal wel lukken, maar in de winterperiode wordt het natuurlijk wat lastiger. Door de kou en het gure weer blijven we liever binnen, wat gevolgen heeft voor de vitamine D in je lijf.

Maar gelukkig tref je vitamine D ook gewoon in je voedsel aan, tenminste als je gezond en gevarieerd eet. Met name de voeding van dierlijke oorsprong bevat vitamine D, maar wel in beperkte mate.

Hier zijn wel een paar uitzonderingen op: vette vis, zoals makreel, zalm en paling, bevat wat meer vitamine D.

Ook wordt er in Nederland Vitamine D toegevoegd aan sommige producten. Denk hierbij maar eens aan bak- en braadproducten, halvarine en margarine.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Wat doet vitamine D?
2: Symptomen van een tekort aan vitamine D
3: De risicogroepen
4: Hoe krijg je meer vitamine D in je lijf?
5: Tot slot + video….

Wat doet vitamine D?

Om even het verband te leggen tussen verschillende lichaamsfuncties, in combinatie met aandoeningen, en vitamine D, een kleine opsomming:

Ontwikkeling van kanker

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk gebleken dat vitamine D voor een deel kan voorkomen dat er kanker wordt ontwikkeld. Aangezien de meeste vormen van kanker beginnen met ontstekingen, is het dus allereerst zaak om deze ontstekingen tegen te gaan. Naast een goede weerstand speelt ook de aanwezigheid van vitamine D hierin een belangrijke rol. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van vitamine D op de ontwikkeling van kanker, en de unanieme conclusie was dat vitamine D het meest preventief werkt op colonkanker. Daarnaast is er een invloed op borstkanker en prostaatkanker.

Hersenfuncties

Het is nog niet echt duidelijk op welke manier vitamine D de werking van de hersenen kan beïnvloeden, maar het blijft wel een feit dat mensen met een relatief laag gehalte aan vitamine D vaker last hebben van depressies, of in ieder geval depressieve gevoelens. Dit is gebleken uit meerdere, onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeken.

Correcte werking van de alvleesklier

Het is een vreemd feit dat diabetes 1 veel vaker voorkomt in noordelijke landen, en veel minder in zuidelijke landen. Hieruit zou je heel snel kunnen concluderen dat er een verband bestaat tussen de ontwikkeling van diabetes 1 en de hoeveelheid aanwezig zonlicht, lees: de aanwezigheid van vitamine D.

Vanuit deze redenering zijn wetenschappers gaan zoeken, en hebben inderdaad dit verband aangetoond. Uiteindelijk ligt de oorzaak van diabetes 1 in het feit dat het afweersysteem foutjes gaat vertonen in bepaalde delen. Deze specifieke foutjes scharen we onder de noemer auto-immuunreactie: Hierdoor wordt uiteindelijk geen insuline meer aangemaakt, omdat de cellen die dit aan moeten sturen kapot worden gemaakt voordat ze hun werk kunnen doen.

Ook schijnt er een verband te bestaan tussen een laag vitamine C gehalte en het ontstaan van diabetes type 2. Maar dit is veel onduidelijker en dus nog niet onomstotelijk bewezen.

Weerstand

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden, maar voor nu lijkt het er op dat de weerstand, ofwel het immuunsysteem, veel te maken heeft met vitamine D. In de witte bloedlichaampjes vindt de actieve transformatie plaats naar vitamine D. Dit zorgt voor een zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’, wat de oorzaak is van de productie van een eiwit wat in staat is om bacteriën te inactiveren en af te voeren. Door dit proces kan er voorkomen worden dat je ziek wordt, immers de ziekmakende bacteriën worden direct al onschadelijk gemaakt door
dit proces.

Sterke botten

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom er, naast calcium, ook vitamine D aan de melk toegevoegd wordt? Vitamine D is namelijk erg belangrijk voor de opname van calcium door je lichaam. Deze combinatie van beide voedingsstoffen is dus onontbeerlijk. Of de melk zelf goed is voor je botten, zoals Joris Driepinter vroeger altijd zei, is een heel andere discussie. Hier lopen de meningen heel sterk uiteen. Maar het feit blijft dat we de vitamine D nodig hebben om calcium op te kunnen nemen.

De vitamine D die we in ons lichaam krijgen door middel van voeding en zon, moet dan eerst worden omgezet naar een actieve vorm, calcitriol, wat dan plotseling geen vitamine meer is, maar een hormoon. Deze transformatie naar de actieve vorm, wordt aangezet door een ander hormoon en wordt deels ook geregeld door de stijgende hoeveelheid fosfaat en calcium in je lichaam. Een heel mooi mechanisme wat alleen maar vraagt wanneer het ook écht nodig is.

