Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm Zomer Weekmenu! ☀️

Spelt

Laatste Update: 4 april 2017

Hoe gezond is speltbrood?

4.4
(26)

Onlangs ben ik speltbrood gaan eten. Ik kende het wel, maar wist niet precies wat het was. Het schijnt dat speltbrood enorm veel goede voordelen met zich meebrengt. Nadat ikzelf speltbrood ben gaan eten en onderzoek heb verricht, kan ik je het volgende  vertellen:

Deze oude graansoort met een licht notige smaak is terug van weggeweest en steeds populairder aan het worden. En daar zijn goede redenen voor: niet alleen smaakt het lekker en heeft het de echte textuur van brood waar we aan gewend zijn (doordat het gluten bevat), het zit ook boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en mineralen.

Maar welke effecten heeft het regelmatig eten van speltbrood op onze gezondheid? En zijn deze effecten ook wetenschappelijk bewezen? Lees dan vooral verder!

Wat is speltbrood?

Wat misschien eerst handig is, is dat ik je uitleg wat nu eigenlijk speltbrood is. Zoals je hierboven op de afbeelding hebt kunnen zien, zijn er wat betreft het uiterlijk niet echt heel veel verschillen.

In de middeleeuwen was dit eigenlijk het enige brood (naast roggebrood) wat men dagelijks kon eten. Tegenwoordig kent het merendeel van de bevolking de term speltbrood niet eens. Een lange tijd geleden was het dus de normaalste zaak van de wereld.

Als je het over graansoorten hebt, wordt meestal direct gedacht aan tarwe, maar ook aan rogge, gerst en natuurlijk haver!  Echter, de moeder van al deze graansoorten is speltgraan en is écht druk bezig met een sterke opmars in Nederland.

En terecht, want spelt heeft veel gezondheidsvoordelen!

"…Spelt is het beste graan. Het is vet , warm, krachtig én het heeft een hoge voedingswaarde. Spelt wordt beter verdragen dan alle andere granen. Het graan geeft de persoon die het eet goed vlees en goed bloed. Het zorgt voor een opgewekt en blij gemoed. Hoe spelt ook wordt gegeten, als brood of verwerkt in andere spijzen, het is goed om te eten en het is licht verteerbaar.…"

Spelt wordt niet voor niets het ''oergraan'' genoemd en eet ik inmiddels regelmatig.

Wij Nederlanders eten speltbrood niet dagelijks. Je kunt het zelfs alleen per bestelling laten maken bij de bakker. In andere landen (Duitsland) bijvoorbeeld wordt veel meer speltbrood geconsumeerd.

Helaas is speltbrood tot op heden nog niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Volkorenbrood is dat bijvoorbeeld wel. Als een bakker of supermarkt je een volkorenbrood verkoopt, ben je dus zeker van het feit dat er ook écht 100% volkoren is gebruikt.

Speltbrood is in dit opzicht vogelvrij. Zodra er maar een klein percentage spelt in verwerkt zit, kan de supermarkt of bakker het al verkopen onder de naam 'speltbrood'. Helaas zijn, met name in dit soort twijfelgevallen, de etiketten altijd heel erg onduidelijk. Let er dus op wat, en waar, je koopt. Persoonlijk denk ik dat je bij de échte bakker het beste af bent. Die kun je gewoon direct vragen naar de samenstelling.

Wat is speltgraan?

Wanneer we tarwe vergelijken met speltgraan is het grootste verschil duidelijk te zien. De voedingsstoffen in het speltgraan bevinden zich allemaal in de speltkorrel. Dit is precies het tegenovergestelde van tarwe. Bij tarwe zitten deze voedingsstoffen in de kiem en zemel.

Wanneer tarwe gemalen wordt zal het veel van de goede voedingsstoffen verliezen door dit proces. Wanneer spelt gemalen wordt, zal het overgrote deel van de goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Dit betekent dus eigenlijk dat wanneer je speltbrood eet, dat je per sneedje meer goede voedingsmiddelen binnenkrijgt dan enig ander brood.

Waarom is spelt zo gezond?

Groeiproces

Het eerste opvallende verschil tussen spelt en normale granen is dat het speltplantje veel sterker is dan normaal graan. Spelt groeit goed op arme grond is veel beter bestand tegen insectenplagen. Bij de teelt van spelt zijn veel minder pesticiden en kunstmest nodig, zoals dat bij granen wel het geval is. Daarbij is de speltkorrel erg hard en beschermt het speltmeel beter tegen vervuiling.

De belangrijkste micro- en macro nutriënten op een rijtje:

Vitamine A

De uitkomsten van de onderzoeken (bronnen onderaan de pagina) geven niet aan hoeveel maar wel dat spelt significant meer B-caroteen en retinol bevat!

Niacine

Eén van de voedingsstoffen die rijkelijk aanwezig is in speltbrood is niacine. In  speltbrood zit ongeveer 5.5 mg niacine of B3 (niacine is een B-vitamine)  per portie van 100 gram. Dit is bevestigd in een wetenschappelijke publicatie uit 2008.

Per dag worden we verondersteld een 20 mg niacine via onze voeding te consumeren. Eén portie speltbrood levert ons dus al meer dan een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid! [pullquote]Daarnaast is spelt vergeleken met de gezondste graansoorten 30 tot 60% rijker aan micro- en macronutriënten.[/pullquote]

Niacine is erg belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam: het helpt onder andere hormonen gerelateerd aan seks en stress aan te maken, zorgt voor een goede bloedcirculatie en verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.

Op het gebied van vitamine E en D zit er weinig verschil tussen volkorengraan en spelt.

Mineralen

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat spelt een hoger gehalte aan bepaalde mineralen heeft dan andere graanvarianten. In 2005 verscheen reeds een artikel hierover in het 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'. Vooral koper, zink, ijzer, magnesium en fosfor blijken overvloedig aanwezig in speltbrood, 30 tot 60% meer dan in andere graansoorten.

 • Het menselijk lichaam heeft koper nodig in combinatie met ijzer om rode bloedcellen aan te maken. Koper helpt verder bij een goede werking van het hart en de aderen, het voorkomt osteoporose en osteoartritis en zorgt voor gezond haar, nagels en een stralende huid.
 • Zink is ook belangrijk voor een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels maar speelt verder ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling en vruchtbaarheid. Voldoende zink consumeren zou ook helpen bij het voorkomen van een vermindering van je gezichtsvermogen op latere leeftijd.
 • Magnesium helpt je spieren zich te kunnen ontspannen, maar ook onze geest: het is belangrijk voor het goed kunnen omgaan met stress en voor je energiebalans.
 • Fosfor is een belangrijk onderdeel van je lichaamsweefsels. Het zorgt voor sterke botten en tanden en het is van vitaal belang voor een goede werking van je spijsvertering (metabolisme).

Voedingsvezels

Nog een voordeel van de goede oplosbare vezels in speltbrood is dat deze onze cholesterol- en suikerwaardes in het bloed helpen onder controle te houden. Speltbrood scoort zo veel lager op de glycemische index (een waardemeter die aanduidt hoe hoog de glucose in ons bloed piekt na het consumeren van een bepaald voedingsproduct) dan gewoon wit- of bruinbrood.

In Nederland is er een tekort aan vezels waardoor er gemakkelijk spijsverteringsklachten ontstaan (aambeien, obstipatie, prikkelbare darm). Door meer speltbrood te eten is het veel gemakkelijker om aan de aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag te komen.

Onverzadigde vetten

Ook blijkt uit het onderzoek dat er veel meervoudig onverzadigde vetzuren in speltbrood zitten.  Dit zijn juist de vetzuren die je helpen om je cholesterol omlaag te krijgen.

Goed voor mensen met een graan-intolerantie

Behalve dat het erg rijk is aan deze voedingsstoffen biedt spelt nog een aantal voordelen voor onze gezondheid. De moleculaire structuur van de eiwitten in speltbrood is anders dan die van gewoon brood.

Zo is spelt beter wateroplosbaar. Dit maakt dat deze broodvariant beter te verteren is voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een graan-intolerantie.

Een grote groep van deze mensen, die geen gewoon brood kunnen verdragen, zeggen dat ze speltbrood wel kunnen eten zonder maag- en darmklachten.

Speltbrood en huidaandoeningen

Wanneer je last hebt van huidproblemen zoals acne, rosacea, eczeem, psoriasis of andere klachten zijn vaak het gevolg van problemen met het verteren van gluten. Bij de meeste mensen met deze klachten is er zelfs sprake van een voedselallergie.

Het klopt dat in speltbrood ook gluten zitten. Echter, veel mensen met een voedselallergie kunnen spelt wel goed verdragen. Vergeet niet dat spelt gemaakt is van complexe koolhydraten, dat betekent dat het langer duurt voor je spijsvertering om de koolhydraten op te nemen en verteren, hetgeen een zeer positieve invloed heeft op je spijsvertering en je huid.

Door je spijsvertering minder zwaar te belasten door minder geraffineerde suikers, simpele koolhydraten en verzadigde vetten te eten worden huidklachten vaak minder.

Want bij o.a. acne, rosacea, eczeem en psoriasis is er vaak een probleem met de spijsvertering. Door meer te letten op je voeding kunnen klachten dramatisch verminderen. Men zegt niet voor niets ‘’je bent wat je eet’’ en door normaal brood te vervangen door speltbrood / producten kun je je spijsvertering verbeteren en huidaandoeningen bij de kern tegengaan. [pullquote]Maar opgelet: voor mensen met gluten-intolerantie is spelt-brood geen oplossing, zoals je hierboven kon lezen bevat het wel degelijk gluten.[/pullquote]

En perfect voor een dieet...

Spelt is rijk aan vezels waardoor het goed past in een dieet dat gericht is op afvallen. Diëtisten zijn het er al lang over eens dat één van de problemen met het overmatig consumeren van witbrood (en pasta en rijst) is dat deze je niet echt een langdurig vol gevoel geven.

Door meer producten op basis van spelt te gaan eten zul je merken dat afvallen gemakkelijker gaat!

Hieronder een infographic waarin de verschillende voordelen van spelt (brood) worden samengevat. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

Nadelen speltbrood

Zoals bij veel zaken het geval is, zitten er ook een aantal nadelen aan speltbrood. Allereerst is het belangrijk om te weten dat coeliakie patiënten dit niet kunnen eten. Er zitten namelijk gluten in verwerkt.

Een tweede nadeel is, is dat het een stuk duurder is dan normaal brood en omdat je het niet direct vult is de kans groot dat je meer sneetjes eet dan dat je normaal gewend bent.

Afgezien van bovenstaande zijn er tot nu toe verder weinig nadelen aan verbonden.

Waar kan ik speltbrood kopen?

Dit was voor mij nog een hele zoektocht. Bij de supermarkt hoef je het eigenlijk niet eens te vragen. Het is een apart product wat normaal gesproken niet in de schappen ligt. DE eerste bakker waar ik binnenliep had het ook niet op voorraad, wel was het mogelijk dat ik het bestelde en dat het de volgende dag klaar was. Maar goed, wanneer ik iets wil proberen wil ik het ook direct hebben ook.

