Oorzaken en symptomen hoge bloeddruk2019-10-10T13:44:58+01:00

Laatste update:

Hoge bloeddruk oorzaken en symptomen

oorzaken en symptomen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk, medisch ook wel bekend als hypertensie, treft ongeveer één op de vier mensen en veroorzaakt wereldwijd 12.8% van de  sterfgevallen volgens de world health organization.

Het kan op elke leeftijd toeslaan, maar komt vaker voor als je ouder wordt. Volgens de statistieken blijkt zelfs dat als je op je 55ste nog geen hoge bloeddruk hebt, het voor bijna 90% zeker is dat je dit op een later moment in je leven ontwikkelt.

In dit artikel ontdek je dan ook exact wat de verborgen oorzaken en symptomen zijn - plus geef ik je een aantal handige tips en gratis ebook om je bloeddruk zonder medicatie te verlagen.

Laten we direct beginnen met de videotip!

UPDATE: Heb je mijn gratis eBook al met 29 handige tips om hoge bloeddruk te verlagen? Zodat je niet afhankelijk blijft van pillen en bijwerkingen?

Download dan hier mijn nieuwste boek tijdelijk gratis: 29 bloeddrukverlagers

Allereerst: 7 mythes over hoge bloeddruk

Als je alle feiten kent, kun je slimme(re) keuzes maken.

Deze schokkende mythen over een hoge bloeddruk (hypertensie) zijn het eerste waar je korte metten mee moet maken.

Mythe 1: een hoge bloeddruk komt voor in mijn familie en daarom is er niets dat ik kan doen om het te voorkomen.

Een hoge bloeddruk kan in je familie voorkomen. Als je ouders of nauwe bloedverwanten last hebben gehad van een hoge bloeddruk, heb je meer kans om het ook te ontwikkelen. Als je echter een familiegeschiedenis met een hoge bloeddruk hebt, kun je wat veranderingen in je leefstijl maken waardoor je het kunt voorkomen.

Mythe 2: ik gebruik geen keukenzout en daarom heb ik een goede controle over mijn inname van natrium en mijn bloeddruk.

Bij sommige mensen kan natrium de bloeddruk verhogen(1). Maar het controleren van je inname van natrium betekent meer dan alleen het vermijden van het zoutvaatje.

Het betekent ook het controleren van etiketten, omdat 75% van de natrium die we consumeren is verborgen in bewerkte voedingsmiddelen(2) zoals tomatensaus, soepen, specerijen, conserven en bereide mengsels. Bij het kopen van bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen moet je dus echt de etiketten lezen.

Let vooral op de woorden "soda" en "natrium" en de afkorting "Na" op de etiketten. Deze woorden laten zien dat er natriumverbindingen aanwezig zijn.

Mythe 3: ik gebruik zeezout in plaats van gewoon keukenzout omdat dit zoutarme alternatieven zijn.

Chemisch gezien is zeezout hetzelfde als keukenzout want het bevat ook gewoon 40% natrium. Keukenzout is een combinatie van de twee mineralen natrium (Na) en chloor (Cl).

Mythe 4: ik voel me prima. Ik hoef me geen zorgen te maken over een hoge bloeddruk.

Heel veel volwassenen hebben een hoge bloeddruk en velen van hen weten dit niet omdat ze geen symptomen ervaren. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor een beroerte. Als je bloeddruk ongecontroleerd hoog is, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Mythe 5: ik heb gelezen dat wijn goed is voor het hart, wat betekent dat ik net zoveel kan drinken als ik wil.

Als je alcohol, met inbegrip van rode wijn, drinkt zorg er dan wel voor dat je dit met mate doet. Zwaar en regelmatig gebruik van alcohol kan de bloeddruk drastisch verhogen (3). Het kan ook leiden tot hartfalen, een beroerte en een onregelmatige hartslag.

Te veel alcohol kan bijdragen aan hoge triglyceriden, kanker, obesitas, alcoholisme, zelfmoord en ongevallen. Als je drinkt, beperk de consumptie dan tot niet meer dan twee glazen per dag voor mannen en een drankje per dag voor vrouwen.

In het algemeen staat een drankje gelijk aan een middelgroot glas bier, een glas wijn of een flinke shot sterke drank.

Mythe 6: ik heb een hoge bloeddruk en mijn dokter controleert dit voor mij. Dit betekent dat ik dit zelf thuis niet meer hoef te meten.

Omdat je bloeddruk kan fluctueren, zorgen je bloeddrukmetingen thuis voor waardevolle informatie voor je zorgverlener om te bepalen of je echt een hoge bloeddruk hebt en of je behandelplan goed werkt.

Het is belangrijk om de metingen op hetzelfde tijdstip van de dag te doen, zoals bijvoorbeeld een keer 's morgens en een keer 's avonds of anders zoals je arts je adviseert.

Mythe 7: ik werd gediagnosticeerd met een hoge bloeddruk, maar ik heb al een tijdje lagere waarden dus nu kan ik stoppen met het innemen van mijn medicatie.

Een hoge bloeddruk kan een levenslange ziekte zijn. Volg de aanbevelingen van je arts zorgvuldig op, zelfs als dat betekent dat je de rest van je leven elke dag medicatie moet blijven gebruiken. Door de samenwerking met je zorgverlener kun je je behandeldoelen met succes bereiken en genieten van de voordelen van een betere gezondheid.

Bloeddruk, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je hart klopt, pompt het bloed rond in je lichaam om het te voorzien van de energie en de zuurstof die het nodig heeft. Als het bloed beweegt, duwt het tegen de wanden van de bloedvaten.

De kracht van dit duwen is je bloeddruk. Als je bloeddruk te hoog is, zet dit extra spanning op je bloedvaten (en je hart) en kan dit leiden tot hartaanvallen en beroertes.

Het hebben van een hoge bloeddruk (hypertensie) is meestal niet iets dat je voelt of dat zich aankondigt. Er zijn dan ook geen duidelijke tekenen of symptomen. De enige manier om te weten wat je bloeddruk is, is door het te meten.

De bloeddruk wordt gemeten in 'millimeter kwikdruk’ (mmHg) en wordt als twee getallen geschreven. Als de meter bijvoorbeeld 120/80 mmHg aangeeft, is je bloeddruk 120 over 80.

Het eerste (hoogste) getal is de systolische bloeddruk. Het is het hoogste niveau dat je bloeddruk bereikt wanneer je hart klopt.

Het tweede (laagste) getal is je diastolische bloeddruk. Het is het laagste niveau dat je bloeddruk bereikt als je hart zich tussen het kloppen door ontspant.

Zelfs als je op dit moment geen hoge bloeddruk hebt, is het belangrijk om je bloeddruk zo laag mogelijk te houden. Hoe hoger je bloeddruk, hoe hoger het risico op gezondheidsproblemen is.

