Herpes Symptomen en Uitbraken

Herpes Symptomen en Uitbraken

Herpes symptomenDe laatste tijd heb ik veel e-mails ontvangen over de verschillende herpes symptomen en het valt mij op dat er veel tegenstrijdige informatie te vinden over de symptomen en uitbraken. Dat terwijl 33,3% van de mensen last heeft van het herpes simplex virus.

Voor een virusinfectie die zo veelvoorkomend is, is er opmerkelijk weinig accurate informatie vindbaar op het internet.

Hieronder een aantal feiten over het herpes virus en waardoor een uitbraak ervan veroorzaakt kan worden. Ook som ik hier de symptomen op.

Inhoud:
1. Herpes Symptomen
2. Hoeveelheid uitbraken
3. Herpes & Voeding
4. Gevaar op besmetting
5. Herpes voorkomen

De symptomen van zowel genitale herpes als een koortslip, verschillen erg per persoon. Hieronder de meest gangbare symptomen van herpes.

Herpes Symptomen

  • Vaak een pijnlijk, jeukend, tintelend gevoel tijdens en net voor een herpes uitbraak.
  • Eerst zie je kleine rode plekken. Dit worden uiteindelijk pijnlijke blaasjes en laten aan het einde van de herpes cyclus een gelige korst achter die er vervolgens afvalt zodat de huid weer kan genezen.
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Koorts
  • Plekken en blaasjes op de geslachtsdelen. Bij vrouwen kunnen er bijvoorbeeld ook blaasjes in de vagina ontwikkelen.
  • Plassen doet pijn en de genitaliën voelen branderig en jeukerig aan.

symptomen herpes

Eerste herpes uitbraak:

  • Begint op te komen tussen de eerst 2 dagen tot 20 dagen na eerste contact met het virus;
  • Genitale herpes kan 2 tot 3 weken duren;
  • De duur van een koortslip is ongeveer 10 dagen;
  • Symptomen kunnen dusdanig mild zijn dat je er vrijwel geen last van hebt.

"Anti Cellen"

Symptomen kunnen ook zeer lastig zijn. Dit is grotendeels afhankelijk van je weerstand en de hoeveelheid anti cellen in je lichaam. Zo hebben mensen die voor de eerste keer worden blootgesteld aan het herpes virus meer last en heftigere uitbraken dan iemand met al aanwezig anti cellen.

Deze anti cellen zorgen ervoor dat je immuunsysteem al een leger klaar heeft staan met specifieke eigenschappen om het herpes virus terug te dringen, zodat de symptomen sneller over gaan.
Het grote probleem van het herpes virus is wanneer het is doorgebroken in een koortslip of genitale herpes dat het virus zich snel begint te vermenigvuldigen waardoor het langer kan duren voor je immuunsysteem om het virus eerst weer te stoppen, zodat de huid weer kan genezen.

Hoeveelheid uitbraken

De hoeveelheid herpes uitbraken waar iemand last van krijgt hangt af van verschillende factoren. Echter, de meeste mensen die eenmaal eerder een genitale herpes uitbraak hebben gehad hebben een 80% kans om er weer opnieuw last van te krijgen.

Bij een koortslip ligt dit getal lager en is dit respectievelijk 50%.
Daarbij kan het ook heel goed zijn dat je last krijgt van kleine mini uitbraken waarbij het herpes virus maar in een beperkte mate doorbreekt en binnen een paar dagen weer weg is.

Dit komt omdat het herpesvirus zich terugtrekt in een zenuw waar ons afweersysteem er niet bij kan. Het wacht zijn kans af tot ons immuunsysteem is verzwakt. Dan breekt het uit, waardoor het snel terrein kan winnen voordat ons lichaam heeft gereageerd.

Hieronder een lijst gemaakt met een aantal grote herpes prikkels waardoor een uitbraak sneller kan optreden:

herpes uitbraken prikkels

Herpes en Voeding

Ongezonde voedingNatuurlijk draagt een ongezonde voeding bij aan de problemen wanneer je het hebt over het herpes virus.

Echter, wanneer je last hebt van een koortslip komt dat primair doordat het herpes virus geactiveerd is en wacht op een moment om uit te breken. Je lip is een gemakkelijke locatie voor het herpes hsv-1 virus om zich te nestelen omdat de huid hier dun is en deze met veel stoffen in aanraking komt.

