Herpes Labialis oftewel een Koortslip

Herpes Labialis oftewel een Koortslip

koortslipHerpes is een chronische aandoening en er zijn meerder variaties van het virus. De meest bekende is het herpes simplex virus en officieel heet het HSV-1 voor koortslip en HSV-2 voor genitale herpes.

Herpes is een chronisch doordat het ongeneesbaar is en alleen onderdrukt kan worden met medicijnen en je immuunsysteem. De symptomen verschillen per persoon, maar de meest bekende variant is de zogenaamde koortslip oftewel herpes labialis.

Echter, wanneer iemand besmet is geraakt met deze variant van het herpes virus kunnen er regelmatig uitbraken voorkomen en de ernst is grotendeels afhankelijk van je immuunsysteem. Gelukkig neemt de uitbraken wel af door de tijd heen omdat het herpes virus steeds meer moeite krijgt met doorbreken.

Herpes uitbraak infecties komen zeer veel voor omdat het virus zo besmettelijk is. Geschat wordt dat negen van de tien mensen weleens zijn blootgesteld aan het herpes simplex virus en veel van deze niet eens weet dat ze het hebben. [pullquote]Mensen die herpes hebben zonder uitbraken kunnen zelfs het virus verspreiden zonder dat ze het doorhebben.[/pullquote]

Van kwaad tot erger

Herpes simplex begint als een groep van kleine rode hobbels die blister en blaasjes veroorzaken op de huid. Het gevoel die je krijgt is een intense jeuk en een branderig gevoel. De blaren beginnen te drogen na een paar dagen en vormen een gele korst. De korst valt er vervolgens weer valt en de roodheid verdwijnt langzaam en is wederom afhankelijk van je immuunsysteem om de huid te ondersteunen bij het herstellen. Het gehele proces duurt ongeveer 10-14 dagen. Littekens blijven zeer zelden over.

Symptomen koortslip / herpes labialis

symptomen koortslip

Door op tijd in te grijpen met medicijnen kun je het proces van genezen versnellen, echter medicijnen werken niet bij iedereen en het herstel verschilt daarom erg per persoon. De meeste mensen die herpes hebben gekregen krijgen het tijdens de peuter jaren door contact met iemand anders met het herpes virus.

Alhoewel een persoon met HSV-1 hoeft niet altijd last te hebben van een koortslip of blaasjes elders.

Hieronder de cyclus van het herpes simplex virus 1:

  • Het herpes virus HSV-1 wordt actief
  • Het virus reist door je huid naar een specifiek gebied waar het besluit om sporen achter te laten, in veel gevallen op de lippen via de uitlopers van de zenuwen.
  • De plek op je huid waar het virus actief wordt begint te ‘tintelen’’, jeuken en heftig branden.
  • Een rode plek begint zich te ontwikkelen na een paar uur of een dag.
  • De blaasjes ontwikkelen zich in een koortslip
  • Na een paar dagen is de koortslip uitgedroogd en laat een gele korst achter.
  • De korst kun je na een paar dagen verwijderen en een plekje blijft over
  • De roodheid verdwijnt weer en de huid hersteld zich door het herpes virus weer op non actief te zetten.


Immuunsysteem en een koortslip

Wanneer je herpes HSV-1 hebt gaat de virus zich nestelen in de huid en bij de zenuwcellen en om de zoveel tijd wordt het actief en veroorzaakt een koortslip. Bij sommige mensen komt het voor dat het virus weliswaar in de huid aanwezig is maar nooit actief wordt. Dit heeft grotendeels te maken met je immuunsysteem om het herpes virus weer te bedwingen.

Mensen met een genetische sterkere immuunsysteem werking zijn beter in staat om het herpes virus te stoppen om door te breken. Vandaar dat een koortslip altijd voorkomt wanneer het immuunsysteem op zijn zwakste is door bijvoorbeeld het aanvechten van andere infecties, virussen of bacteriën.

Herpes uitbraken

Nog een factor waardoor de hoeveelheid uitbraken verschillen heeft er mee te maken hoe lang iemand als het herpes virus in zich heeft. Uit onderzoek is gebleken dat herpes uitbarstingen minder vaak voorkomt naarmate je langer het virus in je hebt, de reden hiervoor is niet duidelijk, ik denk dat het te maken heeft dat het virus minder gemakkelijk actief kan worden omdat het immuunsysteem effectiever wordt in het terugdringen van het herpes virus.

Gevaar op besmetting

Als je last hebt van een koortslip is het ERG eenvoudig om iemand anders te besmetten met het herpes virus. Het virus verspreid zich vrijwel direct met het eerste contact zoals zoenen of seks. Wel moet opgemerkt worden dat het virus het meest besmettelijk wanneer een koortslip of blaasjes aanwezig zijn, maar je kunt zelfs het herpes virus krijgen wanneer er nog duidelijk geen zichtbare plekken te zien zijn (wel extreem kleine kans).

[pullquote]Het komt zelfs voor dat je HSV-1 kunt krijgen door een glas of fles te delen waar iemand met het herpes virus heeft gedronken.[/pullquote]

Wanneer je partner een koortslip heeft op de mond kan het virus zich verspreiden in de genitaliën door orale seks en kun je last krijgen van genitale herpes (HSV-2). Veel mensen weten niet dat het HSV-1 virus ook voor genitale herpes kan zorgen en visa versa, echter zijn beide varianten daar minder sterk dan de oorspronkelijk plek, toch is het erg belangrijk om voor goede hygiëne te zorgen wanneer je een uitbarsting hebt, maar is zeker niet altijd eenvoudig.

De beste manier om herpes van binnenuit te stoppen zodat het niet meer kan doorbreken is door je immuunsysteem heel specifiek te versterken tegen het herpes virus waardoor een koortslip vrijwel niet meer voorkomt. Voor meer tips en natuurlijke oplossingen om juist dat doel te bereiken kun je het beste mijn herpes blog bekijken, of lees hieronder verder voor meer artikelen.

Een snelle en effectieve koortslip oplossing: Het Herpes Verdwijn Plan!