Eczeem Symptomen

Eczeem Symptomen

eczeem symptomen

1. Alle symptomen van eczeem
2. Eczeem types
3. Eczeem schaal

Wanneer je eczeem hebt kun je denken dat een behandeling niet nodig is. Je kan hier gelijk in hebben, omdat er ook een kans bestaat dat het vanzelf weggaat.

Meestal niet...

Het is handig om toch even te bedenken hoe ernstig jouw eczeem is. Vooral omdat eczeem erg snel kan verergeren. Hieronder kun je de meeste bekende symptomen van eczeem lezen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten eczeem, deze hebben allen eigen symptomen! Handig om te weten...

Alle symptomen van eczeem

Voor een juiste diagnose is het goed om te controleren of je last hebt van de symptomen van eczeem. De symptomen bestaan uit:

  • Jeuk
  • Rode huid
  • Verdikte huid
  • Blaren
  • Korsten


Krabben door jeuk1. Jeuk:
Jeuk is een kenmerkend symptoom van eczeem, zonder één van de andere symptomen is het vrijwel zeker dat je geen eczeem hebt. Jeuk komt namelijk bij veel huidaandoeningen voor en dus niet alleen bij eczeem.

Het is nog niet bekend wat de precieze oorzaak is van jeuk. Het gevoel wordt doorgegeven door zenuwvezels in de huid. Andere zenuwen kunnen het jeukende gevoel niet doorgeven aan je hersenen.

Vroeger dacht men dat het jeukende gevoel en gevoelens van pijn op de huid door dezelfde vezels werden doorgegeven. Dit is echter onwaarschijnlijk. Om jeuk te verhelpen brengen mensen zichzelf namelijk wel eens pijn toe. Het pijnlijke gevoel verdringt het jeukende gevoel. Daarom is krabben voor veel mensen prettiger dan de jeuk uitzitten.

2. Rode huid:
Rode huid eczeemWanneer je huid steeds roder wordt komt dit doordat de bloedtoevoer groter is dan normaal gesproken. In de diepere laag van de huid is er een netwerk aan bloedvaten dat weer vertakt in kleinere bloedvaten dichter aan het huidoppervlak. De bovenste laag van de huid bestaat uit dode huidcellen en heeft daarom ook geen bloedtoevoer. Dit is de reden waarom er niet altijd bloed vrijkomt bij een schaafwond of een andere lichte verwonding.

Wanneer je huid ontstoken is worden alle bloedvaten wijder om de bloedsomloop te optimaliseren.

Als je last hebt van eczeem is het belangrijk om oplevingen te controleren op bacteriële aanwezigheid. Wanneer bacteriën in de diepere laag van de huid komen wordt deze vaak roder en warmer dan hij al is. Het besef dat een bacterie de infectie veroorzaakt is belangrijk om eczeem onder controle te houden.

3. Verdikte huid:
Verdikte huid eczeemDe huid bij eczeem die al langere tijd ontstoken is, is vaak dikker dan de gezonde huid om het eczeem. De verdikking is meestal te wijten doordat de huid beschadigd raakt door het krabben van de geïrriteerde huid. De verdikte huid kan barsten wanneer je last hebt van eczeem op de gewrichten.

Normaal gesproken is de huid daar flexibel. Doordat de verdikte huid minder flexibel is kan deze niet meebewegen met de bewegingen die je gewrichten maken, bijvoorbeeld bij het lopen, en barst dus.

4. Blaren:
Blaren eczeemBij onderzoek op microscopisch niveau is men er achter gekomen dat de huid die last heeft van eczeem een andere structuur heeft. De hechting tussen de huidcellen is een stuk minder dan normaal. Dit is vooral in de bovenste laag van de huid die last heeft van eczeem het geval.

Doordat de huidcellen minder goed gehecht zijn is er meer plaats voor bacteriën om de huid binnen te dringen. Dit kan je eczeem verergeren.

