Goede Vetten

Laatste Update: 21 november 2016

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 7: Transvetten – oppassen geblazen

Klik hieronder om deel 6 te lezen:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 6: Gezondheidsklachten en te veel vetten

Hopelijk hebben de meeste mensen die tot zover gelezen hebben een duidelijk idee waarom transvet erg slecht voor de gezondheid is. Het probleem is echter dat deze vetten in erg veel producten zitten. Daarom is het belangrijk om beter geïnformeerd door het leven te gaan om deze vetten zoveel mogelijk te vermijden.

Transvetten zijn zonder twijfel de meest gevaarlijke vorm van vet in ons voedsel. Hoewel transvetten natuurlijk aanwezig kunnen zijn in onbewerkte voedingsmiddelen gaan veel fabrikanten nog een stap verder en voegen transvetten aan verwerkte levensmiddelen toe. Dit doen ze in een poging om de houdbaarheidsperiode te verlengen en om de bereiding gemakkelijker te maken. Hierdoor voegen fabrikanten ze toe in de vorm van kunstmatige of synthetische additieven.

Onderzoek
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van deze vetten bijdraagt aan een verhoogd risico op cardiovasculaire en hartproblemen. Nog een keer zodat we het duidelijk doorhebben hoe slecht deze vetten daadwerkelijk zijn: transvetten verhogen niveaus van 'slechte' cholesterol en verminderen het niveau van onze 'goede' cholesterol.

We bekijken hier acht van de meest populaire voedingsmiddelen die transvetten hebben. Er zijn er waarschijnlijk een paar waarvan je het zeker niet zou verwachten. Als je ziet in welke voedingsmiddelen transvetten zitten, dan is de kans groot dat je het etiket de volgende keer iets beter leest.

1. Melkvervangers zonder zuivel

Melkvervangers zonder zuivel worden vaak gebruikt in de koffie of thee als een 'gezond' alternatief voor zuivel. Wees voorzichtig wanneer je deze producten gebruikt want ze bevatten vaak transvetten. Dit ondanks het feit dat ze vaak worden bestempeld als een product met een laag vetgehalte of zelfs als vetvrij.

Wanneer je kijkt naar de voedingswaarde-informatie, dan moet je goed kijken naar de voorgestelde hoeveelheid die je moet gebruiken. Veel fabrikanten zetten er vaak de voedingswaarde per portiegrootte op, maar de portiegrootte is dan vaak slechts een theelepel. Dit terwijl we allemaal wel weten dat we er niet slechts een theelepel van indoen! Overweeg het gebruik van amandelmelk of rijst melk om op die manier deze marketingtruc te ontlopen.

2. Cakemixen

Het gemak om snel een taart of een cake uit een verpakte doos te kunnen maken is erg aantrekkelijk voor veel drukke gezinnen. Je zult echter versteld staan van de hoeveelheid transvet die je in deze mix zult vinden. En dit geldt ook voor andere mixen zoals pannenkoekmix en wafel mix.

Zelfs als je voor de glutenvrije keuze gaat dan kunnen ze nog steeds een ongezonde hoeveelheid transvetten, kunstmatige chemische stoffen, en conserveringsmiddelen bevatten. De beste optie om deze transvetten te vermijden is door gewoon alles zelf te maken. Dat duurt misschien langer dan een cake mix kopen maar is zeker de moeite waard omdat je precies weet wat erin zit.

3. Soep in blik

De meeste mensen kiezen voor een blik soep als een snelle maaltijd tijdens de wintermaanden. Veel mensen hebben wel door dat soep in blik veel zout bevat, maar de meeste mensen hebben niet door dat het ook nog vol vet kan zitten. Deze schijnbaar gezonde maaltijd bevat verhoogde hoeveelheden van transvetten. Het antwoord op dit dilemma is om een zelfgemaakte soep van tevoren te koken, kook genoeg voor een paar keer en dan porties als lunch en snack invriezen.

Soep is gemakkelijk omdat het de hele dag kan sudderen als je weg bent en klaar staat als je thuiskomt van het werk! Probeer een heerlijke tomatensoep of groentesoep op een koude dag. Als je geen zin hebt om je eigen soep te maken zijn er nu een paar natuurlijke en soepen vrij van conserveringsmiddelen die je in de supermarkt kunt vinden, maar wel goed naar de etiketten blijven kijken.