Op naar de volgende dan maar...

Na 3 bakkers verder gaf ik de moed weer op en ging ik naar mijn vertrouwde natuurwinkel en gelukkig hadden ze het daar wel. Het is wel een stukje duurder dan normaal brood en omdat ik het kocht bij de natuurwinkel was het extra prijzig. Sindsdien heb ik het besteld bij de ambachtelijke bakker. Ik moet zeggen dat sindsdien steeds meer bakkers speltbrood verkopen!

Wanneer je het bij de bakker besteld is het nog steeds iets duurder, 30% dan normaal, maar na al deze goede voordelen te hebben ondervonden heb ik dit er graag voor over.

Update:

Inmiddels is speltbrood bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Echter, kijk wel kritisch naar de ingrediënten! Beter is om voor ambachtelijk gebakken speltbrood te gaan. Veel fabrikanten zetten 'SPELT op de verpakking zonder dat het om 100% spelt gaat, wees kritisch!

Overige speltproducten

Naast brood zijn er ook nog een aantal andere producten gemaakt van speltgraan. Ook deze zijn natuurlijk niet overal te krijgen. Hieronder een aantal producten die ook verkrijgbaar zijn in de "spelt variant":

 • Beschuit
 • Pannenkoeken
 • Knacke bröd
 • Roomboter koekjes
 • Bakmix
 • Boter kaakjes
 • Wafels
 • Crackers
 • Verschillende soorten pasta
 • Koekjes
 • Rijstwafels
 • Lange vingers
 • Rijst
 • En nog veel meer.


Wanneer je de bovenstaande producten niet in de winkel kunt vinden, kun je deze heel gemakkelijk online bestellen zoals bij http://www.speltfood.nl/

Kan ik brood vervangen voor speltbrood?

Zelf heb ik sinds kort een aantal producten vervangen door speltproducten en ik kan je vertellen dat ik het vrijwel direct merk. Mijn spijsvertering verloopt beter en ik krijg niet zo snel meer een "vol" gevoel in mijn maag. Normaal had ik dit direct na 2 of 3 plakken brood. Maar met speltbrood had ik hier compleet geen last van. Ook de ontlasting zal een heel stuk soepeler verlopen.

Zoals eerder vermeld, wanneer je last hebt van een glutenintolerantie, is het niet handig dat je de speltproducten eet. Dit komt omdat er wel gluten in verwerkt zijn. Om problemen te voorkomen is het aan raden om dit niet te proberen.

Heb je eigen ervaringen?

Heb je zelf ervaring met speltproducten? Laat dan hieronder een reactie achter en ik zal het op de blog plaatsen zodat ook andere mensen hier iets aan hebben:)

Bronnen:

Kohajdova Z., Karovicova J., 2008. Nutritional value and baking application of spelt wheat. Acta Sci.Pol., Technol. Aliment. 7 (3), 5-14

Bonifácia G., Galli V., Francisci R., Mair V., Skrabanja V., Kreft I., 2000. Characteristics of spelt wheat products and nutritional value of spelt wheat-based bread. Food Chem. 68, 437-441.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Speltpasta
Speltproducten voor je gezondheid
Bakken met Spelt Recepten

Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik kan jouw verhaal alleen maar bevestigen en het iedereen aanraden. Ik had tot voor 2 jaar terug PDS, (Prikkelbare Darm Syndroom) en ben toen op aanraden van een kennis overgestapt op speltbrood, en mijn PDS is als sneeuw voor de zon verdwenen. Heerlijk, nooit meer dat opgeblazen gevoel, buikkrampen, poepjes laten, obstipatie, ik ben van 1 keer per week ontlasting naar 1 keer per dag gegaan, wat wil een mens nog meer??!! En als leuke bijkomstigheid ook nog 8 kilo afgevallen!!!
  Ben helemaal happy met hoe ik me voel

  1. Ik maak al 9 jaar mijn eigen speltbrood en ik wil niks anders meer eten ! Als ik het toch uit noodzaak moet doen (op vakantie, bij familie) is mijn 1ste "symptoom" direkt voelbaar: darmen zijn volledig in de war !!!

   1. Ik heb gisteren ''speltpasta'' gevonden en bevalt ook zeer goed. Ik merk zelf ook hoe zo'n stuk beter mijn spijsvertering gaat door het eten van speltbrood. Daarbij zit speltbrood ook vol met voedingsvezels, hetzij erg goed voor een mens is. In Nederland is het een gegeven dat de gemiddelde persoon te weinig voedingsvezels binnenkrijgt, speltbrood is een goede oplossing hiervoor!

   2. Een cursist van mij vertelde me dat ze ook zelf speltbrood bakt (wegens tarwe-allergie). Maar wanneer ze alleen speltbloem gebruikt heeft ze een heel kleverig brood. Weet jij een oplossing? Vriendelijk bedankt voor de goede raad.

    1. Dag,

     Nog even een aanvulling:

     Vaak is de verhouding water heel erg belangrijk. Gebruik je ook maar iets te veel water, dan zal dit resulteren is een kleverig brood. Een klein beetje speltmeel erbij doen doet bij mij de truc:)

    2. Dag Lief,

     Een oplossing is om het wellicht te combineren met haver (als ze daar tegen kunt). De speltbrood die ik neem bestaat voor 60% uit spelt en 40% uit haver en is zeker niet kleverig.

     Groetjes,

     Jack

    3. Ik koop speltbroodmix bij de molen. Lekker goedkoop, minder dan drie Euro een kilo en bak daar 2 broden van. Gaat perfect in de broodbakmachine

   3. Leuk om al die goede berichen te lezen. Ik ben op zoek naar een recept om zelf sepeltbrood te bakken zonder gist en zonder broodbakmachine. Als iemand een goed recept heeft en het wil delen dan graag.
    Hannie

    1. Geen idee wanneer je deze vraag gesteld hebt, maar hier mijn recept voor de broodbakmachine:

     280 ml water
     3 eetlepels arachideolie (of andere olie, wat je lekker vindt)
     7 g zout
     250 g speltmeel
     250 g speltbloem
     1/2 eetlepel kokosbloesemsuiker
     1/2 eetlepel honing
     6 g gist

     Ik gebruik enkel biologische producten (behalve de gist).
     Succes! En mocht je vragen hebben, stel ze gerust

  2. Hallo Marlies,

   Grappig dat je dat zegt, want inmiddels heb ik al veel vergelijkbare reacties gekregen. Ik ben nu zelf een paar weken speltbrood aan het eten vers van de bakker! En ik merk het in mijn spijsvertering als geen ander, dat in combinatie met magere yoghurt en lijnzaad. Ongelooflijke eigenlijk dat een paar kleine aanpassingen in ons voedingspatroon voor zoveel kan betekenen!

   Fijn dat het goed met je gaat!

   Groetjes,

   Jack

   1. Hallo lezers,
    Vanmiddag een heerlijk ruikend en vers gebakken speltbroodje gekocht bij Ekoplaza in Zwolle.
    Twee sneetjes gegeten met pesto en Terschellinger kaas, tomatensoepje erbij, héérlijk!
    Projs €2.09. Samenstelling:
    Water,speltbloem,speltvolkorenmeel,lupinemeel,zout,gist,speltvolkorendesem,meelverbetermiddel,ascorbinezuur,plantaardige olie en havervlokken.
    Ze hadden ook grote speltbroden.
    Mijn vraag is nog, valt spelt onder de basen of de zuren?

    1. Als het gaat om het alkaline / basische dieet kan speltbrood wel en wordt gezien als neutraal in de PH chart. Echter, bij het strikt volgen van het alkaline dieet wordt quinoa aangeraden als beste graan product.

     1. Zitten er in speltbrood minder gluten dan in normaal brood? Ik wil in zekere mate gaan detoxen maar niet volledig 'broodloos'. Zoek naar een goede vervanger voor gewoon brood want heb begrepen dat dit in feite erg zwaar te verwerken is voor de darmen?

     2. Er zit wel gluten in speltbrood, het klopt dat spelt vrij zwaar kan zijn voor de maag. Echter, doordat het langzamer wordt opgenomen komt het voor dat mensen met een gluten intolerantie wel in een beperkte mate tegen spelt kunnen, maar dit zul je voor jezelf eerst moeten testen.

 2. hallo,
  Ik koop de laatste tijd brood met vezels bij delhaize in Belgie,maar er liggen altijd maar enkele broden verpakt in plastik.Kijk naar de datum en het is maar twee dagen goed,nu ik alleen ben is het brood nooit op binnen de twee dagen.Is het brood dan nog wel goed de derde dag?Ook hebben delhaize speltbrood verpakt in plastik,met de datum erop voor twee dagen.Wat kan ik best doen?Alvast bedankt!

 3. Ik heb een half jaar candida klachten gehad heb toen mijn dieet aangepast waaronder ik dus ook op zoek ging naar speltbrood.
  Ik heb een bakker in Chaam (Brabant) ontdekt die speltbrood bakt zonder gist. Ik vind het heerlijk brood alleen woon ik niet in de buurt van deze bakker dus ik eet het bijna niet meer.
  In mijn eigen omgeving zie ik ook steeds meer speltbrood bij de bakkers alleen wel met gist. Gist, suiker en vlees wordt door de darmen niet verteerd dus vermijd ik dat zoveel mogelijk.
  Maar zeker heerlijk en goed te verteren.

  1. Ik eet persoonlijk 1x per week vlees en wel vaak vis (zalm, kabeljauw en tonijn) in combinatie met speltbrood. Interessant om te lezen dat je ook speltbrood kunt krijgen zonder gist, hetzij erg belangrijk is tegen een candida infectie. Desalniettemin is spelbrood een zeer goede oplossing omdat de spijsvertering minder belast wordt en de bloedsuikerspiegels beter in balans blijven.

   Ik kom er steeds meer achter dat een goede gezondheid te bereiken is door een goede spijsvertering.

   Ik ga eens met mijn bakker praten over een gist-vrije variant!

 4. Na het lezen van dit artikel hier even mijn reactie.
  Ik kan iedereen speltbrood aanbevelen!! Ik ben zelf woonachtig in Alkmaar waar nu een nieuwe bakker is gekomen, bakkerij Raat, hij is allemaal nieuwe speltbroden aan het uitproberen (alles zonder gist!!!!)
  Fantastisch. Vanwege mijn candida-infectie eet ik geen gist meer, voel me nu zo veel beter door het speltbrood. Mijn hele familie doet mee;) haha
  Heb je weinig energie en/of vaak last van je buik, probeer het!! Het werkt echt!!
  Ik merk ook dat speltbrood steeds meer te vinden is.
  Als ik lees hoe vreselijk gezond het is voor de mens mogen ze van mij voortaan wel alleen maar speltbrood bakken

  Groetjes Paula

 5. Hallo,

  In mijn zoektocht naar speltbrood op deze site terecht gekomen. En nu nog meer gemotiveerd om te zorgen dat mijn zoektocht slaagt! Ik wil inderdaad wel graag speltbrood wat ook echt 100% speltbrood is!

