Spelt

Laatste Update: 4 april 2017

Hoe gezond is speltbrood?

Onlangs ben ik speltbrood gaan eten. Ik kende het wel, maar wist niet precies wat het was. Het schijnt dat speltbrood enorm veel goede voordelen met zich meebrengt. Nadat ikzelf speltbrood ben gaan eten en onderzoek heb verricht, kan ik je het volgende  vertellen:

Deze oude graansoort met een licht notige smaak is terug van weggeweest en steeds populairder aan het worden. En daar zijn goede redenen voor: niet alleen smaakt het lekker en heeft het de echte textuur van brood waar we aan gewend zijn (doordat het gluten bevat), het zit ook boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en mineralen.

Maar welke effecten heeft het regelmatig eten van speltbrood op onze gezondheid? En zijn deze effecten ook wetenschappelijk bewezen? Lees dan vooral verder!

Wat is speltbrood?

Wat misschien eerst handig is, is dat ik je uitleg wat nu eigenlijk speltbrood is. Zoals je hierboven op de afbeelding hebt kunnen zien, zijn er wat betreft het uiterlijk niet echt heel veel verschillen.

In de middeleeuwen was dit eigenlijk het enige brood (naast roggebrood) wat men dagelijks kon eten. Tegenwoordig kent het merendeel van de bevolking de term speltbrood niet eens. Een lange tijd geleden was het dus de normaalste zaak van de wereld.

Als je het over graansoorten hebt, wordt meestal direct gedacht aan tarwe, maar ook aan rogge, gerst en natuurlijk haver!  Echter, de moeder van al deze graansoorten is speltgraan en is écht druk bezig met een sterke opmars in Nederland.

En terecht, want spelt heeft veel gezondheidsvoordelen!

"…Spelt is het beste graan. Het is vet , warm, krachtig én het heeft een hoge voedingswaarde. Spelt wordt beter verdragen dan alle andere granen. Het graan geeft de persoon die het eet goed vlees en goed bloed. Het zorgt voor een opgewekt en blij gemoed. Hoe spelt ook wordt gegeten, als brood of verwerkt in andere spijzen, het is goed om te eten en het is licht verteerbaar.…"

Spelt wordt niet voor niets het ''oergraan'' genoemd en eet ik inmiddels regelmatig.

Wij Nederlanders eten speltbrood niet dagelijks. Je kunt het zelfs alleen per bestelling laten maken bij de bakker. In andere landen (Duitsland) bijvoorbeeld wordt veel meer speltbrood geconsumeerd.

Helaas is speltbrood tot op heden nog niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Volkorenbrood is dat bijvoorbeeld wel. Als een bakker of supermarkt je een volkorenbrood verkoopt, ben je dus zeker van het feit dat er ook écht 100% volkoren is gebruikt.

Speltbrood is in dit opzicht vogelvrij. Zodra er maar een klein percentage spelt in verwerkt zit, kan de supermarkt of bakker het al verkopen onder de naam 'speltbrood'. Helaas zijn, met name in dit soort twijfelgevallen, de etiketten altijd heel erg onduidelijk. Let er dus op wat, en waar, je koopt. Persoonlijk denk ik dat je bij de échte bakker het beste af bent. Die kun je gewoon direct vragen naar de samenstelling.

Wat is speltgraan?

Wanneer we tarwe vergelijken met speltgraan is het grootste verschil duidelijk te zien. De voedingsstoffen in het speltgraan bevinden zich allemaal in de speltkorrel. Dit is precies het tegenovergestelde van tarwe. Bij tarwe zitten deze voedingsstoffen in de kiem en zemel.

Wanneer tarwe gemalen wordt zal het veel van de goede voedingsstoffen verliezen door dit proces. Wanneer spelt gemalen wordt, zal het overgrote deel van de goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Dit betekent dus eigenlijk dat wanneer je speltbrood eet, dat je per sneedje meer goede voedingsmiddelen binnenkrijgt dan enig ander brood.

Waarom is spelt zo gezond?

Groeiproces

Het eerste opvallende verschil tussen spelt en normale granen is dat het speltplantje veel sterker is dan normaal graan. Spelt groeit goed op arme grond is veel beter bestand tegen insectenplagen. Bij de teelt van spelt zijn veel minder pesticiden en kunstmest nodig, zoals dat bij granen wel het geval is. Daarbij is de speltkorrel erg hard en beschermt het speltmeel beter tegen vervuiling.

De belangrijkste micro- en macro nutriënten op een rijtje:

Vitamine A

De uitkomsten van de onderzoeken (bronnen onderaan de pagina) geven niet aan hoeveel maar wel dat spelt significant meer B-caroteen en retinol bevat!

Niacine

Eén van de voedingsstoffen die rijkelijk aanwezig is in speltbrood is niacine. In  speltbrood zit ongeveer 5.5 mg niacine of B3 (niacine is een B-vitamine)  per portie van 100 gram. Dit is bevestigd in een wetenschappelijke publicatie uit 2008.

Per dag worden we verondersteld een 20 mg niacine via onze voeding te consumeren. Eén portie speltbrood levert ons dus al meer dan een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid! [pullquote]Daarnaast is spelt vergeleken met de gezondste graansoorten 30 tot 60% rijker aan micro- en macronutriënten.[/pullquote]

Niacine is erg belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam: het helpt onder andere hormonen gerelateerd aan seks en stress aan te maken, zorgt voor een goede bloedcirculatie en verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.

Op het gebied van vitamine E en D zit er weinig verschil tussen volkorengraan en spelt.

Mineralen

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat spelt een hoger gehalte aan bepaalde mineralen heeft dan andere graanvarianten. In 2005 verscheen reeds een artikel hierover in het 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'. Vooral koper, zink, ijzer, magnesium en fosfor blijken overvloedig aanwezig in speltbrood, 30 tot 60% meer dan in andere graansoorten.

 • Het menselijk lichaam heeft koper nodig in combinatie met ijzer om rode bloedcellen aan te maken. Koper helpt verder bij een goede werking van het hart en de aderen, het voorkomt osteoporose en osteoartritis en zorgt voor gezond haar, nagels en een stralende huid.
 • Zink is ook belangrijk voor een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels maar speelt verder ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling en vruchtbaarheid. Voldoende zink consumeren zou ook helpen bij het voorkomen van een vermindering van je gezichtsvermogen op latere leeftijd.
 • Magnesium helpt je spieren zich te kunnen ontspannen, maar ook onze geest: het is belangrijk voor het goed kunnen omgaan met stress en voor je energiebalans.
 • Fosfor is een belangrijk onderdeel van je lichaamsweefsels. Het zorgt voor sterke botten en tanden en het is van vitaal belang voor een goede werking van je spijsvertering (metabolisme).

