Fibromyalgie Diagnose

Diagnose en Fibromyalgie Tips

fibromyalgie diagnose

Fibromyalgie is een zeer gecompliceerde pijnlijke aandoening  en het begint al met de diagnose van fibromyalgie.
Het kan erg lang duren voordat je er eindelijk achterkomt dat je last hebt van fibromyalgie.

Dit komt omdat fibromyalgie een aandoening is met clusters van symptomen. Dit betekent dat je niet alleen last hebt van een chronische niet stoppende pijn, maar ook tal van andere klachten.

Vroeger dachten artsen dat fibromyalgie een neurotische kwaal was, en dat de mensen zich maar aanstelden omdat er niets te vinden was.
Gelukkig hebben recente studies aangetoond dat fibromyalgie eerder gerelateerd is aan reumatische aandoeningen, hoewel de exacte oorzaken nog onbekend zijn.

Wanneer je probeert te achterhalen of je last hebt van fibromyalgie, dan wordt er eerst gekeken naar een aantal criteria om fibromyalgie te onderscheiden van andere (reumatische) ziekten.
De meest voorkomende indicatie van fibromyalgie is de veel voorkomende pijn in de kapsels en spieren.

Als jij last hebt op tenminste 11 van de 18 fibromyalgie punten, dan is de kans groot dat je fibromyalgie hebt.
De termijn is belangrijk omdat het anders gerelateerd kan worden aan andere aandoeningen (reuma, artritis etc). Normaal gesproken reageert iemand met fibromyalgie erg heftig op deze trigger punten omdat hier voornamelijk de pijn is gelokaliseerd. Ook gaat de pijn gepaard met een complete stijfheid die soms uren kan duren en tal van andere symptomen.

Hoe weet ik of ik fibromyalgie heb?
De meest voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn vooral een oververmoeid lichaam en slaapproblemen. Dit komt omdat mensen met fibromyalgie niet kunnen slapen vanwege de pijn.
Hierdoor wordt je de volgende dag nog vermoeider wakker en is de pijn heftiger omdat het lichaam niet voldoende heeft kunnen herstellen door een goede nachtrust.

Slaap is je lichaams natuurlijke mechanisme om een onbalans of ziekte te herstellen. Fibromyalgie veroorzaakt een abnormale vermoeidheid wat ook mensen met insomnia kunnen hebben en het blijft zelfs aanhouden na een goede nachtrust. Ook bereiken mensen met fibromyalgie nooit een erg diepe slaap, de zogenaamde REM slaap, waardoor ze zo vermoeid wakker worden.

Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat er vaak sprake is van hoofdpijn en zelfs migraine. Dit is vooral spanningshoofdpijn en het is het gevolg van pijn in de nek, de schouders en de gewrichten.
Een andere vaak voorkomende aandoening gepaard met fibromyalgie is het "prikkelbare darm syndroom". Dit is de reden dat veel mensen last hebben van pijn in de maag, overgevoeligheid voor voedsel en intoleranties.

De bovenstaande symptomen laten zien waarom het zo moeilijk is om fibromyalgie vast te stellen. Voordat je naar een arts gaat is het aan te raden om een dagboek aan te schaffen om je ervaringen en de pijn symptomen te noteren.

Fibromyalgie Medicijnen
Medicatie kan helpen om de pijn van fibromyalgie te verminderen en de slaap te verbeteren. Keuzes zijn:

Analgetica. Dit kan de pijn en stijfheid van fibromyalgie verlichten. Echter, de effectiviteit ervan varieert.
Je arts kan niet-sferoïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) aanbevelen, zoals ibuprofen in combinatie met andere medicijnen.

Antidepressiva. Kan helpen de pijn en vermoeidheid in verband met fibromyalgie te verlichten. Je arts kan amitriptyline voorschrijven om de slaap te bevorderen.

Anti-epilepsie medicijnen. Medicijnen ontworpen om epilepsie te behandelen zijn vaak nuttig in het verminderen van bepaalde vormen van pijn.

Fibromyalgie Tips

1. Vermindering van stress: Het is belangrijk om een routine of plan te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je niet meer overbelast wordt door stress.
Gun het jezelf om te ontspannen. Dat kan betekenen dat je moet leren vaker ‘’nee’’ te zeggen zonder een schuldgevoel. Maar probeer niet je routine volledig om te gooien, omdat te veel verandering ook weer voor stress en overbelasting kan zorgen.

Probeer stress management technieken, zoals ademhalingsoefeningen of dagelijkse meditatie.

2. Zorg voor genoeg slaap: Omdat vermoeidheid één van de belangrijkste kenmerken van fibromyalgie is, is het natuurlijk essentieel om voldoende slaap te krijgen. Dit is natuurlijk niet eenvoudig als je overal pijn hebt. Probeer toch op een vast tijdstip te gaan slapen en beperk het overdag slapen om je bioritme intact te houden.

3. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging: In het begin is bewegen erg pijnlijk als je last hebt van fibromyalgie. Maar probeer toch geleidelijk aan steeds meer te bewegen, omdat bewegen de stijfheid en de symptomen van fibromyalgie verminderd.

Geschikte oefeningen kunnen wandelen, zwemmen, fietsen en water-aerobics zijn. Een fysiotherapeut kan je ook helpen om een thuisoefeningen programma te ontwikkelen. Probeer ook eventueel yoga en pilates om je houding te verbeteren zodat de pijn in de nek en schouders verminderd.

4. Zorg voor een gezonde levensstijl: Eet gezonde voeding. Beperk de inname van cafeïne en suikers. En probeer iedere dag iets leuks te doen om depressie te voorkomen. Maak dit een bewust moment!

De oplossing begint bij een goede diagsone. Fibromyalgie Weg Methode!