Hoge bloeddruk door schildklier

Schildklier

Aan het begin van deze week kreeg ik de vraag, wat de invloed van je schildklier kan zijn op de ontwikkeling van te hoge bloeddruk.

De schildklier bevindt zich aan de voorzijde van de hals voor het strottenhoofd. Deze ligt tegen de luchtpijp aan. Het is een vlindervormige klier die uit 2 kwabben bestaat.
Doordat het de bloedbanen hier met 4 slagaders wordt verbonden is dit het meest doorbloede orgaan van het lichaam.

Het doel van de schildklier is: ''Het produceren van schildklierhormonen''. Welke hormonen dit precies zijn, zal later aan bod komen. Wat je eerst moet weten is dat deze hormonen invloed hebben op je stofwisseling en groei.

Te snel werkende schildklier

Wanneer je een te snel werkende schildklier hebt kan dat grote gevolgen hebben voor je lichaam. Op dit moment schijnt het zelfs zo te zijn dat ongeveer 1 op de 10 mensen last heeft van een niet goed werkende schildklier.

Wanneer je schildklier te snel werkt worden er te veel schildklierhormonen aangemaakt. Men spreekt dan ook wel van hyperthyreoïdie. Het orgaan heeft een grote invloed op de groei en de stofwisseling. Wanneer er te veel hormonen vrijkomen in het bloed kan dit een grote impact hebben op je algemene gezondheid.

Je stofwisseling wordt dan bijvoorbeeld sneller.

De hypofyse stuurt de schildklier aan met het hormoon TSH. Wanneer er te veel schildklierhormonen worden geproduceerd wordt het hormoon door de hypofyse onderdrukt.

Om het geheel nog lastiger te maken, zijn er dus ook nog verschillende soorten vormen van hyperthyreoïdie. 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen. Hieronder een overzicht:

 • Goedaardige knobbel in de schildklier
 • Een ziekte waarbij de schildklier te groot wordt, deze ziekte wordt ook wel ziekte van Plummer genoemd
 • Een auto-immuunziekte, deze wordt ook wel ziekte van Graves genoemd


Symptomen

Te veel schildklierhormonen kan resulteren in verschillende (heftige symptomen). Niet alle symptomen zijn terug te herleiden naar een schildklieraandoening. Daarom is het ook een lastige diagnose om te stellen. De symptomen zijn:

 • Dunne huid
 • Snel zweten
 • Nervositeit
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsafname
 • Snel geïrriteerd
 • Kortademig
 • Warmte intolerantie
 • Spiertrillingen
 • Moeite om de oogleden te sluiten
 • Onregelmatige cyclus
 • Oogklachten

Hoe kan een te snel werkende schildklier worden behandeld?

Allereerst, zal er een uitgebreid bloedonderzoek plaatsvinden om te kijken hoeveel TSH in het bloed aanwezig is. Tegenwoordig zijn er veel medicijnen om de aanmaak van dit schildklierhormoon te onderdrukken. Het is wel belangrijk om te weten dat er heftige bijwerkingen kunnen optreden bij het nemen van deze medicatie.

Te traag werkende schildklier

Bij een te traag werkende schildklier worden er (zoals het woord ook zegt) te weinig schildklierhormonen aangemaakt. Een tekort aan hormonen is misschien nog wel slechter voor je gezondheid dan te veel hormonen. Hieronder de oorzaken, symptomen en de meest voorkomende behandeling voor een traag werkende schildklier.

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken voor een traag werkende schildklier, echter er zijn twee oorzaken die eruit springen.

 • Ontstekingen
 • Ziekte van Hashimoto

Symptomen

Ook een te traag werkende schildklier heeft verschillende symptomen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende symptomen.

 • Langzame hartslag
 • Droge huid
 • Verhoogde bloeddruk
 • Jezelf traag voelen
 • Concentratieproblemen
 • Gewichtstoename
 • Dik gezicht
 • Depressie
 • Spierkrampen
 • Zere ogen


Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij een traag werkende schildklier.

Hoe kan het worden behandeld?

Ook hier zal een bloedonderzoek worden gedaan. De meest voorkomende behandeling is met medicijnen om de hormoonhuishouding op orde te krijgen.

Correlatie tussen schildklier en bloeddruk

De oorzaak van hoge bloeddruk kan bij een slecht werkende schildklier liggen. Dit betekent dat hoge bloeddruk een symptoom kan zijn van zowel een ''te snelle'' als een ''te trage'' schildklier werking.

In 2016 is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat ziekten aan de schildklier voor hele specifieke bloeddrukklachten kan zorgen. Bij een verkeerd werkende schildklier kun je bijvoorbeeld last krijgen van pulmonale hypertensie.

Dit betekent dat je bloeddruk te hoog is in je longen. Hierdoor beschadigen je longen waardoor je rechter hartkamer nog harder moet werken om bloed in je longen te krijgen zodat je daar zuurstof in je bloed kunt krijgen. Deze vorm van bloeddruk kan ernstige gevolgen hebben en uiteindelijk tot hartfalen leiden.

Deze vorm van hoge bloeddruk kan voorkomen bij een te snel werkende schildklier en een te traag werkende schildklier, maar komt vaker voor bij mensen met een te snel werkende schildklier. Een behandeling aan de schildklier is in dit geval vaak de oplossing om de pulmonale hypertensie te verlagen naar gezonde niveau's. Ga daarom altijd naar een arts als je problemen met je schildklier hebt of vermoedt dat je die hebt.

Ook uit onderzoek in 2014 blijkt dat een verkeerd werkende schildklier over het algemeen de bloeddruk kan beïnvloeden omdat de hormonen van de schildklier invloed hebben op de werking van het cardiovasculaire systeem. Vooral een te snel werkende schildklier wordt als verdachte gezien. Daarom zal een arts bij een te hoge bloeddruk ook je schildklierwerking onderzoeken om uit te sluiten dat het daaraan ligt.

Als je een traag werkende schildklier hebt kun je niet juichen, want dan heb je dus ook kans op een verhoogde bloeddruk. Een van de bijwerkingen van een traag werkende schildklier is ook gewichtstoename. Overgewicht is een indirecte veroorzaker van een hoge bloeddruk. Als je schildklier behandeld wordt omdat hij te traag werkt is het daarom ook belangrijk om te proberen gewicht te verliezen of om in ieder geval niet extra aan te komen.

Bij een traag werkende schildklier is het erg lastig om gewicht te verliezen en daarom is het ook dan belangrijk om je schildklier te laten behandelen en om daarnaast zo gezond mogelijk te eten en bewegen. Hierdoor neem je alle stappen die nodig zijn om je bloeddruk te normaliseren.

Vooral omdat een te hoge bloeddruk tevens veroorzaakt kan worden door andere factoren, zoals een zittende levensstijl of het eten van ongezonde voeding en stress.

De oplossing is dus om te achterhalen of je schildklier goed functioneert, vervolgens dien je adequate stappen te zetten om je bloeddruk weer omlaag te krijgen. Een combinatie behandeling tegen hoge bloeddruk is de beste optie!

.

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-hypertension/home/ovc-20197480

http://www.jhltonline.org/article/S1053-2498(16)30189-9/fulltext

http://europepmc.org/abstract/med/23474667

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(14)00236-8/abstract