• De gezondheidsvoordelen van het vasten

De gezondheidsvoordelen van het vasten

2017-04-07T10:23:02+01:00mei 1st, 2014|Calorie Arme Diëten|27 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van het vasten

niet etenHet klinkt zo simpel – voor een gehele dag eet je helemaal niks. Geen calorieën, je hoeft niet te koken en de kilo’s vliegen er af. Maar is vasten wel gezond? En kun je vasten als een strategie gebruiken bij het afvallen?

 In dit artikel leer je wanneer je het beste kunt vasten en de gezondheidsvoordelen. 

Introductie

Er bestaan zeker tegenstrijdige berichten over het onderwerp vasten. Je zou denken wanneer je een dag of zelfs langer niet eet, dat je basale stofwisseling automatisch zal vertragen. Echter, dit is niet correct!

Vasten heeft niet direct een negatief effect op je stofwisseling.

Sterker nog, een onderzoek gedaan aan de universiteit van Rochester (1) toont aan dat je stofwisseling pas zal vertragen na 60 uur vasten. En de vertraging is maar  8%. In het onderzoek kwam naar voren dat je stofwisseling niet vertraagd, maar juist versnelt na 36 tot 48 uur vasten.

Het gevoel van echt verhongeren zal pas optreden na ongeveer 3 dagen zonder voedsel. Wat er dan gebeurt is dat je lichaam eiwitten gaat omzetten in glucose. En de nummer 1 bron van eiwitten is in dit geval je spieren.

Tot die tijd gebruikt je lichaam voornamelijk glycogeen (een voorraad opgeslagen in de lever en spieren) en lichaamsvet. Je lichaam wil helemaal geen eiwitten afbreken en doet dat alleen als laatste redmiddel voor energie.

Dit is ook logisch als je het onderwerp vasten bekijkt met een evolutionaire bril op. Het is niet bevorderlijk voor de overleving van de mens om een tragere stofwisseling te hebben om eten te zoeken.  Het tegenovergestelde is juist nodig, extra energie en focus om snel eten te vinden.

Vandaar dat de hormonen adrenaline en noradrenaline in dit proces extra uitgescheden wordt. Deze hormonen versnellen juist je basale stofwisseling. Dat is de stofwisseling in rust toestand.

De gezondheidsvoordelen op een rijtje

Onderzoek (2) toont aan dat er zeker gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan regelmatig vasten. De negatieve effecten spelen pas op wanneer je voor een lange tijd gaat vasten. Het interessante is dat vasten je insuline gevoeligheid bevorderd, je beter tegen stress kan, vet zal verbranden en zelfs je leven kan verlengen.

Maar daar stopt het niet!

Vasten bevorderd het ontgiften

Veel van de bewerkte voedingsmiddelen die we dagelijks binnenkrijgen zitten vol met kunstmatige zoetmakers en schadelijke additieven. Veel van deze additieven worden opgeslagen in het vetweefsel. Bij het vasten kun je vet verbranden waardoor deze toxines ook je lichaam zal verlagen

Vasten is goed voor je spijsvertering

Gedurende het vasten heeft je spijsvertering minder te doen. Uiteraard stopt het niet, maar op een laag pitje. Echter, de productie van maagzuur wordt niet geremd waardoor vasten niet aan te raden is als je last hebt van brandend maagzuur of vergelijkbare klachten.

Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel

Dit is natuurlijk heel logisch. Glucose verhoogt je bloedsuikerspiegel en tijdens het vasten krijgt je lichaam nog steeds glucose (via glycogeen en vet verbranding). Echter er is minder insuline nodig waardoor je alvleesklier even tot rust kan komen. Helemaal wanneer je een voedingspatroon hebt dat erg suiker rijk is.

Vasten helpt bij bepaalde verslavingen

Wanneer je op een bewuste en gezonde manier gaat vasten en dit een onderdeel maakt van je leefstijl. Dan merk je dat je meer weerstand begint te krijgen tegen ongezonde gewoontes en verslavingen. Dit omdat je tijdens het vasten al te maken krijgt met een sterke hunkering naar voedsel. Dit helpt ook bij andere verslavingen zoals nicotine, suiker, alcohol etc.