Een bloeddruk van 135 over 80 kan "normaal" zijn, maar iemand met deze meting heeft twee keer zoveel kans op een hartaanval of een beroerte als iemand met een bloeddruk van 115 over 75.

Het is niet ongewoon dat je tijdens een training, als je slaapt of als je stress hebt een verhoging van de getallen ziet. Het probleem ontstaat wanneer je bloeddruk boven de normale grenzen blijft.

Een enkele hoge waarde betekent niet automatisch een hoge bloeddruk. Als je echter vaker last hebt van een hogere bloeddruk is een medische keuring echt wel verstandig.

Symptomen van een hoge bloeddruk

symptomen van hoge bloeddruk infografiek

Er zijn vaak geen symptomen van hoge bloeddruk als de bloeddruk toeneemt, maar sommige waarschuwingssignalen voor een zeer hoge bloeddruk kunnen onder meer zijn:

 • pijn op de borst
 • verwarring
 • hoofdpijn
 • oorsuizen of een zoemend geluid
 • onregelmatige hartslag
 • neusbloedingen
 • vermoeidheid
 • verandering in het zicht

Wanneer er zich hoge bloeddrukverschijnselen ontwikkelen, heeft de aandoening waarschijnlijk al een gevaarlijk punt bereikt. Dit heet een hypertensieve crisis, wat betekent dat de systolische druk/het bovengetal hoger dan 180 is of dat de diastolische druk/het ondergetal hoger dan 110 is.

Een hypertensieve crisis wordt beschouwd als een medische noodgeval die onmiddellijke behandeling vereist. Er is dan echt hulp nodig. In zo’n geval worden er vaak de volgende symptomen ervaren:

 • ernstige hoofdpijn
 • ernstige gevoelens van angst
 • kortademigheid
 • neusbloedingen

Rond de leeftijd van 50 jaar is de totale levensverwachting ongeveer vijf jaar langer voor mensen met een normale bloeddruk dan voor mensen met een hoge bloeddruk (4). Dat is lijkt mij een goede reden om je hoge bloeddruk onder controle te houden en te zorgen dat je bloeddruk zakt.

Houd er ook rekening mee dat de bovenstaande opmerkingen bestemd zijn voor gezonde volwassenen ouder dan 18 jaar.

Als je diabetes, een nierziekte of een andere ernstige ziekte hebt, moeten de lezingen anders worden geïnterpreteerd. Als je diabetes hebt (nog een heel veel voorkomend probleem) of chronische nierziekte, dan dan heb je al een té hoge bloeddruk bij 130/80 of hoger.

Onbekende symptomen van een (mogelijke) hoge bloeddruk

De grootste uitdaging voor het identificeren van een hoge bloeddruk zijn de vele mogelijke symptomen die ook gemakkelijk kunnen worden toegeschreven aan iets anders. Kan kortademigheid gewoon zeggen dat je uit vorm bent?

Kan dat gevoel van vermoeidheid gewoon zeggen dat je harder hebt gewerkt dan normaal? In feite kunnen de symptomen voor een hoge bloeddruk zo mild lijken, dat zelfs je arts ze kan missen.

 • Bloedneus: een verandering in je bloeddruk kan een bloedneus veroorzaken. Als je hier vaak last van hebt, overweeg dan eens om je bloeddruk te laten controleren.
 • Hoofdpijn: hoe gemakkelijk is het om dit teken van een hoge bloeddruk te missen? Het lijkt erop dat de enige manier om hoofdpijn te voorkomen is te leven in een Zen-achtige zeepbel. Wees je bewust van hoe vaak je pijn in je hoofd ervaart. Noteer dit in je dagboek en noteer ook het voedsel dat je hebt gegeten of de activiteiten die je hebt gedaan voordat de hoofdpijn begon. Zo kun je beter achter de oorzaak komen.
 • Duizeligheid: dat gevoel dat de ruimte om je heen beweegt, kan meer dan een vertigo of een wilde nacht feesten zijn. Een gebrek aan zuurstof naar de hersenen veroorzaakt vaak dat je je uit balans voelt.
 • Vermoeidheid door huishoudelijk werk: het is gemakkelijk om de schoonmaak een dagje uit te stellen omdat je je uitgeput voelt. Maar als deze eens zo gemakkelijke taak je opeens kortademig maakt, zet daar dan je vraagtekens bij.
 • Hersenmist: na een drukke dag kan het moeilijker zijn om je gedachten scherp te houden. Als je ouder wordt, kun je van mening zijn dat het langzamer worden van je hersenfunctie gewoon "normaal" is. Deze vertraging kan echter een teken van een hoge bloeddruk zijn.
 • Oedeem of gezwollen voeten: pulmonale arteriële hypertensie (PAH) wordt veroorzaakt door een extreem hoge bloeddruk. Gezwollen voeten, benen en enkels kunnen het gevolg zijn van slecht functionerende nieren. Vochtretentie kan een teken zijn dat je PAH hebt.
 • Vijandigheid: is het mogelijk dat je agressie in het verkeer wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk in plaats van andersom? In een wereld waarin het zo makkelijk is om boos te worden op iets, wordt er maar weinig rekening gehouden met het feit dat je gevoelens van vijandigheid een gezondheid gerelateerde oorzaak zouden kunnen hebben (in plaats van een-mensen-gerelateerde zaak!).
 • Depressie: dit is een symptoom dat je gemakkelijk kunt missen, want zo nu en dan hebben we allemaal last van de blues. Maar als je depressie langer duurt dan wat gezond is, moet je echt eens je bloeddruk laten controleren.

Onbekende oorzaken van een hoge bloeddruk

Terwijl sommige factoren de kans op een hoge bloeddruk verhogen (bijvoorbeeld roken, obesitas, een sedentaire levensstijl en een familiale voorgeschiedenis) blijkt uit nieuwe en recente studies dat er nog meer verrassende boosdoeners zijn:

Slaapapneu

Obstructieve slaapapneu, aanvallen van een onderbroken ademhaling tijdens de slaap, wordt gekenmerkt door symptomen als luid snurken, abrupt 's nachts wakker worden, een droge mond in de ochtend en slaperigheid overdag.

Wanneer patiënten met een hoge bloeddruk en een obstructieve slaapapneu werden behandeld met CPAP, Continuous Positive Airway Pressure, daalde de systolische bloeddruk met een gemiddelde van 7,21mmHg en de diastolische bloeddruk daalde met 4,99mmHg.

Patiënten met hypertensie en een hoge bloeddruk voelden, na het starten van de CPAP-therapie, de grootste vermindering van de bloeddruk. Deze uitkomst suggereert dat onbehandelde slaapapneu de reden zou kunnen zijn dat, ondanks het gelijktijdig gebruik van drie of vier medicijnen, deze mensen geen verbetering hebben gezien in hun bloeddruk.

