• Feiten over een depressie

Depressie special deel 2: Sommige mythen en feiten over depressie

2016-11-28T09:13:14+01:00februari 14th, 2013|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Depressie special deel 2: Sommige mythen en feiten over depressie

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Depressie special deel 1: Wat is een depressie?

Depressie komt vaak voor, maar toch zullen veel mensen het niet toegeven dat ze er last van hebben. Sommige mensen voelen alsof ze een stempel krijgen als ze toegeven dat ze last hebben van depressie of zijn bang dat mensen zullen denken dat ze zwak zijn. Grote leiders zoals Winston Churchill hadden last van depressie. Depressie is een van de meest voorkomende ziekten die huisartsen behandelen. Mensen met een depressie horen soms van anderen: "even doorzetten" of "laat het gewoon los." De waarheid is echter dat dit vaak niet mogelijk is en zulke opmerkingen van andere mensen erg onbehulpzaam zijn.

Het belangrijkste bij depressie is dat mensen accepteren dat de symptomen aan depressie te wijten zijn en dus niet aan de persoon zelf. Mensen vinden het niet vreemd om hulp te vragen als ze hartproblemen hebben, of als ze last hebben van de griep, maar toch vinden veel mensen het lastig om hulp te vragen bij depressie. Het kan een opluchting zijn om te weten dat het niet aan jou ligt maar de symptomen waar je last van hebt vaker voorkomen.

Sommige mensen willen hun symptomen niet met vrienden en familieleden delen, maar als je open bent over je gevoelens met naaste familie en vrienden dan kan het hun helpen jou beter te begrijpen en te helpen. Helaas zijn er verschillende mythes en onwaarheden over depressie waardoor mensen bang zijn een bepaalde stempel te krijgen als ze toegeven dat ze last hebben van depressie. Vandaar dat we een paar van de belangrijkste mythen en feiten op een rijtje zetten.

Mythe: Depressie kun je overkomen door hard te werken.

Depressie treft bijna een op de zes mensen op een bepaald punt in hun leven, mede hierdoor is het dat veel mensen wel iets weten over deze ziekte, maar het toch maar vaak halve waarheden zijn. Een van de mythen is dat als jij je op je werkt stort, jij je beter zal voelen. Als jij je niet goed voelt en je gevoel van eigenwaarde iets is aangetast dan kan dit misschien helpen, maar depressie is een ander probleem. Overwerken kan zelfs een teken van klinische depressie zijn, vooral bij mannen.

Mythe: Het is geen echte ziekte

Depressie is een ernstige medische aandoening – maar het