Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 Dagen Menu!

Gezondheidsklachten

Laatste Update: 28 november 2016

Depressie special deel 2: Sommige mythen en feiten over depressie

3.7
(3)

Depressie special deel 2: Sommige mythen en feiten over depressie

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Depressie special deel 1: Wat is een depressie?

Depressie komt vaak voor, maar toch zullen veel mensen het niet toegeven dat ze er last van hebben. Sommige mensen voelen alsof ze een stempel krijgen als ze toegeven dat ze last hebben van depressie of zijn bang dat mensen zullen denken dat ze zwak zijn. Grote leiders zoals Winston Churchill hadden last van depressie. Depressie is een van de meest voorkomende ziekten die huisartsen behandelen. Mensen met een depressie horen soms van anderen: "even doorzetten" of "laat het gewoon los." De waarheid is echter dat dit vaak niet mogelijk is en zulke opmerkingen van andere mensen erg onbehulpzaam zijn.

Het belangrijkste bij depressie is dat mensen accepteren dat de symptomen aan depressie te wijten zijn en dus niet aan de persoon zelf. Mensen vinden het niet vreemd om hulp te vragen als ze hartproblemen hebben, of als ze last hebben van de griep, maar toch vinden veel mensen het lastig om hulp te vragen bij depressie. Het kan een opluchting zijn om te weten dat het niet aan jou ligt maar de symptomen waar je last van hebt vaker voorkomen.

Sommige mensen willen hun symptomen niet met vrienden en familieleden delen, maar als je open bent over je gevoelens met naaste familie en vrienden dan kan het hun helpen jou beter te begrijpen en te helpen. Helaas zijn er verschillende mythes en onwaarheden over depressie waardoor mensen bang zijn een bepaalde stempel te krijgen als ze toegeven dat ze last hebben van depressie. Vandaar dat we een paar van de belangrijkste mythen en feiten op een rijtje zetten.

Mythe: Depressie kun je overkomen door hard te werken.

Depressie treft bijna een op de zes mensen op een bepaald punt in hun leven, mede hierdoor is het dat veel mensen wel iets weten over deze ziekte, maar het toch maar vaak halve waarheden zijn. Een van de mythen is dat als jij je op je werkt stort, jij je beter zal voelen. Als jij je niet goed voelt en je gevoel van eigenwaarde iets is aangetast dan kan dit misschien helpen, maar depressie is een ander probleem. Overwerken kan zelfs een teken van klinische depressie zijn, vooral bij mannen.

Mythe: Het is geen echte ziekte

Depressie is een ernstige medische aandoening – maar het wordt nog steeds verward met gewoon verdriet. Biologisch bewijs van de ziekte is te zien in hersenscans die een abnormale activiteit vertonen. Belangrijke chemicaliën in de hersenen die signalen tussen zenuwen brengen lijken ook uit balans bij depressieve mensen. Het is dus wel degelijk ‘echt’.

Feit: Mannen geven het bijna nooit toe

Bij een depressieve man kunnen familieleden, zijn partner, en zelfs zijn arts depressie misschien niet herkennen. Dit komt omdat mannen normaal gesproken minder vaak over hun gevoelens praten dan vrouwen. Sommige depressieve mannen lijken niet verdrietig, in plaats daarvan kunnen ze prikkelbaar, boos of onrustig zijn. Ze kunnen zelfs uithalen naar anderen. Sommige mannen proberen om een depressie het hoofd te bieden door middel van roekeloos gedrag, drinken, of drugs.

Mythe: Depressie is slechts zelfmedelijden

Onze cultuur bewondert wilskracht en mentale weerbaarheid en mensen die problemen hebben worden al snel als zeurpieten afgeschilderd. Maar mensen die een klinische depressie hebben zijn niet lui en hebben niet enkel ‘medelijden met zichzelf’. Evenmin kunnen mensen gewoon hun depressie “wegwensen”. Depressie is een medische aandoening - een gezondheidsprobleem dat in verband wordt gebracht met veranderingen in de hersenen. Net als andere ziekten verbetert depressie zich meestal met de juiste behandeling.

Feit: Iedereen kan depressief worden

Later we er snel duidelijk over zijn, iedereen ter wereld kan last krijgen van depressie, van het buitenbeetje tot de meest populaire jongen op school. De ziekte komt weliswaar twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen, maar dat zou kunnen zijn omdat vrouwen vaker hulp zoeken dan mannen. Depressie wordt vaak voor het eerst opgemerkt in de late tienerjaren of wanneer iemand in de 20er jaren is, maar een episode kan zich op elke leeftijd ontwikkelen.

Feit: Het kan langzaam beginnen

Depressie kan zich geleidelijk ontwikkelen, mede hierdoor is het moeilijker te identificeren dan een plotselinge aandoening. Een slechte dag verandert in een sleur en je begint werk, school of sociale gelegenheden te vermijden. Een bepaald type depressie genaamd dysthymie, kan zelfs jaren duren als een chronische ziekte - een probleem dat geruisloos je carrière en relaties ondermijnt. Maar depressie kan ook een ernstige, invaliderende aandoening worden. Met de juiste behandeling voelen veel mensen een aanzienlijke verlichting binnen 4 tot 6 weken.