Voedingsvezels

Nog een voordeel van de goede oplosbare vezels in speltbrood is dat deze onze cholesterol- en suikerwaardes in het bloed helpen onder controle te houden. Speltbrood scoort zo veel lager op de glycemische index (een waardemeter die aanduidt hoe hoog de glucose in ons bloed piekt na het consumeren van een bepaald voedingsproduct) dan gewoon wit- of bruinbrood.

In Nederland is er een tekort aan vezels waardoor er gemakkelijk spijsverteringsklachten ontstaan (aambeien, obstipatie, prikkelbare darm). Door meer speltbrood te eten is het veel gemakkelijker om aan de aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag te komen.

Onverzadigde vetten

Ook blijkt uit het onderzoek dat er veel meervoudig onverzadigde vetzuren in speltbrood zitten.  Dit zijn juist de vetzuren die je helpen om je cholesterol omlaag te krijgen.

Goed voor mensen met een graan-intolerantie

Behalve dat het erg rijk is aan deze voedingsstoffen biedt spelt nog een aantal voordelen voor onze gezondheid. De moleculaire structuur van de eiwitten in speltbrood is anders dan die van gewoon brood.

Zo is spelt beter wateroplosbaar. Dit maakt dat deze broodvariant beter te verteren is voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een graan-intolerantie.

Een grote groep van deze mensen, die geen gewoon brood kunnen verdragen, zeggen dat ze speltbrood wel kunnen eten zonder maag- en darmklachten.

Speltbrood en huidaandoeningen

Wanneer je last hebt van huidproblemen zoals acne, rosacea, eczeem, psoriasis of andere klachten zijn vaak het gevolg van problemen met het verteren van gluten. Bij de meeste mensen met deze klachten is er zelfs sprake van een voedselallergie.

Het klopt dat in speltbrood ook gluten zitten. Echter, veel mensen met een voedselallergie kunnen spelt wel goed verdragen. Vergeet niet dat spelt gemaakt is van complexe koolhydraten, dat betekent dat het langer duurt voor je spijsvertering om de koolhydraten op te nemen en verteren, hetgeen een zeer positieve invloed heeft op je spijsvertering en je huid.

Door je spijsvertering minder zwaar te belasten door minder geraffineerde suikers, simpele koolhydraten en verzadigde vetten te eten worden huidklachten vaak minder.

Want bij o.a. acne, rosacea, eczeem en psoriasis is er vaak een probleem met de spijsvertering. Door meer te letten op je voeding kunnen klachten dramatisch verminderen. Men zegt niet voor niets ‘’je bent wat je eet’’ en door normaal brood te vervangen door speltbrood / producten kun je je spijsvertering verbeteren en huidaandoeningen bij de kern tegengaan. [pullquote]Maar opgelet: voor mensen met gluten-intolerantie is spelt-brood geen oplossing, zoals je hierboven kon lezen bevat het wel degelijk gluten.[/pullquote]

En perfect voor een dieet...

Spelt is rijk aan vezels waardoor het goed past in een dieet dat gericht is op afvallen. Diëtisten zijn het er al lang over eens dat één van de problemen met het overmatig consumeren van witbrood (en pasta en rijst) is dat deze je niet echt een langdurig vol gevoel geven.

Door meer producten op basis van spelt te gaan eten zul je merken dat afvallen gemakkelijker gaat!

Hieronder een infographic waarin de verschillende voordelen van spelt (brood) worden samengevat. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

Nadelen speltbrood

Zoals bij veel zaken het geval is, zitten er ook een aantal nadelen aan speltbrood. Allereerst is het belangrijk om te weten dat coeliakie patiënten dit niet kunnen eten. Er zitten namelijk gluten in verwerkt.

Een tweede nadeel is, is dat het een stuk duurder is dan normaal brood en omdat je het niet direct vult is de kans groot dat je meer sneetjes eet dan dat je normaal gewend bent.

Afgezien van bovenstaande zijn er tot nu toe verder weinig nadelen aan verbonden.

Waar kan ik speltbrood kopen?

Dit was voor mij nog een hele zoektocht. Bij de supermarkt hoef je het eigenlijk niet eens te vragen. Het is een apart product wat normaal gesproken niet in de schappen ligt. DE eerste bakker waar ik binnenliep had het ook niet op voorraad, wel was het mogelijk dat ik het bestelde en dat het de volgende dag klaar was. Maar goed, wanneer ik iets wil proberen wil ik het ook direct hebben ook.

Op naar de volgende dan maar...

Na 3 bakkers verder gaf ik de moed weer op en ging ik naar mijn vertrouwde natuurwinkel en gelukkig hadden ze het daar wel. Het is wel een stukje duurder dan normaal brood en omdat ik het kocht bij de natuurwinkel was het extra prijzig. Sindsdien heb ik het besteld bij de ambachtelijke bakker. Ik moet zeggen dat sindsdien steeds meer bakkers speltbrood verkopen!

Wanneer je het bij de bakker besteld is het nog steeds iets duurder, 30% dan normaal, maar na al deze goede voordelen te hebben ondervonden heb ik dit er graag voor over.

Update:

Inmiddels is speltbrood bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Echter, kijk wel kritisch naar de ingrediënten! Beter is om voor ambachtelijk gebakken speltbrood te gaan. Veel fabrikanten zetten 'SPELT op de verpakking zonder dat het om 100% spelt gaat, wees kritisch!

Overige speltproducten

Naast brood zijn er ook nog een aantal andere producten gemaakt van speltgraan. Ook deze zijn natuurlijk niet overal te krijgen. Hieronder een aantal producten die ook verkrijgbaar zijn in de "spelt variant":

 • Beschuit
 • Pannenkoeken
 • Knacke bröd
 • Roomboter koekjes
 • Bakmix
 • Boter kaakjes
 • Wafels
 • Crackers
 • Verschillende soorten pasta
 • Koekjes
 • Rijstwafels
 • Lange vingers
 • Rijst
 • En nog veel meer.