Vitamine D kan dus, in combinatie met calcium, de kans op botbreuken fors verkleinen, de botdichtheid vergroten en het botverlies op latere leeftijd beperken.

Gezonde spieren

Vitamine D heeft een hele grote invloed op de functionaliteit en de kracht van je spieren. Daarnaast zorgt vitamine D voor een betere balans in je evenwichtsorganen. Dit, in combinatie met sterkere spieren, voorkom je vervelende valpartijen die botbreuken kunnen veroorzaken. En, zoals we eerder al zagen worden botten ook sterker door onder andere vitamine D, dus zullen ze sowieso minder snel breken.

Symptomen van een tekort aan vitamine D

Op het moment dat je veel binnen zit, dus niet genoeg blootgesteld wordt aan de zon, een allergie hebt voor melk of vegetarisch bent, dan loop je een groot risico dat je te weinig vitamine D in je lichaam hebt of krijgt. Uit de voorgaande functie van vitamine D in je lichaam, kun je al bijna de symptomen raden, de symptomen van een tekort aan vitamine D in je lijf.

Laat ik ze toch even voor je op een rijtje zetten:

 • Verzwakking van de spierfuncties, let name krachtverlies
 • Krampen en trillingen van de spieren
 • angstaanvallen
 • algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid
 • Pijn in de gewrichten en/of de spieren
 • Bloedend tandvlees
 • Breekbare botten
 • Constant tekort aan energie
 • Hyperventilatie
 • Hartproblemen, tenminste na een langdurig tekort aan vitamine D

De risicogroepen

Lang niet iedereen hoeft bang te zijn voor een tekort aan vitamine D. Zeker als je gezond en gevarieerd eet, in combinatie met minimaal een half uur per dag buiten zijn met onbedekt hoofd en handen. Toch zijn er een aantal risicogroepen die goed hun vitamine D inname in de gaten moeten houden:

 • Mensen die speciale diëten volgen, bijvoorbeeld vetvrij of vetarm.
 • Alcoholisten en mensen die stevig drinken.
 • Mensen die eenzijdig en (vaak) ongezond eten.
 • Vrouwen die zwanger zijn.
 • Mensen met een donkere huid (op de Fitzpatrick-schaal vanaf type 4).
 • Oudere mensen, omdat deze vaak meer binnen zitten en dus te weinig zon opvangen.
 • Mensen die veel kleding dragen die het hele lichaam bedekken. Denk hierbij aan mensen met hoofddoeken, boerka’s, hoeden en lange mouwen (ook in de zomer).
 • Mensen die in het algemeen heel weinig buiten komen.
 • Veganisten en vegetariërs. Deze groep mist de inname van vitamine D door de voeding.

Hoe krijg je meer vitamine D in je lijf?

Als je al gezond en gevarieerd eet, kun je door middel van voeding eigenlijk niet meer vitamine D binnenkrijgen. Als je dan ook nog eens minimaal een half uur per dag buiten komt, met onbedekte handen/armen en onbedekt hoofd, dan hoef je je weinig zorgen te maken. Mensen die een tekort aan vitamine D hebben, wat aantoonbaar is via een bloedonderzoek van de huisarts, raad ik in ieder geval aan om het eetpatroon eens kritisch onder de loep te nemen, en om meer en langer buiten te zijn.

Daarnaast is er natuurlijk altijd de keus om supplementen in te nemen. Vitamine D als supplement is verkrijgbaar als pilletje, als, druppels, tablet of als kauwtablet. Met name de laatste is erg handig voor kinderen.

Een kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats, want je kunt ook weer teveel vitamine D binnenkrijgen. Dit geldt niet voor de vitamine D die door het lichaam zelf aangemaakt wordt onder invloed van de zon. Dit proces stopt automatisch als er genoeg vitamine D in je lijf zit. Maar de waarschuwing geldt met name voor de inname van vitamine D via voeding en supplementen. Dit kan schade toebrengen aan de nieren, het hart en aan de bloedvaten.

Tot slot...

Wie normaal eet, dus gezond en gevarieerd, krijgt ongeveer een derde deel van de dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen. Het resterende deel moet door het lichaam zelf aangemaakt worden onder invloed van de zon. Wie een tekort heeft, kan dit aanvullen door middel van vitamine-supplementen. Maar overdrijf hier niet mee, want een overdosis kan grote problemen veroorzaken. Over het algemeen kunnen we stellen dat ouderen van 65 jaar en ouder, ongeveer 20 mcg (800 IE) per dag nodig hebben. De rest heeft aan 10 mcg (400 IE) per dag genoeg.

