Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Gezond gebit special deel 1: Hoe zit ons gebit in elkaar?
Het mag geen geheim meer worden genoemd dat de regelmatige consumptie van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen en drankjes het risico op gaatjes, tanderosie, en andere orale gezondheidsproblemen kan vergroten. Hoewel het niet of beperkt eten van deze voedingsmiddelen en zorgen voor een goede mondhygiëne duidelijk kan helpen bij het behoud van een gezonde mond, wat we eten kan ook een duidelijk verschil maken.
Een voedzame en evenwichtige voeding ondersteunt een goede mondgezondheid. Voedselarme eetwaren wordt geassocieerd met de ontwikkeling en progressie van parodontale problemen. Een verscheidenheid van voedzaam eten en drinken helpt bij het bevorderen van gezonde tanden en tandvlees. Wat moet je eten om een gezond gebit te kunnen ondersteunen?
Zuivelproducten
Melk, kaas, en ongezoete yoghurt ondersteunen de mondgezondheid door middel van de hoeveelheid nutriënten en het niet-zure karakter van het product. Zuivelproducten zijn uitstekende bronnen van calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten. Lactose, de natuurlijk voorkomende suiker in melk, is volgens experts van alle soorten suiker degene die het minst tandbederf kan veroorzaken. Hierdoor komt het dat ongezoete melk niet bijdraagt aan gaatjes, maar tanden zelfs beschermt met calcium, fosfaat en een hoog eiwitgehalte.
Het eten van een stukje kaas na het consumeren van iets zoets of zuurs beschermt het tandglazuur door de bevordering van de uitwisseling van speeksel, dit helpt voedingszuren te neutraliseren. Het hoge vetgehalte van kaas helpt ook bij het verminderen van het aantal bacteriën op het oppervlak van onze tanden, dit zorgt voor een verdere vermindering van het risico op tanderosie.
Groenten en fruit
Veel fruit en groenten ondersteunen onze mondgezondheid door middel van hun vezels en vitaminen. Op vezelige groenten en fruit, waaronder appelen, selderij, wortelen, en broccoli, moet lang gekauwd worden en zijn ideaal voor het stimuleren van speekselproductie. Knapperige groenten en fruit stimuleren en reinigen ons tandvlees ook nog eens. Squash, zoete aardappelen, wortelen, en broccoli zijn rijk aan vitamine A, dat essentieel is voor de vorming van tandglazuur.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Eten met veel eiwit
Eiwitrijke voedingsmiddelen, met inbegrip van zuivelproducten, eieren, vis, gevogelte, vlees, peulvruchten, en noten, zijn uitstekende bronnen van fosfor, het op één na meest voorkomend mineraal in het lichaam, vlak achter calcium. Met de hulp van vitamine D zijn calcium en fosfor de bouwstenen van sterke botten en tanden. Gedroogde bonen, eieren, mager rood vlees, gevogelte, en vis, zoals tonijn en zalm, zijn ook nog eens uitstekende bronnen van ijzer. Een ijzertekort kan leiden tot aften en ontstekingen van de tong.
De voldoende inname van vitamines B2, B3 en B12 helpt ook bij het voorkomen van aften. Gevogelte en vis zijn goede voedingsbronnen van vitamine B3 en B12. Vlees en zuivelproducten zijn andere goede bronnen van vitamine B12, amandelen, en eieren zijn uitstekende bronnen van vitamine B2.
Overwegingen
Een voldoende inname van vitamine D is belangrijk voor onze mondgezondheid, want het is van essentieel belang voor de opname van calcium. Vitamine D krijgen we binnen door blootstelling aan de zon, verrijkte melk, eierdooiers, en vette vis, zoals zalm en tonijn. Water bevordert de mondgezondheid door het neutraliseren van voedingszuren, het bevochtigen en reinigen van tandvlees, het wegwassen van voedsel deeltjes en het simuleren van de stroom van speeksel.
De polyfenolen in ongezoete groene thee helpen bij het voorkomen dat plaque vasthoudt aan je tanden, het vermindert het risico op het ontwikkelen van gaatjes en parodontale aandoeningen.
Mondzorgkunde voor beginners
Van alle gezondheidsproblemen waar we eventueel last van zouden kunnen krijgen zijn de problemen van onze tanden waarschijnlijk een van de meest voorkoombare. Een paar eenvoudige gewoonten die de meesten van ons al geleerd hebben als kinderen zijn bijna alles wat je nodig hebt om een goede mondhygiëne te handhaven. Het is echter wel zo dat we deze gewoonten die we als kinderen geleerd hebben misschien vandaag niet meer zo goed kunnen herinneren, en de juiste techniek kan juist erg belangrijk zijn.
Laten we eens beginnen met iets wat we allemaal (hopelijk) elke dag doen ….onze tanden poetsen.
1.Hoe moet jij je tanden poetsen
Tandenpoetsen doe je voor een paar verschillende redenen: Het verwijdert overgebleven voedselrestjes, reinigt en masseert ons tandvlees, helpt bij het elimineren van verval-veroorzakende plaque, en het verfrist onze adem. Hoewel het niet alle tandproblemen zal oplossen of voorkomen blijft tanden poetsen een essentieel onderdeel in de strijd tegen verval van onze tanden, gingivitis, en parodontitis.
Hoewel de meesten van ons dit elke dag doen kan het geen kwaad om even snel langs de juiste stappen van tandenpoetsen te lopen, dit omdat het gebruik van de juiste poetstechniek net zo belangrijk is als het daadwerkelijk doen.
- Kies een routine en hou je eraan. Wanneer je een ‘standaard methode’ hebt wanneer jij je tanden gaat poetsen dan helpt dit duidelijk bij het voorkomen van cariës en tandvleesaandoeningen.
