Eczeem Soorten

Alle soorten eczeem op een rij

eczeem

Op deze website kun je praktisch alles lezen wat je moet weten over eczeem en wat je er precies tegen kan doen.

Ik heb al het een en ander verteld over verschillende soorten eczeem, maar nog niet uitgebreid. Daarom ga ik in dit artikel de meest voorkomende soorten eczeem behandelen.

Bekende soorten eczeem

1. Atopisch eczeem:
Dit type eczeem komt het meest voor bij mensen. Wanneer men het over eczeem heeft wordt vaak atopisch eczeem bedoeld. Dit type komt vaak voor in families die last hebben van meerdere allergieën zoals hooikoorts en astma. Atopisch eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd.

2. Stasis dermatitis:
Dit type eczeem komt vaak voor bij oudere mensen die een slechte bloedsomloop hebben. Het komt vaak voor op de onderbenen, maar wel boven de enkels. De huid ziet er vaak gespikkeld en droog uit. Daarnaast jeukt het vaak ook nog eens hevig. De behandeling voor stasis dermatitis is hetzelfde als de behandeling voor atopisch eczeem.

3. Allergisch contact eczeem:
Wanneer je last hebt van allergisch contact eczeem, dan krijg je eczeem doordat je in aanraking bent gekomen met iets waar je allergisch voor bent. Klinkt logisch nietwaar?

Een paar voorbeelden zijn geurtjes, rubber en planten zoals gifsumak. Ongeveer één op de vijf vrouwen is allergisch voor nikkel.

Dit type metaal wordt gebruikt voor o.a. oorbellen, kettingen, riemgespen en broeksknopen. Het symptoom van dit type allergie is hetzelfde als bij atopisch eczeem. Een rode jeukerige uitslag.

Om deze reactie te vermijden is het raadzaam om stoffen die deze reactie veroorzaken uit de weg te gaan.

4. Irriterend contact eczeem:
Dit type eczeem wordt veroorzaakt doordat je huid in contact is gekomen met irriterende middelen. Zoals schoonmaakmiddelen. Je krijgt er meestal een rode jeukerige uitslag van op je handen. Meestal krijg je dit type eczeem wanneer je handen keer op keer met een chemische substantie in aanraking komen. Dit type kan heftig zijn en lang op je handen zichtbaar blijven nadat je gestopt bent te werken met de veroorzaker.

5. Seborrhoïsch dermatitis:

Het seborrhoïsch eczeem veroorzaakt een rode schilferige huid. Het komt meestal voor op de delen van het lichaam waar beharing zit of op plekken met vouwen en plooien in de huid. In deze delen van het lichaam zitten klieren die olie aanmaken om je huid vochtig te houden. Deze klieren zijn seborrhoïsche klieren, vandaar de naam voor dit type eczeem. Bij volwassenen kan dit type eczeem voor roos zorgen. Het kan ook voorkomen op de hoofdhuid van baby’s.

6. Zwemmers eczeem:
Zwemmers eczeem hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis. Het is namelijk een voetschimmel. Toch zal ik dit even aanduiden omdat de symptomen lijken op die van eczeem. Tussen de tenen kan de huid rood en schilferig worden. Daardoor kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan. Zwemmers eczeem loopt men meestal op in het zwembad, vandaar de naam.

7. xerotic eczeem:
Xerotic eczeem is een dermatologische aandoening die gekenmerkt wordt door een droge huid waar barstjes in zitten. Net als andere vormen van eczeem, is xerotic eczeem een chronische inflammatoire aandoening.

Veel mensen ervaren eczeem op verschillende punten in hun leven en voor sommige patiënten, kan het een terugkerend gezondheidsprobleem zijn. Er zijn een aantal behandelingen beschikbaar voor xerotic eczeem, waarvan sommigen gewoon bij de drogist te krijgen zijn.

De term "xerotic" betekent droog, en deze vorm van eczeem wordt inderdaad veroorzaakt door blootstelling aan droge omstandigheden. Het gebeurt vaak in de winter wanneer mensen in verwarmde ruimtes met een lage luchtvochtigheid zijn en het wordt daarom ook wel de wintereczeem of uitdroging dermatitis genoemd.