De gezondheidsvoordelen van het vasten sluit aan bij de bevindingen over het calorie beperkend dieet. Disclaimer: Een caloriearm dieet is alleen bevorderlijk wanneer je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, dit is niet voor iedereen.

Waar het op neer komt is dat regelmatig vasten en niet langer dan 16 tot 24 uur een goede strategie kan zijn om niet alleen vet te verbranden, maar ook om je gezondheid te verbeteren. Daarnaast kan vasten ook ongezonde gewoontes te helpen doorbreken.

Nu moet ik wel zeggen dat je je aan een aantal voorschriften moet houden voordat je gaat beginnen.

Het is verstandig om te werken met een ‘’eten en vasten’’ strategie. Je kunt 16 tot 20 uur vasten en vervolgens in een tijdbestek van 4 tot 8 uur zorg je ervoor dat je voldoende micro- en macro nutriënten binnenkrijgt. De bedoeling is dat je voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt voor de hele dag Dit kan betekenen dat je een aantal grote maaltijden moet gaan klaarmaken.

Echter, ik ben zelf geen voorstander van het eten van grote maaltijden vanwege het volle gevoel. Vandaar dat ik het prettig vind om 5 tot 6 kleine maaltijden per dag te eten. De truck is om deze kleine maaltijden zo gezond te houden.

De risico’s van het vasten

Het is niet voor iedereen weggelegd om te gaan vasten. Laat ik dat even uitleggen:  Vasten moet niet gezien worden als een ‘’snelle truck’’ om af te vallen. De basis moet goed zijn en vasten is eerder een aanvulling op al een gezond voedingspatroon.

Vasten wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, kinderen en bij bepaalde gezondheidsaandoeningen.

Voorlopige conclusie

De gezondheidsvoordelen van vasten tonen aan dat we anders tegen voeding moeten aankijken. Het is niet zo dat we het hongergevoel hoe dan ook moeten voorkomen. Vaak zijn we geprogrammeerd om op bepaalde momenten en bepaalde hoeveelheden te eten. Daarnaast krijgen we eerder te veel dan te weinig calorieën binnen.

Net zo met alles zal vasten bewust en verstandig moeten worden uitgevoerd. De voordelen zijn er, maar alleen wanneer je het op de juiste manier doet en dat vasten een verlengstuk gaat zijn van je al gezonde leefstijl.

Heb je zelf ervaring met vasten? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

27 Reacties

 1. Adrienne Garber 18 september 2014 om 13:41- Antwoorden

  Hallo Jack.

  Ben nu net je site tegengekomen en die ziet er interessant uit.
  Mijn naam is Adrienne Garber. Sinds maart 2014 doe ik aan intermiterend vasten .Eerst via het boek van Michael Mosley 5:2 en daarna op mijn eigen koers. Op Youtube vond ik iemand die me geweldig aansprak tegen. Namelijk Dr. Loren Lockman die een Fasting Wellness Centrum heeft in Costa Rica. Juist in Costa Rica heb ik familie. Dat zou te combineren zijn extern en lezingen bijwonen. Waarom ik je dit schrijf is dat deze " ärts" bij het Googlen te voorschijn kwam als een fraudeur met dubieuze praktijken. Dus zoek ik een praktisch Nederlands natuurkundige die verstand over vasten heeft. En ik hoop dat je mij hier het een en ander over watervasten kunt vertellen.
  Met vriendelijke dank voor je reactie en voor de 35 recepten. Adrienne Garber uit Amsterdam.

  • Robert Jan Hendriks 18 september 2014 om 15:41- Antwoorden

   Hallo Adrienne,

   Ik kan je niet iemand persoonlijk aanbevelen op dit terrein.
   Maar misschien iemand van de lezers?

  • Marina 21 januari 2019 om 23:12- Antwoorden

   IF expert Mabel van den Dungen raad ik aan voor iedereen die professionele hulp wilt met het vasten 🙂

 2. Ramadan 21 juni 2015 om 21:57- Antwoorden

  Hoi..
  mijn ervaring met het vasten;
  Het gaat me best goed af.
  vorig jaar ben ik zelfs 6 kilo afgevallen.

