19 symptomen van hoge bloeddruk op een rijtje

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicatie

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige 120/80 verlaagd. 

Een hoge bloeddruk, medisch ook wel bekend als hypertensie, treft ongeveer één op de vier mensen en veroorzaakt wereldwijd 12.8% van de  sterfgevallen volgens de world health organization.

Het kan op elke leeftijd toeslaan, maar komt vaker voor als je ouder wordt. Volgens de statistieken blijkt zelfs dat als je op je 55ste nog geen hoge bloeddruk hebt, het voor bijna 90% zeker is dat je dit op een later moment in je leven ontwikkelt.

In dit artikel ontdek je dan ook exact wat de verborgen oorzaken en symptomen zijn – plus geef ik je een aantal handige tips en gratis ebook om je bloeddruk zonder medicatie te verlagen.

UPDATE: Ontdek in de vernieuwde Bloeddruk Omlaag Methode hoe je makkelijk en snel je bloeddruk verlaagd zonder de bijwerkingen van medicatie.

Start hier met de Bloeddruk Omlaag Methode

Allereerst: 7 mythes over hoge bloeddruk

Als je alle feiten kent, kun je slimme(re) keuzes maken.

Deze schokkende mythen over een hoge bloeddruk (hypertensie) zijn het eerste waar je korte metten mee moet maken.

Mythe 1: een hoge bloeddruk komt voor in mijn familie en daarom is er niets dat ik kan doen om het te voorkomen.

Een hoge bloeddruk kan in je familie voorkomen. Als je ouders of nauwe bloedverwanten last hebben gehad van een hoge bloeddruk, heb je meer kans om het ook te ontwikkelen. Als je echter een familiegeschiedenis met een hoge bloeddruk hebt, kun je wat veranderingen in je leefstijl maken waardoor je het kunt voorkomen.

Mythe 2: ik gebruik geen keukenzout en daarom heb ik een goede controle over mijn inname van natrium en mijn bloeddruk.

Bij sommige mensen kan natrium de bloeddruk verhogen(1). Maar het controleren van je inname van natrium betekent meer dan alleen het vermijden van het zoutvaatje.

Het betekent ook het controleren van etiketten, omdat 75% van de natrium die we consumeren is verborgen in bewerkte voedingsmiddelen(2) zoals tomatensaus, soepen, specerijen, conserven en bereide mengsels. Bij het kopen van bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen moet je dus echt de etiketten lezen.

Let vooral op de woorden “soda” en “natrium” en de afkorting “Na” op de etiketten. Deze woorden laten zien dat er natriumverbindingen aanwezig zijn.

Mythe 3: ik gebruik zeezout in plaats van gewoon keukenzout omdat dit zoutarme alternatieven zijn.

Chemisch gezien is zeezout hetzelfde als keukenzout want het bevat ook gewoon 40% natrium. Keukenzout is een combinatie van de twee mineralen natrium (Na) en chloor (Cl).

Mythe 4: ik voel me prima. Ik hoef me geen zorgen te maken over een hoge bloeddruk.

Heel veel volwassenen hebben een hoge bloeddruk en velen van hen weten dit niet omdat ze geen symptomen ervaren. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor een beroerte. Als je bloeddruk ongecontroleerd hoog is, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Mythe 5: ik heb gelezen dat wijn goed is voor het hart, wat betekent dat ik net zoveel kan drinken als ik wil.

Als je alcohol, met inbegrip van rode wijn, drinkt zorg er dan wel voor dat je dit met mate doet. Zwaar en regelmatig gebruik van alcohol kan de bloeddruk drastisch verhogen (3). Het kan ook leiden tot hartfalen, een beroerte en een onregelmatige hartslag.

Te veel alcohol kan bijdragen aan hoge triglyceriden, kanker, obesitas, alcoholisme, zelfmoord en ongevallen. Als je drinkt, beperk de consumptie dan tot niet meer dan twee glazen per dag voor mannen en een drankje per dag voor vrouwen.

In het algemeen staat een drankje gelijk aan een middelgroot glas bier, een glas wijn of een flinke shot sterke drank.

