Diabetes behandeling

De behandeling van diabetes

Diabetes behandeling

Inhoud:
1. Behandeling diabetes type 1
2. Behandeling diabetes type 2
3. Nieuwe behandelingen

Bij de behandeling van diabetes denken de meeste mensen meteen aan het spuiten van insuline en aan de suikervrije gebakjes die je soms bij de bakker ziet liggen. Maar de werkelijkheid is minder simpel en er is op het moment een heel scala aan behandelingen mogelijk, vooral voor mensen met diabetes type 2.

Diabetes type 1 en type 2 worden op een andere manier behandeld, al zijn er ook overeenkomsten. Het doel van alle behandelingen is om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te krijgen en te houden. Omdat patiënten met diabetes geen of te weinig insuline aanmaken kan hun lichaam dat zelf niet of niet goed genoeg regelen.

Behandeling diabetes type 1

Insuline spuitBij de behandeling van diabetes type 1 wordt vrijwel altijd meteen gekozen voor het toedienen van insuline. Deze insuline is een synthetische vorm van het hormoon insuline dat bij gezonde mensen in de alvleesklier wordt aangemaakt.Helaas is de enige manier waarop de insuline kan worden toegediend door het in te spuiten.

Insuline spuiten en pompjes

Patiënten leren om dit zelf te doen, meestal van een verpleegkundige. Tegenwoordig gebeurt dit met prikpennen die gemakkelijk te gebruiken zijn. Daarnaast bestaan er ook insulinepompjes. Bij dit systeem zit er een klein naaldje permanent in je huid geprikt, meestal in de buik.

Met een pompje dat je heel precies kan instellen dien je vervolgens net zoveel insuline toe als je nodig hebt. Of je prikt of een pompje gebruikt is meestal een persoonlijke voorkeur.

Soorten insuline

Er zijn verschillende soorten insuline op de markt. Zo zijn er insulines die superkort werken, deze worden vaak direct voor of na de maaltijd gespoten. De gewone insuline is ook een kortwerkende insuline, die normaliter voor de maaltijd ingespoten wordt.

Dan zijn er nog een aantal insulines die langer werken. Hierdoor hoef je minder vaak insuline te spuiten, wat een voordeel kan zijn.

Tenslotte bestaan er nog samengestelde (mix) insulines van de verschillende soorten insuline. Over het algemeen hebben mensen geen bijwerkingen van het gebruik van insuline. Alleen de zichtbaarheid van de prikplekken op de benen, billen en bovenbenen kan bij sommige patiënten schaamte opleveren.

Behandeling diabetes type 2

metformine tabletten

Metformine tabletten

Bij het begin van de behandeling van diabetes type 2 worden meestal tabletten voorgeschreven. Vaak begint de patiënt met metformine tabletten. Deze medicijnen remmen de aanmaak van glucose en bovendien stimuleren ze de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline. Deze gecombineerde werking zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt.

TZD tabletten

De zogenaamde TZD tabletten maken de lichaamscellen gevoeliger voor insuline maar ze remmen de aanmaak van glucose niet. Een ander type tablet stimuleert juist de aanmaak van insuline in de alvleesklier, voorbeelden hiervan zijn de SUD's en meglitiniden. Ook worden soms combinaties van  de verschillende medicijnen voorgeschreven.

insuline prikken

Als de tabletten niet, niet meer of niet voldoende werken om de bloedglucose op peil te houden dan  wordt ook bij diabetes type 2 vaak overgeschakeld op insuline prikken. Soms gebeurt dit in combinatie met tabletten, al lijkt dit geen gezondheidsvoordeel op te leveren. Maar de patiënt hoeft dan wel minder vaak te prikken.

Veel diabetes type 2 patiënten zien er tegen op om zelf insuline te gaan spuiten, maar over het algemeen voelen ze zich zoveel beter als ze er eenmaal mee begonnen zijn dat ze spijt hebben dat ze het niet eerder gedaan hebben.

Levensstijl

Het belangrijkste deel van de behandeling van diabetes type 2 zijn echter de leefstijlveranderingen die de patiënt zal moeten doorvoeren. Om te beginnen krijgen mensen die ook last hebben van overgewicht het dringende advies om af te vallen. Het is ook erg belangrijk dat rokers stoppen met roken.

Groente en fruitTenslotte kan gezond eten, dus veel groente, fruit en vezelrijk eten, en meer bewegen helpen om de gevoeligheid voor insuline te verbeteren en de bloedglucose te stabiliseren.

Naast medicijnen die de insulineproductie verbeteren of de aanmaak van glucose vertragen krijgen  patiënten met diabetes type 2 ook vaak bloeddrukverlagende en cholesterolverlagende middelen voorgeschreven. Als ze gezonder gaan eten, afvallen en meer gaan bewegen is het mogelijk dat ze deze extra tabletten op een gegeven moment niet meer nodig hebben.

Nieuwe behandelingen

Eilandjes van Langerhans

De meest veelbelovende ontwikkeling in de behandeling van diabetes type 1 is de transplantatie van de zogenaamde eilandjes van Langerhans. Dit zijn de cellen in de alvleesklier die in gezonde mensen insuline aanmaken. De transplantatie lukt al goed, maar helaas zijn er nog veel bijwerkingen en moeten er zware medicijnen bij geslikt worden.

Waarschijnlijk wordt dit in de toekomst beter. Daarnaast wordt er gewerkt aan implantaten met insulineproducerende cellen die onder de huid worden aangebracht. Deze kunnen een tijd lang insuline aanmaken, waarna ze weer vervangen moeten worden. Ook dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

GLP-1-analogen en DPP-4-remmers

Voor de behandeling van diabetes type 2 wordt veel onderzoek gedaan naar betere medicijnen. Omdat zoveel mensen last hebben van diabetes is het een grote markt waar de farmaceutische industrie graag een graantje van mee wil pikken. Twee veelbelovende nieuwe medicijnen zijn de zogenaamde GLP-1-analogen (tabletten) en de DPP-4-remmers (injecties, geen insuline). Behalve een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel hebben ze een bijkomend voordeel, de patiënt valt ervan af. Deze middelen worden op het moment vooral aan mensen met veel overgewicht (BMI > 35) voorgeschreven.

Constante bloedglucose meter

Ook op het gebied van insulinetoediening zijn steeds nieuwe ontwikkelingen. Recentelijk is er een naaldje op de markt gekomen dat de bloedglucose continue meet, en dan de juist hoeveelheid insuline toedient. Eigenlijk een soort insulinerobot dus. De techniek is nu nog erg duur, maar daar komt in de toekomst vast verandering in. Daarnaast wordt er gewerkt aan een type insuline dat je als tablet of capsule in kan nemen, en aan een soort insuline dat geïnhaleerd kan worden. Als dit lukt dan zal het de levenskwaliteit van veel diabetespatiënten aanzienlijk verbeteren.

Natuurlijke behandeling tegen diabetes voor eens stabiele bloedsuikerspiegel:

De Diabetes De Baas Methode!