Als je twijfels hebt over je eigen vitamine D, raad ik je aan om even contact op te nemen met je huisarts voor een onderzoekje.

Bronnen

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Nog een belangrijke tip om vitamine D op te doen door buiten in het zonlicht te zijn: de huidcellen die zonlicht ontvangen worden niet direct door de zon geactiveerd tot het aanmaken van vitamine D. Dit gebeurd via een 'omweg'. Onze ogen nemen het zonlicht waar en sturen een signaaltje naar onze hersenen die vervolgens een hormoonstofje laten aanmaken en via de bloedbaan naar de betreffende huidcellen brengen en dat op zijn beurt de de aan zonlicht blootgestelde huidcellen vitamine D laat aanmaken.
  TIP: maar let op, wat bijna niemand weet is dat wanneer je buiten een donkere zonnebril opzet je ogen in dat geval het zonlicht niet waarnemen, er dan dus geen signaaltje naar de hersenen verstuurd wordt, er vervolgens geen hormoonstofje wordt aangemaakt en er dan dus ook GEEN vitamine D wordt aangemaakt!
  Zonnige groet, Teus Vink

 2. hallo, volgens mijn dokter heeft meer dan de helft vd bevolking een vit. D tekort. Ikzelf (36) had slechts de helft (!) vd minimale hoeveelheid in mijn bloed. Het is bij verschillende klachten aangewezen het bloed uitgebreid te analyseren. Veel stoffen hebben namelijk invloed op zowel mentale als fysieke klachten en prestaties. Ik raad ook iedereen daarom aan om een holistisch werkende arts te vinden, en niet een exemplaar dat zich laat leiden door de op winstbejag uit zijnde pharma-industrie! Vraag expliciet naar deze bloedtest. Slechte/ongezonde voeding en levensstijl zijn de grootste redenen v ziekte en tekorten.

  1. hoi caroline.

   versta jij onder een holistisch werkende arts ook een mesoloog?
   ik heb daar nu namelijk aanstaande vrijdag een afspraak mee nadat ik na heel veel aandringen en sterk verergerde symptomen bij mijn huisarts een bloedonderzoek kreeg waarin ik voornamelijk wou weten of mijn b12 en vit d op pijl waren.
   dit gevoel bleek dus juist, beide veel te laag, b12 was 101 pmol en vit d was 41,300 nmol , de dokter vond het ook zeker te laag maar kan er niets aan doen want ik moet gewoon gezond gaan eten (wat ik zeker al doe want ik heb ook 2 kinderen die ik gezond wil zien en hebben)
   is een mesoloog nu een verstandige optie ?

 3. Al twee jaar had ik last van pijn in de heupen, zijkant van de bovenbenen, soms uitstralend. Ook had ik zwakke beenspieren. Bloedonderzoek op ontstekingswaarden, foto van de heupen. Het was allemaal goed. Fysiotherapie verlichtte de symptomen maar het ging niet over. Ik besloot, ik moet er maar mee leren omgaan. Ouderdom, ben 64 jaar.
  Los hiervan kreeg ik van mijn dochter die wijkverpleegkundige is het advies om vit. D 20 mg te slikken. In de loop van de weken viel het me gaandeweg op dat ik steeds minder last van mijn benen kreeg. Nu na 4 maanden heb ik geen klachten meer. Ik kan zelfs weer op mijn zij liggen slapen. Zou dat het gevolg van de Vit. D. Kunnen zijn? En is 20 mg niet teveel om te slikken. Ik heb een kantoorbaan, ben veel binnen, eet gezond maar weinig vis. In vakantieperiodes waarin we veel fietsen, waren mijn klachten minder. Ik bedek wel altijd mijn huid tegen de zo'n ivm lichtschadeplek km en.

  1. De symtonen die je daar opsomde. Heb ik precies het zelfde gehad. Ik heb zelf bij de huisarts moeten vragen of er geen bloed geprikt kon worden. Uit onderzoek bleek dat mijn vit d 25 was. Ben aan de slag gegaan met 2000ie. Heb dit nu 3maanden geslikt. De waarden zijn nu 57. Wat vit d tekort kan doen in het lichaam. Ik heb mijn ongenoegen aan de artsen kenbaar gemaakt dat zij alerter daar mee om moeten gaan.

