• transvetten zijn gevaarlijk

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 7: Transvetten – oppassen geblazen

2016-11-21T11:27:10+01:00november 29th, 2012|Goede Vetten|12 Reacties

Laatste update: door

Goede Vetten en Slechte Vetten deel 7: Transvetten – oppassen geblazen

Klik hieronder om deel 6 te lezen:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 6: Gezondheidsklachten en te veel vetten

Hopelijk hebben de meeste mensen die tot zover gelezen hebben een duidelijk idee waarom transvet erg slecht voor de gezondheid is. Het probleem is echter dat deze vetten in erg veel producten zitten. Daarom is het belangrijk om beter geïnformeerd door het leven te gaan om deze vetten zoveel mogelijk te vermijden.

Transvetten zijn zonder twijfel de meest gevaarlijke vorm van vet in ons voedsel. Hoewel transvetten natuurlijk aanwezig kunnen zijn in onbewerkte voedingsmiddelen gaan veel fabrikanten nog een stap verder en voegen transvetten aan verwerkte levensmiddelen toe. Dit doen ze in een poging om de houdbaarheidsperiode te verlengen en om de bereiding gemakkelijker te maken. Hierdoor voegen fabrikanten ze toe in de vorm van kunstmatige of synthetische additieven.

Onderzoek
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van deze vetten bijdraagt aan een verhoogd risico op cardiovasculaire en hartproblemen. Nog een keer zodat we het duidelijk doorhebben hoe slecht deze vetten daadwerkelijk zijn: transvetten verhogen niveaus van 'slechte' cholesterol en verminderen het niveau van onze 'goede' cholesterol.

We bekijken hier acht van de meest populaire voedingsmiddelen die transvetten hebben. Er zijn er waarschijnlijk een paar waarvan je het zeker niet zou verwachten. Als je ziet in welke voedingsmiddelen transvetten zitten, dan is de kans groot dat je het etiket de volgende keer iets beter leest.

1. Melkvervangers zonder zuivel

Melkvervangers zonder zuivel worden vaak gebruikt in de koffie of thee als een 'gezond' alternatief voor zuivel. Wees voorzichtig wanneer je deze producten gebruikt want ze bevatten vaak transvetten. Dit ondanks het feit dat ze vaak worden bestempeld als een product met een laag vetgehalte of zelfs als vetvrij.