Lage vitamine D-spiegel

Een meta-analyse, gepubliceerd in 2014 in The Lancet Diabetes & Endocrinology, suggereert een causaal verband tussen vitamine D-deficiëntie en hoge bloeddruk, terwijl hogere niveaus van deze vitamine beschermend kunnen zijn.

De meta-analyse van de verzamelde gegevens uit onderzoeken met 146.581 deelnemers toonden aan dat elke verhoging met 10% vitamine D-concentratie werd geassocieerd met een lagere systolische en diastolische bloeddruk en een 8,1% lagere kans op hypertensie. De vitamine D-niveaus kunnen met een eenvoudige bloedtest worden gemeten.

Gezien de kosten en de bijwerkingen, die worden geassocieerd met antihypertensiva, is het potentieel voorkomen van een hoge bloeddruk met vitamine D zeer aantrekkelijk. Er zijn echter wel nog meer gecontroleerde studies nodig om de causaliteit en de mogelijke klinische voordelen van vitamine D-suppletie te bevestigen.

Medische bezoeken

Volgens een meta-analyse, gepubliceerd in Blood Pressure Monitoring, hebben patiënten die lijden aan het witte jas syndroom een verhoogde bloeddruk die alleen optreedt bij een bezoek aan de huisarts. Hierdoor hebben ze wel een hoger risico op de voorwaarden die verband houden met een echte hoge bloeddruk.

De onderzoekers verzamelde gegevens uit 10 studies onder 3.478 behandelde patiënten.

hoge bloeddruk

Bij patiënten met het witte jas syndroom was de bekleding van de halsslagaders significant dikker dan bij personen met een normale bloeddruk. Deze meting wordt klinisch gebruikt om de risico’s op een hartaanval en een beroerte te beoordelen.

Uit de studie kwam naar voren dat er geen significante verschillen in de IMT-metingen van patiënten met het witte jas syndroom en die met echte hypertensie zijn, wat suggereert dat zelfs tijdelijke stijgingen van de bloeddruk arteriële schade kan veroorzaken.

Schildklierproblemen

Een studie uit 2007, gepubliceerd in het Journal of Hypertension, ontdekte ongeacht leeftijd en geslacht een significant hogere 24-uurs ambulante bloeddruk bij patiënten met hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier) dan bij een controlegroep van gezonde mensen.

Patiënten met hypothyreoïdie hadden ook een hogere body mass index (BMI) en hogere triglyceride-niveaus.

Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen en kan symptomen als onverklaarbare gewichtstoename of moeilijk afvallen, depressie, een verhoogde gevoeligheid voor koude, een droge huid en veranderingen in de menstruatiecyclus veroorzaken.

Hyperthyreoïdie kan worden gediagnosticeerd met een TSH-test, die wordt uitgevoerd op een bloedmonster.

Drop

Drop bevat de chemische verbinding glycyrrhizinezuur (ja, spreek dat maar eens uit….). Hoewel deze verbinding voordelen voor de gezondheid heeft, omdat het een krachtige antiviraal is, interfereert het ook met het vermogen van het lichaam om het stresshormoon cortisol te bestrijden.

Het veroorzaakt ook dat het lichaam meer natrium vasthoudt en kalium verliest, waardoor je meer gevoelig zou kunnen zijn voor het zout in je eten.

De combinatie van een verhoogde gevoeligheid voor zout en verhoogde stress hormoon niveaus kunnen een ernstige stijging van de bloeddruk veroorzaken en hoewel het effect maar tijdelijk is, kan het je bloeddruk snel tot gevaarlijke niveaus laten stijgen.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor glycyrrhizinezuur dan anderen, maar slechts 50 gram drop is genoeg om de bloeddruk voor mensen, die hier gevoelig voor zijn, te verhogen en 200 gram drop zal bij de meeste mensen de bloeddruk verhogen.

Pijnstillers

Pijnstillers die zonder recept te verkrijgen zijn, lijken voor veel mensen een onderdeel van het dagelijks leven te zijn. Studies hebben aangetoond dat tweederde van de vrouwen en eenderde van de mannen regelmatig en soms zelfs dagelijks een pijnstiller gebruikt.

Gemiddeld neemt elke persoon meer dan een pijnstiller per dag en één op de twintig volwassenen neemt, elke keer dat ze zich ziek voelen, ten minste zes pijnstillers.

Twee van de meest gebruikte pijnstillers, ibuprofen en aspirine, zijn een type geneesmiddel dat bekend staat als niet-steroïde, anti-inflammatoire geneesmiddelen vanwege hun vermogen om ontstekingen en pijn te verminderen.

Terwijl een pijnstiller, zoals aspirine, in lage doses gunstig kan zijn bij de preventie van een hartaanval of een beroerte, kan een hoge dosis ibuprofen ervoor zorgen dat je bloeddruk veel hoger wordt dan normaal en zelfs dat je medicatie voor de bloeddruk niet meer effectief werkt.

Ibuprofen is te vinden in vele populaire merken, waaronder Advil en Nerofen.

Mondhygiëne

Bijna de helft van de volwassenen die ouder zijn dan 30 jaar lijdt aan bloedend of gezwollen tandvlees wat tekenen van gingivitis en parodontitis zijn.

Recente studies hebben aangetoond dat mensen met bloedend tandvlees bijna twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten of een beroerte en een hogere bloeddruk hebben dan mensen met gezond tandvlees.

De onderzoekers suggereren dat de bacteriën in de mond de bloedstroom binnendringen en een ontsteking of verstopping van de bloedvaten, bekend als atherosclerose, veroorzaken.

Zelfs als je tandvlees gezond is, kun je nog steeds het risico op een hogere bloeddruk lopen als je een tandpasta met een hoog gehalte aan natrium gebruikt. Let op want de meeste merken tandpasta bevatten zuiveringszout.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor natrium dan anderen, dus terwijl een op bicarbonaat gebaseerde tandpasta voor de ene persoon prima is, kan het bij een ander de bloeddruk verhogen.

Decongestivum

Veel voorkomende decongestiva zoals pseudo-efedrine en fenylefrine, die vaak worden aangetroffen in sinus, koude en griep geneesmiddelen kunnen een tijdelijke piek van de bloeddruk veroorzaken.

De meeste merknamen zoals Sudafed, Actifed, Claritin-D, Nurofen Cold & Flu en Aleve bevatten deze decongestiva.

Decongestiva zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom vermindert en waardoor de gezwollen sinusweefsels in de neus krimpen. Hoewel de stijging van de bloeddruk maar tijdelijk is, kan het gevaarlijk zijn voor mensen met een hoge of ongecontroleerde bloeddruk.