  2. ik heb ook last van bovenbenen na heupen toe en me armen (ik loop te waggelen)
   nu uit een bloedonderzoek kwam uit vitamine d en foliumzuur en vertraagde schildklier dus moet 3 soorten aanvullen nu

 4. Ik mis in dit stuk informatie over het niet in staat zijn tot het opnemen van vitamine D. Het zou fijn zijn als ook daar meer aandacht voor zou zijn/ onderzoek naar wordt gedaan. Ik eet gezond, ook vlees, vis, margarine en ga regelmatig naar buiten. Ik bedek mijn huid niet en ben ook niet ouder dan 65. Toch heb ik een serieus tekort. Ik begon met een waarde van 38. Na 3 weken zon en zee in Zuid Frankrijk zat ik op 39. Met andere woorden, de zon en al dat gezonde eten zorgt er bij mij niet voor dat mijn vitamine D op pijl is/ komt. Toen begonnen met 400 IE per dag. Na 4 jaar, dagelijks slikken, nog steeds maar 42. Ook dat wordt blijkbaar in mijn lichaam niet goed verwerkt. Besloten om 4000 IE te gaan gebruiken. In een half jaar daarmee gestegen naar 96. Het leek me daarom goed over te gaan op een onderhoudsdosering van 1000 IE. Helaas vorige week weer bloed geprikt en opnieuw gezakt. Dus ondanks een dosering van 1000 IE dagelijks in 4 maanden gezakt van 96 naar 64. 1000 IE blijkt voor mij dus niet afdoende, ondanks gied eten en buiten zijn in de zon. Sinds gisteren toch maar weer over op 4000 IE. Ergens "lekt" er blijkbaar vitamine D weg bij mij.

  1. Precies bij mij het zelfde.....Moet nu 6 weken lang 1x per week 2 ampullen D drinken per stuk 25.000 IE.dus 50.000 IE per week. Over 6 weken weer meten...wil daarna wel een hoge onderhoudsdosering hebben...niet dat het weer terug zakt naar 38 door de jaren heen en idd ik had ook het gevoel van een 'lekkage"van de D.....

   1. Gehoord dat je darnast magnesium moet gebruiken omdat dit ervoorzogt dat vitamine d kan worden opgenomen in je lichaam..

  2. Bij mij hetzelfde! Ben veel buiten, eet gezond (ook vaak vette vis). Nu net een zomer achter de rug, maar mijn vitamine D gehalte is veel te laag! Zou ook graag willen weten waar dat vandaan komt. Want de klachten (continu moe, verlies van spierkracht etc.) ben ik meer dan zat!

  3. Nee dat is ook zo Mirjam
   Ik doe er ook alles aan om mijn vit D goed te krijgen die van mij gaat ook niet omhoog,
   van alles krijg je er voor maar niks helpt, ik denk dat het gewoon bij je hoort en in je lichaam zit dat hetniet hoger gaat,

 5. wist niet dat het zoveel gevolgen kan hebben, ga voortaan een vetteharing met uitjes eten op de markt met opgestroopte mouwen zonder zonnebril.

 6. Na een burnout liep ik nog maanden met pijn in mijn bovenbenen met traplopen en opstaan uit hurkstand. Ook had ik regelmatig spierkrampen. In eerste instantie weet ik dat nog als nawerking van de burnout, omdat tijdens mijn vakantie de klachten minder werden. Toen ik met mijn klachten bij de huisarts kwam, werd ik eerst verwezen naar een fysiotherapeut, geen resultaat, een osteopaat, die weet het aan een verkrampte dikke darm. Na een aantal behandelingen wel iets resultaat, maar na een paar maanden kwamen de klachten weer terug. Ja het werd winter. Vervolgens naar een manueel therapeut. Hij heeft veel zaken uitgezocht, maar kon mij niet verder helpen. Op zijn advies doorverwezen naar een reumatoloog. Die heeft mij onderzocht een bloedonderzoek laten doen en röntgenfoto's laten maken. En hieruit bleek dat ik een te kort aan Vitamine D had. Ik kreeg vitamine tabletten. Ik ben nu 2 maanden verder en mijn klachten zijn zo goed als weg. Ik loop weer trappen en kan ook weer door mijn hurken. En ik wordt niet meer belemmert tijdens het sporten.

