• De gezondheidsvoordelen van het vasten

De gezondheidsvoordelen van het vasten

2017-04-07T10:23:02+01:00mei 1st, 2014|Calorie Arme Diëten|27 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van het vasten

niet etenHet klinkt zo simpel – voor een gehele dag eet je helemaal niks. Geen calorieën, je hoeft niet te koken en de kilo’s vliegen er af. Maar is vasten wel gezond? En kun je vasten als een strategie gebruiken bij het afvallen?

 In dit artikel leer je wanneer je het beste kunt vasten en de gezondheidsvoordelen. 

Introductie

Er bestaan zeker tegenstrijdige berichten over het onderwerp vasten. Je zou denken wanneer je een dag of zelfs langer niet eet, dat je basale stofwisseling automatisch zal vertragen. Echter, dit is niet correct!

Vasten heeft niet direct een negatief effect op je stofwisseling.

Sterker nog, een onderzoek gedaan aan de universiteit van Rochester (1) toont aan dat je stofwisseling pas zal vertragen na 60 uur vasten. En de vertraging is maar  8%. In het onderzoek kwam naar voren dat je stofwisseling niet vertraagd, maar juist versnelt na 36 tot 48 uur vasten.

Het gevoel van echt verhongeren zal pas optreden na ongeveer 3 dagen zonder voedsel. Wat er dan gebeurt is dat je lichaam eiwitten gaat omzetten in glucose. En de nummer 1 bron van eiwitten is in dit geval je spieren.

Tot die tijd gebruikt je lichaam voornamelijk glycogeen (een voorraad opgeslagen in de lever en spieren) en lichaamsvet. Je lichaam wil helemaal geen eiwitten afbreken en doet dat alleen als laatste redmiddel voor energie.

Dit is ook logisch als je het onderwerp vasten bekijkt met een evolutionaire bril op. Het is niet bevorderlijk voor de overleving van de mens om een tragere stofwisseling te hebben om eten te zoeken.  Het tegenovergestelde is juist nodig, extra energie en focus om snel eten te vinden.

Vandaar dat de