Decongestiva maken deel uit van een groep bloeddrukverhogende, sympathicomimetische, geneesmiddelen. Dit kunnen eetlustremmers zoals fentermine zijn, maar ook illegale drugs zoals cocaïne, 'speed' (methamfetamine) en 'xtc' (MDMA).

Stress

Als onderdeel van ons overlevingsrespons, worden onze lichamen overspoeld met stresshormonen wanneer we ons bedreigd voelen. Deze stresshormonen kunnen ons direct helpen om te 'vechten' of te 'vluchten' van het gevaar en ze veroorzaken dat onze bloeddruk tijdens het proces stijgt.

Helaas leven we tegenwoordig bijna constant onder de stress van het moderne leven en zijn we in een constante staat van emotionele waakzaamheid.

Uit studies onder werkende mannen en vrouwen in de Verenigde Staten (5) bleek bijvoorbeeld dat degenen die de meeste verantwoordelijkheid voor het huis en het gezin droegen, een significant hogere bloeddruk hadden dan degenen die het aan hun partner konden overlaten.

Veel dingen kunnen leiden tot stress en niet iedereen reageert op dezelfde triggers, dus is het belangrijk om je eigen triggers te ontdekken en maatregelen te nemen om deze te verminderen.

Supplementen tegen de symptomen van een hoge bloeddruk

 1. Magnesium

Het mineraal magnesium is geweldig omdat het helpt om je bloedvaten te ontspannen en omdat het een onmiddellijke impact kan hebben op het verlagen van de bloeddruk (en veel mensen die een hoge bloeddruk hebben hebben ook een magnesiumtekort). Om te beginnen is 500 milligram per dag voor het slapen gaan een goede dosis om de bloeddrukproblemen aan te pakken.

 1. Visolie

Een van de belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk is een ontsteking in de slagaders. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van visolie, dat hoog is in EPA- en DHA-vormen van omega-3 vetzuren, de ontsteking in het het lichaam kan verminderen en daarom kan visolie de gezondheid van het hart ten goede komt. Dagelijks een supplement van 1000 milligram bij je maaltijd innemen is een van de beste natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen.

Symptomen hoge bloeddruk

 1. Co-enzym Q10

Het co-enzyme Q10, of CoQ10, is een anti-oxidant die essentieel is voor het ondersteunen van de hartgezondheid en die van cruciaal belang is als je medicatie tegen een hoge bloeddruk ]of cholesterolverlagende medicatie gebruikt. Ongeveer 200 tot 300 milligram CoQ10 per dag is een geweldig, natuurlijk middel om een te hoge hoge bloeddruk te verlagen.

 1. Cacao

Beschikbaar in poedervorm, verhoogt de consumptie van cacao je inname van flavonolen, die de bloeddruk verlagen en de bloedstroom naar de hersenen en het hart verbeteren. Cacao is ook een natuurlijke vasodilator, wat betekent dat het het niveau stikstofoxide in het bloed verhoogt en de bloedvaten wijder maakt.

 1. Knoflook

Knoflook is een andere natuurlijke vasodilator en als je het lastig vindt om hier veel van te eten is het gelukkig ook verkrijgbaar als supplement. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat knoflook bij patiënten met ongecontroleerde hypertensie de bloeddruk kon verlagen. Het heeft ook de mogelijkheid om arteriële stijfheid, ontsteking en andere cardiovasculaire markers bij patiënten met verhoogde niveaus te verbeteren.

Veel voorkomende fouten bij het meten van de bloeddruk

Misschien verwacht je het niet, maar de manier waarop de verpleegkundige je bloeddruk meet of de manier waarop je je gedraagt tijdens de metingen, kan een vals beeld over je bloeddruk geven.

Als de verpleegkundige je bloeddruk opmeet of als je het zelf thuis opmeet, is het uiterst belangrijk om de juiste maat manchet om je bovenarm te gebruiken.

Fouten in bloeddrukmetingen gebeuren wanneer de persoon die de meting afleest er niet in slaagt om te bepalen of je armomtrek binnen het bereik van de indicatoren op de manchet valt. Een manchet die te klein is kan een verhoging van 10 tot 40 mmHg van de systolische bloeddruk veroorzaken.

Uit studies is ook gebleken dat bloeddrukmetingen met verschillende apparatuur kunnen verschillen en dat een meting zelfs per arm kan verschillen.

Een andere belangrijke overweging: De band moet altijd direct op de huid worden geplaatst. Het plaatsen van de band over de kleding kan de systolische bloeddruk met 10-50mmHg verhogen

Andere manieren om er zeker van te zijn dat je je bloeddruk nauwkeurig kunt lezen zijn onder andere:

 • Ontspan je en ga drie tot vijf minuten rustig in een comfortabele stoel zitten voordat je bloeddruk wordt gemeten.
 • Ook sporten of eten kan je systolische bloeddrukmeting met 10 tot 20 mmHg verhogen.
 • Leun achterover tegen de stoel en ondersteun je arm goed. Als je rug niet wordt ondersteund, kan je diastolische bloeddruk met 1-7mmHg stijgen. Als je je bovenarm onder je hartniveau plaatst, kan dit ook leiden tot een hogere meting. Het ondersteunen van de bovenarm boven je hartniveau zal waarschijnlijk resulteren in een lagere meting. Voor elke 2,5 cm dat je je arm boven of onder je hartniveau plaatst, kun je een stijging/daling van 2mmHg van de systolische bloeddruk ervaren.
 • Kruis ook niet je benen over elkaar want hierdoor kan je systolische bloeddruk met 2-8 mmHg verhogen.

Andere factoren die je bloeddruk kunnen beïnvloeden zijn onder meer praten met de arts of de verpleegkundige, denken aan iets stressvols, het drinken van alcohol of cafeïne minder dan 30 minuten voorafgaand aan het meten van de bloeddruk en in een koude kamer zitten.

Verrassend is dat zelfs een volle blaas je de systolische bloeddruk met 10 mmHg kan verhogen

Sommige mensen hebben iets wat ook wel bekend staat als witte vacht hypertensie of het witte jas syndroom, met andere woorden hun bloeddruk is, als gevolg van angst, alleen verhoogd in de praktijk van de arts, maar is weer normaal als de persoon thuiskomt.

Voor mensen die hier last van hebben kan het idee van een arts bezoeken de bloeddruk met maar liefst 23% verhogen. Met denkt dat ongeveer één op de vijf mensen hier last van heeft (6).

Om uit te sluiten of dit een mogelijke oorzaak van je hoge metingen is, kun je overwegen om te investeren in een goed apparaat om thuis je bloeddruk te meten.

Wil je méér (gratis) tips om je bloeddruk weer in balans te krijgen, zodat je niet opeens geconfronteerd wordt met de nare gevolgen hiervan?

