PDS Dieet

Laatste Update: 28 november 2016

Hoe bifidus (probiotica) je kan helpen tegen PDS

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een vaak slecht begrepen aandoening waarbij je regelmatig buikpijn, een opgeblazen gevoel en andere darmproblemen ervaart. Omdat de precieze oorzaak van PDS onbekend is focussen behandelaars zich over het algemeen op het verlichten en controleren van de symptomen. Hierbij wordt nu meer en meer gekeken naar de rol die probiotica kunnen spelen. Hoe meer er bekend raakt over de rol die deze probiotica in onze darmen spelen hoe meer de wetenschap er ook een oplossing in begint te zien voor een aantal aandoeningen, waaronder dus PDS.

Tot nu toe raadden artsen patiënten met PDS voornamelijk aan hun dieet aan te passen, regelmatiger te eten en de blootstelling aan stress zoveel mogelijk te mijden. Eventueel schreven ze ook medicijnen voor. Maar hebben ze nu een extra wapen in de strijd tegen PDS gevonden? Het lijkt er wel op. De laatste jaren verschijnen er meer en meer studies en rapporten waaruit zou blijken dat probiotica ook een rol kunnen spelen.

Probiotica zijn eigenlijk 'goede' bacteriën die we aantreffen in ons maag- darmsysteem. Een gezonde darmflora bevat een zeker aantal van deze goede bacteriën. Het kan echter zijn dat de goede bacteriën de strijd met de slechte bacteriën dreigen te verliezen als gevolg van ziektes, gebruik van antibiotica of het volgen van een slecht dieet. Indien de goede bacteriën het onderspit delven kan dit leiden tot een irritatie van de darmwanden. We kunnen de goede bacteriën echter een handje helpen door ze via onze voeding te versterken.

Bifidus (cultuur)

In Italië hebben onderzoekers recentelijk gekeken of het dagelijks innemen van een supplement met deze probiotica, meer specifiek met het Bifidobacterium bifidum, succesvol was bij het terugdringen van de symptomen van PBS. De studie, die werd gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad toonde aan dat patiënten die dagelijks het probiotica-supplement hadden ingenomen minder klachten hadden over hun PBS dan patiënten die een placebo hadden gekregen.

Studie

Aan de studie namen 122 mensen deel. Volledig op basis van toeval werden ze ingedeeld in een groepen. Eén groep kreeg gedurende vier weken dagelijks het supplement met de bifidus-bacterie, de andere kreeg enkel een placebo. De deelnemers moesten dagelijks verslag doen van welke PBS-symptomen ze ervoeren en werden voor en na het onderzoek door een arts onderzocht. Aan het einde van de studie bleek dat patiënten die de probiotica hadden gekregen een merkelijke verbetering zagen in:

 • De PBS-symptomen in het algemeen
 • Pijnklachten
 • Het opgeblazen gevoel
 • De frequentie en urgentie van de stoelgang
 • Problemen bij het verteren van eten

De deelnemers die de probiotica kregen meldden verder dat hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeterd was.

Dit was een zeer grondig en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Natuurlijk is er nog meer onderzoek nodig maar deze resultaten wijzen er toch op dat probiotica en met name bifidus een belangrijke rol kunnen spelen in het onder controle krijgen van het Prikkelbare Darm Syndroom.

Bifidus als probiotica

Probiotica worden als veilig voedingssupplement beschouwd en vind je terug in verschillende soorten voedsel (voornamelijk yoghurt) maar ook in pilvorm. De studie waarvan sprake in dit artikel onderzocht enkel de werking van bifidus. Of andere probiotica hetzelfde effect hebben kan dus niet met zekerheid gezegd worden.

Ook kan PBS bij iedereen door verschillende factoren veroorzaakt worden met als gevolg dat de juiste behandeling verschilt van persoon tot persoon. Volg  altijd de raad van je arts op voor wat betreft mogelijke behandelingen. De meeste artsen zullen je bijvoorbeeld voorstellen een dagboek bij te houden van wat je dagelijks eet om zo te kunnen analyseren welk soort voedsel of eventueel medicijnengebruik voor irritatie van de darmen zou kunnen zorgen.