Mythe 6: ik heb een hoge bloeddruk en mijn dokter controleert dit voor mij. Dit betekent dat ik dit zelf thuis niet meer hoef te meten.

Omdat je bloeddruk kan fluctueren, zorgen je bloeddrukmetingen thuis voor waardevolle informatie voor je zorgverlener om te bepalen of je echt een hoge bloeddruk hebt en of je behandelplan goed werkt.

Het is belangrijk om de metingen op hetzelfde tijdstip van de dag te doen, zoals bijvoorbeeld een keer ’s morgens en een keer ’s avonds of anders zoals je arts je adviseert.

Mythe 7: ik werd gediagnosticeerd met een hoge bloeddruk, maar ik heb al een tijdje lagere waarden dus nu kan ik stoppen met het innemen van mijn medicatie.

Een hoge bloeddruk kan een levenslange ziekte zijn. Volg de aanbevelingen van je arts zorgvuldig op, zelfs als dat betekent dat je de rest van je leven elke dag medicatie moet blijven gebruiken. Door de samenwerking met je zorgverlener kun je je behandeldoelen met succes bereiken en genieten van de voordelen van een betere gezondheid.

Bloeddruk, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je hart klopt, pompt het bloed rond in je lichaam om het te voorzien van de energie en de zuurstof die het nodig heeft. Als het bloed beweegt, duwt het tegen de wanden van de bloedvaten.

De kracht van dit duwen is je bloeddruk. Als je bloeddruk te hoog is, zet dit extra spanning op je bloedvaten (en je hart) en kan dit leiden tot hartaanvallen en beroertes.

Het hebben van een hoge bloeddruk (hypertensie) is meestal niet iets dat je voelt of dat zich aankondigt. Er zijn dan ook geen duidelijke tekenen of symptomen. De enige manier om te weten wat je bloeddruk is, is door het te meten.

De bloeddruk wordt gemeten in ‘millimeter kwikdruk’ (mmHg) en wordt als twee getallen geschreven. Als de meter bijvoorbeeld 120/80 mmHg aangeeft, is je bloeddruk 120 over 80.

Het eerste (hoogste) getal is de systolische bloeddruk. Het is het hoogste niveau dat je bloeddruk bereikt wanneer je hart klopt.

Het tweede (laagste) getal is je diastolische bloeddruk. Het is het laagste niveau dat je bloeddruk bereikt als je hart zich tussen het kloppen door ontspant.

Zelfs als je op dit moment geen hoge bloeddruk hebt, is het belangrijk om je bloeddruk zo laag mogelijk te houden. Hoe hoger je bloeddruk, hoe hoger het risico op gezondheidsproblemen is.

Een bloeddruk van 135 over 80 kan “normaal” zijn, maar iemand met deze meting heeft twee keer zoveel kans op een hartaanval of een beroerte als iemand met een bloeddruk van 115 over 75.

Het is niet ongewoon dat je tijdens een training, als je slaapt of als je stress hebt een verhoging van de getallen ziet. Het probleem ontstaat wanneer je bloeddruk boven de normale grenzen blijft.

Een enkele hoge waarde betekent niet automatisch een hoge bloeddruk. Als je echter vaker last hebt van een hogere bloeddruk is een medische keuring echt wel verstandig.

Symptomen van een hoge bloeddruk

symptomen van hoge bloeddruk infografiek

Er zijn vaak geen symptomen van hoge bloeddruk als de bloeddruk toeneemt, maar sommige waarschuwingssignalen voor een zeer hoge bloeddruk kunnen onder meer zijn:

 • pijn op de borst
 • verwarring
 • hoofdpijn
 • oorsuizen of een zoemend geluid
 • onregelmatige hartslag
 • neusbloedingen
 • vermoeidheid
 • verandering in het zicht

Wanneer er zich hoge bloeddrukverschijnselen ontwikkelen, heeft de aandoening waarschijnlijk al een gevaarlijk punt bereikt. Dit heet een hypertensieve crisis, wat betekent dat de systolische druk/het bovengetal hoger dan 180 is of dat de diastolische druk/het ondergetal hoger dan 110 is.