  Wel een kanttekening in jouw verhaal; ga eens het boek 'De Cholesterolleugen' lezen van Prof. Hartenbach. Dan leer je dat er geen goede en slechte cholesterol bestaat. Dat het ook onzin is dat een te hoog cholesterol helemaal niets te maken heeft met dichtslibbende vaten en hartinfarcten! Cholesterol is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en een hoog cholesterol (wat de artsen hoog noemen, noemt prof. Hartenbach normaal!) ons lichaam juist beschermt tegen kanker! Slechts 5 % van ons cholesterol percentage wordt bepaald door de voeding die we eten en meer dan 80% wordt gemaakt door de lever. Krijgen we door onze voeding veel cholesterol binnen, dan reageert onze lever daarop door minder te maken en andersom. Waarom wordt ons via de media en artsen dan toch verteld hoe slecht een te hoog cholesterol is? Omdat de margarine fabrikanten en de farmaceutische industrie ons dat doen geloven! Zij betalen tientallen miljoenen om statistieken aan te laten passen zodat cholesterol in een kwaad daglicht komt. Zelfs artsen horen op seminars niets anders! En waarom? Zodat wij met zijn allen massaal aan de Becel of andere troep gaan en het liefst natuurlijk ons hele leven medicijnen gebruiken voor een lagere cholesterol! Want daar wordt door voornoemde branches ontzettend veel geld mee verdient! Terwijl we met een lage cholesterolspiegel dus veel ongezonder worden!

  1. Ik zie een schrijffout in een zin, er had moeten staan:

   Dat het ook onzin is dat een te hoog cholesterol dichtslibbende vaten en hartinfarcten veroorzaakt. Uit onderzoek van Prof. Hartenbach (hij was 30 jaar hart- en vaatchirurg in München) is gebleken dat het slibsel aan de binnenkant van bloedvaten maar voor slechts 1% uit cholesterol bestaat.

  2. Hallo Paula,

   Het klopt natuurlijk helemaal dat cholesterol essentieel is voor de gezondheid. En dat slechts maar een gedeelte uit voeding komt. Het belangrijkste hierbij is de kwaliteit of oxidatie van de aderen, dat is het grote gevaar! Daarbij ben ik van mening dat een gezonde leefstijl de nummer 1 manier is om jezelf te beschermen tegen gezondheidsklachten.

   Bedankt voor de aanvulling!

  3. Het is zelfs zo dat er wetenschappelijk bewijs is dat vroegtijdige sterfte door lage cholesterol aangetoond is. In dat onderzoek is ook duidelijk te zien dat mensen met een hoge cholesterol niet eens zo vroeg sterven. En het klopt al helemaal dat het kapitalisme van de farmaceutische industrie ons het tegendeel wil doen geloven om enkel en alleen zoveel mogelijk winst te maken.

 6. Hallo Jack,

  Wat nog goedkoper is, om het brood zelf te bakken in een broodbakmachine. Ik koop mijn speltbakmixen bij voedingswaar.nl kan het je echt aanbevelen, elke ochtend de geur van versgebakken brood. Vandaag heb ik voor het eerst mijn Roti pannenkoeken van speltbloem gemaakt verrijkt met wijnsteenpoeder dat is een alternatief voor bakpoeder. Alles wat van tarwe gemaakt is kun je vervangen door Speltbloem/meel.

  Spelt is een fantastisch graan en wordt ook wel gelukkigheidsgraan genoemd.

  Groetjes,
  Jane

 7. Terwijl ik dit lees zit ik aan mijn eerste speldbroodje ooit te peuzelen. Ik kon het gewoon bij de bakker in Amstelveen halen en dacht, ik probeer het eens uit.
  Is wel klein brood zeg 🙁

 8. Heb zojuist bij JUMBO Zutphen/Leesten speltbrood gekocht.
  Afmeting zoals normaal brood.
  Een gewoon op voorraad
  Kost € 2,15.
  Eigenlijk niet veel duurder dan een normaal (luxe) brood

  1. Wie kan mij uitleggen hoe het komt dat het speltbrood bij AH en evt. andere Supers bij half zo veel kost? bij de warme Bakker (Hilvers) betaal ik €2,50 voor een halfje. Wel geweldig brood trouwens.

   1. Speltbrood is goedkoper omdat de AH goedkoper grondstoffen kan inkopen. De bakker betaald meer voor grondstoffen. Echter, de grondstoffen zijn vaak wel van betere kwaliteit. Tenslotte is machinaal goedkoper dan handgemaakt brood. Ik haal zelf ook altijd mijn speltbrood bij een ambachtelijke bakker.

    Succes!

 9. Wij bakken al enkele maanden zelf ons brood. Heb me ook gewaagd aan spelt brood; valt hier zeer in de smaak. Mijn vraag;op de verpakking van wit spelt brood gaat het enkel over spelt. Bij het volkoren spelt brood vermeldt men ook TARWEGLUTEN. Wat raadt u aan? Ik was altijd van mening dat "wit" brood minderwaardig was.

  1. Het beste is om speltbrood te kopen met een hoog aandeel spelt. Zo heb je ook ''volkorenspelt'' en daar zit maar een kleine hoeveelheid spelt in verwerkt (ongeveer 6%). Zelf koop ik spelt brood met 60% spelt en 40% haver. Dat het broodje wit is zou zeker niet betekenen dat het ongezond is. Kijk altijd wel kritisch naar de overige ingrediënten!

   Succes

 10. Bij ons in Purmerend staat iedere dinsdag een bekende bakker die op veel markten staat hij heeft alle soorten heerlijke broden en ook speltbrood .
  het is heerlijk en omdat het vrij stevig brood is eet ik nu minder brood wat ook weer beter is voor mij want ik ben een echt broodeter.

 11. Een vraagje...
  Je zou dan toch juist denken dat je er minder van eet als het direct vult? zie het nadeel hieronder?

  Een 2de nadeel is, is dat het een stuk duurder is dan normaal brood en omdat je het direct vult is de kans groot dat je meer sneedjes eet dan dat je normaal gewend bent.
  Overigens koop is het speltbrood met of zonder gist bij de bakker op de markt (het stoepje)

 12. Hallo.
  U zegt dat er ook broden onder de naam speltbrood verkocht worden , maar dit eigenlijk niet zijn.
  Nu hebben wij bij de jumbo speltbrood gekocht met de volgende ingredienten.
  speltbloem.
  water.
  bakkersgist.
  tarwe(gepoft)
  lijnzaad.
  bakkerszout.
  tarwebloem.
  tarwegluten.
  verdikkingsmiddel.
  emulglator.
  dextrose.
  karwijzaad.
  plantaardige olie.
  moutmeel.
  tarwe.
  Zijn dit de juiste ingredienten voor een speltbrood? bvd Mvg Erwin.

  1. Dag Erwin,

   Staat er ook op hoeveel % spelt? Dat is het belangrijkste. Als ik de ingrediënten bekijk van de speltbrood die ik haal, zie ik:

   Hele graan spelt bloem (55%)
   Water
   Spelt zuurdesem
   zout
   cider vinegar

   En meer niet!

   Deze haal ik bij de natuurwinkel omdat ik er dan zeker van ben dat het om goede kwaliteit gaat! Ik wissel af met speltbrood waarin ook haver verwerkt zit.

   Ik moet zeggen dat de ingrediënten van de Jumbo mij niet overtuigen:) Mijn regel is simpel, meer is niet beter! Vooral de verdikkingsmiddelen, emulglator, dextrose etc.

   Succes!

 13. Ook http://www.mymuesli.nl Heeft Speltvlokket etc. De moeite waard om eens uit te proberen.

  Spelt: krokante vlokken
  Gelukkig verstoppen we onze speltvlokken niet in de spreekwoordelijke hooiberg, daar zijn ze echt veel te lekker voor! Deze krokante variant van de speltvlokken is de luxe eco uitvoering van de welbekende cornflakes. Ons voorstel: Uitproberen die handel.

  Speltmeel, Ruwe rietsuiker, Gerstemout, Zeezout

  Spelt: zachte vlokken
  Onze biologische speltvlokken zijn echt een aanrader voor diegenen onder jullie die naast de gezonde voedingsstoffen ook nog veel kracht voor sport of een baan nodig hebben. Spelt werd in de steentijd al verbouwd. Ook vandaag nog heeft de plant heel wat te bieden en kan de strijd met andere graansoorten zeer goed aan. Ze is heel robust en heeft een goede weerstand, kortom perfect voor bio teelt. Spelt geldt naast tarwe als de rijkste graansoort door de gezonde voedingsstoffen. Vergeten we bijna nog het belangrijkste: spelt smaakt hemels!

  Speltboons
  Onze biologische graanboons hebben niets met de massaproducten uit de supermarkt gemeen. Dat telt voor onze tarwe honingboons net zo goed als voor onze speltboons. Laat ze beide echter niet te lang in de melk zwemmen! Tenminste, als je ze het liefst lekker knapperig eet. Muesli met pops moet je steeds goed afsluiten. De speltboons zijn overigens perfect voor de mueslivrienden onder jullie die het allemaal niet te zoet willen hebben. Hou je wel van zoet, kijk dan naar onze tarwe honingboons.

 14. L.S.

  Ik eet al ongeveer 3 jaar Spelt brood en kan bovenstaande bevestigen. Inderdaad wel uitsluitend betreffende het brood vervaardigd uit 100% Spelt.

  Momenteel is het ook bij Albert Heijn opgenomen in het assortiment en dus eenvoudig verkrijgbaar. Plm € 2.50 per vers gebakken brood.

  Vr. Gr.

  N. Scholte

 15. Toch even een kanttekening die voor diabeten van groot belang is.
  Ik heb ook Spelt geprobeerd en het smaakt heel goed, MAAR naar mijn ervaring heeft het een behoorlijk effect op de bloedsuiker, en dat is voor diabetes patienten heel lastig. Waarschijnlijk door de complexe koolhydraten(??) duurt vertering langer, en past het dus niet meer in het insuline-regime.

  1. Het klopt dat je bij diabetes altijd goed moet oppassen met de koolhydraten, vandaar dat een koolhydraatarm dieet effectief is. De meeste broodsoorten zijn hoog in de glycemische index. Speltbrood heeft een hogere last dan volkoren of zuurdesembrood. Ik ben van mening dat bij de behandeling van diabetes type 2 volkoren of zuurdesembrood een beter alternatief is. Maar zelfs volkoren en zuurdesembrood moet je echt met mate eten!

   Als je kijkt naar de glycemische index:

   Spelt 88
   Wit 70
   Volkoren 69
   Zuurdesem 52

   Eén kanttekening, de glycemische last is een ander verhaal omdat door de voedingsvezels de koolhydraten (glucose) relatief traag worden opgenomen in het bloed. Maar bij diabetes is het beter om geen of alleen een klein beetje zuurdesembrood of volkoren te eten. Het beste zou zijn helemaal geen brood.

   Succes!