Wanneer je de bovenstaande producten niet in de winkel kunt vinden, kun je deze heel gemakkelijk online bestellen zoals bij http://www.speltfood.nl/

Kan ik brood vervangen voor speltbrood?

Zelf heb ik sinds kort een aantal producten vervangen door speltproducten en ik kan je vertellen dat ik het vrijwel direct merk. Mijn spijsvertering verloopt beter en ik krijg niet zo snel meer een "vol" gevoel in mijn maag. Normaal had ik dit direct na 2 of 3 plakken brood. Maar met speltbrood had ik hier compleet geen last van. Ook de ontlasting zal een heel stuk soepeler verlopen.

Zoals eerder vermeld, wanneer je last hebt van een glutenintolerantie, is het niet handig dat je de speltproducten eet. Dit komt omdat er wel gluten in verwerkt zijn. Om problemen te voorkomen is het aan raden om dit niet te proberen.

Heb je eigen ervaringen?

Heb je zelf ervaring met speltproducten? Laat dan hieronder een reactie achter en ik zal het op de blog plaatsen zodat ook andere mensen hier iets aan hebben:)

Bronnen:

Kohajdova Z., Karovicova J., 2008. Nutritional value and baking application of spelt wheat. Acta Sci.Pol., Technol. Aliment. 7 (3), 5-14

Bonifácia G., Galli V., Francisci R., Mair V., Skrabanja V., Kreft I., 2000. Characteristics of spelt wheat products and nutritional value of spelt wheat-based bread. Food Chem. 68, 437-441.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik kan jouw verhaal alleen maar bevestigen en het iedereen aanraden. Ik had tot voor 2 jaar terug PDS, (Prikkelbare Darm Syndroom) en ben toen op aanraden van een kennis overgestapt op speltbrood, en mijn PDS is als sneeuw voor de zon verdwenen. Heerlijk, nooit meer dat opgeblazen gevoel, buikkrampen, poepjes laten, obstipatie, ik ben van 1 keer per week ontlasting naar 1 keer per dag gegaan, wat wil een mens nog meer??!! En als leuke bijkomstigheid ook nog 8 kilo afgevallen!!!
  Ben helemaal happy met hoe ik me voel

  1. Ik maak al 9 jaar mijn eigen speltbrood en ik wil niks anders meer eten ! Als ik het toch uit noodzaak moet doen (op vakantie, bij familie) is mijn 1ste "symptoom" direkt voelbaar: darmen zijn volledig in de war !!!

   1. Ik heb gisteren ''speltpasta'' gevonden en bevalt ook zeer goed. Ik merk zelf ook hoe zo'n stuk beter mijn spijsvertering gaat door het eten van speltbrood. Daarbij zit speltbrood ook vol met voedingsvezels, hetzij erg goed voor een mens is. In Nederland is het een gegeven dat de gemiddelde persoon te weinig voedingsvezels binnenkrijgt, speltbrood is een goede oplossing hiervoor!

   2. Een cursist van mij vertelde me dat ze ook zelf speltbrood bakt (wegens tarwe-allergie). Maar wanneer ze alleen speltbloem gebruikt heeft ze een heel kleverig brood. Weet jij een oplossing? Vriendelijk bedankt voor de goede raad.

    1. Dag,

     Nog even een aanvulling:

     Vaak is de verhouding water heel erg belangrijk. Gebruik je ook maar iets te veel water, dan zal dit resulteren is een kleverig brood. Een klein beetje speltmeel erbij doen doet bij mij de truc:)

    2. Dag Lief,

     Een oplossing is om het wellicht te combineren met haver (als ze daar tegen kunt). De speltbrood die ik neem bestaat voor 60% uit spelt en 40% uit haver en is zeker niet kleverig.

     Groetjes,

     Jack

    3. Ik koop speltbroodmix bij de molen. Lekker goedkoop, minder dan drie Euro een kilo en bak daar 2 broden van. Gaat perfect in de broodbakmachine

   3. Leuk om al die goede berichen te lezen. Ik ben op zoek naar een recept om zelf sepeltbrood te bakken zonder gist en zonder broodbakmachine. Als iemand een goed recept heeft en het wil delen dan graag.
    Hannie

    1. Geen idee wanneer je deze vraag gesteld hebt, maar hier mijn recept voor de broodbakmachine:

     280 ml water
     3 eetlepels arachideolie (of andere olie, wat je lekker vindt)
     7 g zout
     250 g speltmeel
     250 g speltbloem
     1/2 eetlepel kokosbloesemsuiker
     1/2 eetlepel honing
     6 g gist

     Ik gebruik enkel biologische producten (behalve de gist).
     Succes! En mocht je vragen hebben, stel ze gerust

  2. Hallo Marlies,

   Grappig dat je dat zegt, want inmiddels heb ik al veel vergelijkbare reacties gekregen. Ik ben nu zelf een paar weken speltbrood aan het eten vers van de bakker! En ik merk het in mijn spijsvertering als geen ander, dat in combinatie met magere yoghurt en lijnzaad. Ongelooflijke eigenlijk dat een paar kleine aanpassingen in ons voedingspatroon voor zoveel kan betekenen!

   Fijn dat het goed met je gaat!

   Groetjes,

   Jack

   1. Hallo lezers,
    Vanmiddag een heerlijk ruikend en vers gebakken speltbroodje gekocht bij Ekoplaza in Zwolle.
    Twee sneetjes gegeten met pesto en Terschellinger kaas, tomatensoepje erbij, héérlijk!
    Projs €2.09. Samenstelling:
    Water,speltbloem,speltvolkorenmeel,lupinemeel,zout,gist,speltvolkorendesem,meelverbetermiddel,ascorbinezuur,plantaardige olie en havervlokken.
    Ze hadden ook grote speltbroden.
    Mijn vraag is nog, valt spelt onder de basen of de zuren?

    1. Als het gaat om het alkaline / basische dieet kan speltbrood wel en wordt gezien als neutraal in de PH chart. Echter, bij het strikt volgen van het alkaline dieet wordt quinoa aangeraden als beste graan product.

     1. Zitten er in speltbrood minder gluten dan in normaal brood? Ik wil in zekere mate gaan detoxen maar niet volledig 'broodloos'. Zoek naar een goede vervanger voor gewoon brood want heb begrepen dat dit in feite erg zwaar te verwerken is voor de darmen?

