Eczeem en Immuunsysteem

Immuunsysteem en eczeem

immuunsysteem versterkenEczeem is heel vervelend. Je hebt ergens last van, maar je kunt jezelf niet echt ziek noemen. Je immuunsysteem speelt een grote rol bij eczeem. Je kunt bijna zeggen dat je immuunsysteem niet werkt zoals het hoort wanneer je last hebt van eczeem. In dit artikel leg ik uit hoe het immuunsysteem normaal gesproken werkt en sluit ik af met de werking bij eczeem.

Werking van het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een verbazingwekkend beschermingsmechanisme dat je lichaam heeft. Het is ontworpen om jou te verdedigen tegen miljoenen bacteriën, microben, virussen, toxines en parasieten, die graag naar je lichaam binnen te dringen. Het is een complex beschermingsmechanisme. Toch zijn er goede redenen voor jou om er meer over te weten. De werking wanneer je ziek bent en de werking wanneer je last hebt van allergieën, zoals eczeem. Het speelt zich allemaal af in jouw lichaam, meestal zonder dat je er last van hebt, maar bij eczeem is dat helaas niet het geval.

Om de kracht van het immuunsysteem te begrijpen is alles wat je hoeft te doen simpelweg kijken naar wat er gebeurt als het eenmaal sterft. Dit lijkt een beetje raar, maar dan pas zie je waar het immuunsysteem je allemaal tegen beschermd. Als er iets sterft wordt het immuunsysteem afgesloten. In een kwestie van uren wordt het lichaam aangevallen door allerlei bacteriën, microben, parasieten en nog meer dingen.

Deze bacteriën en andere dingen kunnen je lichaam niet aantasten wanneer het immuunsysteem naar behoren werkt, maar als die uitgeschakeld staat kan alles je lichaam binnendringen. Zodra je sterft het duurt maar een paar weken voor deze organismen je lichaam helemaal afbreken totdat je alleen nog een skelet hebt. Gelukkig leef jij en is zorgen maken over een lichaam dat afbreekt het laatste wat je moet doen. Dit is alleen even ter verduidelijking hoe belangrijk je immuunsysteem voor je is.

Werking wanneer je ziek bent

Eerst moet je je afvragen wat "ziek zijn" is. Bij elk soort "ziek zijn" werkt je immuunsysteem anders. Op die manier kan ik je laten zien hoe je immuunsysteem werkt. Wanneer je ziek bent is je lichaam niet in staat om behoorlijk of op haar volledige potentieel te werken. Er zijn veel verschillende manieren voor je om ziek te zijn. Hier onder noem ik enkele voorbeelden.

  • Vitamine of minerale deficiëntie - Als je niet voldoende vitamine D binnen krijgt is uw lichaam niet in staat om calcium goed te verteren en krijg je een ziekte bekend als rachitis. Mensen met rachitis hebben zwakke botten (ze breken gemakkelijk) en misvormingen, omdat de botten niet goed groeien. Wanneer je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, krijg je scheurbuik. Als je niet genoeg krijgen ijzer krijg je bloedarmoede, en zo verder.
  • Orgaan degradatie - In sommige gevallen is een orgaan beschadigd of verzwakt. Bijvoorbeeld, een vorm van "hart-en vaatziekten" wordt veroorzaakt door obstakels in de bloedvaten die naar de hartspier, zodat het hart niet voldoende bloed te verkrijgen. Een vorm van “leverziekte” staat beter bekend als cirrose dat wordt veroorzaakt door schade aan de levercellen. Het drinken van teveel alcohol is een oorzaak.
  • Kanker- Af en toe kan een cel veranderen op een manier die ervoor zorgt dat de cel zich ongecontroleerd gaat vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld wanneer cellen in de huid genaamd melanocyten beschadigd door ultraviolette straling in het zonlicht die op karakteristieke wijze veranderen in een vorm van kanker cel. De zichtbare vorm van kanker die wordt weergegeven als een tumor op de huid heet melanoom.
  • Genetische ziekte Een erfelijke ziekte wordt veroorzaakt door een codering fout in het DNA. De codering fout veroorzaakt te veel of te weinig van bepaalde eiwitten en dat veroorzaakt problemen op het cellulaire niveau. Bijvoorbeeld, er wordt albinisme veroorzaakt door een gebrek aan het enzym tyrosinase. Dat ontbrekende enzym zorgt ervoor dat het lichaam geen melanine kan produceren, het pigment dat natuurlijke haarkleur, oogkleur en het looien veroorzaken. Vanwege het ontbreken van melanine zijn mensen met dit genetisch probleem uiterst gevoelig voor de UV-stralen in het zonlicht.

Bacteriën en virussen en eczeem

Je lichaam is een multi-cellulair organisme dat uit misschien wel 100 triljoen cellen bestaat.  Elke cel heeft een kern-, energie-productie-apparatuur, enz. Bacteriën zijn eencellige organismen die veel eenvoudiger in elkaar zitten. Ze hebben bijvoorbeeld geen celkern.

Ze zijn misschien ongeveer honderd keer kleiner dan een menselijke. Bacteriën zijn volledig onafhankelijke organismen die kunnen eten en reproduceren. Onder de juiste omstandigheden reproduceren bacteriën zich zeer snel: Een bacterie kan zich in twintig tot dertig minuten in tweeën splijten. Dat geld dus ook voor de “nieuwe” bacterie. Op die manier kunnen een paar bacteriën er miljoenen worden in een paar uur!

Klik hier voor deel 2 van dit artikel

Eczeem door een slecht immuunsysteem? Eczeem Verdwijn Programma!