Genitale Herpes HSV-2

Herpes virus 2 (HSV-2) Genitale Herpes

Een genitale herpes uitbraak is een besmettelijke virale infectie die je vooral krijgt op de geslachtsdelen bij zowel mannen als vrouwen.
Kenmerken zijn terugkerende blaasjes en plekken in de genitale gebieden en deze kunnen zeer vervelend zijn, omdat het wel tot 30 dagen kan duren voordat de zichtbare blaasjes weer helemaal verdwenen zijn.

Uitbraken van genitale herpes worden veroorzaakt door het Herpes Simplex-2 virus (HSV-2). Hoewel het niet zo gevaarlijk is als een koortslip, is is het voor veel mensen verschrikkelijk omdat herpes op die plaats nog steeds een taboe is en natuurlijk omdat men er via seks mee besmet kan worden.

Genitale herpes wordt meestal overgedragen door geslachtsgemeenschap. Het virus kan binnendringen via contact met besmette plekken en zo in de zenuwen nestelen waar ons immuunsysteem er niet bij kan omdat hier geen doorbloeding plaatsvind.

Symptomen Herpes (koortslip en genitale herpes)

symptomen herpes

De meeste mensen met genitale herpes hebben last van blaren rond of op de geslachtsdelen of het rectum.
Deze blaren verdwijnen vervolgens weer, alleen dit kan tussen de twee tot vier weken duren voordat het helemaal genezen is.

Hoewel de infectie voor onbepaalde tijd in het lichaam aanwezig is, neemt de hoeveelheid uitbraken af op lange termijn.

Onder de microscoop zijn het HSV-1 en HSV-2 virus vrijwel gelijk en het verschil ligt meer in waar het herpes virus zich gaat nestelen nadat het geïnfecteerd is in het lichaam.

Zo heeft type 1 een tendens om zich in de cellen en zenuwen van de huid te mengen. Maar type 2 neigt eerder richting de genitaliën op te rukken.
Maar wat veel mensen niet weten is dat zelfs het type 2 virus zich ook kan nestelen op plekken waar normaliter alleen type 1 actief kan worden zoals rond de mond of in het gezicht.

De meeste mensen denken dat de 2 virussen totaal verschillend zijn. En dat terwijl ze veel nauwer verbonden zijn dan dat je zou denken.
Wat mij zelfs is opgevallen is dat een koortslip helemaal niet wordt beschouwd als herpes, maar gewoon een vorm van uitslag. Genitale herpes is daarentegen nog steeds een taboe.

Normaal gesproken zorgen beiden virussen niet voor veel gezondheidsproblemen, en daarom worden ze niet al te serieus genomen door medische professionals.
Maar de psychologische schade kan wel enorm zijn. Helemaal als je last hebt van genitale herpes terwijl je in een relatie zit of aan het daten bent.

Echter, wanneer je kijkt naar het herpes hsv-2 virus werdt aanvankelijk gedacht dat alleen mensen het kregen met een overactief seksleven.
Maar 25% van de mensen met het herpes virus hebben last van deze vorm.
Daarbij hebben ook veel mensen het zonder dat ze er zich bewust van zijn. De symptomen zijn dan nog niet zichtbaar geweest.

Daarbij zorgt type 2 niet vaak voor problemen en het grootste gevaar is besmetting van een baby tijdens een zwangerschap. Maar ook dit komt zelden voor.
Kortom, type 1 kan voor meer complicaties zorgen dan type 2.

[pullquote]De volgende vraag is natuurlijk wat prikkelt het virus om actief te worden?[/pullquote]

De waarheid is dat niemand het helemaal zeker weet en prikkels kunnen per persoon verschillen.
Bij een vriendin van mij met het herpes HSV-1 virus wordt het soms geactiveerd door in aanraking te komen met klei op de mond – heel opmerkelijk.
Toch kan gesteld worden dat herpes over het algemeen door de volgende factoren extra geprikkeld wordt:

prikkels genitale herpes

Genitale Herpes Uitbarstingen

Hoe vaak je last krijgt van een herpes uitbraak heeft vooral te maken met je immuunsysteem wat het herpes virus onder de duim moet houden.
Verschillen in het immuunsysteem hebben er zeer waarschijnlijk mee te maken waarom sommige mensen nooit een uitbraak krijgen, terwijl andere regelmatig te kampen hebben met een herpes uitbraak.
Daarom kan herpes ook gevaarlijk zijn voor mensen met een erg verzwakt immuunsysteem door bijvoorbeeld een chronische ziekte zoals HIV.

Nog een factor waardoor de hoeveelheid uitbraken verschillend is heeft te maken met hoe lang iemand het herpes virus in zich heeft.
Uit onderzoek is gebleken dat herpes uitbraken minder vaak voorkomen naarmate je langer met het virus rondloopt. De reden hiervoor is niet duidelijk.
Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat het virus minder gemakkelijk actief kan worden omdat het immuunsysteem effectiever wordt in het terugdringen ervan.

Daarvoor heb je natuurlijk wel een immuunsysteem nodig wat tegen een stootje kan.  Hoe je dat kunt bereiken leg ik uit met specifieke tips om genitale herpes aan te pakken en uitbraken definitief te voorkomen.

Voor meer anti herpes tips, neem eens een kijkje op mijn anti herpes blog

Genitale herpes oplossing: Het Herpes Verdwijn Plan!