  Maar dan moet je niet grotem maaltijden eten wanneer je mag eten.
  Wel heel veel gezonde dingen zoals komkommer. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet uitdroogt overdag (omdat het het vasten nu valt in de zomer)

  Verder heel veel water blijven drinken (in de tijd dat je wel.mag eten)
  Meergranen producten. En genoeg fruit.

  Maar zo min mogelijk vettige of frituur.

 3. Karim 22 juni 2015 om 22:00- Antwoorden

  Aan Adrienne Garber,

  Misschien kan ik je wat tips geven aangezien ik zowat de helft van mijn leven al mee doe aan de vastenmaand van de ramadan. Omdat jij wil vasten om af te vallen kun je in principe een x mee doen met de maand ramadan zo ervaar je wat mij betreft echt het vasten vooral nu de ramadan in de zomer is kun je in jou geval behoorlijk wat killos kwijt raken mits met de juiste voeding en beweging. Een aantal tips op een rij;
  Tip1 ga vroeg naar bed want zonsopkomst is rond half 4-4 uur dus drink voldoende water eet een halve komkommer misschien wat dadels of een boterham bruinvolkoren en ga dan nog wat slapen alsje straks moet opstaan om te gaan werken etc.
  Tussen 4 s ochtends tot 22 uur avond is het de bedoeling om niets te eten en te drinken. Alleen op die manier verandert je stofwisseling en maakt je lichaam nieuwe cellen en zorgt je lichaam voor een afhandeling van bacteriën en allerlei andere afvalstoffen die je lichaam doen verwijderen. To be continued ...

  Wil je meer weten mail mij anders even op onderstaan mailadres ik kijk net naar m'n klokkie en ik zie dat ik aan tafel mag ik wens jou veel succes bij een eventuele vasten programma in de hoop dat je vele killos kwijt mag raken.

  Gegroet,

  Karim

  • Tamim 15 juni 2016 om 03:03- Antwoorden

   Ramadan mubarak Karim, ik ben pas sinds deze ramadan achter gekomen dat sport prima te combineren valt met ramadan 🙂

   Het is echt een vreemde gewaarwording en voel mij op en top fit! 1uur voor het einde van de ramadan ben ik thuis aan het sporten denk hierbij aan chinups pullups pushups dips tigercroaches squats burpees touwtje springen en een rondje joggen à 15min.

   Hierdoor versnel je het verbrandingsproces heb ik mij laten weten, normaal val ik tijdens de ramadan 5 kilo af, ik ben benieuwd wat het sporten als resultaat naar voren brengt.

   Daarbij is het al in de islam aanbevolen om van tijd tot tijd buiten de ramadan een dag of twee te vasten, dus 5:2 is ook iets wat ik zeker ga volgen dit jaar! Als God het wil.

 4. Ivonne 10 februari 2016 om 20:17- Antwoorden

  Hallo Jack,

  In uw stukje schrijft u niet langer te vasten dan 24 uur. Misschien een vreemde vraag, maar zijn dit inclusief de slaapuren of kan ik zonder gezondheidsrisico's 2 dagen (dus overdag en 's nachts eet ik sowieso niet ;-)) algeheel vasten? Ik heb geen gezondheidsklachten en ik gebruik geen medicatie.
  Ik hoor het graag.

  Hartelijke groet, Ivonne

  • Team OptimaleGezondheid 12 februari 2016 om 15:08- Antwoorden

   Met die 24 uur bedoel ik één dag, dus inclusief slaapuren.
   Meerdere dagen vasten vind ik géén goed plan, ook al ben je zelf gezond. Beter is het om te verdelen. Dus één keer per week 24 uur vasten.

 5. Rein 24 april 2016 om 11:22- Antwoorden

  Hallo!
  Ik doe al 3 jaar 5:2 en ben zo 13 kg kwijt' en mijn dochter zelfs 27! Wij voelen ons er allebei goed bij en blijven het eewoon verder doen om ons gewicht op peil te houden. Alhoewel ik de avond voor dieetdag wel telkens denk 'pff weer dieetdag', heb ik er d?e dag zelf niet in het minst moeite mee om me arn het niet eten te houden. Waar ik tot 2 jaar geleden do hele vasoendag koortsachtig calorieen zat te tellen, eet ik nu helemaal niets tot 's Avonds zonder enig probleem. Ik ben er helemaal aan gewend en blijf rustig twee dagen per week vasten. Mijn gewicht-blijft op peil en ik 'eet op de andere dagen vanzelf ook minder!