Je kan altijd zelf probiotica als een mogelijke oplossing voorstellen aan je arts. Misschien zal je eerst een paar verschillende remedies moeten uittesten vooraleer je de juiste gevonden hebt maar alles liever dan je hele leven met zo'n lastige kwaal rond te lopen, toch?

Jullie ervaringen met probiotica, het Prikkelbare Darm Syndroom en andere mogelijke remedies zijn altijd welkom. Laat ze hier achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik ben bij de drogist geweest en deze heeft mij advanced acidophilus plus aangeraden, hier zit geen bifidus in maar deze werkt bij mij ook heel goed!

  1. Beste,

   Is een keer yoghurt met bifidobacterium voldoende?
   Of moet je er meer van nemen?

   Vriendelijke groet!
   Marjan

 2. ik gebruik nu al bijna 2 jaar it's pure biotiflor advanced en ik kan daar eigenlijks ook niet meer zonder.
  Als de pillen op zijn dan denk ik van nou misschien lukt het nu ook zonder want ja 60 tabletten voor 32 euro is natuurlijk ook altijd weer een heel bedrag maar na een week merk ik al weer dat de klachten van een opgezette buik weer terug komen. En dan koop ik weer zo'n potje en de klachten verdwijnen gelijk weer. Ik heb ook wel yakult gedronken maar daar zit toch te weinig bacterien in en het product van it's pure ontzettend veel en je kan wel goedkoper doen maar dan zit er gelijk ook minder in en dit is gewoon de beste.

  1. Hallo Astrid,

   bedankt voor je reactie! Het klopt als een bus dat probiotica zeker een verschil kan maken. Nu heb ik geen PDS, maar ik merk zelf wat voor verschil het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen doet voor mijn spijsvertering. Zo kan ik niet goed tegen teveel gluten (havermout en spelt gaat nog), ook melkproducten resulteert in een opgeblazen gevoel. Nu moet ik wel zeggen dat biologische yoghurt en kefir wel goed te doen is.

   1. Hallo
    Ik vind het wel lekker havermout maar daar kan ik dus niet tegen. Waar ik wel heel goed tegen kan is juso psylliumvezels. Heel goed voor je darmen zonder bijwerkingen

 3. Ik neem nu sinds een weekje de symbion forte capsules, een probioticum met een prebioticum in een (1) capsule, en sinds ik dat gebruik, merk ik dat er RUST komt in mijn buik eigenlijk al vanaf de eerste capsule die ik nam. Er schijnt in deze pillen iets bijzonders te zitten, wat het is weet ik niet precies, maar het voelt heeeeel goed. x han

  1. Fijn om dit te horen, Hanneke.
   Zijn er meer mensen die ervaring hebben bij de Symbian Forte Capsules voor PDS?

 4. Ik heb al jaren lang last van PDS.
  Nu ben ik zwanger en vraag ik me af of ik capsules Pure Biotiflor Advanced gewoon kan gebruiken.
  Ik heb namelijk zoveel pijn in mijn buik.
  Is hier ervaring mee?
  Ik hoor het graag.

  Groeten Esther

 5. Tegen m'n buikkrampen slik ik magnesium. Iemand die weet welke probiotica ik erbij kan slikken tegen de diarree en misselijkheid die bij mijn pds opspelen!??

 6. Meeste van deze mensen hebben infecties binnen gekregen door Nederlandse kraan water, dat is een feit. Bewijs heb ik genoeg. Maar wij merken het niet. Je kan het wel proeven met gezonde smaakpupillen. Fluoride , chloor noem maar op.

 7. al 5 jaar last van darmen...maagzuur krampen etc. heb geen allergie, maar merk dat stress erg is en gelijk slaat op mn darmen. heb 2 jaar omerprazol gebruikt, hielp goed alle klachten waren verdwenen...maar daarmee los je het niet op vind ik dus ben ermee gestopt, ik wil graag iets anders gebruiken...iets homepatisch...oja heb misschien PDS, ik herken me er super erg in vind ik...welke merk is goed? voor probotioca pillen ofzo

 8. Kan ik de probiotica innemen met een levothyrox (schildklier) die neem ik smorgdns in..
  Verder neem ik n b12 een vit c Een vit d magnesium en kalium
  Savonds een slaaptablet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share