Stress en Fibromyalgie
We hebben allemaal te maken met stress, maar als je last hebt van fibromyalgie of chronische oververmoeidheid, dan is het extra belangrijk om goed om te leren gaan met stress.
Dit komt omdat stress één van de grootste fibromyalgie prikkels is.
Nu weet je al dat stress niet goed voor je is. Dan is het cruciaal dat je stress zo veel mogelijk vermijdt.
Daarbij zorgen stress en nervositeit er voor dat de pijn van fibromyalgie toeneemt. Pijn die je eerst nog goed aankon, kan door stress velen malen verergeren.
Alleen het hebben van fibromyalgie zorgt al voor veel stress. Constant moeten omgaan met de pijn, de oververmoeidheid en jezelf niet prettig voelen is niet gemakkelijk.
Veel mensen met deze aandoening hebben moeite met het vasthouden van een serieuze baan. Niet omdat ze hier het mentale niveau niet hebben, maar omdat de pijn te vaak de concentratie verstoort. Het is een heuse handicap.
Het is een feit dat maar weinig mensen weten wat je doormaakt en men verwacht dat je normaal kunt functioneren. Dit is natuurlijk erg frustrerend.
En dat is de alledaagse stress waar veel mensen met fibromyalgie mee moeten leven. Als er maar iets bijkomt dan worden de symptomen velen malen erger!
Emotionele stress kan zeer zeker invloed hebben op je perceptie van pijn. Daarom zijn mensen met fibromyalgie een stuk gevoeliger voor stress dan mensen die geen last hebben van deze aandoening.
Simpel gezegd, stress verzwakt je lichaam!
En in een verzwakte staat ben je kwetsbaarder voor klachten van fibromyalgie, zoals chronische pijn, vermoeidheid en depressie!
Verschillende onderzoeken suggereren dat het verwijderen van bepaalde stressvolle "triggers" zeer effectief is bij de behandeling van fibromyalgie.
Waar ik achter ben gekomen is dat de meeste mensen met fibromyalgie niet succesvol zijn in het verminderen van stress, vanwege de fibromyalgie cyclus.
Het loslaten van de dag-tot-dag spanningen is zeker niet eenvoudig. Vaak kunnen mensen met fibromyalgie de overbelasting van de dagelijkse verplichtingen niet zomaar loslaten. En dan moeten ze natuurlijk nog leven met deze verschrikkelijke aandoening.
Fibromyalgie zorgt zeer zeker voor een domino effect!
Gelukkig kunnen bepaalde veranderingen in je levensstijl, zoals de tijd nemen om te ontspannen en beter te letten op je gezondheid, een essentieel onderdeel zijn in de bestrijding en de vermindering van fibromyalgie klachten.
Missende link tussen stress en fibromyalgie
De meeste mensen in onze "snelle wereld" kunnen zich niet eens een leven voorstellen zonder stress. Ongelooflijk als je er over nadenkt!
Hoewel stress zeer behulpzaam kan zijn in bepaalde situaties, is een constante dosis stress zeer gevaarlijk en dit is zeker niet vol te houden, helemaal niet met fibromyalgie.
Het gevaarlijke van stress en fibromyalgie is, is dat het een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem, je hart, je longen, en je zenuwen en natuurlijk je humeur (heel belangrijk).
Alle fysieke reacties op stress zijn een direct gevolg van een stormloop van hormonen die door je hersenen gestuurd worden. Deze kettingreactie vindt plaats in je hele lichaam.
Vandaar dat de symptomen van fibromyalgie enorm verergeren bij stress!
Maar wat kun je doen?
Gelukkig kun jij veel doen om stress te verminderen zodat fibromyalgie niet erger wordt. Hieronder een lijst met anti stress technieken:
1. Goed voor jezelf zorgen. Zorg dat je gezond eet met voldoende vitamines, mineralen en aminozuren. De juiste hoeveelheid oefeningen (met name low impact) zijn behulpzaam. Probeer ook een goede slaapgewoonte te krijgen. Zodra je deze routines eenmaal hebt aangeleerd wordt fibromyalgie een stuk minder heftig.
2. Wees bewust van je lichaam. Mensen met fibromyalgie proberen juist niet aan hun lichaam te denken, om met de pijn om te gaan. Maar als jij leert naar je lichaam te luisteren, dan zul je door bepaalde signalen voelen dat je spanningen hebt. Dan kun je ontspanningsoefeningen toepassen voordat de stress te veel wordt en de pijn niet meer te handhaven is. Neem ook regelmatige pauzes en merk hoe jij je dan voelt.
Zodra je stress krijgt, vraag jezelf dan af:
Waar manifesteert dit zich? Worden je schouders zwaar en pijnlijk? Of zit het meer in je maag?
3. Anders denken. Dit is moeilijk, helemaal als je fibromyalgie hebt, maar situaties waar je eerst door getriggerd zou worden moet je leren los te laten.
4. Schaf een stress dagboek aan. Dit heeft twee doelen.
Je kunt zien wat voor jou precies stress veroorzaakt en je hebt direct een lijst met incidenten. Zo kun jij je voor de volgende keer voorbereiden.
5. Leer stress management technieken. Zoals visualiseren, mediteren en ademhalingsoefeningen. Deze technieken verminderen de neurologische spanningen en verminderen pijn en stress.
6. Lichamelijke therapie. Het beste wat je kunt doen is regelmatig te rekken en strekken. Overweeg ook yoga en pilates. Hierdoor verminder je de spanning in je lichaam en de pijn.
7. Ga even wandelen: Hetzij alleen of met een vriend of de hond. Even buiten wandelen kan heel goed stress en nervositeit verminderen.
De frisse lucht maakt je hoofd leeg en je krijg vaak perspectief over wat je dwars zit.
8. Luister naar ontspanningsmuziek: Zet bijvoorbeeld Enya op, of muziek waardoor je ontspannen wordt. Hierdoor kun je de pijn even vergeten en voel jij je een stuk beter!
Zoek een mentor om je te helpen met stress, of meld je aan voor het Fibromyalgie Programma. Hierin heb ik ook een antistress management gedeelte toegevoegd.
10. Vereenvoudig je dagschema.
Als jij je consequent opgejaagd voelt, neem dan een paar minuten vrij om je agenda van de dag te bekijken en de ‘’to do lijsten’’ aan te passen.
Vaak zie je dat juist die activiteiten die het meeste tijd in beslag nemen, niet eens essentieel zijn.We hebben simpelweg niet genoeg tijd om ALLES te doen. Daarom is het beter om alleen de essentiële taken te doen en het triviale los te laten.
Ik gebruik altijd de 80/20 regel, waarbij 80% van het resultaat voortkomt uit 20% van de activiteiten en inspanning. Dit is een management tool en is zelfs wiskundig bewezen.