   1. Jack, ik ben het niet met je eens mbt diabetes.
    Ben zelf al 35 jaar diabeet (type 1, insulinepomp).
    Speltbrood heeft, heb ik ondervonden, inderdaad meer koolhydraten en vraagt dus om meer insuline. Maar (!) de energie (=suiker) afgifte is vertraagd.
    Dit betekend dus dat het bloedsuikerverhogend-effect niet na 10 minuten begint en een hoge piek kent, maar minder hoog is en verdeeld over zo'n 2,5 uur.
    Dus voor diabeten type 2 ('ouderdomsdiabetes') veel beter en voor type 1 diabeten, zij kunnen hun insuline aanpassen (ik bonus de insuline met een tijdvertraging van 1,5 uur en dan heb ik zelfs minder insuline dan direct bij gewoon brood).
    Groetjes, Saïda

    1. HOEVEEL KOOLHYDRATEN IN SPELT BROOD????

     Ik ben ook diabetes patiënt, en wil graag overstappen op spelt brood. Ik bolus dus altijd op mijn koolhydraten, echter ik kan niet vinden hoeveel koolhydraten er in spelt brood zit. Ook de bakker van de Jumbo wil of kan het mij niet vertellen. Als ik op internet ga zoeken kom ik verschillende aantallen tegen ( 12 en 21 per snee ) Het zou mooi zijn om het per 100 gram brood te weten zodat je het vrij gemakkelijk per snee kan uitrekenen. Het is goed om te weten dat ik dan een vertraagde bolus moet gaan gebruiken. Saida bedankt.
     Groetjes Marjolein

     1. Beste Marjolein,

      Er kan inderdaad een verschil zitten tussen de koolhydraten in speltbrood.
      Dit omdat er verschillende soorten speltbrood zijn. Mijn advies is om het speltbrood zelf te maken dan weet je precies wat er in gaat en kun je het maken zoals je zelf wilt.

      Succes!

  1. Kijk wel uit, vraag hoeveel tarwe er bij in zit, kwam er vandaag bij de Coop achter dat speltbrood niet altijd tarwevrij is maar tarwearm met dus 10% tarwe. Dat was zelfs een wit exemplaar speltbrood, de bruine kleinere en luchtiger zit nog meer tarwe in volgens de Coöp. medewerkster.
   Best moeilijk allemaal.. Zins het eten van speltbrood heb ik wel meer buikkrampen en ben wat meer moe. Dit moet vast nog ff wennen denk ik.

 16. Heb sinds vorig jaar last van difericulitis en ben nu bezig met een dieet om van de ontstekingen in mijn darm af te komen. Kan ik speltbrood ook eten?

  1. Bij de behandeling van diverticulitis is je voedingspatroon van groot belang om de symptomen weg te houden. Met name een voedingspatroon zo vers en groen mogelijk is effectief. Vermijd zo veel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen om de darmen niet extra te belasten. Een anti diverticulitis dieet bevat 3 onderdelen (1. voldoende water drinken 2. klein beetje voedingsvezels 3. inname voedingsvezels stap voor stap verhogen).

   Kleine hoeveelheden spelt zou moeten kunnen vanwege de vele voedingsstoffen aanwezig. Zorg er wel voor dat je rustig opbouwt en kijk hoe je spijsvertering op spelt reageert. Dit is tevens afhankelijk van de symptomen en in welke fase van je behandeling je zit.

   Zorg er wel voor dat je speltproducten krijgt met voldoende speltbloem en niet een combinatieproduct met bijv. volkoren.

   Aanvullende tips:
   -Probiotica
   -Omega 3 vetten
   -Voldoende vitamines en mineralen

   Succes!

 17. Hallo Jack,

  Ik heb gisteren voor 2,49 euro een heel speltbrood bij Albert Heijn gekocht.
  Het was nieuw in het assortiment en de verkoper vertelde mij dat er veel vraag naar was! Het smaakte heerlijk!
  Je hoeft er dus niet meer kilometers voor om te lopen!

 18. Hallo, omdat ik een erge vorm van PDS heb, had ik brood in de ban gedaan. Door deze site dacht ik laat ik toch eens speltbrood proberen. Ik heb 100% speltbrood zonder gluten volgens de bakker (ben na de laatste voedselschandalen een beetje wantrouwig) ik eet twee boterhammen p.d.en vul het aan met boekweitwafels en speltcrackers. Tot nu toe gaat het goed al hangt het misschien ook wel weer van het beleg af. Dit wilde ik even kwijt zodat anderen hun voordeel er mee kunnen doen. Met vr. Groet Burdy

 19. Ik heb net bij Plus-Koot Abcoude speltbrood van Korenlanders gekocht (euro 1,49 - reclame).
  Dit is zeer luchtig brood, ik krijg bijna het idee dat het wegvliegt (dus ik eet er VEEL MEER van dan dat ik met volkorenbrood doe). Lijkt op witbrood (wat ik eigenlijk niet eet, maar dit speltbrood is wel lekkerder).
  Ingredienten: 69% speltbloem, water, lijnzaad, bakkersgist, 1,4% gepofte spelt, 1,4% gebroken spelt, bakkerszout, sesamzaad, deztrose, plantaardige olie, emulgator E482, kruiden, specerijen, aroma (bevat gerst), maismeel, enzym (bevat tarwe). En dan nog opm. over sporen van het eea.
  Leuk voor een keer maar niet vaker, anders groei ik dicht van de calorieen.
  De broden die ik op internet zie die zien er heel anders uit.
  Ik weet niet hoe die van AH eruit zien, ik zie ze niet bij de XL Diemen, Maxis, misschien moet ik er eens apart naar gaan vragen.

 20. Hoi!

  Ik werk in een natuurvoedingswinkel en word er verdrietig van hoe mensen voor de gek gehouden worden door fabrikanten van voedsel. Daardoor weten ze niet meer wat ze nou eigenlijk eten. Dat hoor je terug aan de vragen. Ook in de tekst en de reacties die ik hier vind zie ik dat!
  Spelt is idd een oergraan, maar het meest familie van de tarwe. Ooit was tarwe ook zo gek niet, maar door de eindeloze veredeling van zaden en rassen is het zo ver verwijderd geraakt van de oorsprong dat veel mensen het ook niet meer goed kunnen verdragen. Spelt is nog wel oorspronkelijk.
  In spelt zitten meer gluten dan in tarwe, dus voor mensen met gluten problemen is het niet geschikt.
  De term "volkoren" wordt op de een of andere manier altijd met tarwe in verband gebracht, terwijl je van ieder graan volkoren of wit meel kunt maken, van spelt, haver, rogge, gerst, rijst, mais, noem maar op.
  Als je het graan maalt en je neemt alles is het volkoren, maar als je het gaat zeven en de grove delen (zemelen) en in de gewone handel ook de voeding (kiem) eruit haalt houd je wit meel over. Bloem.
  Dus een volkoren speltbrood is juist het beste wat je kunt hebben! Daar zit alles uit de korrel in.
  Spelt rijst van nature wat moeilijker dan tarwe en daardoor wordt het brood compacter. Om dat te voorkomen stoppen bakkers er vanalles bij om het luchtiger te laten worden. De vraag is of dát wel zo gezond is... Een heel hoog gerezen speltbrood is dus eerder dubieus dan 'normaal'.
  En spelt is ook niet anders van kleur dan tarwe en als het lichter is, is het dus gezeefd en niet meer volkoren.

  Wel is spelt lichter verteerbaar, maar niet minder vullend dan gewone tarwe. Tenzij er mee grommeld is om het luchtiger te maken. Als je een goed spelt brood hebt heb je net zo'n verzadigend en volwaardig brood.

  Het speltrood van bakkerij Verbeek is helemaal puur en zuiver, verkrijbaar in desem of gist. Het is volkoren en gewoon zoals het zijn moet! Probeer het maar eens! Te verkrijgen in natuurvoedingwinkels, maar niet misschien niet de ketens?

  P.s er bestaat nog zoveel meer in spelt; lasagnebladen, pasta's, pizzabodems, crackers, knäckbrood, volkoren meel en bloem, koekjes.
  En zelf een spelbrood bakken met of zonder broodbakmachine? Het meel kan gewoon vervangen worden door speltmeel, zonder aanpassingen! En je kunt zelf bepalen welke verhoudingen je neemt van bloem en/ of volkoren spelt meel.

   1. Beste Simone,

    Dat is inderdaad mogelijk, hier een van de recepten zonder gist:

    500 gr volkorenspeltmeel
    20 gr wijnsteenbakpoeder
    1 tl (keltisch) zeezout

    350 ml lauwwarm water
    2 eieren
    70 ml olijfolie

    Bakvorm (ik gebruik een siliconen cakevorm)
    Oven
    Mengkommen
    Weegschaal

    Oja plan op tijd, want je bent zo’n 1,5 dag bezig…
    Eerst het voordeeg:

    Meng 250 gr meel met 200 ml lauwwarm water
    Je hoeft maar kort te mengen. Als je teveel kneed zakt het deeg straks sneller in.
    Zet dit voordeeg 20-24 uur op kamertemp weg met een natte doek erover

    Op de dag van het bakken:

    Verwarm de (hetelucht) oven voor op 220 graden
    Meng de overige droge ingrediënten (evt +extra’s als quinoa, havervlokken, noten, zaden, vruchten etc)
    Meng de overige natte ingrediënten
    Maak hier een deeg van en meng dit snel met het voordeeg
    Stort het deeg in een ingevette bakvorm (dit is een wat natter deeg, evt kun je meer meel toevoegen als je een brood zonder vorm wilt bakken)
    Voor een professionele uitstraling kun je er nu nog een beetje meel over strooien
    Schuif het brood in de oven met schaaltje water erbij (tegen uitdrogen)
    Zet de oven na 10 min terug naar 200 graden
    Hierna nog 30 min laten bakken
    Het brood is goed als het hol klinkt als je erop klopt
    Laat afkoelen op een rooster

    Laat me weten of het gelukt is?
    Succes!

  1. Dat is geen echt speltbrood
   en met allemaal overbodige toevoegingen.

   Bij de supermarkt hebben ze alleen fabrieksbrood
   per definitie dus geen zuiver speltbrood.

 21. Ik eet al jaren speltbrood, ook altyd zelf Gebakken, zo gauw ik Gewoon Brood eet dan krijg Ik Ook gelijk last van mijn Maag. Ik Heb Nu Ook kraampje gevonden op de markt die ook speltbrood Verkoopt. Van tarwe werd ik altyd moe en hangerig. Echt Een aanrader die speltbrood. Groetjes lia.

 22. Ik heb veel last gehad van bloed bij de ontlasting en enorme darmkrampen: sinds het speltbrood van de AH nergens meer last van!!! Na 2 sneetjes zit ik ook echt vol. Ik ben heel blij dat ik dit brood ben gaan eten. Echt ern aanrader voor iedereen!

 23. Ik bak mijn eigen brood, koop het speltmeel bij een molen die ook het meel maalt, gebruik wijnsteenpoeder ipv gist, het bevalt mij prima, heb niet meer dat opgeblazen gevoeldan dat ik gewoon brood eet, ook lekker als je er biologische rozijnen doordoet.