     2. Er zit wel gluten in speltbrood, het klopt dat spelt vrij zwaar kan zijn voor de maag. Echter, doordat het langzamer wordt opgenomen komt het voor dat mensen met een gluten intolerantie wel in een beperkte mate tegen spelt kunnen, maar dit zul je voor jezelf eerst moeten testen.

 2. hallo,
  Ik koop de laatste tijd brood met vezels bij delhaize in Belgie,maar er liggen altijd maar enkele broden verpakt in plastik.Kijk naar de datum en het is maar twee dagen goed,nu ik alleen ben is het brood nooit op binnen de twee dagen.Is het brood dan nog wel goed de derde dag?Ook hebben delhaize speltbrood verpakt in plastik,met de datum erop voor twee dagen.Wat kan ik best doen?Alvast bedankt!

 3. Ik heb een half jaar candida klachten gehad heb toen mijn dieet aangepast waaronder ik dus ook op zoek ging naar speltbrood.
  Ik heb een bakker in Chaam (Brabant) ontdekt die speltbrood bakt zonder gist. Ik vind het heerlijk brood alleen woon ik niet in de buurt van deze bakker dus ik eet het bijna niet meer.
  In mijn eigen omgeving zie ik ook steeds meer speltbrood bij de bakkers alleen wel met gist. Gist, suiker en vlees wordt door de darmen niet verteerd dus vermijd ik dat zoveel mogelijk.
  Maar zeker heerlijk en goed te verteren.

  1. Ik eet persoonlijk 1x per week vlees en wel vaak vis (zalm, kabeljauw en tonijn) in combinatie met speltbrood. Interessant om te lezen dat je ook speltbrood kunt krijgen zonder gist, hetzij erg belangrijk is tegen een candida infectie. Desalniettemin is spelbrood een zeer goede oplossing omdat de spijsvertering minder belast wordt en de bloedsuikerspiegels beter in balans blijven.

   Ik kom er steeds meer achter dat een goede gezondheid te bereiken is door een goede spijsvertering.

   Ik ga eens met mijn bakker praten over een gist-vrije variant!

 4. Na het lezen van dit artikel hier even mijn reactie.
  Ik kan iedereen speltbrood aanbevelen!! Ik ben zelf woonachtig in Alkmaar waar nu een nieuwe bakker is gekomen, bakkerij Raat, hij is allemaal nieuwe speltbroden aan het uitproberen (alles zonder gist!!!!)
  Fantastisch. Vanwege mijn candida-infectie eet ik geen gist meer, voel me nu zo veel beter door het speltbrood. Mijn hele familie doet mee;) haha
  Heb je weinig energie en/of vaak last van je buik, probeer het!! Het werkt echt!!
  Ik merk ook dat speltbrood steeds meer te vinden is.
  Als ik lees hoe vreselijk gezond het is voor de mens mogen ze van mij voortaan wel alleen maar speltbrood bakken

  Groetjes Paula

 5. Hallo,

  In mijn zoektocht naar speltbrood op deze site terecht gekomen. En nu nog meer gemotiveerd om te zorgen dat mijn zoektocht slaagt! Ik wil inderdaad wel graag speltbrood wat ook echt 100% speltbrood is!

  Wel een kanttekening in jouw verhaal; ga eens het boek 'De Cholesterolleugen' lezen van Prof. Hartenbach. Dan leer je dat er geen goede en slechte cholesterol bestaat. Dat het ook onzin is dat een te hoog cholesterol helemaal niets te maken heeft met dichtslibbende vaten en hartinfarcten! Cholesterol is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en een hoog cholesterol (wat de artsen hoog noemen, noemt prof. Hartenbach normaal!) ons lichaam juist beschermt tegen kanker! Slechts 5 % van ons cholesterol percentage wordt bepaald door de voeding die we eten en meer dan 80% wordt gemaakt door de lever. Krijgen we door onze voeding veel cholesterol binnen, dan reageert onze lever daarop door minder te maken en andersom. Waarom wordt ons via de media en artsen dan toch verteld hoe slecht een te hoog cholesterol is? Omdat de margarine fabrikanten en de farmaceutische industrie ons dat doen geloven! Zij betalen tientallen miljoenen om statistieken aan te laten passen zodat cholesterol in een kwaad daglicht komt. Zelfs artsen horen op seminars niets anders! En waarom? Zodat wij met zijn allen massaal aan de Becel of andere troep gaan en het liefst natuurlijk ons hele leven medicijnen gebruiken voor een lagere cholesterol! Want daar wordt door voornoemde branches ontzettend veel geld mee verdient! Terwijl we met een lage cholesterolspiegel dus veel ongezonder worden!

  1. Ik zie een schrijffout in een zin, er had moeten staan:

   Dat het ook onzin is dat een te hoog cholesterol dichtslibbende vaten en hartinfarcten veroorzaakt. Uit onderzoek van Prof. Hartenbach (hij was 30 jaar hart- en vaatchirurg in München) is gebleken dat het slibsel aan de binnenkant van bloedvaten maar voor slechts 1% uit cholesterol bestaat.

  2. Hallo Paula,

   Het klopt natuurlijk helemaal dat cholesterol essentieel is voor de gezondheid. En dat slechts maar een gedeelte uit voeding komt. Het belangrijkste hierbij is de kwaliteit of oxidatie van de aderen, dat is het grote gevaar! Daarbij ben ik van mening dat een gezonde leefstijl de nummer 1 manier is om jezelf te beschermen tegen gezondheidsklachten.

   Bedankt voor de aanvulling!

  3. Het is zelfs zo dat er wetenschappelijk bewijs is dat vroegtijdige sterfte door lage cholesterol aangetoond is. In dat onderzoek is ook duidelijk te zien dat mensen met een hoge cholesterol niet eens zo vroeg sterven. En het klopt al helemaal dat het kapitalisme van de farmaceutische industrie ons het tegendeel wil doen geloven om enkel en alleen zoveel mogelijk winst te maken.

 6. Hallo Jack,

  Wat nog goedkoper is, om het brood zelf te bakken in een broodbakmachine. Ik koop mijn speltbakmixen bij voedingswaar.nl kan het je echt aanbevelen, elke ochtend de geur van versgebakken brood. Vandaag heb ik voor het eerst mijn Roti pannenkoeken van speltbloem gemaakt verrijkt met wijnsteenpoeder dat is een alternatief voor bakpoeder. Alles wat van tarwe gemaakt is kun je vervangen door Speltbloem/meel.