Een hypertensieve crisis wordt beschouwd als een medische noodgeval die onmiddellijke behandeling vereist. Er is dan echt hulp nodig. In zo’n geval worden er vaak de volgende symptomen ervaren:

 • ernstige hoofdpijn
 • ernstige gevoelens van angst
 • kortademigheid
 • neusbloedingen

Rond de leeftijd van 50 jaar is de totale levensverwachting ongeveer vijf jaar langer voor mensen met een normale bloeddruk dan voor mensen met een hoge bloeddruk (4). Dat is lijkt mij een goede reden om je hoge bloeddruk onder controle te houden en te zorgen dat je bloeddruk zakt.

Houd er ook rekening mee dat de bovenstaande opmerkingen bestemd zijn voor gezonde volwassenen ouder dan 18 jaar.

Als je diabetes, een nierziekte of een andere ernstige ziekte hebt, moeten de lezingen anders worden geïnterpreteerd. Als je diabetes hebt (nog een heel veel voorkomend probleem) of chronische nierziekte, dan dan heb je al een té hoge bloeddruk bij 130/80 of hoger.

Onbekende symptomen van een (mogelijke) hoge bloeddruk

De grootste uitdaging voor het identificeren van een hoge bloeddruk zijn de vele mogelijke symptomen die ook gemakkelijk kunnen worden toegeschreven aan iets anders. Kan kortademigheid gewoon zeggen dat je uit vorm bent?

Kan dat gevoel van vermoeidheid gewoon zeggen dat je harder hebt gewerkt dan normaal? In feite kunnen de symptomen voor een hoge bloeddruk zo mild lijken, dat zelfs je arts ze kan missen.

 • Bloedneus: een verandering in je bloeddruk kan een bloedneus veroorzaken. Als je hier vaak last van hebt, overweeg dan eens om je bloeddruk te laten controleren.
 • Hoofdpijn: hoe gemakkelijk is het om dit teken van een hoge bloeddruk te missen? Het lijkt erop dat de enige manier om hoofdpijn te voorkomen is te leven in een Zen-achtige zeepbel. Wees je bewust van hoe vaak je pijn in je hoofd ervaart. Noteer dit in je dagboek en noteer ook het voedsel dat je hebt gegeten of de activiteiten die je hebt gedaan voordat de hoofdpijn begon. Zo kun je beter achter de oorzaak komen.
 • Duizeligheid: dat gevoel dat de ruimte om je heen beweegt, kan meer dan een vertigo of een wilde nacht feesten zijn. Een gebrek aan zuurstof naar de hersenen veroorzaakt vaak dat je je uit balans voelt.
 • Vermoeidheid door huishoudelijk werk: het is gemakkelijk om de schoonmaak een dagje uit te stellen omdat je je uitgeput voelt. Maar als deze eens zo gemakkelijke taak je opeens kortademig maakt, zet daar dan je vraagtekens bij.
 • Hersenmist: na een drukke dag kan het moeilijker zijn om je gedachten scherp te houden. Als je ouder wordt, kun je van mening zijn dat het langzamer worden van je hersenfunctie gewoon “normaal” is. Deze vertraging kan echter een teken van een hoge bloeddruk zijn.
 • Oedeem of gezwollen voeten: pulmonale arteriële hypertensie (PAH) wordt veroorzaakt door een extreem hoge bloeddruk. Gezwollen voeten, benen en enkels kunnen het gevolg zijn van slecht functionerende nieren. Vochtretentie kan een teken zijn dat je PAH hebt.
 • Vijandigheid: is het mogelijk dat je agressie in het verkeer wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk in plaats van andersom? In een wereld waarin het zo makkelijk is om boos te worden op iets, wordt er maar weinig rekening gehouden met het feit dat je gevoelens van vijandigheid een gezondheid gerelateerde oorzaak zouden kunnen hebben (in plaats van een-mensen-gerelateerde zaak!).
 • Depressie: dit is een symptoom dat je gemakkelijk kunt missen, want zo nu en dan hebben we allemaal last van de blues. Maar als je depressie langer duurt dan wat gezond is, moet je echt eens je bloeddruk laten controleren.