 24. In Eindhoven kun je dit oa. kopen bij bakker Meelmuts. (Bruin brood met speltmeel:
  100% Spelt, Veluws spelt ) Ik koop hier altijd een zeer lekker zuurdesembrood. (Bio) en ik haal bij hen mijn biologische fruit- en groentepakket op. Ze staan ook 1x per week (zaterdag) op de duurzame markt op het Wilhelminaplein in Eindhoven. Zie recensie bakker Meelmuts op http://www.realdealz.nl of http://www.bakkermeelmuts.nl. Groetjes, Joyce

 25. Ben werkzaam bij Bakkerij Riedstra in Veendam waar we heerlijk speltbrood verkopen. Mijn hoofdpijn klachten zijn door het eten van dit brood aanzienlijk afgenomen. Heb het al vele klanten aanbevolen!

 26. Goedemorgen, volgens mij is een deel van de bovenstaande info achterhaald en kun je bij A-H speltbrood kopen.

  1. Dat klopt, momenteel is speltbrood overal te krijgen. Echter, ik zet wel mijn vraagtekens bij de kwaliteit van de speltproducten. Helemaal wanneer je de ingrediënten vergelijkt met ambachtelijk gebakken spelt versus spelt uit de supermarkt.

 27. Ikk bak al geruime tijd tijd zelf brood van speldmeel en speltbloem, dus wit en bruin. Dit bevalt zeer goed eb het ziet er uit als gewoon brood, nuancen ik van oudsher bakker en daarom doe ik het dan ook op de juiste manier, de ouderwetse manier met uitstekend resultaat. Ik ben er nu 3 jaar geleden mee begonnen omdat ik een kleindochter heb met een tarweallergie,na veel zoeken ben ik toen op spelt uitgekomen met als resultaat dat mijn kleindochter geen last meer heeft van slap zijn, lusteloos zijn en allerlei dingen met deze uitstraling, het is weer een meid met pit Zoals een meid van 9 jaar hoort te zijn. Daarnaast ben ik diabeet en eet het zelf ook met de volgende gevolgen, als ik spelt eet dan is mijn glucose waarde beter als dat ik het niet eet, bijv als ik met vakantie in het buitenland ben, ik mis hier dus mijn spelt, ook heb ik minder last van mijn darmen , wel haal ik spelt meel in Duitsland omdat het dat bijna de helft goedkoper is als hier in Nederland, mijn vraag is dan ook of hier wat aan te doen is. In Duitsland beaal ik ongeveer 1,25 per kg en hier in Nederland tussen de 2,50 en 2,95, dit vind ik nogal een groot vérschil, misschien heeft u voor mij eebn oplossing binnen de Nederlandse grenzen.

  Met vriendelijke groet, Gérard Jantz

  1. Hallo,

   Wat goed dat je zelf je brood bakt, en dat je kleindochter er zo goed op reageert.
   Ik zou zo een,twee,drie niet weten waar je het goedkoper kunt kopen, maar ik zal zeker mijn ogen open houden.
   Mocht ik een winkel vinden waar het goedkoper is dan zal ik zeker contact met u opnemen.

   Met vriendlijke groet,

 28. goedenmorgen,

  ik wil zelf speltbrood bakken.
  hiervoor heb ik al speltmeel,moet dat in combinatie met speltbloem of mag dat ook met tarwe bloem en wat zijn de ook de verhoudingen van bloem , meel en water .
  mvg
  andre

  1. Beste Andre,

   Ik heb hieronder een recept voor speltbrood:

   Benodigdheden

   500 gram speltmeel
   2 theelepels broodzout (te koop bij de warme bakker)
   1 zakje droge gist
   1 theelepel koudgeperste olie
   ongeveer 3 deciliter lauwwarm water

   Werkwijze Vet een broodblik in met olie. Meng het meel met gist en zout door elkaar in een kom. Voeg olie en water toe en kneed het geheel tot een deeg. Kneed 5-10 minuten goed door, zodat een soepel deeg ontstaat. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige doek. Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de over voor op 200 graden. Zet de vorm zo in de oven, dat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
   Bak het brood in 45-55 minuten gaar. Smeer voor een mooie korst de bovenkant van het afgebakken brood met een kwast met wat water in. Kleine tips

   Wilt u een gistvrij brood? Vervang de gist door wijnsteenbakpoeder. Sla dan wel het rijzen over en zet het brood meteen in de oven om af te bakken.
   Waarom zou u broodzout gebruiken? Brood is een belangrijke bron van jodium. Gebruik voor het bakken van brood speciaal broodzout, te koop bij de warme bakker. Broodzout is rijker aan jodium dan Jozozout of zeezout.
   Wel of geen gluten? Let op: speltbrood is niét glutenvrij. Spelt bevat gewoon gluten, maar wordt door sommige mensen met een tarwe-overgevoeligheid wel goed verdragen.

 29. Beste,

  Ben onlangs toevallig in aanraking gekomen met speltbrood.. Ik vond het erg lekker en was benieuwd naar het verschil tussen speltbrood en "gewoon " brood.
  Daardoor kwam ik bij jouw site uit.
  Speltbrood is ook (nog zeer kleinschalig) bij de C1000 verkrijgbaar als oerbrood.
  Ik ben altijd een liefhebber van oerbrood geweest en ben blij dat ze nu speltbrood in hun assortiment hebben.
  Brn benieuwd wat je ervan vindt...

  Groetjes,
  Gülcan

  1. Betse,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik eet zelf ook speltbrood en ben ook erg blij dat het in de supermarkt terecht komt.
   Ik hoop dat het assortiment snel uitgebreid word en dat er meer mensen over stappen naar speltbrood.

   Met vriendelijke groet,

 30. Ik haal mijn speltmeel bij de molen waar het vers wordt gemalen. 5 kilo kost daar 11 Euro.

  Mij recept is 800 gr spelt, 600 ml lauw water, 2 eetlepels zonnebloem olie, theelepel zout, theelepel gist. Alles een kwartier kneden en dan rijzen laten.
  De oven op 180 graden. Het brood is klaar na 45 minuten.
  Heerlijk.
  Groetjes,
  Wim.

  1. Beste Wim,

   Heel erg bedankt voor het delen van jou ervaring en recept met speltbrood.
   Super goed om te horen dat je het zelf bakt, is altijd het lekkerste natuurlijk.

   Groetjes,

 31. hoi,

  een paar weken geleden ging ik over tot het bakken van mijn eigen speltbrood (met bloem en meel van de molen, droog gist, beetje honing en zout). Ik vond het op zich een goeie ervaring, mijn stoelgang was trager en hoefde juist minder sneetjes te eten. Maar, ik was zooooo niet fit... vitaminenpillen (tuinen) erbij maar nog.... Na 2 weken bakken weer teruggegaan naar het gewone brood... gelukkig weer minder moe maar wel racen naar het toilet.
  Weet iemand hoe dit zou kunnen komen (de moeheid?) Mijn eigenlijke doel was om te 'checken' of ik 'dik' bleef door 'normaal' brood. Ooit na lange tijd van medicatie 25 kilo aangekomen, nu ik weer een actiever bestaan heb, sport en op mijn voeding probeer te letten gaat het er niet af... vroeg me af of er teveel rommel inmijn buik bleef plakken door gewone tarwes...

  wie weet of ik 'door' moet zetten met spelt?

  btw, AH spelt brood is net als Jumbo brood vol van toevoegingen

  1. Beste Grietje,

   Het kan zijn dat je lichaam moet wennen aan het speltbrood en dat je daar door moe word. Ik zou adviseren om het nog niet op te geven met het speltbrood en te kijken wat het over de weken doet. Probeer ook eens een dagboekje bij te houden om te kijken wanneer je het meeste moe bent, misschien dat je er dan een patroon in kunt vinden.

   Groetjes,

 32. Heb al een hele lange tijd stoelgang problemen, van alles geprobeerd, via via eens aan de spelt gegaan en het bevalt prima, stoelgang verloopt nu prima.
  Eet brood van de warme bakker (ga dit ook zelf eens maken) maak nu wel al zelf ontbijtkoek, koekjes, pannenkoeken en pizzabodem, ben een echte spelt fan.

  1. Beste Carola.

   Ik raad je zeker aan het speltbrood ook eens zelf te bakken, het is heerlijk.
   Wat goed dat je al zoveel zelf bakt, ik bak ook mijn eigen ontbijtkoek en ik vind het heerlijk!

   Groetjes,

  2. Oh wat goed! Bij mij mislukt er nog heel regelmatig het e.e.a. Zou je de recepten aan me kunnen doorgeven? Ik ben me bewust dat ik wel wat tijd van je vraag maar ik ben je enorm dankbaar als je dit voor me zou willen doen!

   Groetjes, Simone

 33. Hallo, ik volg een koolhydraat beperkt dieet, maar als ik koolhydraten eet dan wil ik het liefst de meest gezonde koolhydraten. Speltbrood is daar dus 1 product van. Heerlijk brood, wel duurder, maar ik doe er lang mee (ingevroren) omdat ik maar 1x per 1 tot 2 dagen brood eet. Nu was ik benieuwd naar de Glycemische index van spelt, maar ik kan het niet vinden. Kan iemand mij dat vertellen? Bedankt voor dit goede artikel, ik heb hem gedeeld op facebook om het meer bekendheid te geven.

 34. Hallo,

  Ik ben zelf werkzaam bij een bakker waar we ook speltbroden en vele andere speltproducten in het assortiment hebben. Ik ben zelf zeer tevreden over de speltproducten, ik voel me fitter en ik ben veel langer verzadigd. Pas echter wel op voor het speltbrood van supermarkten, vaak bestaat dit supermarktbrood maar voor 20% uit speltmeel!

  Groetjes

 35. Hallo,
  Met genoegen de informatie over het speltbrood gelezen. Spreekt mij zeer aan en ga dus de overstap maken.
  Wel één vraag: waarom zijn er gluten in verwerkt. hebben deze enige toegevoegde waarde?
  Groet, Antonia

 36. Na informatie te hebben ingewonnen op diverse websites, onder andere deze website, ben ik zojuist begonnen met de overstap naar speltbrood! Heb niet zozeer een concrete rede waarom ik de overstap maak, omdat het kan! Mijn eerste speltbrood heb ik zojuist in de oven gezet! Ben benieuwd hoe het gaat bevallen.

  Gr. Raissa.

  1. Beste Raissa,

   Wat goed te horen dat je speltbrood bent gaan gebruiken. Ik persoonlijk vind zelf gebakken speltbrood heerlijk.
   Ben benieuwd hoe het speltbrood is geworden en hoe het je bevalt.

   Groetjes,

 37. Hallo Jack

  Ik bak mijn eigen speltbrood en op deze manier vult het geweldig en heb je minder sneetjes nodig.
  Recept:

  400gr. meel
  1 1/2 thl. zout
  12gr. droge gist
  400ml. warm water

  Ik vervang een gedeelte van meel door gemalen walnoten [in keukenmachine] havermoutmeel/vlokken of/en muesli [het moet wel samen 440gr. zijn]
  En ik gebruik de helft volkoren en gewoon speltmeel.
  Gebruik je eigen fantasie.

  Dit brood kun je op je eigen manier bakken.
  Ik maak een niet kneden brood. Dit laat ik een nacht rijzen.
  Juist de lengte van rijzen is belangrijk om verkeerde stoffen er uit te halen.
  Er staan genoeg recepten van niet kneden brood op youtube

  Groetjes Lies

 38. aanvulling:
  Ik maak dit brood speciaal om mijn cholesterol te verlagen en het heeft dan ook nog veel andere voordelen. Super!!!