Mythe: Depressie betekent het hele leven antidepressiva

Hoewel we veel meer horen over antidepressiva is medicatie slechts één van de instrumenten die worden gebruikt om depressie te verminderen. En om hulp vragen betekent niet dat je onder druk zult worden gezet om geneesmiddelen op recept te nemen. Onderzoek wijst uit dat therapie net zo goed werkt als geneesmiddelen voor een milde tot matige depressie. Zelfs als je antidepressiva gebruikt zal het waarschijnlijk niet voor het leven zijn. Een arts zal helpen het juiste moment te bepalen om de medicatie te stoppen.

Mythe: depressieve mensen huilen veel

Dit is niet altijd waar. Sommige mensen huilen helemaal niet en zien er zelfs niet vreselijk verdrietig uit als ze depressief zijn. In plaats daarvan zijn ze emotioneel "blanco" en hebben misschien van binnen het gevoel dat ze waardeloos of nutteloos zijn. Zelfs zonder dramatische symptomen kan depressie een groot probleem zijn.

Feit: Depressie in de familie betekent later problemen

Als depressie voorkomt in de directe familie dan is het mogelijk dat iemand een verhoogd risico op depressie heeft. Maar dat betekent niet dat iemand gegarandeerd last krijgt van depressie. Mensen met een familiegeschiedenis van depressie moeten opletten op de vroege symptomen van depressie en snel handelen op een positieve manier – dat kan het verminderen van stress betekenen, meer bewegen, therapie, of een andere professionele behandeling.

Mythe: Depressie is een onderdeel van veroudering

De meeste oudere mensen doorlopen het ouder worden zonder dat ze last krijgen van depressie. Maar wanneer dit wel een probleem wordt kan het over het hoofd worden gezien. Senioren kunnen hun verdriet verbergen of hebben verschillende, vage klachten: het eten smaakt gewoon niet meer goed, pijn wordt erger, of het slaappatroon is aan het veranderen. Ook medische problemen kunnen leiden tot depressie bij ouderen – en depressie kan het herstel van een hartaanval of een operatie vertragen.

Feit: Depressie imiteert dementie

Bij oudere volwassenen kan depressie de oorzaak zijn van problemen met het geheugen, verwardheid, en in sommige gevallen zelfs waanvoorstellingen. Zorgverleners en artsen kunnen deze problemen verwarren met tekenen van dementie, of een daling in het geheugen gerelateerd aan leeftijd.

Mythe: Praten maakt het alleen erger

Vroeger werden mensen geadviseerd problemen “niet erger te maken” door er over te praten. Vandaag de dag is er bewijs dat begeleide gesprekken met een professionele therapeut problemen beter kan maken. Verschillende soorten van psychotherapie kunnen helpen bij de behandeling van depressie door het aanpakken van negatieve gedachtepatronen, onbewuste gevoelens, of relatie problemen. De eerste stap hier is te gaan praten met een psycholoog of psychiater.

Feit: Positief denken kan helpen

Het klinkt misschien vreemd, maar positief denken kan iemand daadwerkelijk helpen. Deze vorm van therapie luistert naar de naam cognitieve gedragstherapie (CGT). Mensen leren nieuwe manieren van denken en doen. Negatief gedrag wordt geïdentificeerd en vervangen door positieve gedachten en een positievere stemming. CGT werkt voor veel mensen, op zichzelf of in combinatie met medicatie.

Mythe: Tieners zijn van nature al ongelukkig

Hoewel veel tieners humeurig en argumentatief kunnen zijn is langdurig verdriet of prikkelbaarheid niet normaal voor zowel kinderen als tieners. Als deze gevoelens langer dan twee weken duren dan kan het een teken zijn van depressie – een probleem dat zich ontwikkelt in ongeveer een op de 11 kinderen en tieners. Andere tekenen dat een tiener hulp nodig heeft zijn: voortdurend verdrietig of geïrriteerd zijn zelfs met vrienden, geen plezier hebben in favoriete bezigheden, of een plotselinge daling in cijfers op school.

Feit: Lichaamsbeweging is goed voor depressie

Onderzoek toont aan dat regelmatige, redelijk intensieve lichaamsbeweging de symptomen van depressie kan verminderen en net zo goed werkt als sommige geneesmiddelen voor mensen met een milde tot matige depressie.

Mythe: Depressie is moeilijk te behandelen

De realiteit is dat de meeste mensen die actie ondernemen om hun depressie te verminderen ook daadwerkelijk een positief resultaat behalen. In een grote studie van het National Institute of Mental Health, bleek dat 70% van de mensen geen symptomen meer hadden vanwege het gebruik van medicijnen – hoewel niet altijd met het eerste geneesmiddel dat gebruikt werd. Andere studies toonden aan dat een combinatie van medicatie en gesprekstherapie nog effectiever is.

Feit: Het is niet altijd depressie

Sommige gebeurtenissen in ons leven veroorzaken verdriet of teleurstelling, maar worden uiteindelijk geen klinische depressie. Verdriet is normaal nadat iemand komt te overlijden, bij een echtscheiding, bij het verlies van een baan, of bij een diagnose met een ernstig gezondheidsprobleem. Het verschil is vaak duidelijk als iemand gedurende twee weken niet beter wordt.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Depressie special deel 3: Wat gebeurt er zonder behandeling?

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

april 7, 2021

maart 30, 2021

maart 16, 2021

maart 12, 2021

maart 9, 2021

maart 8, 2021

1 Shares
Tweet
Pin
Share1