Glutenvrij Leven

Laatste Update: 22 november 2016

Gluten special deel 2: een leven zonder gluten

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Gluten special deel 1: Intro

Als je eenmaal zeker bent van het feit dat je een glutentolerantie hebt en dus gluten moet vermijden in je leven kun je de overgang naar een glutenvrij dieet met vertrouwen tegemoet gaan dankzij de volgende paar tips. De volgende informatie is een richtlijn van wat je moet weten voordat je kunt beginnen om deze stap te maken.

We moeten benadrukken dat dit slechts een richtlijn is en het is natuurlijk belangrijk dat je in overleg met jouw arts meer gedetailleerde informatie over een glutenvrij dieet leert. Sommige mensen vinden het prettig om een praatgroep te hebben met mensen die ook geen gluten kunnen eten. Het kan prettig zijn dat je met mensen kunt praten die snappen waar jij rekening mee moet houden.

Creëren van nieuwe gewoontes
Om te beginnen zal je veel van jouw oude gewoonten moeten veranderen. Dat klinkt nogal rigoureus, maar uiteindelijk valt het wel mee. Om problemen te voorkomen moet je er voor zorgen dat alle gluten uit de buurt van jouw mond blijven. Dit betekend dat je alles wat je binnenkrijgt zeer zorgvuldig zal moeten evalueren.

Gluten kunnen in een verscheidenheid van onverwachte manieren bij je in de buurt komen. Alle gluten die in contact komen met je mond zijn een potentiële bron van besmetting. Kruisbesmetting kan optreden wanneer je bijvoorbeeld een maaltijd bereid op kookgerei wat gedeeld wordt met glutenbevattende voedingsmiddelen.

Het kan ook komen door het aanraken van alles wat in aanraking is gekomen met gluten. Daarom is het belangrijk om gluten gewoon buiten je huis te houden en alles wat je eet apart houd van gluten en gluten residu waar mogelijk. Als je eet in restaurants is het belangrijk om alleen te eten op plekken waarvan je weet dat ze veilig zijn.

Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk gluten binnenkrijgt is het belangrijk dat jij je intuïtie volgt. In het begin lijkt het misschien nog moeilijk, maar het zal steeds gemakkelijker worden.

Wat betekent "glutenvrij" eigenlijk?

Omdat gluten in tarwe, rogge, en gerst wordt gevonden is het duidelijk dat je deze granen moet vermijden. Minder voor de hand liggend zijn echter de talloze producten die gluten bevatten als een verborgen ingrediënt. Helaas heeft de overheid het nog niet geregeld dat producten "glutenvrij" op een voedingslabel moeten zetten, maar een fabrikant moet bijvoorbeeld wel verklaren dat er tarwe als ingrediënt wordt gebruikt in een product.

Helaas vereist diezelfde regelgeving niet dat bedrijven duidelijk moeten aangeven als er gerst of rogge als ingrediënt wordt gebruikt. Hierdoor is het jammer genoeg een noodzaak dat je de etiketten op producten goed leert lezen en duidelijk weet welke producten eventueel gluten zouden kunnen bevatten. Veel additieven, zowel natuurlijke als kunstmatige, kunnen gluten bevatten. Soms labelt een bedrijf producten als "glutenvrij" of staat er dat de ingrediënten van nature glutenvrij zijn.

Echter, dat product kan worden besmet indien het is vervaardigd op apparatuur waar ook producten met gluten worden gemaakt. Op dat moment moet je beslissen of je dergelijke producten in jouw dieet wil opnemen, aangezien het uiteindelijk voor problemen zou kunnen zorgen. Het is ook belangrijk te onthouden dat "tarwevrije" niet gelijk ook "glutenvrij" betekent.

Glutenvrije boodschappen doen

In het begin zal boodschappen doen waarschijnlijk veel langer duren dan vroeger. Het is echter belangrijk jezelf niet teveel te haasten. Het is belangrijk dat je alle ingrediënten zorgvuldig leest. Als je echter snel snel snel boodschappen wilt doen dan loop je het risico dat je een belangrijk ingrediënt dat gluten kan bevatten over het hoofd ziet. Veel mensen vinden het nuttig om hun maaltijden vooruit te plannen.

Het is erg vervelend om thuis te komen en merken dat je niets in huis hebt, daarbij komt nog eens dat je niet zomaar iets uit de muur kunt halen aangezien hier vaak gluten inzitten. Dus plannen mensen hun maaltijden vaak in het weekend en doen ze de boodschappen wanneer ze er tijd voor hebben. Veel mensen zeggen dat ze op die manier minder stress hebben bij het boodschappen doen en ze hoeven geen honger te lijden. Als je ergens niet zeker van bent, neem dan contact op met de fabrikant. Je kunt het beter zeker weten dan dat je er later last van hebt.

Een glutenvrij keuken

Een glutenvrij keuken is erg belangrijk voor mensen die een glutenintolerantie hebben. Als het enigszins mogelijk is dan is een compleet glutenvrije keuken ideaal, maar dat is helaas voor veel huishoudens geen optie. Daarom is het vooral belangrijk om het huis schoon te houden en vrij van gluten verontreinigende stoffen.

