Fitness

Laatste Update: 2 maart 2017

Fitness voor Vrouwen Special deel 3: One more thing…

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Fitness voor Vrouwen Special deel 2: Aan de slag!

In de vorige twee delen van deze special over Fitness voor Vrouwen, hebben we kunnen lezen wat de probleemgebieden bij vrouwen zijn, en met name wat we hier aan kunnen doen.

Maar voordat je direct aan de slag gaat, is het belangrijk om ook te letten op een aantal andere zaken, om de effectiviteit van het sporten zo maximaal mogelijk te maken. Hierbij is de combinatie met een gezond eet- en leefpatroon van groot belang!

Water

Water is eigenlijk het goedkoopste en meest effectieve voedingssupplement wat je maar kunt bedenken. En dan spreek ik van gewoon water uit de kraan, zonder moeilijke toevoegingen! Met name tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende water te drinken om het verlies door transpiratie weer aan te vullen. Een gebrek aan water vermindert je sportieve prestaties, kan leiden tot hoofdpijn en uitputting.

Voor een algemene gezondheid is het van belang om iedere dag ongeveer 1 liter water per 30 kilo lichaamsgewicht te drinken. Hierbij spreken we expliciet over water. Dranken zoals frisdrank, koffie, thee, vruchtensap en melk mogen niet worden meegerekend. Deze dranken onttrekken juist water aan je lichaam, waardoor je nòg meer water moet drinken om dit te compenseren.

Wist je dat je prestaties 20% tot 30% achteruitgaan als je lichaamsvocht met 3% afneemt? Drinken dus!

Energiedrankjes

Energie drankjes

Er is veel discussie over het gebruik van energiedrankjes, met name door jongeren die het gewoon als tussendoortje drinken, zonder dat hier een (sportieve) prestatie tegenover staat. Dit is in principe erg slecht, omdat een energiedrankje een boost aan koolhydraten geeft. Als deze niet direct weer verbruikt worden, zal het lichaam dit opslaan in de vorm van lichaamsvet.

Onnodig te zeggen dat dit obesitas in de hand werkt.

Energiedrankjes zijn erg nuttig als je aan duursport doet, en een hoge prestatie neer moet zetten. Tijdens de prestatie kun je met een energiedrankje de voorraad energie in je lichaam perfect regelen. Als je een recreatieve sporter bent is het drinken van gewoon water over het algemeen voldoende.

Gezond eetpatroon

Je kunt sporten wat je wilt, maar als je dat niet doet in combinatie met een gezond eetpatroon, zal alle moeite voor niets zijn. Je hoeft beslist niet moeilijke diëten te gaan volgen, maat gewoon gezond en regelmatig eten. Dat is alles!

  • Ontbijt!

De dag beginnen met een goed ontbijt maakt je lichaam wakker en je kunt de dag daarna prima volhouden tot de middagmaaltijd.

  • Eet liever meerdere keren per dag

Spreid je eten liever in 5x per dag, in plaats van ontbijt en 2 grote maaltijden per dag. Op deze manier heeft je lichaam altijd voldoende energie, en zijn er geen energiepieken. Het zijn juist die energiepieken die de overtollige energie weer op gaan slaan in lichaamsvet.

  • Let op je koolhydraten

Let op wat je eet. Bij een uitgebalanceerd eetpatroon ligt de voorkeur bij langzame koolhydraten. Dit wordt op verpakkingen meestal aangegeven als de Glycemische Index of de Glycemische Last. Als je hier meer over wilt weten, lees dan even de special over de Glycemische Index.

Let eens op je gebruik van suiker per dag. Als je de etiketten leest, zit bijna overal suiker in. Met name witte suikers zijn moordend voor je lichaam. Suiker geeft een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, waardoor het lichaam grote hoeveelheden insuline aan gaat maken. De insuline onttrekt het suiker aan het bloed en slaat de suiker op als lichaamsvet. Direct hierna krijg je weer een hongergevoel!

  • Eet proteïne

Proteïnen worden minder snel omgezet in lichaamsvet, en zet je spijsvertering harder aan het werk. Vooral als je stevig sport, zijn proteïnes erg belangrijk. Proteïnen zijn belangrijk voor de opbouw van spierweefsel en het instandhouden hiervan. Je vindt proteïne onder andere in vis, kip, ei en kaas.

  • Drink water

Zoals eerder al gezegd, drink minimaal 1 liter water per 30 kilo lichaamsgewicht.

Sportkleding Algemeen

De keuze in sportkleding is ontzettend groot. Natuurlijk modieus en in allerlei kleuren en prints. Voor het uitoefenen van een sport is dit natuurlijk een persoonlijke smaak.

Het allerbelangrijkste is dat de kleding, bijvoorbeeld voor fitness, ademend is. Op deze manier wordt je transpiratievocht snel afgevoerd. Ook moet fitness-kleding comfortabel en ruimpassend zijn. Denk erom dat het niet té ruimpassend is, anders kun je niet goed zien of je je oefeningen op de juiste manier uitvoert. Laat je in de winkel hierover goed voorlichten!

Sportbeha

sportkledingvoor vrouwen

Het wordt heel vaak onderschat, maar het dragen van een speciale sportbeha is van groot belang. Als je een sport beoefent die een grote impact op je lichaam heeft in verband met schokken, kunnen de banden fors gaan uitrekken wat niet alleen erg pijnlijk is, maar ook tot blijvend letsel kan leiden. Een sportbeha vermindert de schokken tot wel 70% beter dan een gewone BH. Het dragen van een sportbeha is vooral belangrijk bij sporten als joggen, wandelen, aerobics en tennis.

Als je kleine borsten hebt, is vaak een topje van het juiste materiaal al afdoende. Met name als je grote borsten hebt, is een correcte ondersteuning van groot belang. Hoe groter je borsten, hoe belangrijker de ondersteuning.

Conclusie

Conclusion

We hebben in deze special met name gesproken over de motivatie, je doelen en de praktische uitvoering. Deze drie zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Als er eentje mist zal je nooit bereiken wat je eigenlijk wilt:

Een mooi en strak lichaam voor de zomerperiode en daarna.

Denk er ook vooral om dat het beoefenen van een sport ook vooral plezier moet brengen. Denk dus goed na over hoe, waar en met wie je dit wilt doen. Voor een sport die je beoefent zonder plezier, mis je de motivatie. Een belangrijk onderdeel van de eerder genoemde zaken.

Ik wens je veel succes, en vooral veel plezier hiermee!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share