Download dan hier mijn nieuwste boek tijdelijk gratis: 29 bloeddrukverlagers

Aanvullende Bronnen

www.medicinenet.com/high_blood_pressure_hypertension/article.htm

www.nhs.uk/Conditions/Blood-pressure-(high)/Pages/Introduction.aspx

www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/blood-pressure-reading-explained

55 Reacties

 1. boyke 27 december 2013 om 02:09- Antwoorden

  Geachte heer,
  In 2009 heb ik een burn-out gehad,gevolg door een hersen infarct.
  Hoe is het te bewijzen dat het door mijn werk komt?

  mvg

  BOY.

  • Robert Jan Hendriks 30 december 2013 om 15:56- Antwoorden

   Beste Boy,

   Ik heb hier geen direct antwoord op. Ik weet namelijk niet hoe het er bij jou op de werkvloer aan toegaat, waardoor het moeilijk is om in te schatten of het door je werk komt. Meestal zijn het een combinatie van factoren waardoor hoge bloeddruk veroorzaakt wordt. Ik zou zeggen, kijk kritisch naar je leefstijl (waaronder je werk) en probeer op die manier te achterhalen waardoor je klachten veroorzaakt worden.

   Succes!!

 2. sandra 18 maart 2014 om 12:46- Antwoorden

  Hallo

  Ik heb een vraag ik heb een te lage bloeddruk een paar cvas gehad en tias drie weken terug een mri weer gehad en er zijn 3 kleine versleten adertjes gevonden mijn vraag is hoge inspanning bij sport kan mag dit nog?
  Ik kan weinig vinden over te lage bloed druk en cvas en versleten aderen in het hoofd inmiddels aan het tweede medicijn om mijn bloed druk te verhogen maar is dat dan niet weer risicovol?
  Ik hoop u antwoordt heeft op mijn vraag over het sporten of ik wat tantjes terug moet nemen.

  Dank u wel alvast

  Mvg Sandra

  • cisca 14 januari 2016 om 11:11- Antwoorden

   hallo sandra,
   heb jij hier al antwoord op gehad? ik ben reuze benieuwd namelijk omdat ik ook een te lage bloeddruk heb en nogal wat klachten vwb hart en behoorlijke migraine.

   • Veronica 2 februari 2016 om 13:59- Antwoorden

    Ik heb ook een lage bloeddruk. Dokters zeggen allemaal dat het gezond is. Mijn bloeddruk is 100/66.

    • J 27 maart 2018 om 00:08- Antwoorden

     hoe zit het met uw cortisol waarde?

 3. Maria van Gerven* 18 juni 2014 om 16:39- Antwoorden

  Geachte heer.
  Vandaag het bestelde pakket met de speciale bonus voor Hoge bloeddruk stoppen methode ontvangen.
  Maar de beloofde bonussen zaten er niet bij. 1) hoge bloeddruk omlaag dieet. 2) superfoods voor een langer leven.
  3) anti-stress mangement. 4) optimale gezondheid. 4weken-programma.
  Wanneer ontvang ik de rest?
  Ik heb toch ook de speciale aanbiedingsprijs ineens betaald,en verwacht ook het gehele pakket zoals beloofd binnen 36 uur te ontvangen. in afwachting van uw antwoord. met vriendelijke groeten Maria

 4. Justine 12 augustus 2014 om 15:02- Antwoorden

  Hallo
  Vraagje aan u
  Ik heb verhoogde bloeddruk 94/186 slik medicatie 4srt dagelijks in. Ook onder behandeling van internist.
  Ook vaak benauwd. Nu zegt mijn huidige vriend mij dat ik me aanstel. Wat of hoe laat ik het weten dat het menens is.
  Groet Justine

  • Robert Jan Hendriks 12 augustus 2014 om 19:15- Antwoorden

   Hoi Justine,
   Inderdaad, je kunt bij wijze van spreken beter een gebroken been hebben. Dan is het visueel dat er iets aan de hand is. Hoge bloeddruk, waar je voor behandeld wordt, is minder zichtbaar. Idem met mentale ziektes. Misschien een inkopper, maar het is toch een kwestie van vertrouwen naar elkaar toe. Maar om te overtuigen is het misschien een idee om je vriend mee te nemen naar de volgende afspraak en de arts het een en ander uit te laten leggen?

   Heel veel succes,
   Jack

   • Martie Vrielink 4 maart 2016 om 23:07- Antwoorden

    de hypofyse geeft een signaal af naar de bijnieren om de bd te verhogen, dit gaat door de aanmaak van adrenaline.
    De internist kan hier niets mee, omdat dit niet binnen zijn werkterrein ligt. Zo kun je dus jaren lang medicijnen slikken die niet werken, zoals ik.

    ik ben officieel nog steeds fitnesstrainer, voedingexpert, sportmasseur, en hou me al 40 jaar bezig met alles op spiritueel gebied. En bij meditatie- ademhalingsoefeningen gaat de bd omhoog, een bewijs te meer dat het een neurologisch probleem is. Ik denk dat het is ontstaan door canabis gebruik samen met teveel alcohol, een mogelijke oplossing zou zijn Baklofen te proberen, en dan moet je juist gebruik maken van de bijwerkingen, maar tot nu toe wil geen enkele internist dit voorschrijven.

 5. aad 26 december 2014 om 22:03- Antwoorden

  Leef al weken onder hoogspanning met name door de werksituatie
  Knallende hoofdpijn trillingen voor de ogen en te pas en te onpas duizelig worden. Vanavond toch maar eens mijn bloeddruk gemeten. 164/156 polsslag van 94. Ben er knap van geschrokken

 6. paula dias 27 december 2014 om 03:39- Antwoorden

  Geachte heer
  mijn vader heeft altijd hoge bloeddruk gehad wij eten gezond geen vlees wel vis vette vis en veel groenten en fruit.
  Sinds de laatste tijd heeft hij 160 180 bij 80 hij slikt ook medicatie voor hoge bloeddruk maar het lijkt niet te helpen.
  hij heeft nergens last van wel zijn hart klep sluit niet allemaal maar is heeft daar geen last van, heeft ook geen overgewicht, rookt en drinkt niet. We willen graag meer informatie weten over uw methode. We wachten uw reactie af. Mvg paula Dias

 7. Josien 5 september 2015 om 11:54- Antwoorden

  Beste Jack,
  Bij een Bio-les op school werd bij onze zoon van 15 jaar 140 / 104 gemeten. Hij is kerngezond en gezondheidsfreak. Voelt zich prima, heeft beste conditie van de groep. Toch beter even naar huisarts gaan? Vast bedankt voor je reactie!
  Groeten, josien

  • Team OptimaleGezondheid 21 november 2015 om 14:43- Antwoorden

   Inderdaad maar even naar de huisarts, Josien. Een meting tijdens bio-les is wel interessant, maar daar kun je natuurlijk geen medische conclusies uit trekken.

