• vetten en zuivel, vlees en olie

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 4: Vetten in ons vlees, zuivel en olie.

2016-11-21T09:40:19+01:00november 27th, 2012|Goede Vetten|0 Reacties

Laatste update: door

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 4: Vetten in ons vlees, zuivel en olie.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 3: Het effect van vetten op het lichaam

Elk vleesproduct bevat vet - de vraag is alleen hoeveel vet er in een specifiek stuk vlees zit. Normaal gesproken hebben vis en gevogelte een lager vetgehalte dan rood vlees, maar de vele verschillende delen van het vlees hebben verschillende hoeveelheden vet.

De dominante vorm van vet in dierlijke eiwitten is verzadigd vet - het type vet dat gekoppeld is aan een verhoogd LDL cholesterol gehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Verzadigd vet

De Nederlandse Hartstichting wijst erop dat de meerderheid van de verzadigde vetten uit dierlijke producten komen, met inbegrip van zuivel. Verzadigde vetten worden ook gevonden in gefrituurd voedsel en gebak. Omdat verzadigd vet cholesterol het risico voor hart- en vaatziekten verhoogt, wordt het aangeraden hier minder van te eten.

Vlees met veel vet

Rund-, lams- en varkensvlees zijn de vleeswaren die het meeste vet bevatten. Omdat vet smaak en textuur geeft zitten er in de hoog gewaardeerde, dure stukken vlees vaak het hoogste vetgehalte. Deze soorten vlees vinden mensen nu eenmaal het lekkerst. Stukken vlees die eindigen op -lenden, zoals entrecote, ossenhaas of varkenshaas, hebben vaak een lagere hoeveelheden vet.

[pullquote]Een 5-ons entrecote heeft 10 gram vet, terwijl een 5-ons Filet Mignon 15 gram vet heeft.[/pullquote]

Wanneer je rund koopt, zoek dan naar de witte marmering die door een steak loopt - dit is het vet. Minder marmering betekent minder vet. Lees de etiketten ook goed.

Het is in Nederland bij een slager bijvoorbeeld niet duidelijk te zien, maar in veel supermarkten kun je precies zien hoeveel vet