Klik hieronder om deel 2 te lezen:
De Zonnebank deel 2: De risico’s van de zonnen in het algemeen
In de eerste twee delen van deze special hebben we gezien wat de zonnebank precies is en wat de risico’s zijn van (overmatig) zonnebankgebruik en zonnen in het algemeen. Toch kun je, als je je gezonde verstand gebruikt, een mooi kleurtje krijgen. Hieronder vind je een groot aantal tips en regels die je goed door moet lezen om verantwoord gebruik te maken van de zonnebank.
Bepaal allereerst je eigen huidtype
Ik kan het niet genoeg benadrukken: Het is van groot belang om eerst je huidtype te bepalen, of te laten bepalen, voordat je een zonnebankkuur neemt. Je huidtype is namelijk bepalend voor de maximale duur en intensiteit van de sessies. Mensen met een huidtype 1 zijn veel gevoeliger voor UV-Straling dan mensen met een huidtype 3 of 4.
Hoe gevoeliger de huid, hoe meer kans op ongewilde bijwerkingen en verhoging van risico’s op bijvoorbeeld huidkanker. Hoe je je eigen huidtype bepaald lees je in jet eerste deel van deze special.
Hele belangrijke tips!
- Als je een zonnebank thuis hebt, is het erg belangrijk om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. Niet alleen voor de bediening van de zonnebank en met name de werking van de timer, maar ook omdat hier omschreven wordt hoe je veilig van de zonnebank gebruik kunt maken. Heb je hierna nog vragen, neem dan contact op met de fabrikant of een professional om goed geïnformeerd te zijn over het veilige gebruik.
- Als je een zonnebankkuur volgt bij een zonnestudio, zal een professional je adviseren over je huidtype en de daarbij behorende zonnebanksessies. Gebeurt dit niet, dan heb je het recht om daar naar te vragen. Je betaalt er tenslotte voor! Heb je geen goed gevoel hierover, zoek dan een andere zonnestudio op.
- Om je ogen te beschermen moet je een speciale, UV-werende bril dragen. Dit wordt erg snel vergeten en kan hele nare gevolgen hebben. Sneeuwblindheid of lasogen kunnen snel optreden, en op langere termijn kan permanente schade aan de ogen optreden.
- Bouw de zonnebanksessies heel langzaam op, zowel in intensiteit als in duur. Geef je huid de tijd om te wennen aan de straling. Dit is niet alleen belangrijk om de risico’s te verminderen, maar draagt ook bij aan een duurzamer resultaat. Het is verstandig om, mede afhankelijk van je huidtype, eerst te beginnen met maximaal 5 minuten. Na een paar weken kun je de tweede sessie wat langer doen.
- Stel vooraf ALTIJD de timer in op de juiste tijd. Deze timer is van belang om te voorkomen dat je te lang aan de UV-Straling blootstaat, als je bijvoorbeeld in slaap zou vallen of de tijd vergeten.
- Op het moment dat je lichaam gaat jeuken of prikken, stap dan direct onder de zonnebank vandaan. Ook al is de timer nog niet afgelopen!
- Parfum en cosmetica kunnen, in combinatie met de UV-Straling, huidirritaties veroorzaken. Verwijder vooraf al je make-up of, nog beter, neem een douche om alle parfum en lotion van je lichaam te verwijderen.
- Als je een huidaandoening hebt, vraag dan eerst advies bij je behandelend arts. Sommige huidaandoeningen kunnen baat hebben bij de straling, maar andere aandoeningen kunnen juist erger worden. Er zijn ook speciale zonnebanken die afgestemd zijn om bepaalde huidaandoeningen te behandelen.
- Het is geen probleem om na het zonnen even lekker te douchen. Het is onzin dat de bruine kleur dan weer weg zou spoelen.
- Na het douchen kun je een vocht inbrengende crème aanbrengen over je hele lichaam. Dit voorkomt een versnelde veroudering en uitdroging van de huid. Als bonus ziet het er ook nog mooier uit en voelt de huid zachter aan.
- Je hoeft geen beschermende zonnebrandmiddelen te gebruiken. Een zonnebank is, bij correct gebruik, een gecontroleerde omgeving waarbij de duur en intensiteit afgestemd is op jouw huidtype.