 8. Fred van Der werff 2 december 2015 om 12:55- Antwoorden

  Vraag, we hebben een vriendin die nu 3maal in 1 jaar plotseling een erg hoge bloedruk krijgt, boven 200. Is daar een verklaring voor te geven. Het gaat om een Jonge vrouw, begin 40 met een normaal postuur en geen overgewicht. Zo ja, is daar wat aan te doen?

  • Team OptimaleGezondheid 7 december 2015 om 14:05- Antwoorden

   Daar is heel erg moeilijk een sluitend antwoord op te geven, Fred. Wellicht heeft het iets met stress te maken? Stressvolle periodes in haar leven?

 9. Nico 15 december 2015 om 17:38- Antwoorden

  Mijn bloeddruk is de laatste tijd plus/minus 204/107 met een hartslag van 84.
  Ik maak me daarover zorgen. Ik ga al jaren naar de huisarts daarvoor. Ik heb al vele medicijnen gehad en sommige werkte helemaal niet en andere hadden zoveel bijwerkingen dat ik ze niet kon verdragen. Eindelijk na 25 jaar ben ik doorgestuurd naar een internist. Volgende week heb ik daar een afspraak. Of het zoden aan de dijk zet; ik heb er twijfels over. Ik wacht wel af.

  • Team OptimaleGezondheid 21 december 2015 om 14:47- Antwoorden

   Dat is inderdaad een bloeddruk om je zorgen over te maken. Ik ben erg benieuwd wat de internest gaat zeggen. Hou je ons op de hoogte?

  • Martie Vrielink 4 maart 2016 om 22:49- Antwoorden

   In mijn geval heeft de hoge bd (was 256/140) een neurologische oorsprong.
   Echter, er is bepaald dat alle hypotensie patiënten door de interne geneeskunde behandelt wordt, en in 99 % van de gevallen zullen ze gelijk hebben.
   Maar in mijn geval werd 5 jaar geleden gesteld dat het een neurologische oorsprong had, en vervolgens heb ik nog nooit een neuroloog gezien.
   ik heb dus 5 jaar lang medicijnen geslikt die niet werken, de bd kwam niet lager dan 180/90.
   Ben nu onder behandeling in het UMC, gecompliceerde hypotensie, misschien komen ze er hier achter wat het probleem is.

 10. geertannen 29 februari 2016 om 13:57- Antwoorden

  ik krijg een 24uur kastje voor me te hoge bloeddruk ,wat houdt dit in

 11. Christa 28 juni 2016 om 12:30- Antwoorden

  Door pijn op de borst klachten bij inspanning naar de huisarts gegaan. Doorverwezen naar de cardioloog en vervolgens een hartkateterisatie gehad waarin bleek dat mijn kransslagaders prima in orde zijn. Na een aantal te hoge en zeer wisselende blieddrukmetingen gehad te hebben heb ik een 24 uurs bloeddruk meting gehad waaruit bleek dat de bd met name vlak na het eten giga omhoog schoot met waardes van 240/200. Nu medicijnen maar bd blijft 150/106. Binnenkort naar de internist voor verder onderzoek. Ik ben er best van geschrokken en vraag me af wat er uit komt. Op n leeftijd van 43 vind ik het best abnormaal

  • Team OptimaleGezondheid 5 juli 2016 om 11:03- Antwoorden

   tja, dat klinkt allemaal erg extreem.
   Hou je me op de hoogte over de uitslagen van je volgende onderzoek?

 12. Berry 24 augustus 2016 om 13:44- Antwoorden

  Mijn bloeddruk is in rust redelijk maar schiet bij inspanning (in enkele minuten) volledig door de bovengrens (275). Hoe kan ik werken aan mijn fysieke conditie (sporten) zonder dit risico te lopen?

 13. Gerdie 3 september 2016 om 17:21- Antwoorden

  Mijn zoon van 26 , rookt en drinkt niet , is niet te zwaar en sport 3x pw . Heeft onlangs een 24uur meter gehad , zijn bloeddruk heeft pieken van over de 200 bovendruk , onderdruk rond de 95 . Loopt ook 5 tot 6 keer pd naar de toilet om zijn behoefte te doen . Als hij slaapt is zijn bloeddruk 156/85 , wat kan hier aan de hand zijn ?

 14. Sorena 24 oktober 2016 om 15:20- Antwoorden

  Ik heb onlangs allerlei testen betreffende mijn longen gehad. Nu gaan ze over een tijdje proberen uit te sluiten of ik pulmonaire hypertensie heb.
  Ben vandaag erg rustig, beetje chill dagje en ineens voel ik mn hartslag tekeer gaan. Eerst overslaan en dan inhalen. Bloeddruk is normaal altijd rond de 120/80. Maar vandaag zat ik meerdere keren rond de 130/91 en een hartslag van 77. Het houdt nu al meer dan een uur aan. Voelt zo naar. Speelt er meer dan de verdenkingen?

 15. bob 4 december 2016 om 03:14- Antwoorden

  door een kruidendrankje waar waarschijnlijk verkeerde ingredienten in zaten werd ik plots door een enorme hoge bloeddruk en bijgaande hoofdpijn, gelukkig, ik woon in China en daar is communicatie niet top voor je gezondheid, was ik in een grote stad waar ik op zaterdag bij een cardioloog terecht kwam die in Leiden gestudeerd heeft.

  zijn constatering na een aantal vragen, en na de eerste medicatie gehad te hebben om de bloeddruk te verlagen, was dat ik waarschijnlijk al lang een hoge bloeddruk moet hebben of schommelende waarden

  ik laat echter bij een lokale huisartsen post minimaal een keer in de 2 weken mijn bloeddruk controleren en was deze week, ik ben 62 jaar oud, gemeten en alles was top.

  in het afgelopen jaar is niet een keer een hoge bloeddruk gemeten, maar de symptomen die u in uw website beschrijft en de antwoorden op de vragen die ik met de arts had geven alle blijk van een verhoogde bloeddruk

  • Hartkloppingen
  • Dansende vlekjes voor de ogen
  • Hoofdpijn

  en inderdaad in de ochtend opstaan met hoofdpijn die later in de dag weg gaat

  ook vertelde de arts mij dat het gebruik van paracetamol of andere pijnstillers voor een langere periode de bloeddruk ook nagatief kunnen beinvloeden

  vandaag gemeten 135-71 133-69 134 -70 linker en rechter arm

  dus ik heb de symptomen van hoge bloeddruk
  meet elke 2 weken en heb niet een hoge bloeddruk
  plots schiet de bloeddruk naar recordhoogte

  heeft iemand hier ervaring mee

  • Team OptimaleGezondheid 11 december 2016 om 17:08- Antwoorden

   Zoals de Nederlandse arts al aangegeven heeft, waarschijnlijk had je al langere tijd een hogere bloeddruk. De enige factor die dit tegenspreekt is de Chinese huisartsexport.
   Ik brgijp uit je verhaal dat je niet direct in de stad woont. De huisartsenpost is dus op het platteland. Hoe is de kwaliteit van het materiaal en de werkzame personen?