Doordat de huidcellen niet goed aan elkaar gehecht zijn kan ook weefselvocht hier doorheen dringen hierdoor kunnen kleine blaren ontstaan. Deze kunnen vooral gezien worden wanneer het eczeem nog actief is. Bij sommige soorten eczeem kunnen ook grote blaren ontstaan. Deze kunnen door vocht, maar ook door pus gevuld zijn. Wanneer je last hebt van pus kun je er van uit gaan dat je eczeem geïnfecteerd is.

5. Korsten:
Korsten eczeemDe vloeistof die tussen de huidcellen door kan komen is rijk aan eiwit. Als dit droogt in de lucht kan het eiwit een knapperige substantie worden. Vaak gebeurt dit samen met een infectie. Korstjes die geïnfecteerd zijn hebben vaak een gouden gloed over zich.

De huidaandoening Impetigo of krentenbaard heeft een korstvorming die lijkt op deze bij eczeem. Impetigo is makkelijk overdraagbaar naar anderen door huid op huid contact. Wanneer je last hebt van Impetigo kun je een behandeling krijgen die het weghaalt. Bij eczeem is er echter meer nodig.

Eczeem types

Na de symptomen beschrijving kun je nagaan of je last hebt van eczeem. Er zijn verschillende eczeem soorten. Ik zal ze kort benoemen.

Lees meer: eczeem soorten

1. Atopisch eczeem, komt het meest voor. Vaak bij mensen die een familiegeschiedenis hebben met verschillende allergieën.

2. Stasis dermatis, komt vooral voor bij oudere mensen met een slechte bloedsomloop. Meestal op de onderbenen.

3. Allergisch contact eczeem, is een type dat veroorzaakt wordt door een allergische reactie wanneer je contact maakt met iets waar je allergisch voor bent. Zoals geurtjes of bepaalde stoffen.

4. Irriterend contact eczeem, is een type dat veroorzaakt wordt door contact met chemische middelen. Het komt meestal voor op de handen.

5. Seborrhoïsch dermatitis, is een type dat vooral te zien is bij plekken op het lichaam die vouwen zoals de ellebogen of huid dat kreukt zoals bijvoorbeeld een vetribbel.

Eczeem schaal

Voor een goede diagnose is het handig te achterhalen welk type eczeem je hebt en in welke eczeem schaal dat type zich bevind. Dit lijkt alleen een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Een goede manier om jouw eczeem schaal te bepalen is te kijken naar de duur van eczeem en hoe ernstig jouw eczeem naar voren komt.

Acuut betekend dat het snel ontstaat. Eczeem dat in een korte periode ontstaat is vaak ook krachtig. Je moet alleen niet denken dat acuut een ander woord voor ernstig is. Een gebied dat last heeft van acuut eczeem is onlangs opgelaaid, rood van kleur, heeft waarschijnlijk ook blaren en er kan vocht uit lekken of korstjes op zitten.

Chronisch eczeem:
Chronisch eczeem is niet een ongeneselijke aandoening zoals de naam doet vermoeden. Het is vooral zo dat chronisch eczeem lang aanhoud. Wanneer de eerste fase van activiteit bij eczeem voorbij is blijft bij chronisch eczeem de huid nog een tijd droog, rood, schilferig en gebarsten.

Geïnfecteerd eczeem:
In elke fase van eczeem kan de aandoening geïnfecteerd raken. Dit zal niet altijd duidelijk anders zijn dan acuut eczeem. Een verschil zal alleen te zien zijn wanneer er blaren gevuld met pus op jouw eczeem huid zit. Vaak kan alleen iemand met ervaring zien of jouw eczeem geïnfecteerd is.

Met alle bovengenoemde informatie kun je voor jezelf bepalen of je eczeem hebt, welk type en in welke eczeemschaal jouw type zit. Mocht je het nog niet zeker weten dan kun je naar de dokter gaan. Meestal kunnen zij een diagnose stellen door naar jouw huid te kijken. Er kunnen extra vragen worden gesteld over allergieën in je familie. Hij kan ook met een bloedtest bepalen of je voor een bepaalde stof allergisch bent.

Pak de eczeem symptomen aan met het Eczeem Verdwijn Programma!