  Spelt is een fantastisch graan en wordt ook wel gelukkigheidsgraan genoemd.

  Groetjes,
  Jane

 7. Terwijl ik dit lees zit ik aan mijn eerste speldbroodje ooit te peuzelen. Ik kon het gewoon bij de bakker in Amstelveen halen en dacht, ik probeer het eens uit.
  Is wel klein brood zeg :(

 8. Heb zojuist bij JUMBO Zutphen/Leesten speltbrood gekocht.
  Afmeting zoals normaal brood.
  Een gewoon op voorraad
  Kost € 2,15.
  Eigenlijk niet veel duurder dan een normaal (luxe) brood

  1. Wie kan mij uitleggen hoe het komt dat het speltbrood bij AH en evt. andere Supers bij half zo veel kost? bij de warme Bakker (Hilvers) betaal ik €2,50 voor een halfje. Wel geweldig brood trouwens.

   1. Speltbrood is goedkoper omdat de AH goedkoper grondstoffen kan inkopen. De bakker betaald meer voor grondstoffen. Echter, de grondstoffen zijn vaak wel van betere kwaliteit. Tenslotte is machinaal goedkoper dan handgemaakt brood. Ik haal zelf ook altijd mijn speltbrood bij een ambachtelijke bakker.

    Succes!

 9. Wij bakken al enkele maanden zelf ons brood. Heb me ook gewaagd aan spelt brood; valt hier zeer in de smaak. Mijn vraag;op de verpakking van wit spelt brood gaat het enkel over spelt. Bij het volkoren spelt brood vermeldt men ook TARWEGLUTEN. Wat raadt u aan? Ik was altijd van mening dat "wit" brood minderwaardig was.

  1. Het beste is om speltbrood te kopen met een hoog aandeel spelt. Zo heb je ook ''volkorenspelt'' en daar zit maar een kleine hoeveelheid spelt in verwerkt (ongeveer 6%). Zelf koop ik spelt brood met 60% spelt en 40% haver. Dat het broodje wit is zou zeker niet betekenen dat het ongezond is. Kijk altijd wel kritisch naar de overige ingrediënten!

   Succes

 10. Bij ons in Purmerend staat iedere dinsdag een bekende bakker die op veel markten staat hij heeft alle soorten heerlijke broden en ook speltbrood .
  het is heerlijk en omdat het vrij stevig brood is eet ik nu minder brood wat ook weer beter is voor mij want ik ben een echt broodeter.

 11. Een vraagje...
  Je zou dan toch juist denken dat je er minder van eet als het direct vult? zie het nadeel hieronder?

  Een 2de nadeel is, is dat het een stuk duurder is dan normaal brood en omdat je het direct vult is de kans groot dat je meer sneedjes eet dan dat je normaal gewend bent.
  Overigens koop is het speltbrood met of zonder gist bij de bakker op de markt (het stoepje)

 12. Hallo.
  U zegt dat er ook broden onder de naam speltbrood verkocht worden , maar dit eigenlijk niet zijn.
  Nu hebben wij bij de jumbo speltbrood gekocht met de volgende ingredienten.
  speltbloem.
  water.
  bakkersgist.
  tarwe(gepoft)
  lijnzaad.
  bakkerszout.
  tarwebloem.
  tarwegluten.
  verdikkingsmiddel.
  emulglator.
  dextrose.
  karwijzaad.
  plantaardige olie.
  moutmeel.
  tarwe.
  Zijn dit de juiste ingredienten voor een speltbrood? bvd Mvg Erwin.

  1. Dag Erwin,

   Staat er ook op hoeveel % spelt? Dat is het belangrijkste. Als ik de ingrediënten bekijk van de speltbrood die ik haal, zie ik:

   Hele graan spelt bloem (55%)
   Water
   Spelt zuurdesem
   zout
   cider vinegar

   En meer niet!

   Deze haal ik bij de natuurwinkel omdat ik er dan zeker van ben dat het om goede kwaliteit gaat! Ik wissel af met speltbrood waarin ook haver verwerkt zit.

   Ik moet zeggen dat de ingrediënten van de Jumbo mij niet overtuigen:) Mijn regel is simpel, meer is niet beter! Vooral de verdikkingsmiddelen, emulglator, dextrose etc.

   Succes!

 13. Ook http://www.mymuesli.nl Heeft Speltvlokket etc. De moeite waard om eens uit te proberen.

  Spelt: krokante vlokken
  Gelukkig verstoppen we onze speltvlokken niet in de spreekwoordelijke hooiberg, daar zijn ze echt veel te lekker voor! Deze krokante variant van de speltvlokken is de luxe eco uitvoering van de welbekende cornflakes. Ons voorstel: Uitproberen die handel.

  Speltmeel, Ruwe rietsuiker, Gerstemout, Zeezout

  Spelt: zachte vlokken
  Onze biologische speltvlokken zijn echt een aanrader voor diegenen onder jullie die naast de gezonde voedingsstoffen ook nog veel kracht voor sport of een baan nodig hebben. Spelt werd in de steentijd al verbouwd. Ook vandaag nog heeft de plant heel wat te bieden en kan de strijd met andere graansoorten zeer goed aan. Ze is heel robust en heeft een goede weerstand, kortom perfect voor bio teelt. Spelt geldt naast tarwe als de rijkste graansoort door de gezonde voedingsstoffen. Vergeten we bijna nog het belangrijkste: spelt smaakt hemels!

  Speltboons
  Onze biologische graanboons hebben niets met de massaproducten uit de supermarkt gemeen. Dat telt voor onze tarwe honingboons net zo goed als voor onze speltboons. Laat ze beide echter niet te lang in de melk zwemmen! Tenminste, als je ze het liefst lekker knapperig eet. Muesli met pops moet je steeds goed afsluiten. De speltboons zijn overigens perfect voor de mueslivrienden onder jullie die het allemaal niet te zoet willen hebben. Hou je wel van zoet, kijk dan naar onze tarwe honingboons.

 14. L.S.

  Ik eet al ongeveer 3 jaar Spelt brood en kan bovenstaande bevestigen. Inderdaad wel uitsluitend betreffende het brood vervaardigd uit 100% Spelt.

