Gezond Gebit

Laatste Update: 24 november 2016

Gezond gebit special deel 3: 10 slechte gewoonten

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Gezond gebit special deel 2: Het gezondste voedsel voor ons gebit

Het is mogelijk dat je zonder het te weten langzaam maar zeker jouw eigen tanden aan het beschadigen bent. Als je bijvoorbeeld zuigt op je duim of graag van citroenen geniet dan is dit zeker niet goed voor jouw tanden. Wist je bijvoorbeeld dat op nagels bijten niet alleen slecht is voor je vingers, maar het ook daadwerkelijk onze tanden kan beschadigen?

Hoewel sommige deze gewoonten directe schade aan onze tanden kunnen opleveren kunnen de andere gewoonten na verloop van tijd nadelige gevolgen hebben voor onze tandheelkundige gezondheid. Daarom is het een goed idee om deze 10 slechte gewoonten in de toekomst te vermijden.

1. Niet op de duim zuigen

Kinderen die nog steeds op hun vingers of duim zuigen nadat hun permanente tanden beginnen door te komen kunnen permanente veranderingen aan de tand- en kaak structuur veroorzaken. Duimzuigen kan een foutieve uitlijning van de tanden veroorzaken. Deze uitlijning kan leiden tot een aantal problemen, waaronder moeite met kauwen en ademhalingsproblemen. Het is dus een goed idee dit zo snel mogelijk af te leren.

2. Minder citroenen

Mensen die citroenen zuigen brengen de gezondheid van hun tanden in gevaar. Waarom is dat precies? Citroenen zijn namelijk erg zuur. De zuurgraad in citroenen tast het glazuur van de tanden aan. Herhaaldelijke blootstelling aan zure stoffen kan ervoor zorgen dat tandglazuur begint te eroderen, waardoor er een ruwe textuur op het oppervlak van tanden ontwikkeld.

3.Niet te hard poetsen

hoe%20moet%20ik%20tanden%20poetsen

Regelmatig tanden poetsen maakt deel uit van een goede mondhygiëne, maar als je constant te hard poetst dan is het slecht voor onze tanden. Wanneer mensen te hard hun tanden poetsen dan kan email slijten, het irriteert ons tandvlees, onze tanden worden extra gevoelig voor kou, en het kan zelfs gaatjes veroorzaken. Om deze problemen te voorkomen wordt het gebruik van tandenborstels met zachte borstels aanbevolen.

4. Niet meer tandenknarsen

Voor sommige mensen lijdt stress tot het knarsen van de tanden. Er wordt echter een aanzienlijke hoeveelheid druk op je tanden uitgevoerd wanneer je dat doet, en je kunt microfracturen of feitelijke breuken in je tanden veroorzaken. Microfracturen zijn verzwakte gebieden in je tanden, hierdoor lopen tanden risico op verdere schade.

5. Kauwen op ijs

Het kauwen op ijsblokjes lijkt misschien onschuldig, maar kan toch duidelijk schade aan onze tanden veroorzaken. De combinatie van een koude temperatuur en de hardheid van ijsblokjes kan leiden tot ernstige schade aan onze tanden. Tanden zijn ontworpen om door iets heen te gaan, niet er constant tegenaan te slaan. Hoewel het breken van ijs met je tanden misschien vrij gemakkelijk is, sta er dan even bij stil dat een blender speciale messen gebruikt om ijs te verpletteren, dit om te voorkomen dat de messen bot worden. Dat zou je iets moeten vertellen.

6. Tanden zijn geen gereedschap

Veel mensen gebruiken hun tanden om een plastic label van nieuwe kleding af te scheuren, een zakje chips open te maken, en sommige mensen maken er zelfs flessendoppen mee los. Echter, onze tanden zijn gemaakt om ons te helpen drie verschillende dingen te doen: Het kauwen van voedsel, goed praten, en er beter uitzien als we glimlachen. Tanden moeten dus niet als gereedschap worden gezien. Het gebruik van onze tanden als gereedschap is een bedreiging voor de tandheelkundige gezondheid en kan voor schade zorgen aan onze tanden.

7. Parkeer je potlood niet tussen jouw tanden

Sommige mensen maken er een gewoonte van bepaalde voorwerpen - zoals pennen, potloden, of brillen - tussen hun tanden te zetten wanneer ze zich concentreren op iets moeilijks. Deze mensen zullen echter niet beseffen hoeveel druk ze op hun tanden zetten wanneer ze in deze objecten bijten. Langdurig bijten op een pen of een soortgelijk voorwerp kan ertoe leiden dat tanden zelfs verschuiven of afbreken.