Onbekende oorzaken van een hoge bloeddruk

Terwijl sommige factoren de kans op een hoge bloeddruk verhogen (bijvoorbeeld roken, obesitas, een sedentaire levensstijl en een familiale voorgeschiedenis) blijkt uit nieuwe en recente studies dat er nog meer verrassende boosdoeners zijn:

Slaapapneu

Obstructieve slaapapneu, aanvallen van een onderbroken ademhaling tijdens de slaap, wordt gekenmerkt door symptomen als luid snurken, abrupt ’s nachts wakker worden, een droge mond in de ochtend en slaperigheid overdag.

Wanneer patiënten met een hoge bloeddruk en een obstructieve slaapapneu werden behandeld met CPAP, Continuous Positive Airway Pressure, daalde de systolische bloeddruk met een gemiddelde van 7,21mmHg en de diastolische bloeddruk daalde met 4,99mmHg.

Patiënten met hypertensie en een hoge bloeddruk voelden, na het starten van de CPAP-therapie, de grootste vermindering van de bloeddruk. Deze uitkomst suggereert dat onbehandelde slaapapneu de reden zou kunnen zijn dat, ondanks het gelijktijdig gebruik van drie of vier medicijnen, deze mensen geen verbetering hebben gezien in hun bloeddruk.

Lage vitamine D-spiegel

Een meta-analyse, gepubliceerd in 2014 in The Lancet Diabetes & Endocrinology, suggereert een causaal verband tussen vitamine D-deficiëntie en hoge bloeddruk, terwijl hogere niveaus van deze vitamine beschermend kunnen zijn.

De meta-analyse van de verzamelde gegevens uit onderzoeken met 146.581 deelnemers toonden aan dat elke verhoging met 10% vitamine D-concentratie werd geassocieerd met een lagere systolische en diastolische bloeddruk en een 8,1% lagere kans op hypertensie. De vitamine D-niveaus kunnen met een eenvoudige bloedtest worden gemeten.

Gezien de kosten en de bijwerkingen, die worden geassocieerd met antihypertensiva, is het potentieel voorkomen van een hoge bloeddruk met vitamine D zeer aantrekkelijk. Er zijn echter wel nog meer gecontroleerde studies nodig om de causaliteit en de mogelijke klinische voordelen van vitamine D-suppletie te bevestigen.

Medische bezoeken

Volgens een meta-analyse, gepubliceerd in Blood Pressure Monitoring, hebben patiënten die lijden aan het witte jas syndroom een verhoogde bloeddruk die alleen optreedt bij een bezoek aan de huisarts. Hierdoor hebben ze wel een hoger risico op de voorwaarden die verband houden met een echte hoge bloeddruk.

De onderzoekers verzamelde gegevens uit 10 studies onder 3.478 behandelde patiënten.

hoge bloeddruk

Bij patiënten met het witte jas syndroom was de bekleding van de halsslagaders significant dikker dan bij personen met een normale bloeddruk. Deze meting wordt klinisch gebruikt om de risico’s op een hartaanval en een beroerte te beoordelen.

Uit de studie kwam naar voren dat er geen significante verschillen in de IMT-metingen van patiënten met het witte jas syndroom en die met echte hypertensie zijn, wat suggereert dat zelfs tijdelijke stijgingen van de bloeddruk arteriële schade kan veroorzaken.

Schildklierproblemen

Een studie uit 2007, gepubliceerd in het Journal of Hypertension, ontdekte ongeacht leeftijd en geslacht een significant hogere 24-uurs ambulante bloeddruk bij patiënten met hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier) dan bij een controlegroep van gezonde mensen.

Patiënten met hypothyreoïdie hadden ook een hogere body mass index (BMI) en hogere triglyceride-niveaus.

Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen en kan symptomen als onverklaarbare gewichtstoename of moeilijk afvallen, depressie, een verhoogde gevoeligheid voor koude, een droge huid en veranderingen in de menstruatiecyclus veroorzaken.