   Ik wil niks in twijfel trekken, maar als alle tekenen wijzen op hoge bloeddruk sinds langere tijd, dan wijst dat toch op 'iets' in de huisartsenpost.

   Veel succes, en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag van je.

 16. Nynke 15 december 2016 om 16:01- Antwoorden

  Hoi,

  Ik ben er al een tijdje geleden achter gekomen dat ik een te hoge bloeddruk heb en ik ben pas 24. Ik heb geen overgewicht, rook niet en drink niet veel. Ik probeer genoeg te bewegen en ik let op mijn voeding. Na verschillende keren ziekenhuis in en ziekenhuis uit te zijn geweest hebben ze vast gesteld dat ik de ziekte van Conn heb. Waarschijnlijk erfelijk. Ik slik nu 3 verschillende medicijnen van lichte vorm. Mijn bloeddruk is nu gelukkig eindelijk "normaal". Ik ben alleen de laatste tijd zo extreem moe. Ik weet niet of het is dat mijn lichaam nu eindelijk ontspant en alle vermoeidheid er uit komt? Ik weet ook niet hoe ik er mee moet om gaan. Ik was voorheen al erg vermoeid maar dat was dus doordat mijn lichaam zo hard moest werken door de hoge bloeddruk. Nu is het erg extreem. Ik moet over een maand terug voor controle naar de dokter maar mocht iemand tips of advies hebben dan hoor ik het heel graag!

  • Team OptimaleGezondheid 16 december 2016 om 10:09- Antwoorden

   Je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie. Wellicht kan de lagere bloeddruk en het gebrek aan energie twee losstaande 'toevalligheden' zijn. Natuurlijk speelt de ziekte van Crohn ook een rol hierin.
   Zorg dat je gezond en gevarieerd eet, om meer energie te krijgen. Daarnaast kun je je bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen met hetzelfde voedingspatroon.

   Meer weten: https://www.optimalegezondheid.com/gezonde-dieet-hoge-bloeddruk/

   Als je verder nog vragen hebt, dan hoor ik dat graag van je!

 17. Tom 10 januari 2017 om 19:53- Antwoorden

  Beste,

  Ik ben net onder behandeling van een hoge bloeddruk. Mijn bloeddruk is na het werk en was ook bij de arts 180/110. Als ik s'avonds op de bank zit is mijn bloeddruk rond de 130/85-90 en af en toe iets lager of hoger. Mijn bloeddruk schommelt dus redelijk veel. Momenteel ervaar ik al geruime tijd stress op het werk en ook thuis omwille van een slecht slapende baby een jaar lang. Is het nu goed medicatie te nemen of is dat eigenlijk overbodig? Hij is te hoog maar niet heel de tijd dus. Ik maak me ook best wel zorgen over een te hoge bloeddruk.

 18. Mw C schulz 12 april 2017 om 18:12- Antwoorden

  ,Goedenavond Sinds ongeveer een maand geleden kwam ik bij de dokter omdat ik mijn enkelband ingescheurd had toen werd mijn bloeddruk gemeten daar schrok ik van want ik had altijd rond de 120 bovendruk ,2 weken later werd het tape vervangen en werd de bloeddruk weer opgemeten hoewel de dokter zei dat rond de 150 iets was waar hij NIET van schrok(??) ik ben 66 jaar slank rook en drink niet en gebruik geen medicijnen, maar om verder te gaan die keer was de druk 120 zoals ik gewend was en ook de week erop was het 125 bij een plaatsvervangend arts maar dat was aan de rechterarm gemeten en dat schijnt ook een verschil op te leveren las ik later .
  Omdat ik nu weleens wilde weten of het tussendoor anders was heb ik een OMRON bovenarm bloeddruk meter gekocht en tot mijn schrik was het weer rond de 150 en aan de rechterarm 141 . .ik heb het een paar keer opnieuw gedaan en ook bij mijn man, bij ons beide bleef de waarde min of meer gelijk.Wat kan ik nu het beste doen ? Ik las ooit dat 140 al risicovol is en behandeling behoeft..?

  • Team OptimaleGezondheid 14 april 2017 om 15:07- Antwoorden

   Ik zou, mét je eigen resultaten, nog maar eens een afspraak maken met je huisarts. Hier moet een achterliggende oorzaak zijn.

 19. Ellen Matla 15 mei 2017 om 18:53- Antwoorden

  mijn man voelt zich echt beroerd, opgeblazen hoofd en druk in hoofd en heeft zelf een bloeddrukmeter, die hij af en toe gebruikt. Vanavond meet hij R: 199 - 142, polsslag 91 en L: 183 - 129, polsslag 94
  Moeten we nu een arts benaderen vanavond nog?

  • Team OptimaleGezondheid 22 mei 2017 om 10:00- Antwoorden

   Mijn antwoord komt een beetje laat, maar het is inderdaad verstandig om een arts te raadplegen.

 20. A.Schrijen 18 oktober 2017 om 19:58- Antwoorden

  Onze dochter is 35jaar en ruim 6 maanden zwanger en heeft hele dikke voeten en enkels ,vingers en handen kan maar een klein stuk lopen enkan bijna geen schoenen aan? Heeft een paar weken slecht geslapen en werkt nog 3 dagen per week !drinkt genoeg water en rookt en drinkt geen alcohol sinds ze zwanger is maak me een beetje zorgen,2 weken geleden was de bloeddruk nog goed bij de controle

 21. kjl Hoek 21 oktober 2017 om 13:01- Antwoorden

  Heb ik ook gehad tijdens mn zwangerschap.Zwangerschapsvergiftiging,Direct naar het ziekenhuis. Complete rust. Ik zou zeggen gelijk naar de arts want het is gevaarlijk voor moeder en kind.

 22. Abdeslam 29 november 2017 om 11:53- Antwoorden

  Hallo

  Ik heb ook al sinds vorige jaar hoge bloeddruk, en ik slik medicijnen daarvoor.
  ik heb onregelmatig werkrooster dus ik werk zowel in de avond, nacht en in de weekenden.
  kan mijn werk ook de oorzaak zijn van mijn hoge bloeddruk en zo ja hoe kan ik mijn werkgever overtuigen dat door de onregelmatige tijden mijn gezondheid hier onder leid.

  • Team OptimaleGezondheid 1 december 2017 om 11:59- Antwoorden

   Je onregelmatige werktijden kunnen een oorzaak zijn van je hoge bloeddruk. Is ook afhankelijk hoeveel stress je ervaart door jouw werktijden.
   Dit zal lastig zijn om te bewijzen tot je huisarts. beter is om hierover een gesprek te hebben met je bedrijfsarts of je eigen huisarts.