8. Niet meer nagelbijten

Op nagels bijten is niet alleen schadelijk voor het uiterlijk van je handen - het kan ook schade aanrichten aan tanden en uitgroeien tot een mondhygiënisch probleem. Mensen die hun nagels bijten doen dit meestal chronisch. Regelmatig nagelbijten kan ertoe leiden dat tanden langzaam verplaatsen. Daarnaast kan nagelbijten ertoe leiden dat tanden afbreken of dat het tandglazuur knapt.

9. Zeg nee tegen frisdrank

frisdrank

We hebben regelmatig gezegd dat frisdrank slecht voor het menselijk lichaam is. Heb je altijd frisdrank bij de hand? Koolzuurhoudende dranken zijn slecht voor je tanden omdat ze de neiging hebben om een hoge zuurgraad te hebben. Ook al is het een suikervrije frisdrank, de zuurgraad van frisdrank beschadigt ons email. De effecten van frisdrank op de tanden zijn nog erger als je de frisdrank langzaam opdrinkt. Mensen realiseren zich niet dat ze dan hun tanden een uur lang in zuur baden. De zuurgraad in frisdrank kan leiden tot tandheelkundige gezondheidsproblemen zoals verval rond ons tandvlees en het verlies van tandglazuur.

10.Gebruik tandenstokers voorzichtig

Mits ze goed worden gebruikt kunnen tandenstokers helpen om de ruimten tussen onze tanden schoon te houden. Als je het goed doet dan is het gebruik van tandenstokers nuttig. Als je het niet goed doet, dan doe je het tandvlees pijn. Dus wees voorzichtig dat je niet te agressief bent met die tandenstoker. Niets wat je bij tanden of tandvlees doet zou ooit pijn moeten doen. Wanneer dat wel zo is dan kan het schadelijk zijn je tanden.

5 voordelen van elektrische tandenborstels

Elektrische tandenbrostel

Veel mensen gebruiken vandaag de dag elektrische tandenborstels om hun tanden mooi en gezond te houden. Maar zijn ze nu echt beter dan de gewone tandenborstels? “JA!” zeggen tandartsen, die elektrische tandenborstels overweldigend aanbevelen als het beste middel om tanden schoon en vrij van plaque te houden. Maar enkel de aankoop van een elektrische tandenborstel is geen garantie voor geweldige resultaten. Je moet er ook voor zorgen dat je minstens tweemaal per dag poetst, op zijn minst twee minuten per keer dat jij je tanden poetst, en daarnaast de juiste poetstechniek gebruikt (ja, er is een techniek met een elektrische tandenborstel te poetsen).

Voordat je naar de dichtstbijzijnde winkel gaat om een elektrische tandenborstel te kopen, doe eerst een beetje onderzoek. Ten eerste zijn elektrische tandenborstels niet hetzelfde als tandenborstels met batterijen, deze zijn vergelijkbaar met handmatige tandenborstels maar maken gebruik van een AA batterij om de borstelharen wat te laten trillen, hier krijg je iets extra reiniging. Echte elektrische tandenborstels zijn oplaadbare eenheden die via een stekker in de muur worden opgeladen. Je verandert de opzetborstels om de drie tot zes maanden en houd het handvat, door het handvat worden de ladingen ontvangen. De oplaadbare eenheden komen in verschillende vormen en maten en werken allemaal anders. Ze kunnen oscilleren, trillen, draaien, of gebruik maken van sonische technologie

Elektrische tandenborstels komen ook met verschillende functies, zoals speciale functies voor gevoelige tanden, tandvlees massage en het witter maken van tanden. Sommige elektrische tandenborstels hebben zelfs druksensoren die je laten weten wanneer je te hard aan het poetsen bent of zijn voorzien van digitale herinneringen die aangeven wanneer het tijd is de borstel te vervangen. De meeste elektrische tandenborstels worden verpakt met extra's zoals tandenborstel houders en reisladers

Het grote nadeel van elektrische tandenborstels voor veel mensen zijn de kosten; starter kits kosten over het algemeen 50 € tot 75 €, maar je kunt een elektrische tandenborstel kopen voor minder dan 25 € of meer dan 200 €. Op de lange termijn kosten ze echter niet veel meer dan handmatige tandenborstels, want deze elektrische tandenborstels moeten minder vaak vervangen worden.