 39. Voor mij is speltbrood een uitkomst, voorheen als ik gewoon brood at kreeg ik 10 minuten erna een moeheidsaanval wat wel drie kwartier kon duren.
  Nu na het eten van speltbrood krijg ik zelfs een opleving voel me actief ook geen zoettrek. Het is net alsof ik nu de juiste brandstof heb om te kunnen presteren. Voorheen heel erg vaak moe zelfs zo moe dat ik met moeite mijn ogen open kon houden. Nu heb ik mijn energie gedurende de hele dag op peil wat het leven wel aangenamer maakt.

  1. Beste Tinka,

   Bedankt voor je reactie, wat fijn om te horen dat je energie zo goed terug gekomen is!
   Het kan inderdaad grote verschillen maken met gewoon brood.
   Geniet van de goede resultaten.

   Groetjes

  2. Sedert mijn zestiende had ik last van het "vermoeidheidssyndroom". Nu ben ik een stuk in de zestig, en een halfjaar geleden viel ik op een dokter die me o.m. aanraadde om geen gluten meer te eten in brood en pasta. Op het lijstje i.v.m. het "sparen" van de darm stond wel dat spelt oke was. Vanaf de eerste dag dat ik speltbrood at, verdween mijn vermoeidheid als sneeuw voor de zon (ik lag op het laatst elke dag uren op de bank, had al jaren niet de minste energie, was uitgeput na een geringe lichamelijke inspanning). Ook had ik plots geen last meer van mijn gewrichten en mijn haaruitval waar ik al vijftig jaar continu last van had is ook helemaal weg. Ongelooflijk wat zulke kleine verandering in de voeding kan doen!
   Ik vries mijn broodje in en eet elke morgen twee sneetjes. Zo gaat het broodje lang mee, want mijn huisgenoten eten "gewoon" brood. Ik voel me geweldig!

   1. Ik wil hier nog even aan toevoegen dat ik ook al jaren last had van hartkloppingen. Er werd nooit een oorzaak gevonden. Nu ik speltbrood eet, zijn die hartkloppingen helemaal verdwenen. Als ik tussendoor iets eet wat wel gluten bevat, komen de hartkloppingen terug.

 40. Zelf speltbrood bakken is gemakkelijker dan je denkt! Zelfs in een kleine keuken kun je zonder veel moeite een prachtig brood bakken, mits je een paar goede hulpstukken hebt. Onmisbaar is een ovenvaste gietijzeren pan mét ovenvast deksel.... Mail mij voor recept!

 41. Een mooi verslag van het eten van speld brood. Maar wat ik mis als je een Candida-dieet volgt mag je geen suiker die is toegevoegd en gist. Misschien kunt u dat ook eens meenemen of spelt brood ook soorten heeft die niet met gist zijn bereid. Candida is zo als u wel zal weten een bacterie die erg veel problemen in het lichaam kan geven. Nu eet ik zuurdesem brood wellicht zou ik dan over kunnen gaan op het spelt brood.
  Met vriendelijke groet Elly Groenendijk

  1. Dag Elly,

   Toevallig(..) heb ik net een speltbrood gekocht van zuurdesem bij bakker Dunselman.
   Beide wensen in één broodje. Of er suiker in zit weet ik niet.
   Misschien kun je hier iets mee.

   Groet Cindy

  2. Hallo Elly,
   Wij bakken speltbrood ( van speltbloem en speltmeel) zonder suiker, melk en gist ennatuurlijk zonder tarwe.
   Wij bakken ook de variant met boekweit, lijnzaad en pompoenpitten.
   Op dit moment hebben we een nieuw broodje in de winkel liggen met rozemarijn en dan met desem.
   Bij ons is bijna alles mogelijk in overleg met de klant. Onze bakkerij en winkel is in Nijverdal, maar af en toe sturen we ook brood op per post, dat gaat ook goed! gr. Joke

   1. ben ook op zoek naar speltbrood zonder zuurdesem (ik vind zuurdesem brood te zuur), maar wordt het dan automatisch speltbrood met gist?

    Ik had 1 keer een brood van de natuurwinkel in heerhugowaard, dat was een combinatie van spelt, tarwe en rogge. Maar zonder gist. Ik vond dat hordroog. Mijn gevoel zegt dus dat er wel gist in moet zitten, in het speltbrood, en dus geen zuurdesem, omdat ik het anders niet lekker vind.

 42. recept starter(zuurdesem):ik begin altijd met 100 gr spelt(weerom half om half) en 100 gr water en daarna elke keer den overschot van daarvoor erbij doen ,maar ik gebruik wel alijd een proper potje om opnieuw te beginnen kwestie ven hygiëne;
  recept speltbrood:270 gr water;50 gr olijfolie;5gr zout; 530 gr spelt(helft wit,helft grof) ; 200 gr starter 20 minuten laten kneden,machine afzetten en haak eruitdoen en broodbakmachine gewoon sluiten en ik heb het 45 minuten laten bakken als het hoog genoeg stond (was een 6 uur later)

 43. Ook ik had last van een broodbuik! ik heb al mijn hele leven een prikkelbare darm. allerlei medicijnen gehad, vitamines en natuur dokters. echt niks hielp. bepaalde voeding niet meer eten, hielp wel iets. Toen kwm mijn moeder met speltbrood aan. ik dacht wat een onzin. toe een kennis die vertelde dat ze geen brood meer had en ze had een betere spoelgang. toen ging er toch een lichtje branden. op zoek na speltbrood. alle bakkers lang proefen welke het beste is met de prijs. nu ben ik een paar maanden aan de speltbrood en heb zelfs mijn man en mijn 4 jarige kleuter een de speltbrood en wil niks meer anders. we zijn met de familie op vakantie geweest en toen aten we gewoon bruin brood en ik merkte meteen een groot verscheel. moelijk na de wc, geen energie en weer erg jeuk op de hoofdhuid.
  de bakker wordt ook creatiever en hij maakt nu al spelt eierkoeken, spelt crossant en rozijnbrood ervan. ben intussen tijd ook al 3 kilo afgevallen door spelt!
  Ik zeg dit is het beste middel tegen allerlei kwaaltje een aandoeningen en ziektes en afvallen.

  mvg Linda

 44. Na nu bijna een halfjaar voor mijn man een gezonde lievenstijl aan te nemen en via Robert Jan Hendriks anders te zijn gaan eten ook het brood werd spelt brood dat kocht ik maar 1 week ik moest het speciaal bestellen en op een bepaalde dag heb ik besloten om naar de molen te gaan en speltbloem te kopen en zelf mijn brood te bakken. Ik deed dit wel meer nu alleen wat vaker en na een half jaar alweer moet ik zeggen het is zo gemakkelijk heerlijk vers brood. ik laat de machine het werk doen en bak het brood ik de oven af vindt ik lekkerder wat tussen mijn oren zit waarschijnlijk. hihi. wij hebben er alle twee baat bij . ik koop boekweit mie maar wil nu mijn eigen mie maken van speltmeel. is heel simpel. en de aardappel en de rijst is door ons vervangen door quinoa. dat wij niet elke dag eten trouwens. boekweit pannenkoekjes eten we ook wel eens. wij missen niets. zo kan ik nog wel even door met al die lekkere dingen die wij eten en natuurlijk verse kruiden inplaats van een potje een potje kruiden is niets mis mee maar de smaak is wel anders en gebruik eens verse knoflook heel de zomer is er verse knoflook nu op dit moment is de nederlandse knoflook er weer.Je voelt je eigen er heel goed bij . Wij wel in ieder geval.

 45. Hallo iedereen,

  sinds kort eet ik ook speltbrood. Met de reden dat het gezond is. Maar nu heb ik een vraag na aanleiding van wat ik gelezen heb. Hieronder een stuk van een artikel van wat ik gelezen heb:

  Wat is niet goed is voor je darmen?
  • Overmatig inname van glutenhoudende voeding. Gluten zitten bijvoorbeeld, in tarwe, spelt, rogge of gerst. Gluten tasten de verbinding (tight junctions) tussen darmcellen (enterocyten) aan. Hiermee verhoog je bijvoorbeeld de kans op een lekkende darm.

  Hier wordt eigenlijk gesuggereerd dat spelt niet goed is door de gluten.
  Of interpreteer ik het verkeerd en gaat het over de hoeveelheid spelt die genuttigd word? Voor de rest weinig nadelen over spelt kunnen vinden.

  Als iemand een antwoord heeft, graag. Bij voorbaat dank.

  En Jack, sinds kort een volger van jouw artikelen. Verhelderend en interessant. Ga zo door!

  1. Beste Aat,

   Bedankt voor je reactie. Ik ben een enorme fan van speltbrood en vind het heerlijk. Het is inderdaad waar dat teveel niet goed is, maar dat geld helaas met alles.
   Mocht je verschil in je darmen gaan merken doordat je speltbrood bent gaan eten, zou ik het wel even in de gaten houden.

   Groetjes,

 46. Hoi ik heb een vraag , mijn zoon heeft de ziekte van crohn ......ik zou graag over stappen op speltbrood .....maar mag iemand die de ziekte van crohn heeft dit .
  Als ik alle voordelen leest stap ik graag over met mijn gezin .
  Hopelijk weet iemand hier antwoord op . Groetjes Marianne

 47. Ik heb van jongsafaan migraine aanvallen. Deze zijn helaas overgegaan in Clustermigraine. Soms heb ik 3 weken achtereen zware hoofdpijn. Ik lees dat vitamine B2 in het speltbrood voor een vermindering zou kunnen zorgen. Kan ik daarnaast nog extra vitamine B2 nemen in de vorm van tabletten? Want de medicatie die ik nu heb rijst de pan uit en is niet geheel zonder gevaar na lange tijd gebruik.
  Met vriendelijke groet

 48. Dag,

  Wij vinden het heerlijk en zelfs de kids eten speltbrood. maar ik heb een vraagje; sinds kort is er bij onze bakker ook wit speltbrood waar de kinderen dol op zijn. Is dit even gezond als bruin speltbrood? Of moet ik het vergelijken met de verschillen die normaal gesproken ook bestaan tussen wit en bruin brood?!

  Gr. Jo

 49. Hallo,

  Speltbrood is tegenwoordig in sommige Jumbo supermarkten te vinden. Lekkere en ook verse speltbrooden worden er verkocht. Voor een schappelijke prijs van €2,39, als ik het mij goed herinner.

  Voor de liefhebbers dus, vraag bij uw plaatselijke Jumbo!

  Groet,
  Nina van Dijk

 50. Ik ben sinds vandaag begonnen met het eten van spelt brood en hoop dat het een positeve bijdrage levert aan mijn klachten van het prikkelbaar darm syndroom en mijn overgewicht.

  1. Betse Wil,

   Goed te horen dat je bent overgestapt. Ik vind speltbrood heerlijk en je kunt thuis zelf heel veel verschillende broden maken zodat het gevarieerd blijft. Heerlijk.
   Ik hoop dat het je goed gaat bevallen.

