Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 29 november 2016

Ginkgo biloba: Remedie voor hoorproblemen door slecht functionerende buis van Eustachius

Maar eerst en vooral: wat is de buis van Eustachius nu eigenlijk? Het is een smal buisje dat de verbinding maakt tussen het middeloor en de achterkant van de neus. Bij volwassenen is ze drie tot vier centimeter lang. De ruimte in het middeloor achter het trommelvlies is normaal gevuld met lucht.

Deze lucht wordt constant geabsorbeerd door de cellen die het middeloor afsluiten. Vandaar dat er een aanvoer van verse lucht naar het middeloor nodig is.

De buis van Eustachius is normaal gesloten maar opent van tijd tot tijd als we slikken, gapen of kauwen. Dit laat toe dat er lucht naar het middeloor stroomt en dat eventuele slijmen eruit kunnen. Een gelijke luchtdruk aan elke kant van het trommelvlies en een middeloor dat vrij is van slijmen zorgt ervoor dat het trommelvlies goed kan werken en vibreren wat de basis is voor een goed gehoor.

Geluidsgolven zullen immers het trommelvlies raken. Deze veroorzaken vibraties in het trommelvlies die dan doorgegeven worden aan minuscule beentjes in het middeloor. Deze beentjes geven de vibraties door aan de cochlea in het interne oor. De geluidssignalen worden vervolgens doorgestuurd van de cochlea naar de gehoorzenuw en dan naar de hersenen.

Als je buis van Eustachius niet goed werkt betekent dit dat ze geblokkeerd is of niet goed opent. Lucht kan het middeloor niet goed bereiken en de luchtdruk aan de buitenkant van het trommelvlies wordt groter dan aan de binnenkant. Hierdoor wordt het trommelvlies ingedrukt. Het wordt gespannen en vibreert niet zo goed meer als het door geluidsgolven geraakt wordt.

Oorzaken van een slecht functionerende buis van Eustachius

Verkoudheden en andere neusinfecties, sinusinfecties, oor- of keelinfecties zijn meestal de oorzaak. Een geblokkeerde neus of het dikke slijm dat zich ontwikkelt tijdens een verkoudheid of andere infecties kan de buis van Eustachius blokkeren. Een infectie kan er ook voor zorgen dat de buis zelf ontstoken en opgezwollen raakt. De meeste mensen hebben hier in hun leven wel minstens één keer mee te maken.

Meestal gaan de symptomen binnen één tot twee weken weer voorbij maar soms blijven de symptomen aanslepen, zelfs lang nadat de infectie of verkoudheid voorbij is. Dit komt omdat het slijm en de zwelling soms meer tijd nodig hebben om te verdwijnen dan de verkoudheid zelf.

Een andere oorzaak kan een zogenaamd 'lijmoor' zijn. Dit is een aandoening waarbij het middeloor zich vult met een op lijm lijkende substantie. Dit veroorzaakt het luchtdrukverschil rond het trommelvlies dat we hierboven reeds beschreven. Het hoorprobleem dat dit op zich al met zich meebrengt wordt nog erger doordat deze lijmachtige substantie ook als een soort geluidsfilter werkt.

Dit probleem komt vaak voor bij kinderen en lost zich meestal vanzelf op. Toch is een operatie in sommige gevallen noodzakelijk. Tenslotte zijn ook allergieën zoals hooikoorts een vaak voorkomende oorzaak van slijmen en ontstekingen rond de buis van Eustachius.

Behandeling voor buis van Eustachius

De behandeling hangt uiteraard af van de ernst en de graad van het probleem. Vaak is een behandeling zelfs niet nodig: indien het probleem veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een verkoudheid gaan de symptomen meestal vanzelf voorbij binnen een week.

Indien de symptomen echter langer aanslepen kan je best een arts raadplegen en samen kijken wat de beste behandeling is. En één van de opties die je daarbij zou kunnen bespreken is Ginkgo biloba.

Sommige artsen en vele alternatieve genezers zijn overtuigd van het nut dat dit kruidensupplement kan hebben bij een hele rist aandoeningen maar vooral bij aandoeningen die te maken hebben met een slecht functionerende bloedsomloop.