Mensen in woestijnklimaten kunnen ook het risico hierop lopen net zoals mensen die werken in natte omgevingen. Hoewel dit misschien tegenstrijdig klinkt is het water eigenlijk heel droog voor de huid, omdat het de huid ontdoet van de olie in de buitenste lagen en dat maakt de huid kwetsbaar voor barstjes.

Minder bekende vormen van eczeem

Dyshidrosis, ook bekend als dyshidrotisch eczeem is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door kleine blaasjes die vormen op de handen en voeten. De naam "Dyshidrosis" komt van het woord "dyshidrotisch" dat "slecht zweten" betekend. Zweten wordt beschouwd als de oorzaak. Soms staat het ook bekend als "pompholyx" wat "bubbel" in het Grieks betekend, dat verwijst naar de blaren op de huid.

In sommige gevallen verwijst pompholyx naar de hand dyshidrosis. Deze huidaandoening is niet besmettelijk voor anderen, maar het kan extreme stress en pijn veroorzaken aan de patiënten. Het lelijke karakter van de aandoening kan sociale angst en weinig zelfvertrouwen veroorzaken.

Discoïde Eczeem is een relatief minder voorkomende vorm van eczeem. Het staat ook bekend als Nummulair dermatitis of zwaartekracht eczeem en kan op elke leeftijd voorkomen. Het is echter het meest gezien bij mannen van middelbare leeftijd.

Discoïde Eczeem is gemakkelijk te zien aan de uitslag op de huid die verschijnt in de  vorm van rode munt vormige schijven. Het woord "nummular" komt van het Latijnse nummus, dat munt betekend, dit type eczeem wordt gekenmerkt door ronde plekken van eczeem.

Meer gevallen worden in de winter gemeld, wanneer de lucht droger is. Discoïde Eczeem kan extreem jeuken en is ongemakkelijk. Net als de meeste andere vormen van eczeem is het moeilijk om de precieze oorzaak aan te wijzen.

Discoïde eczeem is niet besmettelijk, wordt niet veroorzaakt door een voedsel allergieën, en is meestal niet erfelijk. Het is echter wel een terugkerende en chronische aandoening.

Dermatitis herpetiformis een jeukende, stekende, blaarvorming huiduitslag en deze treedt op wanneer de huid reageert op gluten die circuleren in het systeem. Sommige mensen noemen dermatitis herpetiformis een "gluten uitslag".

Hoewel dermatitis herpetiformis overal op je lichaam kan voorkomen zijn de meest voorkomende plekken de ellebogen, knieën, billen, onderrug en de achterkant van de nek. In de meeste gevallen het is een van de meest jeukende huidaandoeningen die je kunt ervaren.

Neuro eczeem is een vorm van eczeem waarbij de jeuk zo intens is dat geen enkele vorm van krabben verlichting brengt. Deze gemeenschappelijke eczeem ontwikkelt zich als zenuwuiteinden in de huid geïrriteerd raken, wat leidt tot een ernstige irritatie cyclus die door het krabben wordt versterkt.

Dit type eczeem kan op het hele lichaam voorkomen. Het komt echter het meest voor op de onderbenen, enkels, rug en zijkanten van de hals, polsen, onderarmen en genitaliën. Veelvoorkomende oorzaken van zenuw irritatie zijn ondermeer een insectenbeet en emotionele stress.

Neurodermitits wordt ook wel het Lichem simplex chronicus genoemd. Krassen op de intens jeukende huid van neurodermitis veroorzaakt rode ruwe plaques. Met herhaaldelijk krabben verschijnen witte krassen en na verloop van tijd verdikt en verduisterd de  huid van de patiënt.

De jeuk is meestal het ergst wanneer de persoon rust of ontspannen is. Hoe meer je huid beschadigd is hoe erger de jeuk, probeer krabben dus te vermijden. De jeuk kan de slaap ernstig verstoren.

Lees meer: Eczeem

Lees meer over verschillende soorten eczeem en hoe je het kan behandelen! Eczeem Verdwijn Programma!