Hyperthyreoïdie kan worden gediagnosticeerd met een TSH-test, die wordt uitgevoerd op een bloedmonster.

Drop

Drop bevat de chemische verbinding glycyrrhizinezuur (ja, spreek dat maar eens uit….). Hoewel deze verbinding voordelen voor de gezondheid heeft, omdat het een krachtige antiviraal is, interfereert het ook met het vermogen van het lichaam om het stresshormoon cortisol te bestrijden.

Het veroorzaakt ook dat het lichaam meer natrium vasthoudt en kalium verliest, waardoor je meer gevoelig zou kunnen zijn voor het zout in je eten.

De combinatie van een verhoogde gevoeligheid voor zout en verhoogde stress hormoon niveaus kunnen een ernstige stijging van de bloeddruk veroorzaken en hoewel het effect maar tijdelijk is, kan het je bloeddruk snel tot gevaarlijke niveaus laten stijgen.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor glycyrrhizinezuur dan anderen, maar slechts 50 gram drop is genoeg om de bloeddruk voor mensen, die hier gevoelig voor zijn, te verhogen en 200 gram drop zal bij de meeste mensen de bloeddruk verhogen.

Pijnstillers

Pijnstillers die zonder recept te verkrijgen zijn, lijken voor veel mensen een onderdeel van het dagelijks leven te zijn. Studies hebben aangetoond dat tweederde van de vrouwen en eenderde van de mannen regelmatig en soms zelfs dagelijks een pijnstiller gebruikt.

Gemiddeld neemt elke persoon meer dan een pijnstiller per dag en één op de twintig volwassenen neemt, elke keer dat ze zich ziek voelen, ten minste zes pijnstillers.

Twee van de meest gebruikte pijnstillers, ibuprofen en aspirine, zijn een type geneesmiddel dat bekend staat als niet-steroïde, anti-inflammatoire geneesmiddelen vanwege hun vermogen om ontstekingen en pijn te verminderen.

Terwijl een pijnstiller, zoals aspirine, in lage doses gunstig kan zijn bij de preventie van een hartaanval of een beroerte, kan een hoge dosis ibuprofen ervoor zorgen dat je bloeddruk veel hoger wordt dan normaal en zelfs dat je medicatie voor de bloeddruk niet meer effectief werkt.

Ibuprofen is te vinden in vele populaire merken, waaronder Advil en Nerofen.

Mondhygiëne

Bijna de helft van de volwassenen die ouder zijn dan 30 jaar lijdt aan bloedend of gezwollen tandvlees wat tekenen van gingivitis en parodontitis zijn.

Recente studies hebben aangetoond dat mensen met bloedend tandvlees bijna twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten of een beroerte en een hogere bloeddruk hebben dan mensen met gezond tandvlees.

De onderzoekers suggereren dat de bacteriën in de mond de bloedstroom binnendringen en een ontsteking of verstopping van de bloedvaten, bekend als atherosclerose, veroorzaken.

Zelfs als je tandvlees gezond is, kun je nog steeds het risico op een hogere bloeddruk lopen als je een tandpasta met een hoog gehalte aan natrium gebruikt. Let op want de meeste merken tandpasta bevatten zuiveringszout.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor natrium dan anderen, dus terwijl een op bicarbonaat gebaseerde tandpasta voor de ene persoon prima is, kan het bij een ander de bloeddruk verhogen.

Decongestivum

Veel voorkomende decongestiva zoals pseudo-efedrine en fenylefrine, die vaak worden aangetroffen in sinus, koude en griep geneesmiddelen kunnen een tijdelijke piek van de bloeddruk veroorzaken.

De meeste merknamen zoals Sudafed, Actifed, Claritin-D, Nurofen Cold & Flu en Aleve bevatten deze decongestiva.

Decongestiva zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom vermindert en waardoor de gezwollen sinusweefsels in de neus krimpen. Hoewel de stijging van de bloeddruk maar tijdelijk is, kan het gevaarlijk zijn voor mensen met een hoge of ongecontroleerde bloeddruk.