Het is één van de meest bestudeerde kruidenmiddeltjes en de Ginkgo biloba-boom is zelf ook één van de oudste overlevende boomsoorten op aarde. De Chinese traditionele geneeskunde gebruikt de plant al eeuwenlang maar het meeste onderzoek ernaar werd recent gedaan door Duitse wetenschappers.

In Duitsland is Ginkgo trouwens enkel op voorschrift te verkrijgen. Het is bewezen dat Ginkgo helpt de bloedtoevoer naar de uiteinden van het lichaam behoorlijk te verbeteren, vooral dan naar het hoofd, oren en de hersenen. Indien je problemen ondervindt met de buis van Eustachius ten gevolge van een slecht functionerende bloedsomloop dan zal Ginkgo waarschijnlijk helpen.

Op die manier kan het problemen als tinnitus ook helpen oplossen. Ginkgo als supplement nemen kan trouwens enkel je geheugen helpen verbeteren, mocht het voor je gehoorproblemen niet helpen. De aanbevolen dosis ligt rond de 240 milligram gestandaardiseerd extract per dag, verdeeld in verschillende dosissen.

Dosering van Ginkgo biloba

Als je Ginkgo gaat kopen let er dan op dat het supplement minstens 24% ginkgo lisides of ginkgo heterosites bevat. De gevolgen voor je geheugen en de werking van je hersenen laten zich al binnen drie tot tien dagen voelen. Voor gehoorproblemen moet je het langer gebruiken. Na ongeveer zes weken zou je de eerste resultaten moeten merken. Gebruik niet langer dan twee maanden deze hoge dosissen.

Daarna moet je terugschakelen naar een dosis van veertig tot zestig milligram per dag. Gebruik het zeker ook niet voor je een operatie moet ondergaan want het kan ervoor zorgen dat bloedingen ernstiger zijn en moeilijk kunnen gestelpt worden.

Conclusie

Zoals gezegd is er al veel onderzoek naar Ginkgo gedaan, maar de relatie tussen Ginkgo en gehoorproblemen staat toch niet onomstotelijk vast. Er zijn wel veel getuigenissen van patiënten die zeggen er baat bij gehad te hebben. Het kan op zich dan ook geen kwaad om het middel te proberen indien je last hebt van tinnitus of een verstopte buis van Eustachius.

Indien de behandeling echter niet binnen de twee maanden succes heeft kan je ze beter stopzetten. En sowieso valt het altijd aan te raden een arts te raadplegen vooraleer je zelf gaat experimenteren.

We zijn wel erg benieuwd of er onder onze lezers mensen zijn die dit middeltje al getest hebben. En zo ja was het voor gehoorproblemen of eerder voor bijvoorbeeld geheugenproblemen? Laat het ons weten en laat meteen ook weten of het bij jou de verhoopte resultaten had!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb ginko voorgeschreven gekregen van een nko arts in UZA; Vasovin is naam. 3 x 1 capsule van 40mg per dag; ik zit sinds kort met Tinnitus in het linkeroor en waarschijnlijk geblokkeerde buis van Eustachius in rechteroor. Benieuwd of het werkt.

  1. Ik ben ook benieuwd, heb ook last van buis van Eustachius,
   Ook heel irritant piep in oor maar slik nu ook ginko biloba nu bijna een maand, ietsje minder maar weet niet of het daardoor is of van de neussoray die ik gebruik.
   Heb heel erg last van allergie gehad en gebruik zoutoplossing en ook neusverkoudheid spray en ontstekingsremmende neusspray

   Ik zou heel graag van iemand willen weten wat echt helpt.
   Ik ga ook naar de allergoloog en zou dan nemo therapie kunnen doen, hoop dat dat helpt

 2. Zijn de tinnitus klachten minder geworden door Ginko??
  Heb zelf ook al 6 jaar tinnitus in mijn linkeroor. Buis van Eustachius is te nauw. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

 3. Wim als je zeker weet dat het probleem een te nauwe buis van Eustachius is , dan kun je een tuba dilatatie laten doen, een behandeling door met een katheter de dysfunctionerende tuba te dilateren. Deze behandeling wordt op dit moment in 7 EU landen uitgevoerd en heeft een slagingspercentage van 75/ 90%. Google er maar eens op... Niet alle ziekenhuizen doen dit, maar het was mij wel een ritje van 200 km waard..

