• gezonde kruiden in de keuken

Gezonde Planten deel 3: Verse kruiden voor gebruik in de keuken

2016-11-28T11:54:51+01:00maart 7th, 2013|Kruiden en Planten|0 Reacties

Laatste update: door

Gezonde Planten deel 3: Verse kruiden voor gebruik in de keuken

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Gezonde Planten deel 2: Geneeskrachtige planten, bloemen en kruiden

Er gaat niets boven vers, daar zijn we allemaal inmiddels wel achter. Maar dat geld ook voor de allerkleinste dingen, zeker als deze zo bepalend zijn voor de smaak van het eindproduct. Een hele mooie bijkomstigheid is het feit dat de meeste kruiden die je vers in de keuken kunt gebruiken, ook nog voordelen heeft voor de gezondheid.

Verse kruiden binnen handbereik

Als je tot nu toe alleen kruiden gebruikt in droge vorm, zou echt eens verse kruiden moeten proberen. Pas dan proef je, en besef je, hoe lekker vers kan zijn! In principe een paar (licht)groene vingers, een bloempot, zakje zaadjes, warmte en water is genoeg om je eigen kruiden te kweken, die altijd vers beschikbaar zijn op het moment dat je het nodig hebt. Heerlijk!

Kruiden kweken in potten

De teelt van kruiden in potten is niet heel erg moeilijk, maar om teleurstellingen te voorkomen is het wel belangrijk om eerst wat basiskennis te verzamelen. Daarnaast is geduld en een paar lichtgroene vingers ook erg handig. Ga niet direct met tientallen potten aan de slag, maar begin rustig aan, ga experimenteren en stel je inzichten steeds bij. Dat is de enige manier om dit tot een succes te brengen.

Natuurlijk kun je een kant-en-klaar plantje in een pot kopen, deze een maand gebruiken om dat te ontdekken dat de plant van dorst overleden is. En dan natuurlijk weer een nieuwe kopen. Dat heeft niks met kruiden kweken te maken, dat is gewoon een potje kruiden kopen en deze gebruiken zolang het plantje leeft.

Het begint allemaal met de aarde. Net als bij planten die in de volle grond staan, is ook de aarde in de potten van groot belang, misschien nog wel meer. De aarde zorgt voor vocht, voeding, lucht en levert de stevigheid die de wortels van de plant gaan ondersteunen. De grond is ook een manier om nieuwe voedingsstoffen aan te voeren, en om vocht vast te houden voor de wortels.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de lucht in de grond is misschien wel het allerbelangrijkste. Zonder de aanwezigheid van lucht in de grond gaat er helemaal niks groeien. Aangezien je maar een beperkte hoeveelheid aarde nodig hebt, wellicht een paar potten in eerste instantie, koop dan de beste soort aarde die je kunt vinden. Dit is een ‘investering’ waar je beslist geen spijt van zult krijgen.

Je kunt ook zelf je potgrond maken door goedkope potgrond te mengen met zand en kleine kiezeltjes voor de beluchting en de drainage, en daarnaast nog een toevoeging van bijvoorbeeld kokosvezels voor de structuur, en wormenhumus voor de rijke voeding.

Ga vervolgens bepalen welke kruiden je wi