   Hou me op de hoogte!

   Groetjes

 51. Net nu ik een beetje enthousiast begon te worden over het speltbrood bij AH.
  Vandaag een speltbrood gevonden wat ruim een week in een gang heeft gelegen en geen spoortje schimmel te vinden. Dat roept toch wel de vraag op wat de AH allemaal aan toevoegingen aan het brood toevoegt.

 52. Ik ben erg bezig met afvallen. mijn probleem is alleen dat ik dol ben op brood. ik heb het vervangen door crackers maar die vullen voor geen meter! is spelt brood een goede vervanger voor gewichtsverlies?

 53. onlangs heb ik ontdekt hoe gezond speltbrood is, en koop het nu bij Banketbakkerij Janssen-de Koning in Arnhem, zij hebben het assortiment uitgebreid en zijn zeer deskundig in hun voorlichting.
  De speltkoeken daar zijn voor mij net zo lekker als andere koeken, maar gezond.
  Ik kan ieder deze winkel aanraden, in Arnhem Noord, Van Lawick van Pabststraat ,tel. 3703099.
  Hoe fijn is het om weer eens lekker brood te eten en te varieren., en als ik soms te laat uit mijn werk kom, bel ik ze en dan wordt het gereserveerd of besteld.Tenslotte is een deze winkel gespecialiseerd en heeft meer kennis dan de supermarkten waar het personeel niet eens wist wat speltbrood was.

 54. Ik eet al jaren elke lunch een volkomen triangel van de AH. Ik ben sinds vandaag begonnen dit te vervangen door 2 sneetjes 100% speltbrood van AH. Ik beleg het precies hetzelfde als voorheen. Nu vraag ik me af of dit qua energiewaarde overeen zal komen. Ik wil niet door het speltbrood aan gaan komen... En aangezien het compacter is en sneller verzadigd ben ik ook bang dat het mij zal doen aankomen.
  Groet

 55. Hallo, ik heb toch nog een kleine aanvulling op de opmerking dat speltbrood vele malen duurder is. Het brood is zowieso een stuk kleiner en lager dan een gewoon brood. (dat is ook meteen een van de kenmerken van een echt speltbrood. Bij onze bakker hebben ze altijd de aanbieding 3 broden halen voor € 5,65. Een speltbrood kost bijna 3 euro. Maar 3 speltbroden vallen ook in deze actie. Speltbrood vult wel! En is een prima aanvulling als je graag een aantal kg kwijt wil.
  Ik ben ondertussen met een andere levenswijze qua eten (en dus ook speltbrood) al 15 kg kwijt.
  Ik eet iedere dag twee sneetjes speltbrood en heb nooit geen honger. Doen dus!

  1. Zou jij mij misschien tips kunnen geven over hoe de levenswijze qua eten om te gooien?
   Ik moet er ook aan beginnen maar heb totaal geen know-how!
   Alvast ontzettend bedankt!
   Groetjes
   Tatjana

   1. Beste Tatjana,

    Ik raad je aan om te beginnen met het bijhouden van een eetdagboek. Hier uit kun je dan precies nagaan hoeveel en wat je eet.
    Hou er ook in bij hoeveel je drinkt aangezien het van belang is dat je 1,5 tot 2 liter water drinkt.

    Op het moment dat je bewust bent van wat je eet kun je veranderingen in je eetpatroon aan brengen. Denk dan aan speltbrood, voldoende verse groente en fruit, oppassen met geraffineerde suikers, transvetten etc.

    Verder lees de volgende special even door over wat ik denk wat de basis is van een gezond voedingspatroon:

    https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-gezonde-voeding-deel-1/

    Succes!

 56. Ik eet ook sinds een maand of 2 donker stevig speltbrood van AH. Het bevalt mij heel goed, minder spijsverteringsklachten, beter naar de wc, en de huidklachten door psoriasis zijn stukken minder. Het smaakt anders, ik heb ook het idee dat er minder zout in zit. Maar ik vind het wel lekker.

  Corry

 57. Ik ben twee maanden geleden overgestapt op speltboord zuurdesem (bio winkel). Daarnaast eet ik ook minder suikers omdat ik veel last heb van acne. Mijn acne is minder geworden. Daar ben ik heel blij mee.

  Ik heb een vraag: Ik ben niet minder plakjes brood gaan eten. Ik eet nog steeds vijf plakjes op een dag. Is dit te veel of maakt het niet uit?

  groetjes Alida

  1. Beste Alida,

   Er is niks mis met 5 plakjes op een dag, zeker niet nu je het in speltbrood eet. Het is wel een beetje per persoon verschillend.
   Maar ik lees dat je goede vorderingen boekt, dus ik zou het gewoon zo laten.

   Succes!

 58. Beste .... ,

  Mijn eerste ervaring met speltbrood was bij de bakkerswinkel van de Abdij in het Belgische Postel, (ten zuiden van Reusel, Noordbrabant.
  Dt was mij zeer goed bevallen.
  Sinds kort heb ik een broodbakmachine en heb daar inmiddes ook mjn eigen speltbrood in gebakken. (op dit ogenblik ben ik ook een speltbrood aan het bakken.)
  Ik koop het speltmeel bij een molen hier in de buurt. Versgemalen dus.
  Het resultaat is verbluffend goed, lekker smeuig brood dat prima smaakt.

 59. Hallo,
  Sinds een week of 4 eet ik speltbrood. Dit om twee redenen. ik heb een spastische darm en hier al jaren veel last van (ik ben 48 jaar). Ik kwam op internet een verhaal tegen wat er kort gezegd op neer komt dat veel mensen zonder het te weten en zonder een allergie te hebben slecht op tarwe reageren. ik vond het een heel plausibel verhaal en toen er korte tijd erna een bakkertje geopend werd bij mij op de hoek ben ik daar eens binnengelopen. Deze bakker (Driessen, Den Haag/Scheveningen)heeft meerdere soorten spelt en zuurdesem brood in het assortiment. Heel blij aangezien er bij mij in de omgeving helaas alleen maar 9 Albert Hein's zitten... Sinds 4 weken dus op het spelt brood. En alhoewel ik dus nog steeds zat tarwe binnenkrijg omdat het zowat overal in zit heeft puur het vervangen van mijn brood iets opgeleverd wat ik dus nog NOOIT in mijn leven ervaren heb... Ik heb een normale stoelgang! En regelmatig. Ook ben ik slanker (niet meer opgeblazen) terwijl ik hetzelfde weeg. Kan het iedereen met een spastische darm of allerlei andere vage darmklachten ECHT AANRADEN om te proberen. Ik merkte het verschil al na een dag of 3.
  Marianne

  1. bedankt voor je tip marianne, heb zelf colitis ulcerosa en een spastiche darm, ik ga het zeer zeker p5roberen en ga hier verslag van uitbrengen.

 60. Hallo, ik ben sinds gisteren begonnen met spelt brood. (kosten 5,00 per broodje van 750 gram) bij de natuur markt in Dordrecht. Mijn vriendin ging het halen en nadat ik e verhalen van de verkoper had gehoord, heb ik ook een broodje gekocht.
  Ik ben het absoluut niet eens met een van de schrijvers dat je veel meer sneetjes eet van spelt brood,. Ik nam normaal vijf (5!) sneetjes normaal pitten bruin, met beleg.
  Van het spelt brood hoef ik maar twee (2) sneetjes te nemen en ik zit lekker vol.
  S 'morgens nam ik twee sneetjes normaal bruin, van spelt heb ik aan een sneetje voldoende.
  Dus waar dat verhaal vandaan komt, dat je veel meer gaat eten?
  Ik heb ook een opgeblazen buik-maag. Ik hoop hier ook vanaf te komen.
  Het gist in normaal brood blaast je buik zo op, zei mijn vriendin.
  Ik voel mij na 2 dagen heel gezellig en vrolijk! Ik hoop dat ik ook een beetje af ga vallen van spelt brood, het scheelt zo wie zo veel beleg. Allemaal groetjes van Carla.

  1. Beste Carla,

   Wat een verschil aan brood al niet kan doen niet waar.
   Ik hoef ook niet meer te eten van speltbrood, maar dat is natuurlijk heel verschillend per persoon.

   Ik hoop dat je snel de resultaten boekt die je hoopt.

   Succes en hou me op de hoogte!

 61. Hallo allemaal,

  Sinds ik speltbrood eet, eet ik niet minder brood dan voor heen. Het zou best kunnen dat ik gewoon meer nodig heb omdat ik ook wel erg veel engergie verbruik. Ik denk dat ik voorheen gewoon te weinig brood at.

  groetjes.

 62. Na 1 week speltbrood en alles wat met tarwe te maken heeft(tarweallergie die ik al 15 jaar heb) ondertussen ren ik 4 keer op een dag naar toilet en ook 1 kilo afgevallen!! Mijn darmen zijn zichzelf aan het schoonmaken heb ik het idee.

  1. Hallo Jacgueline,

   Speltbrood is inderdaad erg goed en het is ook verkrijgbaar in pasta's die ook erg lekker zijn.
   Het kan inderdaad zijn dat je darmen er aan moeten wennen, en dat je lichaam zich aan het schoonmaken is. Dat is erg goed.

   Mocht je nog vragen hebben voel je vrij ze te stellen!

   Groetjes,

 63. Graag zou ik willen weten of je speltbrood in de broodbakmachine kan doen?
  Want ik lees dat je brood bakken in een gewone oven moet doen maar ik heb alleen combi-magnetron. Ik weet niet of dat ook gaat? Want meeste broden in een oven moeten 220graden en de mijne kan tot 180graden.

  Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Ellen

  1. Beste Ellen,

   Ik heb hier een recept voor speltbrood voor in de broodbakmachine.

   Ingrediënten
   Porties : 12

   225 ml water
   1 1/2 theelepel plantaardige olie
   1 1/2 theelepel honing
   400 gr speltmeel
   3 eetlepels droge melkpoeder
   1 1/2 theelepel zout
   1 dessertlepel droog bakkersgist

   Bereiding is heel simpel

   De ingrediënten volgens de aanwijzingen van de fabrikant aan de broodmachine toevoegen. Selecteer het basismenu.

   Succes!

   1. Bak zelf spelt in broodmachine. Koop bij molen 5 kilo speltmeel voor 19.25 en maak 10 heerlijke krokante broodjes. 300 warm water 5 gram zout 2eetlepels olie en zakje gist. Roer het zelf eerst door elkaar. Doet mij goed. Eet minder brood. Ria

 64. Ik heb al heel lang last van paradontitis. (erg ontstoken en bloedend tandvlees) Toen ik de laatste keer bij de mondhygieniste was zag mijn tandvlees er beter uit dan al die 10 jaar ervoor! Sinds kort ben ik begonnen met het eten van speltbrood. Ook mijn suikergebruik heb ik teruggebracht.

 65. In ons vakantiehotel Residentie in Slenaken hebben wij kennis gemaakt met Speltbrood. Het lag op een broodplank en we moesten het zelf snijden. Hierna hebben wij geen ander brood meer gegeten in het hotel. Inderdaad het is duurder dan gewoon brood, maar smaak wil ook wat. Bij de plaatselijke bakker hebben we bij vertrek 4 gesneden broden meegenomen. Uiteraard in de vriezer gedaan. Nu blijkt dat er in onze woonplaats ook Speltbrood te verkrijgen is. Ik heb vernomen dat het ""stoepje"" dit ook in zijn assortiment heeft.