- Begin altijd op dezelfde plaats in de mond. Dit zal je helpen ervoor te zorgen dat je elke keer als jij je tanden poetst alle delen van de mond raakt. Een goede plek om te beginnen zijn de moeilijk te bereiken achterste kiezen, deze hebben de meeste tijd en aandacht nodig en worden het vaakst vergeten.
- Druk voorzichtig in een hoek van 45 graden. Poets de voorkant van de tanden en tandvlees enkele seconden met een klein draaiende beweging. Ga op dezelfde manier, langzaam de mond rondt totdat je aan de andere kant bent aangekomen. Besteed niet alleen aandacht aan de tanden, maar ook het tandvlees, want dit is waar gingivitis begint.
- Nadat je helemaal aan de andere kant van de mond bent aangekomen draai de borstel zodat deze tegen de achterkant van je tanden en tandvlees zit en maak gebruik van dezelfde hoek en dezelfde ronde beweging als je terugkeert naar de eerste tand.
- Vervolgens stevig borstelen langs de bovenkant van het gezicht, dit zijn de kauwvlakken van onze tanden.
- Herhaal vervolgens het hele proces op het bovenste of onderste gebit (afhankelijk van waar je begonnen bent).
- Tot slot, vergeet het dak van de mond en tong niet. Op deze oppervlakken zitten vaak ook schadelijke, plaque-veroorzakende bacteriën.
- Spoel de mond om en klaar alweer!
2. Vertrouw op de experts
Als je eraan denkt een nieuw type borstel of een andere tandheelkundig reinigingsapparaat te proberen, maar zelf geen keuze kunt maken, vraag het dan eens aan de tandarts of mondhygiënist. Vaak hebben ze zelfs monsters die je zou kunnen proberen. Daarnaast komt ook nog eens dat zij jouw gebit goed kennen en weten wat voor jou een goed idee zou zijn.
3. Tanden flossen
Voor velen van ons is een keer onze tanden poetsen in de ochtend en voordat we naar bed gaan het fundament van onze tandheelkundige strategie. Echter, tenzij je het leuk vind om vullingen te laten zetten moet je accepteren dat poetsen alleen niet genoeg is. Als je ooit naar de tandarts bent geweest dan heb je ongetwijfeld te horen gekregen dat flossen de belangrijkste verdediging tegen parodontitis is. Het bestrijdt ook cariës en tandverval. Je moet eigenlijk flossen na elke maaltijd of, op zijn minst, één keer per dag.
Net als bij het tandenpoetsen is techniek erg belangrijk, hier zijn enkele tips voor het flossen:
- Neem een flosdraad van ongeveer 45 - tot 60-centimeter en wikkel het grootste deel van dit rond de wijsvinger van een hand. Doe vervolgens ongeveer 10 centimeter rond de wijsvinger van de andere hand.
- Grijp de tandzijde tussen duim en wijsvinger gebogen, er werk de flosdraad langzaam tussen twee tanden met een zachte, zagende beweging. Nooit keihard drukken of de flosdraad tussen de tanden forceren.
- Net als bij het poetsen begin je elke keer op dezelfde plek wanneer je flost (de achterste kiezen zijn ook hier een goede plek om te beginnen).
- Schraap de tandzijde voorzichtig rond de tand, omhoog naar het tandvlees totdat je weerstand voelt. Werk systematisch in een C-vorm rond elke tand.
- Gebruik jouw vingers als een spoel en pak een schoon stukje floss uit de hand met ongebruikt tandzijde. Spin het gebruikte deel naar de andere vinger. Ga verder naar de volgende tand.
- Ga op die manier de hele mond rond, en maak gebruik van dezelfde techniek.
4. Welke tandzijde moet ik gebruiken?
Wanneer je voor het eerst tandzijde gaat kopen dan sta je voor een boel verschillende keuzes. Tandzijde wordt geleverd in een grote verscheidenheid van vormen, smaken, en kleuren: Er is gewaxt en zonder wax, dik en dun, mint-smaak en naturel, wit, helder, groen en blauw. Er zijn wegwerp tandzijde houders en herbruikbare floss houders (verkocht in drogisterijen en supermarkten).
Er is zelfs een tandzijde die zo sterk is dat deze speciaal werd ontworpen om in de krapste ruimtes te kunnen glijden zonder dat de tandzijde gaat rafelen. Gelukkig is het geen noodzaak om een uitgebreid onderzoek te beginnen om de meest effectieve vorm van tandzijde te vinden. De verschillen tussen de verschillende merken en types is meestal enkel esthetisch en voor marketing doeleinden. Als je voor het eerst tandzijde gaat kopen dan hoef je alleen de volgende hints te onthouden om de juiste tandzijde te vinden:
- Als jij tanden hebt die erg dicht bij elkaar staan dan kan tandzijde met was of extreem dunne tandzijde ervoor zorgen dat de draden gemakkelijker tussen de tanden glijdt.
- Tandzijde met een smaakje zorgen voor een aangename, afleidende smaak terwijl je flost. Mede door de smaak zijn deze een geweldige manier om kinderen te laten flossen.
- Als je grote ruimtes hebt tussen de tanden, dan kun je proberen te flossen met behulp van tandheelkundige tape - een breder scala van tandzijde.
Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Gezond gebit special deel 3: 10 slechte gewoonten
Interessant
Wat moet ik doen als mijn voorste tand zakt
Wat kun je het beste doen als van je boven tanden de voor en snijtanden al veel glazuur zijn verloren en nu beginnen te slijten??
Dit lijkt me heel erg lastig om te herstellen, Joan. Maar overleg dit even met je tandarts. Deze kent jouw gebit en kan een goed advies geven.