Goede Vetten

Laatste Update: 21 november 2016

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 6: Gezondheidsklachten en te veel vetten

Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 5: Fruit en vegetarische opties

Veel mensen, waaronder veel experts, geloven dat het eten van te veel vet slecht is voor de gezondheid. Vet is echter wel iets complexer dan dat. Het type vet dat een persoon eet moet ook overwogen worden zoals we al eerder besproken hebben.

Er zijn een verscheidenheid bronnen van vet beschikbaar, variërend van vetten aanwezig direct in voedingsmiddelen, zoals bepaalde groenten, noten, eieren, vis, vlees, zuivelproducten, en vetten die we toevoegen aan voedingsmiddelen, zoals olie uit diverse zaden, olijven, en noten. De drie soorten vet hebben we al besproken en dan helemaal maar niets gezegd over transvetten.

Consumeren van te veel verzadigd vet
Het consumeren van te veel verzadigd vet kan niet alleen leiden tot gewichtstoename, maar kan ook een negatief effect hebben op onze slagaders. Verzadigd vet verhoogt “slecht” cholesterol, dat tot plaque opbouw in onze slagaders kan leiden. Dit kan leiden tot een verscheidenheid van hartziekten en andere problemen. Bij transvetten is aangetoond dat zij een hoger risico van kanker, voornamelijk bepaalde vormen van kanker die nog moeilijk te behandelen zijn, zoals borstkanker.

Veel deskundigen zijn van mening dat wanneer een persoon te veel 'slechte' vetten eet, dit de kans op een aantal aandoeningen en ziekten vergroot. Een van de belangrijkste is obesitas. Het groeiend aantal Nederlanders die lijden aan obesitas en de snelheid waarmee obesitas bij kinderen groeit, wordt steeds zorgwekkender. Overgewicht kan de levensduur verkorten, verhoogt het risico van aandoeningen zoals diabetes, en verhoogt het risico op bepaalde vormen van kanker.

Hart- en vaatziekten kunnen vele vormen aannemen: een hoge bloeddruk, coronaire hartziekte, valvulaire hart- en vaatziekten, beroerte of reumatische koorts / reumatische hartziekte.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veroorzaken hart- en vaatziekten 12 miljoen doden per jaar. Hart- en vaatziekten zijn in Nederland en veel andere ontwikkelde landen een van de belangrijkste oorzaken van overlijden.

Het is de belangrijkste doodsoorzaak bij volwassenen.
Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende vorm van hart- en vaatziekten. Dankzij vele studies met duizenden patiënten, hebben onderzoekers bepaalde factoren gevonden die een belangrijke rol spelen of iemand een grote kans heeft hart- en vaatziekten te ontwikkelen.Dit zijn de zogenaamde risicofactoren.

1. Hoge bloeddruk / cholesterol

Een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten is een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Cholesterol is een vetachtige stof die door ons bloed verplaatst wordt, vandaar dat het in alle cellen van ons lichaam te vinden is. Onze lever produceert alle cholesterol die ons lichaam nodig heeft om celmembranen te vormen en om bepaalde hormonen te maken. Extra cholesterol komen ons lichaam binnen wanneer we voedingsmiddelen eten die afkomstig zijn van dieren (vlees, eieren en zuivelproducten).

Hoewel we het cholesterol in voedsel vaak de schuld geven (denk bijvoorbeeld aan eieren), ligt de schuld voor het verhogen van cholesterol in het bloed ergens anders. De voornaamste boosdoener is het verzadigd vet in onze voeding. Zorg ervoor dat je etiketten goed doorleest, want ondanks dat een levensmiddel geen cholesterol bevat kan het nog steeds grote hoeveelheden verzadigd vet bevatten.

2. Risico overgewicht

Obesitas is niet alleen een cosmetisch probleem, het is ook een erg serieus gezondheidsprobleem. Sommige mensen lezen deze special over vet misschien en hopen een beetje gewicht te verliezen, maar het verliezen van gewicht is niet alleen belangrijk als het er om gaat dat je er goed uitziet, het gaat er ook over of jij je goed voelt, Het gaat over een gezond, productief en comfortabel leven.Bovenal gaat het om al de verschrikkelijke gevolgen voor de gezondheid waar mensen last van krijgen met overgewicht.

Het groeiende bewijs laat zien dat als je te zwaar bent, je meer kans maakt op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroerte, het ontwikkelen diabetes, bepaalde vormen van kanker, jicht (pijn in de gewrichten veroorzaakt door een teveel aan urinezuur), en galblaas ziekte.Overgewicht kan ook leiden tot problemen zoals slaapapneu (onderbroken ademhaling tijdens de slaap) en artrose (het dunner worden van de gewrichten), en hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer kans je hebt om deze gezondheidsproblemen te krijgen.

3. Hart- en vaatziekten en beroerte

Hart- en vaatziekten en beroerte zijn de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en overlijden voor zowel mannen als vrouwen in de westerse wereld. Mensen met overgewicht maken meer kans om last te hebben van een hoge bloeddruk. Dit is een belangrijke risicofactor voor beroerte en hart- en vaatziekten, dan mensen die geen overgewicht hebben. Zeer hoge bloedspiegels van cholesterol en triglyceriden (bloedvetten) kan ook leiden tot hart- en vaatziekten en zijn vaak gekoppeld aan obesitas. Daarna draagt het ook bij aan angina pectoris (pijn op de borst veroorzaakt door een verminderde zuurstoftoevoer naar het hart) en plotselinge dood door hartfalen of een beroerte zonder enige tekenen of symptomen.

4. Diabetes

Niet-insuline-afhankelijke diabetes mellitus (type 2 diabetes) is de meest voorkomende vorm van diabetes in de westerse wereld. Type 2 diabetes vermindert ons lichaam ’s vermogen om de bloedsuikerspiegel te controleren. Het is een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten, nier- en vaatziekten, beroerte, en blindheid. Statistisch gezien hebben mensen met overgewicht twee keer zoveel kans om diabetes type 2 te ontwikkelen als mensen die geen overgewicht hebben.

5. Kanker

Verschillende vormen van kanker zijn geassocieerd met een teveel aan vet in ons dieet. Bij vrouwen omvatten deze baarmoederkanker, galblaas, baarmoederhals, eierstok, borst en karteldarm kanker. Mannen met overgewicht lopen een groter risico op het ontwikkelen van kanker van de prostaat, rectum, en dikke darm.

Klik hieronder om deel 7 te lezen:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 7: Transvetten – oppassen geblazen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share