Decongestiva maken deel uit van een groep bloeddrukverhogende, sympathicomimetische, geneesmiddelen. Dit kunnen eetlustremmers zoals fentermine zijn, maar ook illegale drugs zoals cocaïne, ‘speed’ (methamfetamine) en ‘xtc’ (MDMA).

Stress

Als onderdeel van ons overlevingsrespons, worden onze lichamen overspoeld met stresshormonen wanneer we ons bedreigd voelen. Deze stresshormonen kunnen ons direct helpen om te ‘vechten’ of te ‘vluchten’ van het gevaar en ze veroorzaken dat onze bloeddruk tijdens het proces stijgt.

Helaas leven we tegenwoordig bijna constant onder de stress van het moderne leven en zijn we in een constante staat van emotionele waakzaamheid.

Uit studies onder werkende mannen en vrouwen in de Verenigde Staten (5) bleek bijvoorbeeld dat degenen die de meeste verantwoordelijkheid voor het huis en het gezin droegen, een significant hogere bloeddruk hadden dan degenen die het aan hun partner konden overlaten.

Veel dingen kunnen leiden tot stress en niet iedereen reageert op dezelfde triggers, dus is het belangrijk om je eigen triggers te ontdekken en maatregelen te nemen om deze te verminderen.

Supplementen tegen de symptomen van een hoge bloeddruk

 1. Magnesium

Het mineraal magnesium is geweldig omdat het helpt om je bloedvaten te ontspannen en omdat het een onmiddellijke impact kan hebben op het verlagen van de bloeddruk (en veel mensen die een hoge bloeddruk hebben hebben ook een magnesiumtekort). Om te beginnen is 500 milligram per dag voor het slapen gaan een goede dosis om de bloeddrukproblemen aan te pakken.

 1. Visolie

Een van de belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk is een ontsteking in de slagaders. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van visolie, dat hoog is in EPA- en DHA-vormen van omega-3 vetzuren, de ontsteking in het het lichaam kan verminderen en daarom kan visolie de gezondheid van het hart ten goede komt. Dagelijks een supplement van 1000 milligram bij je maaltijd innemen is een van de beste natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen.

Symptomen hoge bloeddruk

 1. Co-enzym Q10

Het co-enzyme Q10, of CoQ10, is een anti-oxidant die essentieel is voor het ondersteunen van de hartgezondheid en die van cruciaal belang is als je medicatie tegen een hoge bloeddruk ]of cholesterolverlagende medicatie gebruikt. Ongeveer 200 tot 300 milligram CoQ10 per dag is een geweldig, natuurlijk middel om een te hoge hoge bloeddruk te verlagen.

 1. Cacao

Beschikbaar in poedervorm, verhoogt de consumptie van cacao je inname van flavonolen, die de bloeddruk verlagen en de bloedstroom naar de hersenen en het hart verbeteren. Cacao is ook een natuurlijke vasodilator, wat betekent dat het het niveau stikstofoxide in het bloed verhoogt en de bloedvaten wijder maakt.

 1. Knoflook

Knoflook is een andere natuurlijke vasodilator en als je het lastig vindt om hier veel van te eten is het gelukkig ook verkrijgbaar als supplement. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat knoflook bij patiënten met ongecontroleerde hypertensie de bloeddruk kon verlagen. Het heeft ook de mogelijkheid om arteriële stijfheid, ontsteking en andere cardiovasculaire markers bij patiënten met verhoogde niveaus te verbeteren.

Veel voorkomende fouten bij het meten van de bloeddruk

Misschien verwacht je het niet, maar de manier waarop de verpleegkundige je bloeddruk meet of de manier waarop je je gedraagt tijdens de metingen, kan een vals beeld over je bloeddruk geven.

Als de verpleegkundige je bloeddruk opmeet of als je het zelf thuis opmeet, is het uiterst belangrijk om de juiste maat manchet om je bovenarm te gebruiken.

