Koortslip en Genitale Herpes Behandelingen

Koortslip en Genitale Herpes Behandelingen

Het herpes simplex virus komt steeds vaker voor in Nederland en dat heeft er mee te maken dat het extreem besmettelijk is, veel mensen lopen rond met het herpesvirus zonder dat ze weten dat ze het virus hebben. De meest voorkomende variant van het herpes virus is het zogenaamde herpes hsv-1 virus (koortslip) en hsv-2 virus (genitale herpes) en zijn gelukkig vrij goed te behandelen. Lees hieronder de traditionele behandelingen tegen een koortslip en een aantal natuurlijke remedies.

Anti virale medicijnen

De meeste mensen met een koortslip of genitale herpes onderdrukken de groei van het herpesvirus met anti virale medicijnen. Allereerst heb je de zogenaamde acyclovir crème of therapie die ervoor zorgt dat replicatie van het herpes virus geremd worden; echter het is wel nodig om tijd in te grijpen omdat de incubatietijd van het herpesvirus rond de 48 uur ligt en je dus overblijft met een vervelende herpesuitbraak.

Het is een veilig medicijn en veel mensen kunnen hierdoor een uitbraak goed remmen zodat herstel sneller verloopt.

Bijwerkingen komen vrijwel niet voor maar zijn misselijkheid, overgeven, huiduitslag en hoofdpijn. Echter, acyclovir wordt alleen voorgeschreven bij mensen met regelmatige uitbraken. Voor mensen met af en toe een uitbraak zul je vaak zinksulfaat- of zinkoxide-zalf voorgeschreven krijgen om de huid te helpen herstellen.

Helaas werken herpesmedicijnen niet bij iedereen even effectief en remt het alleen de groei van het virus waardoor sommige mensen nog steeds regelmatig te kampen hebben met een herpesuitbraak. Dit komt natuurlijk ook omdat het herpesvirus nooit volledig door je immuunsysteem te doden is; er blijven altijd overblijfselen van het virus achter in je lichaam om weer de kop op te steken.

Immuunsysteem werking

De beste behandeling tegen zowel een koortslip als genitale herpes is door je immuunsysteem te versterken. [pullquote]Maar wat is de correlatie tussen je immuunsysteem en herpes?[/pullquote]

Je immuunsysteem is één van de belangrijkste systemen in je lichaam en het zorgt ervoor dat indringers zoals een bacteriële infectie of een virus niet de overhand krijgen. Het is extreem sterk en we hebben het te danken aan duizenden jaren evolutie, onderzoek laat zien dat we ons sterke immuunsysteem waarschijnlijk te danken hebben aan de neanderthaler, maar dat terzijde..

immuunsysteem en herpes virus

Het doel van je immuunsysteem is heel kort door de bocht om je gezond te houden, en wanneer jij regelmatig last hebt van een herpesuitbraak betekent dat eigenlijk dat je immuunsysteem niet in staat is geweest het herpesvirus op tijd te stoppen.

Herpes en je immuunsysteem

Het herpesvirus zal nooit weggaan, het heeft zich na de besmetting samengesmolten met je cellen en dna en blijft achter in de zenuwcellen wachtend op een kans om door te breken. Wanneer je immuunsysteem eenmaal een herpesuitbraak weer heeft uitgeschakeld blijft een klein gedeelte van het herpesvirus actief.

Daarbij probeert het herpesvirus bij een uitbraak het immuunsysteem te verzwakken waardoor je meer vatbaar wordt voor andere ziektes en infecties. Omdat je lichaam druk bezig is het herpesvirus weer onder controle te houden kunnen andere ziektes gemakkelijker doorbreken dan normaal. Ook doordat je immuunsysteem verzwakt is door bijvoorbeeld veel stress, voeding etc. is het voor het herpesvirus ook eenvoudiger gemaakt om door te breken.

Met andere woorden, wanneer je last hebt van een herpesuitbraak betekent dat juist dat je immuunsysteem tijdelijk de slag heeft verloren en het herpes virus heeft kunnen doorbreken. Vervolgens moet je immuunsysteem extra hulptroepen inschakelen (zogenaamde T cellen) om het herpes virus te kunnen bedwingen. Iedereen met herpes weet natuurlijk dat het beste is om ervoor te zorgen dat de uitbraak niet voorkomt, en dat is voor veel mensen hetzelfde als een genezing. Nu kun je dat alleen doen door je immuunsysteem dusdanig te versterken (supplementen en voeding) zodat het alle brandstof in huis heeft om het herpes virus onder controle te houden.

Hieronder een aantal tips om een koortslip / genitale herpes tegen te gaan:

1. Gezonde en een evenwichtige voeding

superfoods tegen herpesEten van een uitgebalanceerd dieet met voldoende verse groenten en fruit en weinig verwerkte en geraffineerde voedingsmiddelen (denk aan suikers, witte pasta's, witbrood, snacks, etc.). Wat je juist nodig hebt is broccoli, kool, spruitjes en bloemkool zijn zeer effectieve groenten om herpes uitbraken te stoppen en voorkomen. Dit komt omdat deze groenten bestandsdelen hebben waardoor het herpesvirus minder goed kan groeien en het bevordert de werking van je immuunsysteem.

Daarbij; wanneer je het herpesvirus in je hebt als koortslip of genitale herpes dan zul je ook moeten letten op het aminozuur arginine omdat het herpesvirus hiermee makkelijker kan doorbreken. Vandaar dat voedsel hoog in lysine zo goed werkt omdat dat het aminozuur arginine weer  tegengaat.

Daarbij heeft lysine ook een weerstandsverhogende werking! Voor velen het aminozuur tegen herpes uitbraken.

2. Prikkels vermijden

Prikkels zoals alcohol, stress of een gebrek aan slaap veroorzaken bij velen een herpesuitbraak. Probeer tenminste deze prikkels zo goed mogelijk te vermijden, vandaar dat het lijkt alsof een herpes uitbraak altijd komt opzetten op het meest slechte tijdstip. En als je toch graag gaat stappen en alcohol nuttigen vergeet dan niet om een voedzame maaltijd vooraf te nemen en ervoor te zorgen dat je daarna of tijdens veel water drinkt om je immuunsysteem niet teveel te belasten. Daarbij is het wetenschappelijk aangetoond dat een vitamine B complex kan helpen bij het afbreken van alcohol.

3. Neem eventueel immuunsysteem verhogende supplementen

Denk aan een goede multi-vitamine, vitamine C, zink, lysine of op de koortslip olijfolie extract en ‘’tea tree olie’’ kunnen helpen. Waar het om gaat is om je immuunsysteem dusdanig te versterken dat uitbraken niet meer voorkomen. Zelf heb ik hier een stappenplan methode voor ontwikkeld waarin je de beste natuurlijke remedies kunt vinden en een aantal daarvan heb je waarschijnlijk nog niet van gehoord, maar zijn bewezen zeer effectief tegen zowel een koortslip als genitale herpes.

Ontdek hoe je van een koortslip en/of genitale herpes kunt afkomen: Het Herpes Verdwijn Plan!