- Als je heel veel sproeten hebt, moedervlekken of extreme pigmentvlekken hebt, vraag dan eerst advies aan een medicus.
- Als huidkanker in je familie voorkomt, ga dan NIET onder de zonnebank. Wees dan in het algemeen erg voorzichtig met zonnebaden. De kans dat huidkanker zich bij gaat ontwikkelen is dan vele malen groter.
- Als je medicijnen gebruikt, lees dan eerst de bijsluiters. Hierin staat vermeld als zonnebankgebruik, of zonnebaden in het algemeen, afgeraden wordt.
- Als je niet bruin wordt onder de zonnebank, heeft het geen zin om vaker te gaan. De hoeveelheid pigment in je huid is erfelijk bepaald, en de zonnebank gaat daar helemaal niets aan veranderen!
- Het klinkt erg logisch, maar wil het toch vermelden: Als je verbrand bent in de buitenzon, ga dan niet onder de zonnebank. Smeer je huid helemaal in met een Aftersun, en geef je huid de tijd en de gelegenheid om zich te herstellen.
- Kinderen onder de zonnebank is heel slecht. De huid van kinderen en jongeren is nog steeds in ontwikkeling. Het is bewezen dat de kans op huidkanker op latere leeftijd groter is als de huid op jonge leeftijd al wordt beschadigd of verbrand door de zonnebank of door de buitenzon.
- Ga geen alcohol drinken in de uren voordat je onder de zonnebank stapt. Door de alcohol zullen de bloedvaatjes in de huid zich verwijden, waardoor je sneller zult verbranden.
- Om uitdroging van je huid, en van je hele lichaam te voorkomen, is het sowieso erg belangrijk om dagelijks minimaal 1,5 liter water te drinken. Maar om de huid even extra te helpen, drink je wat extra na een zonnebanksessie.
- Als je een litteken of een tatoeage hebt, moet je deze afdekken of insmeren met een sun-block. Deze delen van het lichaam kunnen veel sneller verbranden dan de rest van het lichaam.
- Sommige kleuren tatoeage-inkt kunnen huidirritaties opleveren, in combinatie met UV-Straling. Dek de tatoeage goed af, of smeer het in met een hoge factor zonnebrand crème.
Als je je aan deze tips en adviezen houdt, zal er weinig risico zijn op vervelende bijwerkingen. Maar het feit blijft dat je ten allen tijde voorzichtig moet zijn.
Om deze special te besluiten, nog even een paar veel gestelde vragen over de zonnebank:
Wat moet je doen als je toch verbrand?
Als je heel zwaar verbrand bent, is het belangrijk om advies te vragen aan een arts. Bij een lichte verbranding is het voldoende om deze goed in smeren met een aftersun en zonne-pauze te nemen totdat de huid zich weer heeft hersteld.
Op dezelfde dag een zonnebanksessie én onder de buitenzon?
Dit is beslist af te raden. Zowel de zonnebank als de buitenzon werken op dezelfde manier. Maak een keuze tussen deze twee om te voorkomen dat je een té hoge dosis UV-Straling op je huid krijgt. Een dosis die dan waarschijnlijk te hoog is om snel weggewerkt te kunnen worden.
Hoelang blijft een zonnebankkleurtje behouden?
Je kleurtje gaat na 2 tot 4 weken na je laatste zonnebanksessie weer verdwijnen. De gemiddelde levenscyclus van de huidcellen is 28 dagen. In dit proces worden de bovenste huidcellen afgestoten, samen met je bruine kleurtje. Om je vakantiekleur te onderhouden, zou je iedere week (afhankelijk van je huidtype!) een zonnesessie doen van maximaal 5 minuten.
Dit is voldoende om de kleur zo lang mogelijk te houden. Vraag ook hierover advies aan een professional die jouw situatie en je huidtype kent.
Conclusie
De zonnebank, en zonnen in het algemeen, kent veel risico’s. Risico’s waarover de wetenschap geen discussies meer heeft, omdat ze inmiddels bewezen zijn. Toch hoef je niet na te denken bij ieder zonnestraaltje wat je opvangt. Als je de regels goed in acht neemt, en met gezond verstand gebruik maakt van de zonnebank, zijn de risico’s zeer minimaal.