  Momenteel is het ook bij Albert Heijn opgenomen in het assortiment en dus eenvoudig verkrijgbaar. Plm € 2.50 per vers gebakken brood.

  Vr. Gr.

  N. Scholte

 15. Toch even een kanttekening die voor diabeten van groot belang is.
  Ik heb ook Spelt geprobeerd en het smaakt heel goed, MAAR naar mijn ervaring heeft het een behoorlijk effect op de bloedsuiker, en dat is voor diabetes patienten heel lastig. Waarschijnlijk door de complexe koolhydraten(??) duurt vertering langer, en past het dus niet meer in het insuline-regime.

  1. Het klopt dat je bij diabetes altijd goed moet oppassen met de koolhydraten, vandaar dat een koolhydraatarm dieet effectief is. De meeste broodsoorten zijn hoog in de glycemische index. Speltbrood heeft een hogere last dan volkoren of zuurdesembrood. Ik ben van mening dat bij de behandeling van diabetes type 2 volkoren of zuurdesembrood een beter alternatief is. Maar zelfs volkoren en zuurdesembrood moet je echt met mate eten!

   Als je kijkt naar de glycemische index:

   Spelt 88
   Wit 70
   Volkoren 69
   Zuurdesem 52

   Eén kanttekening, de glycemische last is een ander verhaal omdat door de voedingsvezels de koolhydraten (glucose) relatief traag worden opgenomen in het bloed. Maar bij diabetes is het beter om geen of alleen een klein beetje zuurdesembrood of volkoren te eten. Het beste zou zijn helemaal geen brood.

   Succes!

   1. Jack, ik ben het niet met je eens mbt diabetes.
    Ben zelf al 35 jaar diabeet (type 1, insulinepomp).
    Speltbrood heeft, heb ik ondervonden, inderdaad meer koolhydraten en vraagt dus om meer insuline. Maar (!) de energie (=suiker) afgifte is vertraagd.
    Dit betekend dus dat het bloedsuikerverhogend-effect niet na 10 minuten begint en een hoge piek kent, maar minder hoog is en verdeeld over zo'n 2,5 uur.
    Dus voor diabeten type 2 ('ouderdomsdiabetes') veel beter en voor type 1 diabeten, zij kunnen hun insuline aanpassen (ik bonus de insuline met een tijdvertraging van 1,5 uur en dan heb ik zelfs minder insuline dan direct bij gewoon brood).
    Groetjes, Saïda

    1. HOEVEEL KOOLHYDRATEN IN SPELT BROOD????

     Ik ben ook diabetes patiënt, en wil graag overstappen op spelt brood. Ik bolus dus altijd op mijn koolhydraten, echter ik kan niet vinden hoeveel koolhydraten er in spelt brood zit. Ook de bakker van de Jumbo wil of kan het mij niet vertellen. Als ik op internet ga zoeken kom ik verschillende aantallen tegen ( 12 en 21 per snee ) Het zou mooi zijn om het per 100 gram brood te weten zodat je het vrij gemakkelijk per snee kan uitrekenen. Het is goed om te weten dat ik dan een vertraagde bolus moet gaan gebruiken. Saida bedankt.
     Groetjes Marjolein

     1. Beste Marjolein,

      Er kan inderdaad een verschil zitten tussen de koolhydraten in speltbrood.
      Dit omdat er verschillende soorten speltbrood zijn. Mijn advies is om het speltbrood zelf te maken dan weet je precies wat er in gaat en kun je het maken zoals je zelf wilt.

      Succes!

  1. Kijk wel uit, vraag hoeveel tarwe er bij in zit, kwam er vandaag bij de Coop achter dat speltbrood niet altijd tarwevrij is maar tarwearm met dus 10% tarwe. Dat was zelfs een wit exemplaar speltbrood, de bruine kleinere en luchtiger zit nog meer tarwe in volgens de Coöp. medewerkster.
   Best moeilijk allemaal.. Zins het eten van speltbrood heb ik wel meer buikkrampen en ben wat meer moe. Dit moet vast nog ff wennen denk ik.

 16. Heb sinds vorig jaar last van difericulitis en ben nu bezig met een dieet om van de ontstekingen in mijn darm af te komen. Kan ik speltbrood ook eten?

  1. Bij de behandeling van diverticulitis is je voedingspatroon van groot belang om de symptomen weg te houden. Met name een voedingspatroon zo vers en groen mogelijk is effectief. Vermijd zo veel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen om de darmen niet extra te belasten. Een anti diverticulitis dieet bevat 3 onderdelen (1. voldoende water drinken 2. klein beetje voedingsvezels 3. inname voedingsvezels stap voor stap verhogen).

   Kleine hoeveelheden spelt zou moeten kunnen vanwege de vele voedingsstoffen aanwezig. Zorg er wel voor dat je rustig opbouwt en kijk hoe je spijsvertering op spelt reageert. Dit is tevens afhankelijk van de symptomen en in welke fase van je behandeling je zit.

   Zorg er wel voor dat je speltproducten krijgt met voldoende speltbloem en niet een combinatieproduct met bijv. volkoren.

   Aanvullende tips:
   -Probiotica
   -Omega 3 vetten
   -Voldoende vitamines en mineralen

   Succes!

 17. Hallo Jack,

  Ik heb gisteren voor 2,49 euro een heel speltbrood bij Albert Heijn gekocht.
  Het was nieuw in het assortiment en de verkoper vertelde mij dat er veel vraag naar was! Het smaakte heerlijk!
  Je hoeft er dus niet meer kilometers voor om te lopen!