1. Ze reinigen het gebit grondiger.

Elektrische tandenborstels zijn veel beter dan handmatige borstels als het gaat om het reinigend vermogen. De elektrische versies verwijderen om te beginnen plaque beter en sneller. Het geavanceerde ontwerp is ook beter in staat om bij moeilijk te reinigen gebieden zoals de molaren en het tandvlees te komen. Dit zal bijdragen om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen. Niet alleen tandartsen raden elektrische tandenborstels aan, ook gewone consumenten zijn grote fans van elektrische tandenborstels. In een onderzoek onder 16.000 mensen gepubliceerd door de American Dental Association zei meer dan 80 procent dat ze na het gebruik van een elektrische tandenborstel nooit meer terug zouden gaan naar handmatige tandenborstels.

2. Ze zorgen ervoor dat je niet te hard kan poetsen.

Het is vrij ironisch - je doet je best om je tanden mooi en schoon te houden, en dan poets je te hard waardoor je het tegenovergestelde bereikt. Meestal betekent dit dat je schade toebrengt aan het tandvlees, het is zelfs mogelijk dat je het tandvlees beschadigt en tandvlees groeit nooit meer terug. Te hard tanden poetsen kan glazuur verwijderen van het tandoppervlak, hierdoor worden tanden extra gevoelig voor kou, hitte en andere stimuli.

Een van de grote voordelen van elektrische tandenborstels is dat het bijna onmogelijk is om te hard te poetsen met deze producten. Dit komt omdat je niet echt druk hoeft te zetten. Met een elektrische tandenborstel hoef je alleen de borstel te bewegen en laat dan de bewegende borstels het werk doen. Je beweegt de elektrische tandenborstel naar de verschillende delen van jouw mond, maar het is niet de bedoeling om de borstel krachtig heen en weer te bewegen.

Sommige modellen hebben zelfs sensoren die automatisch kracht zullen verminderen wanneer je te hard drukt. Dit is een geweldige optie voor mensen die regelmatig een beetje te veel kracht gebruik wanneer ze hun tanden poetsen.

3. Ze zijn gemakkelijker te gebruiken voor mensen met een behendigheid probleem.

Mensen die fysieke problemen hebben (zoals artritis, beperkte mobiliteit in hun handen of armen of handvaardigheid problemen) die een handmatige tandenborstel moeilijk vinden moeten overwegen om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Waarom? Omdat elektrische tandenborstels grotere handvaten hebben die gemakkelijker vast te pakken zijn. Daarnaast komt nog eens dat de aangedreven borstels het werk voor ons doen, vooral in de lastige gebieden waar die fijne motoriek nodig is.

4. Ze hebben ingebouwde timers, gebruik de juiste hoeveelheid tijd.

Wist je dat het de bedoeling is dat wanneer jij je tanden poetst dit minstens 2 minuten zou moeten duren, dat is minstens 30 seconden in elk van de vier kwadranten van de mond? Je zult waarschijnlijk denken dat dit erg weinig tijd is, dat je gemakkelijk aan 2 minuten komt, maar als je en stopwatch zou gebruiken om te zien hoe lang je daadwerkelijk jouw tanden poetst zou je verbaasd staan hoe weinig tijd je eigenlijk bezig bent. De gemiddelde poetstijd voor Nederlanders is een miezerig 31 tot 65 seconden per keer, afhankelijk van geslacht en leeftijd.

Een van de meest nuttige eigenschappen van elektrische tandenborstels is dat de meeste worden geleverd met timers die een pieptoon afgeven wanneer de twee minuten om zijn. Als je de pieptoon nog niet gehoord hebt blijf dan maar poetsen! Anderen hebben een piepsignaal dat elke 30 seconden afgaat, zodat je weet dat het tijd is om over te schakelen naar een ander deel van de mond.

5: Ze zijn groener.

Er is enige discussie over de vraag of elektrische tandenborstels minder schadelijk zijn voor het milieu dan gewone tandenborstels. Mensen die “ja” zeggen houden er rekening mee dat je veel gewone tandenborstels zou verbruiken voordat je de kop van een elektrische borstel hoeft te vervangen. Volgens de milieu-experts van Green Your, kun je tussen de 14 en 42 vervangende opzetborstels gebruiken voordat de hoeveelheid plastic gelijk is aan een gewone handtandenborstel.

Natuurlijk gooi je uiteindelijk ook een elektrische tandenborstel weg, omdat deze op een gegeven moment gewoon geen lading meer accepteert. Toch hebben veel mensen het gevoel dat een elektrische tandenborstel milieuvriendelijker is.

Conclusie

Zoals met zoveel dingen in het dagelijks leven weten de meeste mensen wat goed voor onze tanden is en ook wat slecht voor onze tanden is. Het echter implementeren van deze informatie is iets wat veel mensen echter niet doen. Hoewel tandheelkunde een heel eind is gekomen werkt er niets zo goed als onze eigen tanden. Zorg daarom goed voor ze, want onze 32 tanden zijn de enige die we nu nog krijgen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share