4. Diepvriesmaaltijden

Iedereen kent het wel, je hebt laat gewerkt en wil gewoon iets snels om in de oven te gooien of misschien alleen even in de magnetron zetten. Diepvriesmaaltijden zijn echter niet het antwoord voor dit probleem als je de gezondheid in acht neemt. Diepvriesmaaltijden zitten vaak vol met transvetten en hoewel de verpakking kan beweren dat het product bijna geen vet heeft, natuurlijk suikervrij is, moet je altijd even de voedingswaarde-informatie nakijken. Hier kom je ongetwijfeld kunstmatige suikers, zetmeel en transvetten tegen.

De slechtste bevroren keuzes zijn pizza, vissticks en wafels. Gemiddeld bevatten diepvriesmaaltijden ongeveer 3 tot 15 gram transvet per portie. Maak vers voedsel van tevoren en vries het in voor de dagen dat je geen tijd hebt om te koken om dit probleem te ontlopen.

5. Crackers, chips, en andere snacks

Chips en crackers smaken goed, en hebben de perfecte maat voor een snack, maar de hoeveelheid transvet die ze bevatten per portie is niet te geloven. Ja, die goed uitziende maïs chips die zogenaamd iets gezonder zouden zijn zitten vol met transvetten. Als je graag door de dag heen iets on te knabbelen wilt hebben dan kun je beter een paar gezonde droge crackers, dips en groenten bij de hand hebben. Je kunt natuurlijk ook proberen zelf je eigen snacks te maken.

6. Saladedressings

Bepaalde saladedressings zitten absoluut helemaal vol met transvetten. De romige soorten, zoals bijvoorbeeld de altijd populaire Caesar dressing, bevatten een verbazingwekkende hoeveelheid transvetten. Om deze onnodige inname van vetten tegen te gaan, kun je proberen je eigen dressing te maken op basis van olijfolie en azijn, een aantal kruiden en verse knoflook. Probeer dan ook eens een zelfgemaakte mayo. Bij het kiezen van een dressing zorg er dan voor dat je de natuurlijke variant kiest zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen en ga voor dressings gebaseerd op extra vergine olie, in tegenstelling tot de dikke romige alternatieven.

7. Popcorn

Popcorn is een snelle en makkelijke snack en wordt door de meeste mensen gezien als een gezond alternatief voor chips. De meeste mensen kiezen voor popcorn uit de magnetron, omdat diteen snelle en gemakkelijke manier is om een snack te maken.Ondanks het gemak van bereiding zit deze popcorn helemaal vol met transvet. Een gezonder alternatief betekent iets meer werk, maar ook zeker gezonder.

8. Margarine

Margarine is een veel gebruikt voedingsmiddel waarin je een hoog niveau van transvet zult terug vinden als je niet goed oplet. Om margarine produceren moet olie eerst worden gehydrogeneerd om er een stevige plak van te maken. Deze gehydrogeneerde oliën vormen de basis voor transvetzuren. Wanneer je toch margarine blijft gebruiken probeer dan een margarine waarin minder dan 1% transvet zit.

Conclusie

Het probleem met vetten voor veel mensen is dat we het gemak dat kant-en-klaar eten ons biedt niet op willen geven. Als we eerlijk zijn zouden transvetten eigenlijk verboden moeten worden, het is alleen voor het gemakt van de producenten. Problemen als hartfalen en kanker zouden niet ‘acceptabel’ moeten zijn omdat producenten op die manier hun eten iets langer houdbaar kunnen laten zijn en geld kunnen besparen. Maar helaas is onze overheid (en vele andere ter wereld) het hier (nog) niet mee eens.

Het feit is dat met slechts een paar simpele veranderingen, we genoeg gezonde vetten binnen kunnen krijgen en de ongezonde vetten kunnen proberen te vermijden. Vet is geen vies woord, het is zelfs goed voor ons lichaam, maar we moeten er wel voor zorgen dat we de goede variant binnenkrijgen. Dankzij deze special is het mogelijk om betere keuzes te maken. Je zult zien dat het voor jouw algemene gezondheid veel beter is. Je hoeft natuurlijk niet gelijk het roer helemaal om te gooien en ineens een compleet ander leven te leiden, maar door kleine veranderingen en hoeveel beter jij je zult voelen begin je al snel meer motivatie te krijgen om door te gaan.

