Koolhydraten

Laatste Update: 15 november 2016

Grip op koolhydraten deel 2

Grip op koolhydraten deel 2:
Onverteerbare koolhydraten (voedingsvezels) om obstipatie te voorkomen

In deel 1 van grip op koolhydraten heb ik het al gehad over wat koolhydraten zijn en waarom voedingsvezels een belangrijke rol hebben in het lichaam. Voor een lange tijd werd gedacht dat onverteerbare koolhydraten verder geen lichamelijke functie hadden. Echter, ergens in de jaren 70 is duidelijk geworden dat ze ERG belangrijk zijn voor onze spijsvertering.

In dit artikel leer je de functies van onverteerbare koolhydraten en waarom je zeker voldoende voedingsvezels dagelijks moet binnenkrijgen voor een gezond lichaam.

Introductie onverteerbare koolhydraten

Onverteerbare koolhydraten kunnen zoals de term al zegt niet door het spijsverteringskanaal worden afgebroken zoals dat met normale koolhydraten wel gebeurd. Dit betekent dat deze koolhydraten onaangetast van de dunne naar de dikke darm gaan zonder dat er enige vorm van bewerking heeft plaatsgevonden. Vervolgens gaan de onverteerbare koolhydraten via de dikke darm naar buiten om het lichaam te verlaten.

Gezondheidsvoordelen onverteerbare koolhydraten

In tegenstelling tot de verteerbare koolhydraten die afgebroken worden tot glucose voor brandstof van het lichaam – ondergaan de onverteerbare koolhydraten vrijwel geen bewerking (uitzondelijk wel). Toch zijn er zeker gezondheidsvoordelen aan verbonden, hieronder de belangrijkste:

  • Voedingsvezels gaan tandplak tegen;
  • Voedingsvezels zorgen ervoor dat je voedsel beter gaat kauwen. Hierdoor verlicht de druk op de spijsverteringskanaal;
  • Voedingsvezels vertragen de opname van glucose in het bloed. Dit heeft als grote voordeel dat de bloedsuikerspiegels minder hard stijgen. Dit is vooral van belangrijk wanneer je last hebt van diabetes of lage bloedsuikerspiegels;
  • Voedingsvezels bevorderen de stoelgang doordat ze water aan zich kunnen binden. Dit heeft als voordeel dat de stoelgang soepeler, sneller en beter zal gaan;
  • Voedingsvezels zijn erg belangrijk om klachten zoals prikkelbare darm, obstipatie, aambeien etc. te voorkomen. De druk op de dikke darmwand en de bladvaten zullen veel minder zijn door een soepelere ontlasting.


Tekort aan voedingsvezels

Voedingsvezels (onverteerbare koolhydraten) zijn dus erg belangrijk voor je gezondheid. Maar toch krijgen veel mensen bij lange na niet voldoende voedingsvezels binnen. De exacte hoeveelheid valt nog over te twisten.

Echter, onderzoek toont aan dat de gemiddelde volwassene ongeveer 15 gram voedingsvezels binnenkrijgt. Dit is ver onder de aanbevolen hoeveelheid van 25 gram voor vrouwen en 35 gram voor mannen (iets minder bij een leefstijd boven de 50). Met name volkorenproducten en voedingsmiddelen rijk aan vezels zorgen ervoor dat je de aanbevolen hoeveelheid kan halen. Dit betekent niet wanneer je een pak koekjes of crackers ziet staan met ‘’extra vezels’’ dat deze voldoende zijn!

Hieronder een lijst met voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels:

Overzicht met vezels

Als je op dit moment niet voldoende vezels binnenkrijgt is het verstandig om meer volkoren producten, groene, bonen en noten te eten. Deze voedingsmiddelen bevatten niet alleen voldoende vezels, maar ook nog allerlei belangrijke vitamines en mineralen voor een goede gezondheid.

Tenslotte kies altijd eerst voor voedingsmiddelen in plaats van supplementen. Het lichaam kan beter natuurlijke bronnen opnemen dan gesynthetiseerde producten. Daarbij hebben supplementen niet belangrijke vitamines en mineralen aanwezig en is het eenvoudig om er te veel van te krijgen.

Wanneer je last hebt van een prikkelbare darm is het belangrijk om de inname voedingsvezels op te bouwen – aangezien te veel voedingsvezels in één keer voor meer klachten kan zorgen.

Natuurlijk altijd eerst overleggen met een arts of specialist indien je gezondheidsklachten hebt bij het nemen van voedingsvezels. Echter, in een gevarieerd gezond voedingspatroon zitten voldoende voedingsvezels om de overtollige kilo’s te verliezen voor een optimaal gewicht en gezondheid.

Klik hieronder voor deel 3:

Grip op koolhydraten deel 3: Voedingsvezels vervolg

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share