Fibromyalgie behandelingen

Welke traditionele behandeling zijn er voor fibromyalgie?

fibromyalgie behandelingen

Als je te horen hebt gekregen van je huisarts dat je fibromyalgie hebt, stort je leven in! Indien je arts ervaring heeft met de behandeling van fibromyalgie zal hij je ook vertellen wat er allemaal bij deze aandoening komt kijken, en hoe je er mee om moet gaan.

Het zal je verbazen dat er niet zomaar een medicijn voor is om de aandoening te genezen. Dit betekent echter niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten en dat je voor altijd met de pijn moet gaan rondlopen. Ondanks dat veel mensen denken van wel.

Er zijn een aantal behandelingen die de pijn van fibromyalgie doen verzachten en het leven met deze aandoening zeer goed mogelijk maken. In dit artikel zal ik de meest voorkomende behandelingsmethoden voorleggen.

Behandel programma's zijn het meest effectief als ze zich richten op de oorzaken van fibromyalgie:

  • Vermindering van stress
  • Regelmatige lichaamsbeweging
  • Combinatie van medicijnen

Recente studies hebben geverifieerd dat het beste resultaat voor elke patiënt het gevolg is van een combinatie van natuurlijke behandelingen

Ik heb fibromyalgie, wat kan ik doen?

Kennis
Kennis is een belangrijke eerste stap in het verhelpen van fibromyalgie. Het is belangrijk om de aandoening te begrijpen en leren om te gaan met de diverse symptomen.

Helaas zijn niet alle artsen vertrouwd met fibromyalgie en schrijven daarom vaak verkeerde recepten uit. Weten dat je last hebt van fibromyalgie is de eerste stap (en belangrijkste) om het onder controle te krijgen.

Stressreductie
Het is uiterst moeilijk om stress te meten bij mensen. Voor sommige mensen kunnen simpele situaties al voor stress zorgen, terwijl andere meer weerstand tegen stress hebben.  Daarom moet stressvermindering bij de behandeling van fibromyalgie worden geïndividualiseerd.

Stressreductie kan betekenen dat je je tijd beter moet indelen. Ontspanningstips, psychologische begeleiding of steun van familie /vrienden kunnen bij stress erg handig zijn. Soms kunnen veranderingen in omgevingsfactoren, zoals je woning, of je werk, de symptomen van fibromyalgie verergeren, en deze factoren moeten dan, indien mogelijk, zo snel als kan worden gewijzigd.

Fibromyalgie en stress

Low Impact Oefeningen
Low-impact aerobic oefeningen, zoals zwemmen, fietsen, wandelen, en loopmachines worden aangeraden om fibromyalgie effectief te behandelen. Goede oefeningen kunnen zeker vruchten afwerpen indien men ze ook regelmatig uitvoert. Dit komt omdat je lichaam erg stijf wordt en door de gewrichten wat losser te maken kan de pijn flink afnemen.

De meeste oefeningen zijn niet geschikt voor fibromyalgie, daarom is het beter om te beginnen met kleine, niet belastende oefeningen, zoals yoga of pilates.

Fibromyalgie dieet
Ook kan het vermijden van alcohol en cafeïne helpen om een meer rustgevende slaap te bevorderen. Hoewel deze veranderingen in het dieet niet voor iedereen gelden, kunnen ze zeer nuttig zijn voor de behandeling van fibromyalgie.

Pijnstillers
Wat de huisarts je allereerst zal aanraden is om met regelmaat pijnstillers te nemen om de kwaliteit van je leven te handhaven. Als je last hebt van fibromyalgie betekend dit vaak dat je de hele tijd erge spierpijn hebt. In sommige gevallen kan het uren/dagen duren en bij andere gevallen slechts enkele minuten. Daarom is het verstandig om pijnstillers paraat te hebben op het moment dat je een pijnaanval krijgt, maar niet om ze constant te slikken zonder dat er daadwerkelijk een oorzaak is. Niet iedereen houdt van pijnstillers omdat dit alleen maar de pijn tegenhoudt maar niet de oorzaak aanpakt.

Zware medicijnen
Niet erg veel mensen zijn fan van de volgende behandeling, maar toch gebruiken veel mensen deze aanpak. Zware antidepressiva kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van fibromyalgie.

  • Tricylnische antidepresiva
  • Amitriptyline
  • Cyclobenzaprine

Het beste alternatief wat ik je kan bieden!

Tijdens het coachen van verschillende mensen met fibromyalgie ben ik erachter gekomen dat levensstijl een erg belangrijke factor is voor alle symptomen die bij deze aandoening horen.  De factor levensstijl is te verdelen is 5 verschillende kleinere factoren. Hieronder het rijtje van deze 5:

Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. De voedingsstoffen worden natuurlijk uit voeding gehaald. Ongezonde voeding en snacks bevatten deze voedingsstoffen niet. Mensen die last hebben van fibromyalgie moeten zorgen dat ze voldoende (goede) groenten, de juiste koolhydraten en voldoende vetten krijgen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want tegenwoordig in 80% van alle voedingsmiddelen in de supermarkt aan te rekenen als "slecht".

Als je gezond eet, zal ook je immuunsysteem verbeteren en deze zorgt er voor dat infecties wegblijven. Is je immuunsysteem sterk, dan zal je merken dat je minder last hebt van de symptomen van fibromyalgie. Dit komt omdat het grootste gedeelte van de echte vervelende symptomen van fibromyalgie eigenlijk andere aandoeningen zijn, die vanwege de aanwezige fibromyalgie de kans krijgen op te treden.

Stress zal er voor zorgen dat je immuunsysteem wordt verzwakt en tevens is stress ook een enorme fibromyalgie prikkel. Dit betekent dat stress symptomen je fibromyalgie kunnen verergeren. Daarom is het dus belangrijk dat je zo min mogelijk stress ervaart.

Wil je minder stress?

Ik kan je hierbij helpen met mijn simpele methode in het fibromyalgie programma.

Goede en juiste bewegingsoefeningen zijn ook cruciaal voor mensen met fibromyalgie. Je zult toch in beweging moeten blijven zonder dat jij je spieren al te veel belast. Yoga, water aerobics en zwemmen zijn een aantal oefeningen die je kunnen helpen om de pijn van fibromyalgie te verminderen.

De meeste effectieve en simpele fibromyalgie behandeling: Fibromyalgie Weg Methode!