Het is ook belangrijk om speciale keuken benodigdheden te gebruiken voor glutenvrij koken. Zo kopen mensen bijvoorbeeld een nieuwe snijplank die alleen gebruikt werd voor glutenvrij koken. Het is zelfs goed mogelijk (en een goed idee) om apart keukengerei zoals sponzen, broodroosters (een speciale glutenvrije broodrooster is zeer aan te bevelen), broodmachine, enz. te kopen.

Dit is vooral belangrijk als je gebruik maakt van gebruiksvoorwerpen die gemaakt zijn van hout, plastic, of andere poreuze materialen waarin gluten zich kunnen ophopen en mogelijk het glutenvrij voedsel kunnen ‘vervuilen’. Als het mogelijk is dan is een elektrische vaatwasser een erg goed idee om alles goed schoon te krijgen.

Wanneer iedereen in het huishouden vanaf nu glutenvrij gaat leven dan is het belangrijk alle producten waar gluten in zitten te verwijderen uit de keuken. Als je de keuken deelt met iemand die wel gluten eet, dan is het een goed idee om levensmiddelen afzonderlijk op te slaan op basis van glutenvrije producten. Daarnaast komt nog eens dat je in dat geval het oppervlak waar je bezig gaat altijd goed schoon moet maken.

Een glutenvrij badkamer

Het is misschien niet te geloven maar de badkamer is een andere plek waar je misschien wel ziek zou kunnen worden door gluten en het niet eens door zou hebben wat er precies aan de hand is. Er zijn veel producten in de badkamer waar je op moet letten, veel producten bevatten tarwe en / of verborgen gluten als ingrediënten. De meeste coeliakiepatiënten kunnen gebruik maken van het producten zonder een negatieve reactie, maar sommige mensen krijgen last van een huiduitslag en andere vervelende reacties van producten waar gluten in blijken te zitten.

Wanneer je gebruikt maakt van producten op het gezicht of lichaam die gluten bevatten, dan is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze producten niet in met de mond krijgt. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om te voorkomen dat shampoo of make-up in de buurt van hun mond.

Mensen gebruiken dan ook glutenvrij zeep, shampoo, conditioner, face-cleaner, toner, make-up, tandpasta; eigenlijk gaat er niets op hun lichaam als het gluten bevat. Veel glutenvrije producten zijn echter niet als glutenvrij aangegeven, dus is het belangrijk om de ingrediënten op het etiket zorgvuldig te lezen en waar nodig contact op te nemen met de fabrikant.

Wees kieskeurig
Het hebben van een glutenintolerantie betekend dat je af en toe niet te  trots hoeft te zijn om een keer "nee, dank je" te zeggen.  Sommige mensen met een glutenintolerantie zijn bang dat mensen die het probleem niet goed begrijpen denken dat deze mensen kieskeurig zijn. Zorg altijd goed voor jezelf en maak je vooral niet druk om wat andere denken. Je hebt het recht om te eten wat je wilt.

Als je iets voorgeschoteld krijgt en je het niet helemaal vertrouwd dan is het beter om over te komen als de pietlut dan om de hele nacht door te brengen in de badkamer of erger nog, de eerste hulp. Iedereen heeft een ander niveau van glutengevoeligheid en je komt door experimenteren er precies achter wat voor jou het beste werkt.

Wees voorbereid
Maar als je eten afwijst van andere mensen of gewoon bepaalde dingen niet kunt eten dan is het een goed idee om voorbereid te zijn want je zult toch iets moeten eten. Het is belangrijk om voorbereid te zijn en vooruit te denken als er veel eten is waar je eventueel last van zou kunnen krijgen. Houd te allen tijde glutenvrije snacks bij de hand omdat je nooit weet wanneer je ergens honger krijgt waar je geen glutenvrij voedsel kan krijgen.

Zorg ervoor dat je een paar houdbare snacks in de auto hebt, op kantoor, in jouw tas, overal waar je tijd doorbrengt. Het is beter om glutenvrije snacks bij de hand te hebben dan een slecht besluit te maken wanneer je honger hebt. Want de kans is groot dat je er later spijt van krijgt.

De gluten checklist

Checklist

  • Lees alle etiketten zorgvuldig
  • Bel de fabrikant wanneer dat nodig is
  • Vermijd kruisbesmetting te allen tijde
  • Houd je handen schoon bij het koken
  • Controleer persoonlijke verzorgingsproducten op verborgen gluten
  • Controleer alle vitamines, supplementen, en recepten op verborgen gluten
  • Zorg ervoor dat eventuele huisdieren ook glutenvrij zijn
  • Houd een eetdagboek bij (zo weet je waar je eventueel last van krijgt)
  • Boven alles, vertrouw op je eigen lichaam


Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Gluten special deel 3: 10 Stappen naar een glutenvrij dieet

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share