Nu zijn er meer factoren dan alleen voeding, wel kan ongezonde voeding zeker bijdragen bij het krijgen van regelmatig terugkerende herpes uitbraken. Om je een indicatie te geven heb ik een schema gemaakt waarin je kunt zien door welke factoren het herpes virus geactiveerd kan worden. Deze factoren gelden tevens bij genitale herpes.

"Meer dan alleen voeding"

Zoals je in het bovenstaande schema kunt zien zijn er meer factoren van invloed dan alleen voeding, en daarnaast kun je zien dat je immuunsysteem extreem belangrijk is om uitbraken te voorkomen. Dit komt omdat het herpes virus niet te genezen is en je immuunsysteem ervoor moet zorgen dat wanneer het herpes virus actief wordt in de vorm van een koortslip of genitale herpes, het op tijd gestopt wordt.

Wanneer jij last hebt gekregen van een uitbraak betekend dit dat je al te laat bent en dat je immuunsysteem niet in staat is geweest ervoor te zorgen dat het herpes virus onder de duim werd gehouden.

Om het onderdeel voeding eerst af te sluiten is de beste tip om ervoor te zorgen dat je voeding eet laag in het aminozuur arginine en hoog in het aminozuur lysine. Dit komt omdat arginine een aminozuur wat bij veel mensen herpes uitbraken stimuleert of zelfs veroorzaakt. Gelukkig kan lysine er juist voor zorgen dat er het virus de kans niet krijgt uit te breken.

Voor de duidelijkheid, nu is het zeker niet de bedoeling om helemaal geen arginine binnen te krijgen, maar een juiste verhouding tussen arginine en lysine.

Winter en zomermaanden

Vaak krijgen mensen last van herpes uitbraken nadat je ziek bent geweest door de griep of verkoudheid. Aanvankelijk wordt gedacht dat herpes uitbraken meer voorkomen in de winter periode dan in de zomer vanwege de druk op onze weerstand in de wintermaanden.

Dit hoeft niet zo te zijn omdat blootstelling aan de zon de huid kan irriteren waardoor zelfs het herpes virus geactiveerd kan worden en een uitbraak het gevolg is. Onderzoek heeft uitgewezen dat UV straling een directe stimulerende werking heeft op de groei van het Herpes virus.

Daarom is het belangrijk om zowel in de winter periode als in de zomer periode je lippen te beschermen met een balsem om irritatie te voorkomen. Een goede tip is om dezelfde balsem te gebruiken als bij wintersport en dat is een balsem op basis van SPF 20 of meer en kan de activatie van het virus door UV straling zeker voorkomen.

Duur van herstel verschilt per persoon

De duur van herstel van een koortslip of genitale herpes verschilt per persoon en vooral ook hoe lang je al last hebt van het herpes virus. Normaliter nemen de uitbraken af naarmate je langer het virus in je lichaam hebt. Tevens is de behandeling erg belangrijk wanneer er sprake is van een herpes uitbraak. Zo kan een zinksulfaat zalf van de apotheek helpen om te zorgen dat geen andere infecties de blaasjes aantasten.

Tevens zijn er talloze thuis remedies om zowel een koortslip als genitale herpes te behandelen. Daarbij vervult je immuunsysteem ook een grote rol om de genezing te bevorderen en het herpes virus te stoppen.

LysineEen typische koortslip duurt tussen de 1 en 2 weken als je verder niks doet om herstel te bevorderen. In mijn artikel over herpes behandelingen kun je meer lezen over de verschillende behandelingen tegen een herpes uitbraak.

De beste tip is om tijdens een uitbraak de koortslip met een zalf te behandelen en je immuunsysteem te versterken met supplementen zoals lysine, zink en een hoge dosering vitamine C.

Een typische genitale herpes uitbraak duurt langer en kan tot wel 3 weken duren voordat de huid helemaal weer hersteld is. Dit heeft te maken met het feit dat genitale herpes minder snel weggaat, maar het virus is op zichzelf minder gevaarlijk dan een koortslip. Toch wordt een koortslip tegenwoordig gezien als een normale aandoening terwijl genitale herpes nog steeds een taboe is.

Vooral bij het behandelen van genitale herpes is je immuunsysteem erg belangrijk en je zult merken dat wanneer je een zwakke weerstand hebt, een uitbraak vele malen sneller voorkomt.