 23. kees 21 december 2017 om 15:24- Antwoorden

  Beste

  IK ben kees en heb gisteren hogere bloeddruk gemeten, 155/105 en 77 hartslagen voelde me niet zo goed en wat benauwend, vandaar de meting,
  het is al meer gebeurd, weet niet of het komt door stress wegens buur die me niet moet en dus vervelend is, ik heb er zo geen gevoelsmatig
  probleem mee maar kan het zo zijn dat er toch stress is zonder dat ik dat zelf veroorzaak. Ik voel me wel bibberig en onrustig nu ook en gisteren.
  morgen naar huisarts.

  Ik heb vanmorgen weer gemeten, bloeddruk was toen 115/79 toen 81/114 bij 67 hartslagen, wel in bed gemeten, na uit bed stappen was het na uurtje
  weer 91/140 bij 72 hartslagen geworden, was wel even bezig geweest met sjouwen met lasapparaat.

  Heb wel eergisteren mijn mond laten schoonmaken, allemaal bacterieén in de pockets, sommige waren 6 mm diep en het rook zelfs naar riool bij het
  schoonmaken, het is nu dus allemaal schoon, mogelijk door al dat gekras aan je tanden drie kwartier tot uur lang kan natuurlijk ook vervelend doen
  en het bloedde nogal , heb allerlij pijntjes op de borst, vooral met wat beweging en als je er op drukt met vinger, ik heb al zeer lang artrose dat zou
  dan kunnen, ik heb niet gevoel dat ik hartproblemen heb, wel moet ik Vit D gaan halen bij arts. Het weer fris voelen van de mond is prettig, werd elke dag wakker
  met pus in de mond en bloed soms ook, zelfs helder uit een kies, die er uit moet als behandeling niet werkt bij deze, maar ziet er goed uit.

  Alvast bedankt.

  kees

 24. kees 21 december 2017 om 15:30- Antwoorden

  Nog iets

  Ik merk wel dat als ik last heb van onrust, koud gevoel en bibberen dat de bloedvaatjes bijvoorbeeld op de handen zeer dun zijn
  en soms de bloedrukmeter zelfs door moet pompen, iets veroorzaakt dus restrictie, mogelijk allergie of zo, ik weet wel dat ik
  positief reageerde op biogene aminen, zoals histamine dat ik gevoelig ben voor zenders van mobiele telefonie.

  vrg

 25. Habraken 11 april 2018 om 12:43- Antwoorden

  Goedemiddag, al geruime tijd slik ik naproxen en 2 paracetamols voor mijn spieren soms een keer per dag soms twee keer.. Ik las dat dit wel eens een probleem kan geven voor een te hoge bloeddruk.
  Ook heb ik enorme stress omdat ik met mijn dochter in een conflict lig, en doordat zie ik mijn kleinkinderen niet.
  Vandaag was ik bij de huisarts en ja hoor een veel te hoge bloeddruk..174/124..ik schrok me rot.
  Ik slik nu vanaf 20 maart 2018 Losartan Kal.FOC 50 mg.
  Maar heb het idee dat dit niet zijn werk doet.
  Ook ben ik nu 5 weken op dieet en sport 2 keer in de week.
  Het afvallen gaat moeizaam.
  Wat moet/kan ik hieraan doen???

 26. G.Habraken 11 april 2018 om 15:22- Antwoorden

  Ja die heb ik gelezen. Interessant..
  Maar het is niet het antwoord wat ik vraag.

  Het gaat over mijn bloeddruk en de medicijnen die ik in neem. Weten jullie of dit klopt dat je dik wordt van naproxen en paracetamol..en krijg je daar hoge bloeddruk van??

 27. Van Heemstede Obelt 8 mei 2018 om 10:35- Antwoorden

  Ik voel de hele dag mijn hart kloppen ,dit heb ik nooit gehad .
  Wat kan dat betekenen bedankt Riet

  • Team OptimaleGezondheid 13 mei 2018 om 23:26- Antwoorden

   Dit kan heel veel betekenen. Snel even naar je huisarts voor verder onderzoek en diagnose!

 28. Grietje 14 augustus 2018 om 08:47- Antwoorden

  Ik was getuige van iemand die een ernstige val maakte. De hulpdienst terplekke constateerde dat de persoon in kwestie op dat moment een bloeddruk had van 210. Mij werd gevraagd of er voor de val symptomen waren dat er al iets niet goed was met de patiënt, ik heb dat niet kunnen constateren. Kan bij iemand na een ernstige val de bloeddruk in ca 10 min. oplopen van 120 naar 210 ? Het houd mij voortdurend bezig of ik vooraf had moeten signaleren dat er met de betreffende persoon iets niet in orde was. Graag uw reactie op deze vraag

 29. Wil 20 augustus 2018 om 15:11- Antwoorden

  Als ik naar leeftijd informatie kijk zou ik als zeventigjarige man een bloeddruk van rond de 140 om 80 moeten hebben. Mijn waarden zijn echter gemiddeld rond de 115 om 66. Zegt dit iets over mijn kransslagaderen en wel of niet aangetast?

  • Team OptimaleGezondheid 23 augustus 2018 om 10:47- Antwoorden

   Nee, dat zegt vrij weinig over de gezondheid van je aderen. Daarvoor moet je je echt even laten onderzoeken door een cardioloog.

 30. Wil Lamers 26 januari 2019 om 11:39- Antwoorden

  Geachte mevrouw/mijnheer.
  Het lijkt onwaarschijnlijk maar ik heb 's-nachts een te hoge bloeddruk. Ik heb het vermeden dat dit komt omdat ik elke nacht droom. Geen vervelende of angstige dromen.
  Als 's-morgens opsta is mijn bloeddruk 180-190. Ben ik even bezig met het ontbijt en lees even de krant is het gezakt naar 145-150.
  Ik heb hier voor van mijn huisarts het medicijn Valsartan 180 Mg gekregen.
  Vraag mij nu af, is er iets aan te doen dat ik niet meer zoveel droom. Heb absoluut geen STRESS
  Mijn leeftijd is 82 jaar en voel me top fit.
  Met vriendelijke groeten, Wil Lamers.

  • Astrid 12 februari 2019 om 16:45- Antwoorden

   Ja dat heb ik ook net te horen gekregen. Dat ik 's nachts een veel te hoge bloeddruk heb, Dat maakt je toch aan het schrikken want bij de controles is het altijd goed. Maar dat is dan ook overdag. Ik gebruik wel al jaren iets voor de bloeddruk. Wat kan ik er aan doen om de bloeddruk 's nachts omlaag te krijgen?

Reactie achterlaten

160 Shares
Tweet
Pin11
Share149