 18. Hallo, omdat ik een erge vorm van PDS heb, had ik brood in de ban gedaan. Door deze site dacht ik laat ik toch eens speltbrood proberen. Ik heb 100% speltbrood zonder gluten volgens de bakker (ben na de laatste voedselschandalen een beetje wantrouwig) ik eet twee boterhammen p.d.en vul het aan met boekweitwafels en speltcrackers. Tot nu toe gaat het goed al hangt het misschien ook wel weer van het beleg af. Dit wilde ik even kwijt zodat anderen hun voordeel er mee kunnen doen. Met vr. Groet Burdy

 19. Ik heb net bij Plus-Koot Abcoude speltbrood van Korenlanders gekocht (euro 1,49 - reclame).
  Dit is zeer luchtig brood, ik krijg bijna het idee dat het wegvliegt (dus ik eet er VEEL MEER van dan dat ik met volkorenbrood doe). Lijkt op witbrood (wat ik eigenlijk niet eet, maar dit speltbrood is wel lekkerder).
  Ingredienten: 69% speltbloem, water, lijnzaad, bakkersgist, 1,4% gepofte spelt, 1,4% gebroken spelt, bakkerszout, sesamzaad, deztrose, plantaardige olie, emulgator E482, kruiden, specerijen, aroma (bevat gerst), maismeel, enzym (bevat tarwe). En dan nog opm. over sporen van het eea.
  Leuk voor een keer maar niet vaker, anders groei ik dicht van de calorieen.
  De broden die ik op internet zie die zien er heel anders uit.
  Ik weet niet hoe die van AH eruit zien, ik zie ze niet bij de XL Diemen, Maxis, misschien moet ik er eens apart naar gaan vragen.

 20. Hoi!

  Ik werk in een natuurvoedingswinkel en word er verdrietig van hoe mensen voor de gek gehouden worden door fabrikanten van voedsel. Daardoor weten ze niet meer wat ze nou eigenlijk eten. Dat hoor je terug aan de vragen. Ook in de tekst en de reacties die ik hier vind zie ik dat!
  Spelt is idd een oergraan, maar het meest familie van de tarwe. Ooit was tarwe ook zo gek niet, maar door de eindeloze veredeling van zaden en rassen is het zo ver verwijderd geraakt van de oorsprong dat veel mensen het ook niet meer goed kunnen verdragen. Spelt is nog wel oorspronkelijk.
  In spelt zitten meer gluten dan in tarwe, dus voor mensen met gluten problemen is het niet geschikt.
  De term "volkoren" wordt op de een of andere manier altijd met tarwe in verband gebracht, terwijl je van ieder graan volkoren of wit meel kunt maken, van spelt, haver, rogge, gerst, rijst, mais, noem maar op.
  Als je het graan maalt en je neemt alles is het volkoren, maar als je het gaat zeven en de grove delen (zemelen) en in de gewone handel ook de voeding (kiem) eruit haalt houd je wit meel over. Bloem.
  Dus een volkoren speltbrood is juist het beste wat je kunt hebben! Daar zit alles uit de korrel in.
  Spelt rijst van nature wat moeilijker dan tarwe en daardoor wordt het brood compacter. Om dat te voorkomen stoppen bakkers er vanalles bij om het luchtiger te laten worden. De vraag is of dát wel zo gezond is... Een heel hoog gerezen speltbrood is dus eerder dubieus dan 'normaal'.
  En spelt is ook niet anders van kleur dan tarwe en als het lichter is, is het dus gezeefd en niet meer volkoren.

  Wel is spelt lichter verteerbaar, maar niet minder vullend dan gewone tarwe. Tenzij er mee grommeld is om het luchtiger te maken. Als je een goed spelt brood hebt heb je net zo'n verzadigend en volwaardig brood.

  Het speltrood van bakkerij Verbeek is helemaal puur en zuiver, verkrijbaar in desem of gist. Het is volkoren en gewoon zoals het zijn moet! Probeer het maar eens! Te verkrijgen in natuurvoedingwinkels, maar niet misschien niet de ketens?

  P.s er bestaat nog zoveel meer in spelt; lasagnebladen, pasta's, pizzabodems, crackers, knäckbrood, volkoren meel en bloem, koekjes.
  En zelf een spelbrood bakken met of zonder broodbakmachine? Het meel kan gewoon vervangen worden door speltmeel, zonder aanpassingen! En je kunt zelf bepalen welke verhoudingen je neemt van bloem en/ of volkoren spelt meel.

   1. Beste Simone,

    Dat is inderdaad mogelijk, hier een van de recepten zonder gist:

    500 gr volkorenspeltmeel
    20 gr wijnsteenbakpoeder
    1 tl (keltisch) zeezout

    350 ml lauwwarm water
    2 eieren
    70 ml olijfolie

    Bakvorm (ik gebruik een siliconen cakevorm)
    Oven
    Mengkommen
    Weegschaal

    Oja plan op tijd, want je bent zo’n 1,5 dag bezig…
    Eerst het voordeeg:

    Meng 250 gr meel met 200 ml lauwwarm water
    Je hoeft maar kort te mengen. Als je teveel kneed zakt het deeg straks sneller in.
    Zet dit voordeeg 20-24 uur op kamertemp weg met een natte doek erover

    Op de dag van het bakken:

    Verwarm de (hetelucht) oven voor op 220 graden
    Meng de overige droge ingrediënten (evt +extra’s als quinoa, havervlokken, noten, zaden, vruchten etc)
    Meng de overige natte ingrediënten
    Maak hier een deeg van en meng dit snel met het voordeeg
    Stort het deeg in een ingevette bakvorm (dit is een wat natter deeg, evt kun je meer meel toevoegen als je een brood zonder vorm wilt bakken)
    Voor een professionele uitstraling kun je er nu nog een beetje meel over strooien
    Schuif het brood in de oven met schaaltje water erbij (tegen uitdrogen)
    Zet de oven na 10 min terug naar 200 graden
    Hierna nog 30 min laten bakken
    Het brood is goed als het hol klinkt als je erop klopt
    Laat afkoelen op een rooster

    Laat me weten of het gelukt is?
    Succes!

  1. Dat is geen echt speltbrood
   en met allemaal overbodige toevoegingen.

   Bij de supermarkt hebben ze alleen fabrieksbrood
   per definitie dus geen zuiver speltbrood.

 21. Ik eet al jaren speltbrood, ook altyd zelf Gebakken, zo gauw ik Gewoon Brood eet dan krijg Ik Ook gelijk last van mijn Maag. Ik Heb Nu Ook kraampje gevonden op de markt die ook speltbrood Verkoopt. Van tarwe werd ik altyd moe en hangerig. Echt Een aanrader die speltbrood. Groetjes lia.

 22. Ik heb veel last gehad van bloed bij de ontlasting en enorme darmkrampen: sinds het speltbrood van de AH nergens meer last van!!! Na 2 sneetjes zit ik ook echt vol. Ik ben heel blij dat ik dit brood ben gaan eten. Echt ern aanrader voor iedereen!