  • Team OptimaleGezondheid 25 april 2016 om 15:59- Antwoorden

   Dank je wel voor het delen van deze ervaringen, Rein.
   Ik ben blij voor je dat het calorieën tellen verleden tijd is, en dat het 5:2 systeem voor jullie werkt.

   Heel veel succes, en doorzetten!

 6. Ellen 12 juli 2016 om 07:49- Antwoorden

  Iets wat me opviel: er staat een snelle trucK om af te vallen... maar n truck is n auto.. het moet truc zijn. Verder vond ik je info zeer nuttig. Ik was laatst een keer een hele dag misselijk en kon alleen maar water en 1 rijstwafel binnen houden. Ik voelde me geweldig de volgende dag..en dat triggerde mijn nieuwsgierigheid naar vasten. Dank voor jouw deel hier aan. Lieve groet.

  • Team OptimaleGezondheid 13 juli 2016 om 09:38- Antwoorden

   Dankjewel voor dit commentaar, Ellen.

 7. vdw koen 31 oktober 2016 om 12:45- Antwoorden

  Ik persoonlijk vast 2 maal per jaar en dit voor 7 dagen , tijdens deze vasten drink ik 5 maal per dag 600 ml water ( 3 u tussen) , hier voeg ik een theelepel bentonite poeder toe en een theelepel gemalen psylliumzaad ( beide darmreiniger)
  Voor de rest wordt er niets gegeten. 7 dagen is een magische cyclus en is nodig om het lichaam te ontgiften.
  24 uur na de laatste voedselinname begint de lever die normaal voor de vertering zorgt enzymen aan te maken om de organen te regelen.
  Dag 1 valt mee , dag 2 en dag 3 zijn wel zeer zwaar omdat het lichaam begint te ongiften, je kan hierdoor hoofdpijn krijgen , duizelig voelen. Doch vanaf dag 4/5 begin je het verschil te merken.
  Opgepast dit is hard , en een zekere mentale voorbereiding is zeker nodig.

  • Team OptimaleGezondheid 8 november 2016 om 16:17- Antwoorden

   Dankjewel voor deze aanvulling en voor het delen van jouw ervaringen, Koen.

 8. Tjen Schouterden 4 maart 2017 om 21:07- Antwoorden

  Beste,
  mijn naam is Tjen Schouterden.
  Iedere dinsdagavond voor aswoensdag stop ik met eten. Ik doe dit al 44 jaar. Ik drink alleen koffie, the en water tot zaterdagmorgen. Min 72 uren, nu dit jaar ben ik begonnen dinsdag 24 u en gestopt zaterdag 11 uur:83 uren.

 9. Emilia 14 maart 2017 om 21:55- Antwoorden

  Hallo!
  Ik ben dit jaar voor het eerst aan het vasten, en het is een hele gave ervaring!
  Ik doe dit niet omdat ik wil afvallen, maar meer symbolisch.
  Volgens de ''regels'' die ik volg, hoeven mensen niet te vasten als ze onder de 15 jaar oud zijn, of ouder dan 70.
  Ook wordt het inderdaad sterk afgeraden voor zwangere vrouwen, mensen met een gezondheidsaandoening of mensen die ziek zijn.
  Ook voor mensen die lang moeten reizen, én voor vrouwen die in hun menstruatieperiode zitten (omdat je bloed verliest en er veel hormonen door je lijf heen gaan). In mijn ervaring vereist het vooral veel zelfdiscipline! En moet je een beetje zelfvertrouwen hebben en het niet erg vinden als mensen je maag gekke geluiden horen maken 🙂

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2017 om 21:33- Antwoorden

   Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen met het vasten, Emilia!