 7. Na een enorme stress volle periode. Paniekaanvallen gehad. Stress golven door mijn lijf in ontspannen toestand en on mijn hoofd. Ben ok vitamine d gaan gebruiken en mijn klachten werden minder. De stress golven in mijn lijf zijn verdwenen alleen in mijn hoofd nog niet helemaal. Hoe kan ik dat verhelpen?

   1. Ik bleek tot Mn verbazing een ernstig vit. D tekort te hebben. Eet gezond, ben veel buiten , hond uitlaten enz.
    Heb heel veel advies gehad van het vit. D forum ( zie internet). Kreeg uiteindelijk een consult bij Dr. Auwerda , hematoloog en specialist oa in B12 tekort. Veel artsen, ziekenhuizen etc. Denken dat een bloedwaarde rond de 50 prima is. Dit is al jaren achterhaald, het moet 80 zijn. Mijn bloedwaarde moet minimaal 100 zijn. Ik moet nog steeds 2x per week een D-cura ampul van 25.000 IE innemen. Elke volwassene zou 1000 IE per dag moeten nemen in de zomer en het dubbele in de winter. Met name vrouwen boven de 50 jaar. V

 8. Ik mis in alle reacties.de info over de hoeveelheid die je nemen moet als je te weinig vit d opneemt...ik woon notabene in de zon in portugal maar.zelfs ik maak dus te weinig vit.d aan...onbegrijpelijk maar waar !!!

  1. Normaal gesproken is een half uur per dag zonlicht genoeg voor de productie van vitamine D. In jouw geval denk ik dat er iets aan de hand is met de directe aanmaak van vitamine D naar aanleiding van zonlicht.

  2. 25 mcg per dag is een goede dosis.20 mcg kan ook nog wel.mijn vitamine d is vaak te laag.zelfs 35 geweest.doodmoe.onrust.angst.alleen liggen en veel slapen.bij sommige mensen neemt t lichaam slecht vitamine d op.
   Heel naar.suc6.gr regina de jong

 9. Volgens mijn arts kan het ook komen door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen ben72 mijn man 79 ( maagtableten en beta blokkers

  1. Cam, het is algemeen bekend dat het gebruik van bepaalde maagzuurremmers de opname van bepaalde vitaminen waaronder D en B12 verhinderen.

 10. De standaard is tegenwoordig al 5000 IU/ IE slikken. Het kan eventueel pas gevaarlijk worden vanaf 10.000ie/iu. Maar elke maand even laten testen in het begin lijkt mij voldoende om te zien hoeveel je kunt slikken. Ik zou gewoon beginnen met 5000 ie bij een duidelijk tekort, anders duurt het een eeuwigheid voor er herstel komt(of niet)

 11. Ik zie de berichten over een vitamine D lekkage. Een mesoloog / kinesioloog kan helpen om de vitamine D op te nemen. Want bij een langdurig tekort kun je een allergie ontwikkelen. Dan kun je bijslikken, maar je lijf kan het niet opnemen. Zie bijvoorbeeld praktijk Freedom of Choice van kinesioloog Ingrid van Niekerk in Gilze

 12. Formule voor berekenen van de dosering bij een vitamine D tekort:

  benodigde dosering vitamine D in IE = 40 x (75 - serum vitamine D-spiegel) x lichaamsgewicht in kg.

  Dit is het berekende tekort. Dat eerst aanvullen met 25.000 IE per week, dus deel het tekort door 25.000 en je weet hoeveel weken je deze dosering moet nemen. Daarna over op onderhoud, meestal 800 IE per dag.

 13. Het niet op kunnen nemen van vit d is bijna altijd een tekort van magnesium
  Dit moet je laten testen en dan niet door bloedonderzoek(geeft niet de goede waarde vaak 4 x teveel) maar door urine onderzoek de
  Magnesium loading test dat is een 24 uurs urine test deze is het meest nauwkeurig

 14. Goedemiddag,

  Ik moet van de dokter elke maand 1 ampuletje innemen. (Vitamine D, D cura) en 1 ampul is 100.000 IE.. en ik begrijp er eigenlijk helemaal niks van.. hoeveel mg is dat? En is dat niet teveel? Ik ben 31 jaar.. lengte 1m68 en 80 kilo..

  Hoor graag van jullie en bedankt alvast.

 15. Of men 1 ampule van 25 000 IE per week neemt, of 100 000 IE per maand is uiteraard hetzelfde.
  Is dus iets van een 3000 IE per dag. (tot uw vit D is aangevuld >50)
  Vervolgens 1000 IE per dag, of volgens seizoen en advies geneesheer.