Bronnen

We proberen informatie zo objectief mogelijk te brengen, maar als wij tegen mensen zeggen dat ze verder moeten denken moeten we dat natuurlijk ook van onszelf verwachten. Er zijn genoeg wetenschappelijk studies die aantonen dat goede vetten ons lichaam helpen, terwijl slechte vetten echte problemen kunnen veroorzaken. Voor meer informatie over de bronnen, stuur mij een email.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,
  Ik schrik ervan dat in magnetron popcorn ook transvet zit. Dit geef ik aan mijn kinderen in de gedachte dat dit gezonder is dan chips.
  Op de verpakking kan ik niks terugvinden dat wijst op transvet;
  Ingrediënten: mais, plantaardige olie, zout. Er staat nergens dat de olie is bewerkt.
  Wat zie ik over het hoofd bij het lezen van etiketten?
  Groet, Marielle

  1. Dag Marielle,

   Dat is direct één van mijn frustraties dat niet altijd alle ingrediënten op de etiketten staan, of zeer onduidelijk. Nu kan dit natuurlijk verschillen per fabrikant, echter bij wat ik heb gevonden tijdens mijn onderzoek is dat er altijd een kleine hoeveelheid transvetzuren (o,5 gram ongeveer) in zitten. Een beter alternatief is om een popcorn maker aan te schaffen (kun je bij de mediamarkt voor ongeveer 20 euro krijgen) en vervolgens mais kopen en laten poffen. Zelf doe ik altijd een beetje appel cider azijn er door voor de smaak!

   Daarbij kun je ook kijken of de natuurwinkel popcorn voor de magnetron heeft waar geen gehydrogeneerde vetten in zitten (ook een term dat vaak gebruikt wordt).

   Succes!

 2. Zeer interessant artikel,ik was wel al redelijk goed op de hoogte van transvetten maar wist niet dat deze ook in popcorn zaten.
  Zelf koken kost zeker meer tijd en moeite maar als het zich gaat om de gezondheid moet dit toch de moeite waard zijn lijkt me.
  Ik gebruik zelf voornamelijk alleen maar biologische producten.Groente,aardappelen en fruit halen we uit eigen tuin.Mijn dochtertje van 4 jaar oud heeft haar hele leven alleen maar biologische producten gegeten en gedronken en het valt me wel op dat ze nog nooit ziek is geweest!Zelfs nog nooit een verkoudheid!

 3. hallo Jack!
  Ik sta te kijken van je artikel over de transvetten! Heb nooit over deze gehoord, en dat terwijl ik erg goed op de vetten let, omdat ik te hoog cholestorel heb!. Wat met bladerdeeg, die ik altijd in diepvries heb liggen om appelbollen te maken??? Hoewel ik normaal geen eten weg gooi zullen er het een en ander nu de gft- bak in gaan!
  Jij bent een eye opener voor mij geworden. dank je!
  Susanne

 4. Hallo Jack,

  Ik gebruik Plantenmargarine van AH voor het brood. Hierin zit een conserveermiddel (E200) en een kleurstof. Nog wel meer E-nummers, maar ze drukken ze zo klein af dat die vrijwel onleesbaar zijn.

  Is dit wel een gezonde keuze? Zo nee, wat is dan een beter alternatief?

  Bij voorbaat dank voor het antwoord,

  Hans Osinga

  1. Hallo Hans,

   Ik ben sowieso niet te spreken over margarines, halvarine etc, inderdaad door allerlei toevoegingen en in het verleden zelfs transvetten. In matige hoeveelheden is zelfs roomboter beter doordat er in het verleden zoveel mee is geknoeid. Persoonlijk doe ik altijd een scheutje olijfolie op een sneetje ambachtelijke speltbrood, er zijn zoveel alternatieven.

   Lees anders het volgende artikel maar eens door:

   https://www.optimalegezondheid.com/hoe-gezond-of-ongezond-is-roomboter-nu-echt/

   Succes!

   Jack

 5. Was deze week bij de dietiste,
  en ze vertelde mij, dat er praktisch geen transvetten meer in producten wordt verwerkt,
  dus ja, wie heeft er nu gelijk over dit onderwerp?
  Ik raak er behoorlijk door in de war,
  vooral ook omdat mijn cholesterolwaarde behoorlijk aan de hoge kant is.

 6. Het is schrikbarend dat de producten die we dagelijks eten zoveel transvetten bevatten. Het is niet alleen erg ongezond maar men heeft ook 73 procent meer kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer! Goede reden om deze producten per direct niet meer te gebruiken...het is een hele lijst:
  Chips, snoep, gebakjes, cake, frituurvet, snacks in hard vet, diepvriesproducten als kroketten, kaassoufflés, frikadellen en patat...koffiemelk poeder, pizza's, veel kant en klare maaltijden, margarine en halvarine, mixen en sauzen, koekjes, bladerdeeg producten als tompoezen en saucijzenbroodjes...
  Voor onze gezondheid van levensbelang om niet meer te eten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share