  1. ik heb 100% Spelt bij AH gekocht (€ 2,45 voor een heel brood) en ik vind dit brood erg lekker.
   nu heb ik bij onze bakker Speltbrood besteld. (€ 2,45 voor een halfje brood).
   ik ga deze twee dus vergelijken.
   maar hoe weet je nu of 100% Spelt van Appie ook 100% Spelt is?
   waarom is het bij de bakker dan 2x zo duur?
   en is dit dan beter Spelt?

   1. Dat bij de Albert Heijn schijnt gewoon gemaakt te zijn van speltpoeder. Is ook veel te luchtig vor een echt speltbrood 😉

 66. Ik heb speltbrood bij de Jumbo gekocht en vond het nogal droog.Heb wel goede reacties gehad met de vertering ervan.Succes met je programma

 67. ik heb het Speltbrood van AH gekocht (€ 2,45 voor een heel brood)
  en ik heb Speltbrood bij onze bakker gehaald ( € 2,45 voor een half brood).
  die van AH vind ik wat droog en het kruimelde erg.
  die van de bakker was donkerder van kleur, niet zo droog en lekkerder.
  wat is nu het echte Speltbrood?

  1. Beste Imelda,

   Wat ik aan raad is om zelf speltbrood te bakken. Ik persoonlijk vind dat een stuk lekkerder en de voordelen zijn dat je precies weet wat er in gaat.
   Het nadeel is dat het wat tijd kost om het speltbrood te bakken, maar het heeft zeker goede resultaten.

   Succes!

 68. @Joke: Je mag zeker speltbrood eten wanneer je diabeet bent.
  Ik heb als diabeet goed ervaringen met spelt, minder piekende bloedsuikers en een verzadigd gevoel.

  Let er wel op dat het aantal koolhydraten van vrschillende soorten speltbrood kan verschillen met gewoon brood.

  1. Klopt helemaal, altijd even goed de ingrediëntenlijst doorlezen. Persoonlijk haal ik het liefste mijn speltbrood bij een goede bakker of de natuurwinkel. Overigens was ik laatst in Duitsland bij de bakker en zag eiwitbrood staan met relatief weinig koolhydraten (4.8 gram). Ik ga hier nog een artikel aan wijden en kan een goede vervanger zijn van normaal brood of zelfs speltbrood wanneer je diabetes hebt.

   Succes!

 69. Ook een aanrader: speltcruësli van Zonnatura, gezoet met rijststroop, zonder toegevoegde suikers. Met speltvlokken en gepofte spelt. Echt heel lekker (niet zo mierzoet als gewone cruëli) en een lekker alternatief voor als je eens geen brood of crackers wilt.

 70. Onze bakker Boonstra in Heerenveen heeft zuurdesem spelt heerlijk misschien wel te lekker je blijft er van eten. Alleen prijzig. €3,=

 71. Om dat ik er niet achter kom hoeveel kh er in het speltbrood zit wat ik bij de bakker koop ben ik toch maar mijn eigen brood gaan bakken. Ik ben aan het testen en de molen waar ik mijn meel koop geeft aan dat je ook met een combinatie van speltbloem en speltmeel kan bakken. Het brood zou iets minder zwaar worden. Ik weet wel hoeveel kh er in spleltmeel zit, echter speltbloem kan ik nergens vinden. Aangezien ik diabeet ben moet ik uiteindelijk weten hoeveel kh ik eet. Is er ergens te achterhalen hoeveel kh speltbloem bevat?

  Marjolein

 72. Zelf bakken is leuker , beter, goedkoper en helemaal niet moeilijk.
  Ik gebruik de Bread Baking Basics app (i- Phone en Pad) voor de doseringen.
  Speltbrood uit de supermakt bevat altijd nog brood verbeteraar, natriumcarbonaat, en andere conserveringsmiddelen. Brood bestaat uit, Meel, Water, Gist of Desem (kun je ook zelf maken trouwens) en een beetje zout verder niets.

 73. Goedemiddag,
  Ik eet sinds een aantal weken speld brood van onze bakker.
  Ik moet zeggen het is erg lekker brood.
  Er is alleen een groot nadeel,ik heb al een aantal dagen last van verstopping!
  Ik kan dus niet meer naar het toillet van speld brood,hoe kan dit? het is toch zo goed voor een spastische darm?
  Groeten Wendy koomen.

  1. Beste Wendy,

   Het kan zijn dat je lichaam moet wennen aan de overgang naar spelt brood. Het is inderdaad goed voor een spastische darm, maar helaas werkt niet elk lichaam het zelfde.
   Het kan zijn dat het voor jou lichaam niet werkt. Probeer eens een paar dagen te stoppen en dan weer opnieuw te beginnen, kijk wat dat doet.

   Groetjes Jack

 74. Ik heb jaren iets geprobeert aan mijn gewicht te doen weegde 106kg
  ben 4 weken speltbrood aan het eten op aanraden van mijn kleinzoon
  brayen smeets die betaald voetbal speelt bij M.V.V.
  En ik zit nu op een gewicht van101kg grandioos.

 75. Hallo Jack,Ik wilde je even bedanken ,Ik ben weer iets wijzer geworden ,een week geleden hoorde ik over Speltbrood en hoorde dat het veel beter en gezonder was dan gewoon brood, dus ik een halfje gekocht bij de Plus supermarkt is dit echt speltbrood?bij de Plus ,Ik wilde er toch wel meer over weten en kwam op jouw site terecht ,nog bedankt voor de informatie Groetjes Diana Mekes

  1. Graag gedaan Diana,

   persoonlijk haal ik liever mijn speltbrood bij een ambachtelijk bakker. Er zit namelijk best wel wat verschil tussen speltbrood bij de supermarkt of bij de bakker! In ieder geval, lees de ingrediëntenlijst kritisch door.

   Succes!

 76. De enige reden waarom ik speltbrood eet is dat ik daar zeker weten GEEN maagzuur van krijg.
  Het speltbrood dat ik eet komt bij een ambachtelijke bakker vandaan, geen idee wat het kost ik krijg het namelijk van mijn dochter die daar werkt

 77. Speltbrood is te koop bij bakker Arts in Ottersum. Hij heeft ook een bakkerijmuseum waar je na afspraak ook de heerlijkste vlaaien kunt proeven. Nog een echter ouderwetse bakker.

 78. Omdat ik mijn leven lang al last heb van mijn darmen,heb ik speltbrood gekocht.
  Soms bij de bakker, maar ook wel van de supermarkt.
  Ook van speltmeel maak ik eigen koek en pannenkoeken.
  Echt waar, ik ben zo ontzettend blij met spelt.
  De ontlasting is zoals het hoort te zijn, wc papier is niet eens meer nodig, haha.
  En het is waar, als de darmen goed werken, voel je je veel beter!

 79. Ook ik ben over gegaan op speltbrood, nadat ik veel problemen had met mijn stoelgang. Na advies van anderen om over te gaan op speltbrood, heb ik na een aantal dagen helemaal geen problemen meer met de stoelgang en voel me er veel beter bij. Het normale bruine of volkorenbrood is toch wat zwaar en als je hier ontvankelijk voor bent, kun je ook wat last van maagklachten krijgen, maar met het speltbrood is dit niet het geval. Voor mij in ieder geval niets anders meer!

 80. Ik koop speltbloem, meel en vlokken bij een molenaar en bak mijn brood zelf. Heb daardoor geen last meer van broodbuik, verdik er niet van, ontlasting is normaal en voel me niet vermoeid na het eten van speltbrood. Voel me er dus heel goed mee.
  Sinds enkele weken bak ik nu ook speltbrood voor mijn moeder. Ze heeft ouderdomsdiabetes. Nu zegt ze me dat haar suikerwaarden nu veel hoger liggen dan toen ze tarwebrood at.
  Ik dacht dat spelt juist goed is voor diabetici.
  Ligt die verhoging nu echt aan de spelt? Heeft iemand ook die ervaring? Eet ze dan toch maar beter terug tarwebrood?

  1. Wanneer er sprake is van diabetes kan eiwitbrood een goed alternatief zijn. Eiwitbrood is vrij laag in koolhydraten wat natuurlijk belangrijk is bij een voedingspatroon voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

 81. Prima dat de Nederlandse supers en bakkers een beetje wakker worden.
  Het meeste brood is echter nog niet te eten: in te drukken , gummi-achting,voelt als een bal kauwgum In de maag , maar wel heel geschikt voor de diepvries en lijkt net als kunststof na een week nog goed. Ook een bakker is niet meer nodig; we hebben fabrieken daarvoor en de super zal wel tot op de cent onderhandelen om dat ons met de meeste winst door de strot te duwen.

 82. Goedemiddag.

  Speltbrood is gewoon te koop bij de Jumbo,Franciscusdreef Overvecht, Utrecht.

  groet,Jan

 83. Ben sinds een week begonnen met speltbrood. Ik heb diaree-achtige klachten.Ben benieuwd of dit effect heeft.Bij bakkerij 't stoepje kost dit brood 2 euro10

  1. Sorry, maar echte speltbrood kost geen € 2,10.
   In de supermarkten vind je idd speltbrood maar het bestaat uit slechts 30% speltbloem.
   Echte speltbrood herken je aan de vaste strucuur. Voor de zekerheid altijd eerst vragen!

 84. speltbrood is in waddinxveen gewoon bij de bakker te koop en dus ook de eierkoeken crackers enzo

 85. Zelf koop ik mijn speltbrood bij de Jumbo. Het smaakt goed. Heb het geprobeerd bij Vomar, maar is qua gewicht behoorlijk zwaar voor halfje brood en valt erg zwaar op de maag. Smaakt ook een beetje muf. Ben van plan om het nog eens bij de warme bakker te proberen en anders houd ik het gewoon bij Jumbo.

 86. IK HEB AL 12JR.EEN DARM-PROBLEEM...NA ALLERLEI MEDICATIES,WILDE IK HET "SPELT" BROOD PROBEREN...IK HAD OVER GOEDE RESULTATEN GEHOORD...BEN AAN HET TELEFONEREN GEGAAN OM EEN ADRES TE VINDEN,BIJ MIJ IN DE BUURT...TOT GROTE VERBAZING WAS HET BIJ MIJN EIGEN SUPERMARKT...DE "PLUS"...HADDEN HET IN 3 SOORTEN,NATUURLIJK METEEN GEKOCHT...THUIS GEKOMEN, METEEN OP DE SITE "SPELTBROOD" GETIKT,KWAM OP DEZE SITE TERECHT..EN VANDAAR DIT BERICHTJE,HEBBEN HET INMIDDELS GEGETEN (INCL.MANLIEF)HET IS ÉCHT LEKKER,INDERDAAD HET IS DUURDER..(2.10) .MAAR HET IS MIJ HET ZEER WAARD...DIT WORD ÓNS BROOD VOORTAAN!!