Kalknagels behandelen

Laatste Update: 29 november 2016

Hoe oregano-olie kan helpen om van je kalknagels af te komen

In een vorig artikel hadden we het reeds over laserbehandelingen tegen kalknagels. Nu kan zo'n laserbehandeling behoorlijk kostelijk zijn zeker als ze niet wordt vergoed door je ziekteverzekering, wat vaak niet het geval is.

Kalknagels zijn een vaak voorkomend probleem. Jammer genoeg is deze aandoening soms moeilijk te behandelen omdat het slikken van medicijnen dit probleem niet bij de wortel kan aanpakken. Nagels zijn relatief gescheiden van de bloedtoevoer waardoor medicijnen de aangetaste nagels vaak niet effectief kunnen bereiken. Dit gegeven maakt dat mensen die last hebben van kalk- (of schimmel)nagels aangewezen zijn op zalfjes en crèmes die op het huidoppervlak of op de nagel dienen aangebracht te worden.

Hoe oregano-olie te gebruiken?

Oregano-olie wordt gewonnen uit het oregano-kruid. Deze olie bevat een geconcentreerde versie van de schimmelbestrijdende capaciteiten die oregano van nature bezit en kan erg efficiënt zijn bij de bestrijding van schimmelinfecties, wat kalknagels eigenlijk zijn. Je moet er wel mee opletten want oregano-olie is erg krachtig en kan irriterend zijn voor de huid. Je kan daarom best geen onverdunde olie direct op de huid gebruiken tenzij je een rode en brandend aanvoelende plek rond je nagels wilt. Dat is immers hoe je huid zal reageren op zo een sterk middel.

Essentiële oliën kan je niet goed verdunnen in water. Deze oliën word best verdund in een zogenaamde 'drager-olie'. Goede drager-oliën zijn jojoba en olijfolie. Jojoba olie helpt bij het genezingsproces en heeft bijna dezelfde consistentie en eigenschappen als de olie of het sebum die je huid zelf afscheidt. Maar jojoba-olie is vrij duur en ook olijfolie is een goede keuze, dus als je een beperkt budget hebt is olijfolie de beste optie.

Probeer twee of drie druppeltjes essentiële oregano-olie te verdunnen in een theelepeltje olijfolie. Wrijf deze mengeling over de aangetaste nagel en teen en probeer deze daarna zoveel mogelijk in open lucht te houden. Sokken en schoenen kunnen zorgen voor een vochtige omgeving rond de voeten en jammer genoeg doen schimmels het goed in vochtige omgevingen.

Welk schoensel kan ik dragen?

Investeren in een paar zachte rubberen flipflops is waarschijnlijk je beste gok om de olie toe te laten  zich in te werken in het aangetaste gebied zonder dat je hele huis onder de oregano-olie komt te zitten. Essentiële en drager-oliën kunnen vlekken maken op sokken en tapijten. Bovendien is de geur van oregano misschien aangenaam in de keuken maar niet als je hem door gans je huis kan ruiken.

Je voeten in open lucht houden is een erg belangrijke factor in het genezingsproces. Jammer genoeg  zijn kalknagels nu niet bepaald mooi om te zien en zullen mensen die aan deze aandoening leiden hun nagels vaak proberen te verbergen door sokken en schoenen te dragen. Mocht je echt niet op blote voeten of in sandalen willen rondlopen kies dan schoenen in een stof die 'ademt', zodat je in elk geval je voeten droog houdt.

Normaal zal een behandeling je ongeveer twee tot drie weken kosten. Dit is de tijd die nodig is om de infectie (in de meeste gevallen) te genezen. Indien je na deze periode geen verbetering kan vaststellen dan zal je een alternatieve behandelmethode moeten zoeken.

Een optie is om de oregano-olie te mengen met één of twee druppeltjes tea-tree olie. Ook deze olie staat immers bekend als een natuurlijke schimmelbestrijder en soms werkt de combinatie beter dan elk middel apart.

Oregano-olie oraal te gebruiken

In sommige gevallen kan een nagelschimmel zich in de bloedsomloop verspreiden. Oregano-olie kan ook oraal genomen worden om dit aan te pakken maar niet alle essentiële oliën zijn gemaakt om zo geconsumeerd te worden. Om het risico op een interne infectie te verminderen of om deze goed te bestrijden kan je gestandaardiseerde oregano-olie gebruiken die je dan zowel oraal inneemt als op het huid- en nageloppervlak aanbrengt.

Bij je plaatselijke kruidenier kan je oregano-olie vinden in capsules. Overschrijdt de aanbevolen dosis niet en volg de gebruiksaanwijzing op de fles tenzij een arts je anders zou voorschrijven.

Je kan best altijd een arts raadplegen mocht je last hebben van gelijk welke schimmelinfectie trouwens. Sommige dermatologen zijn bekend met het gebruik van oregano-olie als natuurlijke schimmelbestrijder maar je moet nooit zo'n behandeling beginnen zonder medisch advies. Zoals gezegd kan oregano-olie wanneer onverstandig gebruikt ernstige huidirritaties veroorzaken, en je wil toch ook eerst zeker weten dat je inderdaad last hebt van kalknagels veroorzaakt door een schimmelinfectie.

We horen graag van jullie wat jullie ervaringen zijn met het gebruik van oregano-olie (of tea-tree). Heb je ook last van kalknagels? En heb je deze behandeling al getest? Laat het ons zeker weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een zeer intresant artikel waaruit ik nu weet wat mij te doen staat
  voor mijn probleem met mijn kalknagels

 2. Ik behandel mijn kalknagel aan mijn grote teen - nu enige weken - met kalknagelolie (een mengeling van olijfolie, wilde marjolein, tea tree en lavendel); 2 keer per dag. Daarnaast dep ik de kalknagel met azijn (ook twee keer per dag). Volgorde die ik aanhoud: 's ochtends bij het opstaan de nagel (ook onder de nagelrand) met een wattenstaafje deppen met azijn. Vervolgen na het douchen de nagel met een kwastje insmeren met kalknagelolie. 's Avonds herhaal ik dat. Voor het naar bed gaan de nagel insmeren met kalknagelolie en enige tijd daarvoor de nagel deppen met azijn.
  Ik heb de indruk dat de kalknagel langzaam verdwijnt. Ik heb van alles al geprobeerd, maar dit lijkt toch echt te helpen en is relatief erg goedkoop (fles azijn met een inhoud van 1 liter kost ca. 37 eurocent en de kalknagelolie kost ca. 10 euro en daar doe je lang mee).
  Verder heb ik enkele malen mijn nagel geveild.
  Overigens heb ik zelf geen last van irritaties van de kalknagel van de huid om de nagel, maar dat kan per persoon wellicht verschillen. Als de kalknagel helemaal weg is, stuur ik nog wel een reactie.

 3. Ik gebruik oregano hydrolaat, welke ik heb ingekocht op Kreta.
  De essentiële oregano olie is, ook verdund, voor mij te heftig. Een hydrolaat die, zoals je waarschijnlijk wel weet, alle goede eigenschappen van de essentiële olie bevat, maar een stuk minder geconcentreerd én alleen de in water oplosbare delen in zich heeft, werkt net zo goed, zonder de soms pijnlijke ongemakken van de (hete) olie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin2
Share2