 16. Na langdurige klachten kwam ik er achter dat e.e.a. te maken zou kunnen hebben met vitamine d - tekort. Ik las dat je in principe nooit een overdosis kan nemen als je vitamine d laat aanmaken via zonlicht op je huid. Maar ik ben veel binnen. Het deel van zonlicht wat zorgt voor de vitamine d - aanmaak is UVB - licht. Na enig zoekwerk stuitte ik op een site waar dit uitvoerig in wordt beschreven. (google maar eens op "Mijn UVB-lamp") Dit is namelijk niet iets wat je zomaar even moet doen!
  Ik heb daarop aangeschaft wat daar werd beschreven. Al enkele jaren was ik niet in staat om op tijd op m'n werk te komen, ik mocht op den duur later beginnen. En dat was nog erg moeilijk. Maar na 3x onder de uvb-lamp te hebben gelegen was dat verleden tijd! Echt ongelooflijk! En vele andere klachten werden hierdoor ook verholpen. Ik wil hiermee niet zeggen dat iedereen nu onmiddellijk een uvb-lamp moet kopen, maar mij helpt dit enorm! Ik gebruik deze lamp nu ongeveer 5 jaar, in de donkere perioden om de dag, ongeveer 20 minuten. Als iemand meer wil weten, dat kan...

  1. Saga schreef dat de internist vertelde dat vitamine D al niet goed opgenomen wordt bij een prikkelbare darm.
   Aangezien ik dit ook al 20 jaar heb in combinatie met een burn-out, fibro,,geatrofieerde slijmvliezen en nu pas laten prikken, een vitamine D tekort, begrijp ik ook beter hoe dit tekort ontstaat. Ik ben begonnen met L-glutamine poeder voor de darmwand te herstellen en hopelijk ook mijn slijmvliezen in voorhoofd en bijholtes. Daar ontstaan doorlopend infecties. En kan ik dat allemaal gelijktijdig innemen. Vit D3 en Vit K2en de glutamine?
   Heeft iemand hier ervaring mee?

 17. Ik verdenk mijn gebruik van plantesterolen (Becel proactiv) als boosdoener.
  Wel eens gelezen dat plantesterolen behalve de opname van cholesterol ook de absoptie van vitamine D belemmert.

 18. ohh net gehoord dat ik veel te lage vitamine D waardes hebt, nl 15, ben veel buiten, sta er versteld van

  1. In jouw geval kan het ook zijn dat je lijf problemen heeft met het opnemen van vitamine D, Ria.

 19. Ik leef super gezond ben een vrouw van 63 jaar, ik was moe en na bloedcontrole bleek ik maar een waarde van11 te hebben. Wat minimaal 50 moet zijn.
  Ik moet nu 1x per week 50.000 eenheden innemen gedurende 10 weken.
  Klachten zijn moeheid, hartkloppingen, pijn in de ledematen vooral handen en voeten.

 20. Mijn waarden zijn na bloedonderzoek 42 nmol/l. Heb op recept 800IE-20mg gekregen. Vraag mij af of dit genoeg is om de tekorten aan te vullen naar 80 nmol/l wat het advies is, zowiezo bij HSP. Is misschien extra Magnesium inname bevoordelijk voor Vit D opname?

 21. Na mijn operatie van darmkanker knapte ik maar niet op.
  Daarbij erg veel last van krachtsverlies en stijve handen en gewrichten. Toch maar eens naar de huisarts en bloedonderzoek gehad.
  Zojuist de uitslag van bloedprikken gekregen en ik schrok behoorlijk. Mijn waarde was maar 19
  Moet nu 1 x per week drankje nemen en na 6 weken 1 x per maand.
  Ben benieuwd of het wat doet....

 22. Mariëll: ik heb te horen gekregen na bloedonderzoek dat ik een vitamine D tekort heb. Moet nu vitamine D gaan slikken. Eerst 3 weken lang een hoge dosis en daarna tot 3 maanden en dan weer bloedonderzoek. Klopt dit en wat is de normale dosering. Ik ben 52 jaar en weeg 62 kg.

  1. Dit zou goed kunnen kloppen, Mariëll. De dosis is erg persoonlijk, en afhankelijk van onder andere de ernst van het tekort.

