Wat is eczeem?

Wat is eczeem?

Eczeem armen

Inhoud van dit artikel:

1. Wat is eczeem?
2. Waar krijg is eczeem?
3. Wat is de oorzaak van eczeem?
4. Eczeem types
5. Eczeem oplossing

Eczeem is een chronische huidaandoening die delen van je huid rood, schraal en pijnlijk maakt. Soms is het ook iets gezwollen of wordt je huid schilferig. Vaak heb je daar ook nog eens een jeukend gevoel bij. Als je krabt kan het gaan bloeden, soms verergert dat de eczeem. Het is namelijk niets meer dan een allergische reactie van je huid.

Eczeem is een algemene term voor huidonstekingen. De meest voorkomende huidontsteking (eczeem) is atopische dermatitis.

Iedereen kan af en toe last hebben van eczeem, toch is het duidelijk dat vooral kinderen last krijgen van deze aandoening. Ongeveer 85% van de kinderen onder de vijf jaar hebben al eens eczeem (allergische reactie) gehad. In ongeveer de helft van de gevallen heb je na je derde levensjaar geen last meer van eczeem.Heb je voor je 3de levensjaar last gehad van eczeem, dan is de kans groot dat het op latere leeftijd opnieuw komt opzetten.

Bij volwassen is dit percentage eczeemgevallen veel lager, namelijk één of 4 á 6%. Eczeem komt bij meisjes iets vaker voor dan bij jongens.

Waar krijg ik eczeem?

Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen. Het meest komt eczeem voor op het:
eczeem neus

 • Gezicht
 • Nek
 • Elleboog
 • Knieën
 • Polsen
 • Enkel
 • Neus (zie foto hiernaast)

"Eczeem kan erfelijk zijn allergie"
Deze aandoening kan erfelijk belast zijn. Om die reden hebben mensen met eczeem meerdere familieleden die hier last van hebben. Of mensen in de familie die last hebben van andere allergieën zoals astma, hooikoorts of glutenallergie.

"Niet besmettelijk"

Veel mensen denken dat eczeem besmettelijk is. Het type eczeem waar ik het in dit artikel heb is eigenlijk een allergische reactie. Wanneer je last hebt van allergie is je immuunsysteem erg gevoelig voor zaken waar een normaal persoon geen last van heeft. Je immuunsysteem reageert er heftig op en pakt opeens je gezonde lichaam aan. Bij eczeem maakt het je huid jeukerig. Bij hooikoorts moet je juist vaak niezen.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Artsen weten nog steeds niet precies wat eczeem veroorzaakt. Men denkt wel dat er dan iets mis is met de barrière functie van de huid. Daarnaast kan je immuunsysteem abnormaal functioneren. Met onderzoek is aangetoond dat mensen die last hebben van atopisch eczeem een gendefect hebben waardoor er afwijkingen zijn in bepaalde eiwitten die de barrièrefunctie van de huid goed houden.

Sommige vormen van eczeem worden ook veroorzaakt door externe factoren. Eigenlijk alles wat je kan bedenken kan mogelijk eczeem veroorzaken. Hieronder een aantal van de meest voorkomende externe factoren:

 • Zeep
 • cosmetica
 • schoonmaakmiddelen
 • waspoeder
 • wasverzachter
 • sieraden
 • zweet
 • temperatuur
 • stofmijt
 • (dierlijke) huidschilvers

Eczeem soorten

1. Atopisch eczeem:
Dit type eczeem komt het meeste voor. Wanneer men het over eczeem heeft word vaak atopisch eczeem bedoelt. Dit type komt vaak voor in families die last hebben van meerdere allergieën zoals hooikoorts en astma. Atopisch eczeem wordt ook wel atopisch dermatitis genoemd.

2. Stasis dermatitis:
Dit type eczeem komt vaak voor bij oudere mensen die een slechte bloedsomloop hebben. Het komt vaak voor op de onderbenen, boven de enkels. De huid ziet er vaak gespikkeld en droog uit. Ook jeukt deze vorm ernstig. De behandeling voor stasis dermatitis is hetzelfde als de behandeling voor atopisch eczeem.

3. Allergisch contact eczeem:
Wanneer externe voorwerpen een allergische reactie veroorzaken noemen we dit ook wel contacteczeem.
Een paar voorbeelden zijn geurtjes, rubber en planten of zeep. Men kan zelfs voor geld en water allergisch zijn.

Het symptoom van dit type allergie is dezelfde als bij atopisch eczeem. Een rode jeukerige uitslag. Om deze reactie te vermijden is het raadzaam om stoffen die deze reactie veroorzaken uit de weg te gaan.

4. Irriterende contact eczeem:
Dit type eczeem wordt veroorzaakt doordat je huid in contact is gekomen met irriterende middelen. Zoals schoonmaakmiddelen. Je krijgt er meestal een rode jeukerige uitslag op je handen van. Meestal krijg je dit type eczeem wanneer je handen keer op keer met een chemische substantie in aanraking komen. Dit type kan heftig zijn en lang op je handen blijven nadat je gestopt bent te werken met chemische middelen.

5. Seborrhoïsch dermatitis:
Het seborrhoïsch eczeem veroorzaakt een rode schilferige huid. Het komt meestal voor op de delen van het lichaam waar beharing zit of op plekken met vouwen en kreuken in de huid. In deze delen van het lichaam zitten klieren die olie aanmaken om je huid vochtig te houden. Deze klieren zijn seborrhoïsche klieren, vandaar de naam voor dit type eczeem.

Bij volwassenen kan dit type eczeem voor roos zorgen. Het kan ook voorkomen op de hoofdhuid van baby’s.

6. Zwemmers eczeem:
Zwemmerseczeem hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis. Het is namelijk een voetschimmel. Toch zal ik dit even aanduiden omdat de symptomen lijken op die van eczeem. Tussen de tenen kan de huid rood en schilferig worden. Daardoor kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan. Zwemmerseczeem loopt men meestal op in het zwembad, vandaar de naam.

Eczeem oplossing

Ik kan je leren wat je zelf kunt doen tegen eczeem! Optimale Gezondheid helpt al geruime tijd mensen met chronische huidaandoeningen, ook eczeem hoort in dit rijtje thuis!

Meer informatie over eczeem en hoe je het kan aanpakken!

Eczeem Verdwijn Programma!