• geneeskrachtige planten en kruiden

Gezonde Planten deel 2: Geneeskrachtige planten, bloemen en kruiden

2016-11-28T11:53:51+01:00maart 6th, 2013|Kruiden en Planten|1 Reactie

Laatste update: door

Gezonde Planten deel 2: Geneeskrachtige planten, bloemen en kruiden

Gezonde Planten deel 1: Zuivering van de binnenlucht

Al sinds mensenheugenis is het bekend dat er planten, bloemen en kruiden zijn die in meer of mindere mate een geneeskrachtige werking hebben. In het meest ideale geval zal het écht medicinale werkingen hebben, en in het slechtste scenario zal het gewoon goed zijn voor je lichaam en eventueel preventief werken.

In de kruidengeneeskunde wordt de volgende definitie voor kruidengeneesmiddelen gebruikt:

"Geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat."

De kruidengeneeskunde, ook wel Fytotherapie genaamd, maakt gebruik van eeuwenoude kennis die al generaties lang doorgegeven worden. Vanuit deze kennis worden enkelvoudige geneesmiddelen ontwikkeld, volledig gebaseerd op natuurlijke ingrediënten.

In de huidige, jachtige, wereld, prefereren heel veel mensen een kant-en-klaar pilletje als oplossing voor hun aandoening, en bij voorkeur gebaseerd op de natuurgeneeskunde, want dat is tegenwoordig zo ‘in’. Voor diegene zijn er genoeg fabrikanten die, als voedingssupplementen, extracten van bepaalde planten, of mixen, aanbieden. Maar dit blijft een extract, waarvan je de herkomst vaak niet van vast kunt stellen.

Maar al deze kennis wil niet zeggen dat je aangewezen bent op voedingssupplementen als je gebruik wilt maken van de medicinale werking van planten. Heel veel planten kun je gewoon in de Nederlandse natuur vinden, en de bereiding kun je met minimale middelen doen. Ook kun je de kruiden over het algemeen prima drogen en bewaren voor later gebruik.

Ook zijn er heel veel mogelijkheden om bepaalde kruiden in de tuin te kweken, of zelfs op het balkon in bloempotten. Als je een erg grote tuin hebt, kun je gemakkelijk grote hoeveelheden kruiden oogsten. Nadeel van de eigen tuin is het feit dat de grondsamenstelling niet ideaal is voor iedere plantensoort. Je blijft altijd deels aangewezen op de natuur. Maar ook dat heeft weer een groot voordeel: Het kruiden zoeken en ver