 23. Nu al voor de tweede keer met bloedonderzoek vastgesteld dat ik "ondetecteerbare hoeveelheid vit. D" Niks dus...
  In 2012 al eens gehad en kreeg toen een kuur van 8 weken hooggedoseerde ampullen en daarna 3 maanden tabletten. Nu dus weer precies hetzelfde en weer zo'n zelfde kuur....
  Heeft het uberhaubt zin zo'n kuur te volgen als het erna weer naar 0 zakt... of moet ik domweg de rest van mn leven slikken?
  Ik eet goed, kom elke dag buiten, (en heb geen zonnebril op). Kan er dan ook wat anders aan de hand zijn waardoor ik het niet aanmaak??

  1. Om vitamine D goed op te kunnen nemen, heb je ook voldoende calcium nodig. Ben je daar ook op onderzocht?

 24. Ik heb net binnen gekregen dat ik 19 heb en het minimale 50 is. Ik voel me al langere tijd erg ziek, maar had al eerder vitamine D pillen geslikt maar had niet het idee dat het werkte?

  1. Het kan een tijdje duren voordat je 'voorraadje' vitamine D aangevuld is, Guusje.
   Denk eerder in weken/maanden, dan in dagen.

 25. Voor de mensen met vit D tekort... het kan vreselijk zijn.
  Ik zelf heb het ook en al lang. Ampullen doen minimaal wat maar lichaam neemt t niet op. Ik ben vegetarisch maar eet wel gezond en eet wel ei bij voorbeeld.
  Ik loop momenteel bij een internist om te kijken waarom mijn lichaam geen vit D opneemt. Er is op 25 verschillende dingen getest in zowel bloed als ontlasting. Ik hoop dat daar wat uitkomt. Het kan nml ook aan je darmen liggen, prikkelbaar darm syndroom of ziekte van chroom kunnen oorzaak zijn.
  Dat eerste heb ik al vanaf mijn jeugd last van dus wellicht is dat de oorzaak.
  Ik wil iedereen met vit d tekort aanraden dit serieus te nemen. Het kan ( hoeft niet) zoveel klachten met zich meebrengen. En zware vermoeidheid.

 26. Heel erg intetessant zowel artk als reacties
  Jammer dat de link tot het gratis downloaden van de anti stress tips niet wekt;(
  Want stress is indd bewezen als vitD vreter!!
  Ik hoop dat deze als nog geactiveerd wordt
  Ik heb het via smartphone geprobeerd.
  Fijne groet

 27. Na een botbreuk heb ik te horen gekregen dat ik aan de Calsium tabletten moet en aan Vit D3 nu heb ik het probleem dat ik verschikkelijke jeuk krijg over mijn hele lichaam is dat bij een van u ook bekend het ligt aan allebei de suplementen .En wat is vit D3 eigenlijk .

  Maar ik heb ook een beginstadium van Osteoperose dus is het belangrijk als ik de suplementen binnen krijg .
  Weet iemand raad

 28. Voor het opnemen van vitamine D heeft je lichaam magnesium nodig. Magnesium zet vitamine D in je darmen om naar de actieve D3 vorm. Net als van vitamine D, komt er in onze westerse samenleving heel vaak een behoorlijk tekort aan magnesium voor. Dit komt doordat dit mineraal in steeds mindere hoeveelheden in onze voeding voorkomt. Door overbemesting en verarming van onze landbouwgronden zit er simpelweg te weinig in de grond en daardoor ook te weinig in de gewassen.
  Daarom is het belangrijk om een tekort aan te vullen met een supplement. Heel erg belangrijk is het om een magnesium tablet te kiezen met een goede (aan zuur) verbinding, zoals bijvoorbeeld magnesium CITRAAT. Magnesium gebonden aan oxide, zoals bijna altijd het geval in multi's of in de goedkopere magnesium tabletjes bij de drogist, worden zeer slecht opgenomen en zorgen vaal voor diarree (deze vorm wordt nogal eens voorgeschreven bij constipatie, dus dat zegt al genoeg) Magnesium wordt ook heel goed opgenomen via de huid doormiddel van bijvoorbeeld magnesium olie of een voetenbad met magnesium zouten.
  Over het aanvullen van vitamine D;
  Dit gaat je niet lukken via je voeding. Of je moet dagelijks 16 haringen willen eten en dan is het nog maar afwachten of een tekort wordt aangevuld. Een ernstig tekort wordt aangevuld met hooggedoseerde ampullen, daarna is het belangrijk om een goede onderhoudsdosis te blijven slikken van minimaal 2000iu. Let er bij vitamine D op dat je voor een vorm kiest met een olie (bijvoorbeeld extra vierge olijolie) als hulpstof, omdat vitamine D vet nodig heeft om goed opgenomen te worden..
  Ondergrens advies van vitamine D is tegenwoordig 80, maar liever nog tussen de 100 en 150..