 23. Ik bak mijn eigen brood, koop het speltmeel bij een molen die ook het meel maalt, gebruik wijnsteenpoeder ipv gist, het bevalt mij prima, heb niet meer dat opgeblazen gevoeldan dat ik gewoon brood eet, ook lekker als je er biologische rozijnen doordoet.

 24. In Eindhoven kun je dit oa. kopen bij bakker Meelmuts. (Bruin brood met speltmeel:
  100% Spelt, Veluws spelt ) Ik koop hier altijd een zeer lekker zuurdesembrood. (Bio) en ik haal bij hen mijn biologische fruit- en groentepakket op. Ze staan ook 1x per week (zaterdag) op de duurzame markt op het Wilhelminaplein in Eindhoven. Zie recensie bakker Meelmuts op http://www.realdealz.nl of http://www.bakkermeelmuts.nl. Groetjes, Joyce

 25. Ben werkzaam bij Bakkerij Riedstra in Veendam waar we heerlijk speltbrood verkopen. Mijn hoofdpijn klachten zijn door het eten van dit brood aanzienlijk afgenomen. Heb het al vele klanten aanbevolen!

 26. Goedemorgen, volgens mij is een deel van de bovenstaande info achterhaald en kun je bij A-H speltbrood kopen.

  1. Dat klopt, momenteel is speltbrood overal te krijgen. Echter, ik zet wel mijn vraagtekens bij de kwaliteit van de speltproducten. Helemaal wanneer je de ingrediënten vergelijkt met ambachtelijk gebakken spelt versus spelt uit de supermarkt.

 27. Ikk bak al geruime tijd tijd zelf brood van speldmeel en speltbloem, dus wit en bruin. Dit bevalt zeer goed eb het ziet er uit als gewoon brood, nuancen ik van oudsher bakker en daarom doe ik het dan ook op de juiste manier, de ouderwetse manier met uitstekend resultaat. Ik ben er nu 3 jaar geleden mee begonnen omdat ik een kleindochter heb met een tarweallergie,na veel zoeken ben ik toen op spelt uitgekomen met als resultaat dat mijn kleindochter geen last meer heeft van slap zijn, lusteloos zijn en allerlei dingen met deze uitstraling, het is weer een meid met pit Zoals een meid van 9 jaar hoort te zijn. Daarnaast ben ik diabeet en eet het zelf ook met de volgende gevolgen, als ik spelt eet dan is mijn glucose waarde beter als dat ik het niet eet, bijv als ik met vakantie in het buitenland ben, ik mis hier dus mijn spelt, ook heb ik minder last van mijn darmen , wel haal ik spelt meel in Duitsland omdat het dat bijna de helft goedkoper is als hier in Nederland, mijn vraag is dan ook of hier wat aan te doen is. In Duitsland beaal ik ongeveer 1,25 per kg en hier in Nederland tussen de 2,50 en 2,95, dit vind ik nogal een groot vérschil, misschien heeft u voor mij eebn oplossing binnen de Nederlandse grenzen.

  Met vriendelijke groet, Gérard Jantz

  1. Hallo,

   Wat goed dat je zelf je brood bakt, en dat je kleindochter er zo goed op reageert.
   Ik zou zo een,twee,drie niet weten waar je het goedkoper kunt kopen, maar ik zal zeker mijn ogen open houden.
   Mocht ik een winkel vinden waar het goedkoper is dan zal ik zeker contact met u opnemen.

   Met vriendlijke groet,

 28. goedenmorgen,

  ik wil zelf speltbrood bakken.
  hiervoor heb ik al speltmeel,moet dat in combinatie met speltbloem of mag dat ook met tarwe bloem en wat zijn de ook de verhoudingen van bloem , meel en water .
  mvg
  andre

  1. Beste Andre,

   Ik heb hieronder een recept voor speltbrood:

   Benodigdheden

   500 gram speltmeel
   2 theelepels broodzout (te koop bij de warme bakker)
   1 zakje droge gist
   1 theelepel koudgeperste olie
   ongeveer 3 deciliter lauwwarm water

   Werkwijze Vet een broodblik in met olie. Meng het meel met gist en zout door elkaar in een kom. Voeg olie en water toe en kneed het geheel tot een deeg. Kneed 5-10 minuten goed door, zodat een soepel deeg ontstaat. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige doek. Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de over voor op 200 graden. Zet de vorm zo in de oven, dat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
   Bak het brood in 45-55 minuten gaar. Smeer voor een mooie korst de bovenkant van het afgebakken brood met een kwast met wat water in. Kleine tips

   Wilt u een gistvrij brood? Vervang de gist door wijnsteenbakpoeder. Sla dan wel het rijzen over en zet het brood meteen in de oven om af te bakken.
   Waarom zou u broodzout gebruiken? Brood is een belangrijke bron van jodium. Gebruik voor het bakken van brood speciaal broodzout, te koop bij de warme bakker. Broodzout is rijker aan jodium dan Jozozout of zeezout.
   Wel of geen gluten? Let op: speltbrood is niét glutenvrij. Spelt bevat gewoon gluten, maar wordt door sommige mensen met een tarwe-overgevoeligheid wel goed verdragen.

 29. Beste,

  Ben onlangs toevallig in aanraking gekomen met speltbrood.. Ik vond het erg lekker en was benieuwd naar het verschil tussen speltbrood en "gewoon " brood.
  Daardoor kwam ik bij jouw site uit.
  Speltbrood is ook (nog zeer kleinschalig) bij de C1000 verkrijgbaar als oerbrood.
  Ik ben altijd een liefhebber van oerbrood geweest en ben blij dat ze nu speltbrood in hun assortiment hebben.
  Brn benieuwd wat je ervan vindt...

  Groetjes,
  Gülcan

  1. Betse,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik eet zelf ook speltbrood en ben ook erg blij dat het in de supermarkt terecht komt.
   Ik hoop dat het assortiment snel uitgebreid word en dat er meer mensen over stappen naar speltbrood.

   Met vriendelijke groet,

 30. Ik haal mijn speltmeel bij de molen waar het vers wordt gemalen. 5 kilo kost daar 11 Euro.

  Mij recept is 800 gr spelt, 600 ml lauw water, 2 eetlepels zonnebloem olie, theelepel zout, theelepel gist. Alles een kwartier kneden en dan rijzen laten.
  De oven op 180 graden. Het brood is klaar na 45 minuten.
  Heerlijk.
  Groetjes,
  Wim.