   1. Van de ziektekostenverzekeraars begrijp ik dat deze behandeling niet vergoed wordt, ook niet in Belgie of Duitsland omdat er te weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is?

  1. Helaas wordt de ballon dilatatie van de buis van Eustachius niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars in Nederland. Van de VGZ had ik toestemming om naar de Helioskliniek in Krefeld/Duitsland te gaan voor deze ingreep. Daar aangekomen voor een afspraak bleken zij deze behandeling niet meer uit te voeren.  Ik vroeg VGZ om naar het Onze Lieve Vrouwziekenhuis in Aalst te mogen of het UZA in Antwerpen maar VGZ trok de toestemming in voor deze behandeling in het buitenland omdat er in Nederland onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan hiernaar. Erg teleurstellend naar zo'n 20 jaar oorpijn en het gevoel van een constante druk door vocht maar wat blijkt te komen door een vernauwde buis van Eustachius waar in Nederland geen behandelingen voor zijn. Mocht er iemand zijn die mij informatie kan verschaffen over een eventuele studie/onderzoek van deze behandelmethode hoor ik dat graag.  Hopelijk zou hierdoor toch geprobeerd kunnen worden om mijn oorpijnklachten te verminderen c.q. dragelijk te maken.

   Alvast dank.

   Met vriendelijke groet
   AV

  2. Is er iemand die tuba dilltie heeft ondergaan? Ik heb al jaren ontstekingen aan een kant en klaren bij vliegen gaat aan die kant altijd moeilijk. Ik was hoopvol over deze behandeling als optie. Echter in Nederland wordt het niet meer gedaan waren de resultaten zo slecht?

 4. Welke Ginkgo biloba moet ik kopen als er minimaal 24% lisides of heterosites in moeten zitten? Deze 2 benamingen staan niet bij de producten die je online kunt kopen, wel het percentage 24% wordt genoemd maar dan volgt er meestal het woord "flavoglycosiden". Ik weet niet of dit dan wel het goede middel is ?

 5. Ik zit mimenteel ook met 2 buizen van eustagius die niet of nauwelujks hun werk doen. Daarbij heb ik een druk aan 1 oor en piept het in beide oren. Wordt er echt gek van. Van arts moet io nu drie maanden neusspray en een allergie pilletje slikken. Ben er een week mee bezig. Heb het idee dat het niks doet. Slapen is een drama.

  Ik heb een facebooksite opgestart voor mensen met oroblemen buis van eustagius. Genaamd "Buis van Eustagius problemen" Herken je jezelf... wordt dan zeker lid. Misschien kunnen we elkaar helpen door deze moeilijke tijd.

  1. Geef even de volledige link, als je wilt. Is wat gemakkelijker voor de meeste mensen.
   Alvast bedankt!

 6. Ook ik heb problemen met mijn oren door een te nauwe buis van eustachius. Echter pas na mijn 30e levensjaar. Heb sinsdien vaak buisjes gehad. Dat was in het begin wel een succes tijdelijk maar wanneer de buisjes eruit gegroeid waren begonnen de problemen weer van voor af aan. Ik kreeg ook veel last jeuk door die buisjes in mijn oren......dus ik wil geen buisjes meer.
  Ik heb zelf een methode gevonden om er vat op te krijgen /houden. Regelmatig geeuwen, of even heel licht klaren (neus dicht knijpen en licht blazen). Otrivin gebruiken met af en toe pauze dagen. Wanneer klachten dreigen toe te nemen 3 keer per dag paracetanol (2 tabl van 500 mr) en ibuprofen (1 tabl van 400 mg)...wel maagbeschermer erbij innemen (1 keer per dag omeprazol 20 mg) .deze drie remedies bij elkaar helpen mij goed....
  Zou ook graag in aanmerking willen komen voor een ballon dilatatie van de buis van eustachius. Vreemd dat eu buurlanden hier zo verschillend mee omgaan qua erkenning en vergoeding. Mocht er iemand nog tips hebben dan lees ik dat graag. Ik heb ook Ginkgo biloba geprobeerd maar ik kreeg de indruk dat ik hierdoor sneller blauwe plekken kreeg op mijn lijf bij het minste geringste stootje. Het schijnt immers ook een bloedverdunnend effect te hebben. Dus voor mij geen ginkgo biloba.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share