 29. Ik heb chronische netelroos en slik daarom ook al jaren Rupatadine. Onlangs is bij mij Vitamine D tekort waarde 35 geconstateerd daarmee ook Osteopenie. Ondertussen vitamine D shots en kauwtabletten voor een aantal maanden.
  Kan het zijn dat mijn netelroos voort komt uit het vitamine D tekort? Ik ben 50 jaar,

 30. Ik kwam in oktober in de ziektewet, Ik was uitgeput, zwalkte letterlijk op mijn benen. Conclusie overspannen. Nu na een half jaar voel ik mij mentaal goed. Ik heb een intensieve behandeling gehad bij de psycholoog. Maar fysiek bleef ik zo achter. Al maanden ga ik 1x per 2 weken naar de fysio ivm spierpijnen vooral in heupen en onderrug. Ik dacht ik wil mij laten prikken op vit b12 en Vit D want het klopt niet. En mijn gevoel klopte mijn vit D waarde is 24 wat echt een ernstig tekort is! Dit verklaart voor mij enorm veel: de uitputting, bloedend tandvlees, de pijn in heupen, rug, benen en voeten.ik vermoed dat ik al jaren een tekort heb maar door een heftige stress periode is de waarde naar een ernstig tekort gezakt. De bedrijfsarts die zegt er is lichamelijk vast niets aan de hand.. ....nou wel dus! En de gevolgen van langdurig tekort kan ernstige gevolgen hebben. Ik pleit ervoor dat iedereen een onderhouds dosering neemt en dat huisartsen eerder prikken bij klachten.

 31. Gelukkig heb ik het al gelezen in de opmerkingen, maar er zijn verschillende aandoeningen en ziekten die ervoor zorgen dat vitamine D niet goed opgenomen wordt. Ik heb de ziekte van Crohn en een prikkelbare darm en was verbaasd te horen van mijn internist, dat ook een prikkelbare darm al voor een minder goede opname kan zorgen. Ik heb nu een waarde van 33, ben 34 jaar oud en heb voor de tweede keer een trombosebeen door het tekort wat bij mij niet veel hoger komt dan 36. Mijn functioneren is minder goed, soms ronduit slecht. Pijn aan mijn benen, armen, moeilijker ademhaling, terugkerende infecties, het valt allemaal onder het vitamine D tekort. Maar ook de pijn aan mijn mond, beter gezegd tandvlees en tanden. Blauwe plekken uit het niets, pijn bij aanraking, op de vreemdste momenten verhoging, altijd moe en energieloos, draaiduizeligheid, het zijn allemaal van die rotklachten. Je kunt je goed ziek voelen door een tekort en ook al eet je gezond en kom je genoeg buiten, een vitamine D test kan geen kwaad, baat het niet, schaadt het niet. Ik raad mensen met herkenbare klachten aan om zich te laten testen.

 32. LS.
  Ik bekijk deze site voor het eerst waarbij mij opviel, dat
  de laatste update van april 2017 was . Is er dus in 3 jaar
  geen nieuw inzicht of onderzoek geweest?
  Ik bezocht deze site ivm de vraag of je nuchter moet
  laten bloedprikken voor vitamine D tekort onderzoek?
  Succes gewenst
  Vr gr E. Berendsen.

  1. Dat is een goede vraag E. dat durf ik je niet te bevestigen. Voor sommige bloedonderzoeken is het inderdaad noodzakelijk dat je nuchter bent. Dit kan betekenen dat je 4 uur tot wel 8 uur nuchter dient te zijn voor het bloedprikken. Het is verstandig om dit even te checken bij je arts ook i.v.m. eventuele medicatie die je mogelijk gebruikt.

   Groeten, Robert Jan

   1. Wat ik mis in deze artikelen is dat er weinig mensen hun actieve vitamine d laten testen bij een tekort aan vitamine in d3 als ze zich al zelf vitamine d3 hadden toegedient en toch een tekort houden.

    het innemen van hoge dosering bij een tekort aan vitamine d3 terwijl je een hoge actieve vitamine d hebt, blijkt niet zonder gevaar te zijn. er is een ziekte hierdoor gaat calcium in je weke delen, je huid longen lever etc. vast leggen dit heet sarcodiose en onomkeerbaar. om dit en andere problemen te voorkomen is het raadzaam om bij een internist er achter te komen waarom je geen of niet goed vitamine d3 kan verhogen/opnemen en hoe hier het beste mee om te gaan. met vriendelijke groet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share