 10. Jeroen 30 oktober 2017 om 14:43- Antwoorden

  ok, interessante informatie van iedereen. Bedankt! Ik ben christen en daarom vast ik van tijd tot tijd, niet voor lichaamsgewicht oid. Tussen 2 en 7 dagen per keer. Ik drink tussentijds alleen water en ik houd bij hoeveel water ik drink, mijn ervaring is dat je zonder eten ook snel minder gaat drinken, anderhalve liter water wil ik per dag wel binnenkrijgen. Inderdaad af en toe hoofdpijn in de eerste dagen, en veel concentratie (voor bidden en bijbellezen is dat superhandig).

 11. Irma 29 januari 2018 om 17:50- Antwoorden

  Mag er tijdens het vasten slow juice gedronken worden?

  • Team OptimaleGezondheid 1 februari 2018 om 15:35- Antwoorden

   In principe niet, maar je moet jouw vasten-regels dusdanig aanpassen dat het voor jou comfortabel is, en gemakkelijk vol te houden.
   Beter voor 80% goed, dan halverwege stoppen.

 12. Haak Frederika 5 februari 2018 om 17:25- Antwoorden

  Ik ben het aan het proberen. Doe één dag vasten ,heb nu maagpijn. Drink water en verder niks
  Dit is de vierde keer dat ik één dag doe. Maar het voelt niet goed. Doe het op aanraden van de huisarts.
  Overigens die doet het zelf ook. En voelt zich er goed bij. Mag er tijdens het vasten helemaal niet gegeten worden???

  • Team OptimaleGezondheid 8 februari 2018 om 15:05- Antwoorden

   Nee, geen eten tijdens het vasten.
   Maar wellicht moet je de tijdsduur aan jouw lijf aanpassen. Experimenteer hiermee en volg waar je je het beste bij voelt. Want daar gaat het uiteindelijk om!

 13. Julie 4 maart 2018 om 09:08- Antwoorden

  Ik ben van plan 3 dagen te vasten door absoluut niets te eten maar enkel water en kruidenthee te drinken. Dit omdat ik gelezen heb dat het een verschil kan maken naar een erg verzwakt immuunsysteem. Ik sukkel zo bv al een jaar met oogontstekingen. Kan ik tijdens die dagen wel voedingssupplementen blijven doornemen zoals vitamine D, magnesium, glucosamine en spirulina?

  • Team OptimaleGezondheid 8 maart 2018 om 22:03- Antwoorden

   Supplementen kun je wel nemen, Julie.

   Maar hou het allemaal wel goed in de gaten, want 3 dagen vasten met een verzwakt immuunsysteem kan behoorlijk heftig zijn.

 14. Wim 22 maart 2018 om 12:30- Antwoorden

  Goedemiddag Robbert Jan Hendriks,

  Ik ben inmiddels aan mijn vierde dag van watervasten begonnen. Ik doe het omdat ik last van reumatoïde artritis heb.(sinds medio december 2017) Gebruik geen medicijnen hiervoor. Ben namelijk geen voorstander van symptoombestrijding. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door problemen in mijn mond. Heb diverse amalgaan vullingen, wortelkanaal behandelingen, meerdere kronen, een brug en een inplantaat in mijn mond. Ik heb het vermoeden dat hier de oorzaak ligt. Wil het watervasten tot eind van deze maand doen. Heb gisteren en vandaag nog geen ontlasting gehad. Is dit normaal? Voel me verder prima.

  Met vriendelijke groet, Wim

 15. Maaike 21 augustus 2018 om 07:15- Antwoorden

  Hallo,

  Kan je tijdens het vasten wel water drinken? Of andere zaken als koffie en/of thee? Of neem je absoluut niets binnen tijdens die periode?
  Ik sport vaak en woon in een warm land, fus wil ik geen risico nemen.

  Albast bedankt voor de reactie.

  • Team OptimaleGezondheid 23 augustus 2018 om 10:53- Antwoorden

   Zoals je hier boven kunt lezen: Water drinken tijdens de periode dat je mag eten.
   Maar als dat in jouw geval niet te realiseren is, pas je het vasten zelf aan, en drink je gewoon water. Beter voor 90% goed doen, dan andere problemen krijgen door gebrek aan water.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
6 Shares
Tweet
Pin1
Share5