• hoe zit ons gebit in elkaar

Gezond gebit special deel 2: Het gezondste voedsel voor ons gebit

2016-11-24T10:43:10+01:00januari 11th, 2013|Gezond Gebit|3 Reacties

Laatste update: door

Gezond gebit special deel 2: Het gezondste voedsel voor ons gebit

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Gezond gebit special deel 1: Hoe zit ons gebit in elkaar?

Het mag geen geheim meer worden genoemd dat de regelmatige consumptie van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen en drankjes het risico op gaatjes, tanderosie, en andere orale gezondheidsproblemen kan vergroten. Hoewel het niet of beperkt eten van deze voedingsmiddelen en zorgen voor een goede mondhygiëne duidelijk kan helpen bij het behoud van een gezonde mond, wat we eten kan ook een duidelijk verschil maken.

Een voedzame en evenwichtige voeding ondersteunt een goede mondgezondheid. Voedselarme eetwaren wordt geassocieerd met de ontwikkeling en progressie van parodontale problemen. Een verscheidenheid van voedzaam eten en drinken helpt bij het bevorderen van gezonde tanden en tandvlees. Wat moet je eten om een gezond gebit te kunnen ondersteunen?

Zuivelproducten

Melk, kaas, en ongezoete yoghurt ondersteunen de mondgezondheid door middel van de hoeveelheid nutriënten en het niet-zure karakter van het product. Zuivelproducten zijn uitstekende bronnen van calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten. Lactose, de natuurlijk voorkomende suiker in melk, is volgens experts van alle soorten suiker degene die het minst tandbederf kan veroorzaken. Hierdoor komt het dat ongezoete melk niet bijdraagt aan gaatjes, maar tanden zelfs beschermt met calcium, fosfaat en een hoog eiwitgehalte.

Het eten van een stukje kaas na het consumeren van iets zoets of zuurs beschermt het tandglazuur door de bevordering van de uitwisseling van speeksel, dit helpt voedingszuren te neutraliseren. Het hoge vetgehalte van kaas helpt ook bij het verminderen van het aantal bacteriën op het oppervlak van onze tanden, dit zorgt voor een verdere vermindering van het risico op tanderosie.

Groenten en fruit

Veel fruit en groenten o