• groene thee, 2 kopjes per dag

Groene Thee special deel 3: Hoeveel kopjes per dag?

2016-11-21T15:21:41+01:00december 9th, 2012|Groene Thee|2 Reacties

Laatste update: door

Groene Thee special deel 3: Hoeveel kopjes per dag?

We hebben in de vorige twee delen van deze Groene Thee special gezien waar de Groene Thee vandaan komt (klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2), hoe het gemaakt wordt en vooral wat de gezondheidsvoordelen zijn van deze bijzondere drank.

In dit derde en laatste deel gaan we het perfecte kopje Groene Thee zetten. Ook zijn er, naast de traditionele thee, nog veel meer manieren om te kunnen  profiteren van Groene Thee.

Aanbevolen hoeveelheid

Het is niet precies bekend hoeveel kopjes Groene je per dag zou moeten drinken om het gezondheidseffect maximaal te benutten. Wel kunnen we een richtlijn halen uit het feit dat de meeste onderzoeken gebaseerd zijn op het aantal koppen wat in Japan en China wordt, namelijk een gemiddelde van ruim 3 koppen per dag.

Wetenschappers hebben op basis daarvan aanbevolen om 3-5 koppen per dag te drinken, wat ongeveer overeenkomt met 1200 ml. Op deze manier krijg je ongeveer 250 mg catechine per dag binnen. Verdeel de inname wel over de gehele dag!

Het ultieme kopje Groene Thee zetten

Voor de echte puristen en de mensen die het maximale uit de Groene Thee willen halen, is het van belang om de Groene Thee op de juiste manier te zetten: niet te koud, niet te warm, de juiste hoeveelheden en vooral niet te lang laten trekken.

  1. Water laten koken: Het water, de basis van alle thee, is ontzettend belangrijk. Goed water moet helemaal vrij zijn van chloor, een lage alkaliteit hebben en vooral zacht zijn. Gelukkig is het meeste kraanwater in Nederland al zacht. Mocht jouw water niet zacht zijn, laat het water dan 4 à 5 minuten langer doorkoken om dezelfde zachtheid te bereiken. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van mineraalwater om lekkere Groene Thee te zetten.
  2. Water 2 tot 3 minuten laten afkoelen: Gekookt water heeft een temperatuur van rond de 100 graden, maar de ideale temperatuur om de thee te laten trekken is tussen de 70 en 80 graden. Puristen kunnen een thermometer gebruiken, maar gewoon een paar minuten af laten koelen is ook voldoende. Bij de aangegeven temperatuur ontwikkeld de Groene Thee zich het best tijdens het trekken en blijven de meeste werkzame stoffen en vitamines behouden.
  3. Water en Groene Thee samenvoegen: Als het water de juiste temperatuur heeft, kun je de theebladeren en het water samenvoegen in een, bij voorkeur voorverwarmde, glazen theepot. Gebruik geen theebolletje of iets dergelijks. De Groene Thee heeft namelijk ruimte nodig. Tijdens het trekken zie je namelijk dat de gerolde blaadjes zich ontvouwen en hun werkzame stoffen afgeven aan het water. Met name dat ontvouwen heeft ruimte nodig om maximaal te kunnen trekken.
  4. 2 tot 4 minuten laten trekken: Houd een gemiddelde aan van 3 minuten. Na een paar keer kun je deze tijd aanpassen naar je eigen smaak.