Wanneer je last hebt van een uitbraak is een super tip om vitamine E olie op de plaats van de uitbraak te smeren. Je kunt eventueel vitamine capsule waar de olie inzit doorprikken en dan dat gebruiken.

Dit is één van de meest effectieve thuis remedies tegen genitale herpes. Daarbij zijn de supplementen om je immuunsysteem te versterken erg belangrijk.

Gevaar op besmetting

Over de besmetting van herpes is al veel geschreven, toch bestaat vooral over dit onderdeel veel onduidelijkheden en krijg ik regelmatig vragen of je ook herpes kunt krijgen van zoenen. Er moet gezegd worden dat het herpes virus een VIRUS is en een virus is per definitie besmettelijk.

Als je kijkt naar geschiedenis en de meest gevaarlijke epidemieën, dan zie je dat het vrijwel altijd gaat om een virus. Denk aan de Spaanse griep waarvan 20 tot 100 miljoen mensen zijn overleden in de beginjaren van de 20e eeuw (bron wikipedia). Nu is het herpes simplex virus (koortslip en genitale herpes) natuurlijk niet zo gevaarlijk, maar zeker zeer besmettelijk en daarom hebben 80% van de mensen een variant van het herpes virus in zich. Als dit een dodelijk virus zou zijn, zaten we diep in de problemen.

Hieronder een aantal feiten over de besmettelijkheid van het herpes simplex virus:

  • Besmetting wordt veroorzaakt door oraal, of genitaal contact zoals geslachtsgemeenschap, zoenen, of elke directe huid-op-huid contact waarmee er lichaamsvloeistoffen overgedragen worden.
  • Een persoon is besmettelijk wanneer de symptomen aanwezig zijn. Actieve zweren en blaasjes, en helende laesies/plekken.
  • Herpes is nog steeds besmettelijk als er geen symptomen aanwezig zijn. Een persoon die genitale herpes heeft kan potentieel altijd het virus actief in zich hebben. Hetzelfde geldt voor koortslippen, maar de kans op besmetting is wel aanzienlijk kleiner dan bij een uitbraak.
  • Sommige mensen krijgen niet typische blaar-achtige zweren, maar zij hebben wel het actieve virus in hun speeksel, vaginale, of penis afscheidingen, en kunnen het virus overdragen zonder dat ze het door hebben.
  • Blaasjes kunnen optreden diep in de vagina waar ze niet zichtbaar zijn of gevoeld kunnen worden, maar het virus wel kunnen overbrengen.
  • Herpes in de mond kan worden overgedragen naar de genitaliën, en vice versa. Symptomen zijn vergelijkbaar.
  • Eenvoudige besmetting (auto-inoculatie) waarbij iemand met het virus ook andere delen van hun lichaam kan besmetten door heel even contact gehad te hebben met het virus en vervolgens aanraken, krabben of wrijven een ander gevoelig deel van het lichaam (bijvoorbeeld herpes in het oog).
  • Handdoeken zijn vooral bevorderlijk voor herpes besmetting vanwege het directe contact met het huidoppervlak waarop het virus aanwezig is.


Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je een koortslip of genitale herpes krijgt of verspreid, is het belangrijk dat je oppast wanneer iemand een uitbraak heeft en op dat moment moet je ervoor zorgen dat je niet in contact komt met de huid of de plek van de uitbraak. Denk aan drankjes, voedsel, sigaretten, of zelfs make up.

Tevens is het bij een koortslip slim om een speciale pleister te halen waarmee je het gehele blaasje kunt bedekken waardoor er geen vocht etc. naar buiten kan komen. Wat betreft genitale herpes is het belangrijk om in die tijd geen seksueel contact te hebben totdat je bent hersteld en het herpes virus weer in recessie treed.

Er zijn veel prikkels waardoor het herpes virus actief kan worden en het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je een immuunsysteem hebt waar het herpes virus simpelweg niet tegenop kan. Dit doe je door proactief je immuunsysteem te versterken en ervoor te zorgen dat je voldoende anti herpes aminozuren in je lichaam hebt waardoor een uitbraak niet meer mogelijk is.

Mijn eigen methode onderbouwt juist deze principes met een aantal simpele stappen en pakt de oorzaak aan van alle herpes uitbraken en stopt deze volledig.

Herpes symptomen en uitbraken stoppen en voorkomen met het:

Herpes Verdwijn Plan!