Fouten in bloeddrukmetingen gebeuren wanneer de persoon die de meting afleest er niet in slaagt om te bepalen of je armomtrek binnen het bereik van de indicatoren op de manchet valt. Een manchet die te klein is kan een verhoging van 10 tot 40 mmHg van de systolische bloeddruk veroorzaken.

Uit studies is ook gebleken dat bloeddrukmetingen met verschillende apparatuur kunnen verschillen en dat een meting zelfs per arm kan verschillen.

Een andere belangrijke overweging: De band moet altijd direct op de huid worden geplaatst. Het plaatsen van de band over de kleding kan de systolische bloeddruk met 10-50mmHg verhogen

Andere manieren om er zeker van te zijn dat je je bloeddruk nauwkeurig kunt lezen zijn onder andere:

 • Ontspan je en ga drie tot vijf minuten rustig in een comfortabele stoel zitten voordat je bloeddruk wordt gemeten.
 • Ook sporten of eten kan je systolische bloeddrukmeting met 10 tot 20 mmHg verhogen.
 • Leun achterover tegen de stoel en ondersteun je arm goed. Als je rug niet wordt ondersteund, kan je diastolische bloeddruk met 1-7mmHg stijgen. Als je je bovenarm onder je hartniveau plaatst, kan dit ook leiden tot een hogere meting. Het ondersteunen van de bovenarm boven je hartniveau zal waarschijnlijk resulteren in een lagere meting. Voor elke 2,5 cm dat je je arm boven of onder je hartniveau plaatst, kun je een stijging/daling van 2mmHg van de systolische bloeddruk ervaren.
 • Kruis ook niet je benen over elkaar want hierdoor kan je systolische bloeddruk met 2-8 mmHg verhogen.

Andere factoren die je bloeddruk kunnen beïnvloeden zijn onder meer praten met de arts of de verpleegkundige, denken aan iets stressvols, het drinken van alcohol of cafeïne minder dan 30 minuten voorafgaand aan het meten van de bloeddruk en in een koude kamer zitten.

Verrassend is dat zelfs een volle blaas je de systolische bloeddruk met 10 mmHg kan verhogen

Sommige mensen hebben iets wat ook wel bekend staat als witte vacht hypertensie of het witte jas syndroom, met andere woorden hun bloeddruk is, als gevolg van angst, alleen verhoogd in de praktijk van de arts, maar is weer normaal als de persoon thuiskomt.

Voor mensen die hier last van hebben kan het idee van een arts bezoeken de bloeddruk met maar liefst 23% verhogen. Met denkt dat ongeveer één op de vijf mensen hier last van heeft (6).

Om uit te sluiten of dit een mogelijke oorzaak van je hoge metingen is, kun je overwegen om te investeren in een goed apparaat om thuis je bloeddruk te meten.

Wil je de snelste route bewandelen naar een gezonde bloeddruk, zodat je niet opeens geconfronteerd wordt met de nare gevolgen hiervan?

Hier staat alles voor je klaar >>

Aanvullende Bronnen

www.medicinenet.com/high_blood_pressure_hypertension/article.htm

www.nhs.uk/Conditions/Blood-pressure-(high)/Pages/Introduction.aspx

www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/blood-pressure-reading-explained

Geschreven door Robert Jan Hendriks

robert jan hendriks optimale gezondheid

Anderen bekeken ook:

Een gezonde bloedcirculatie verlaagt de kans op hart- en vaatziekten enorm. De oorzaak van slechte doorbloeding in de bloedvaten kom vaak door slechte levensstijl gewoontes. Pas je levensstijl aan om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

DOORGAAN NAAR ARTIKEL
Gezonde bloedcirculatie om hart- en vaatziekten te voorkomen

Een gezond dieet bij hoge bloeddruk is soms lastig vol te houden. Daarom bespreek ik in dit artikel meerdere diëten die gericht zijn op het verlagen van de bloeddruk of die ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast krijg je ook praktische tips om voeding in te slaan die je een extra steuntje in de rug geeft om je bloeddruk te verlagen.

DOORGAAN NAAR ARTIKEL
Het gezonde dieet bij hoge bloeddruk

Wanneer je thuis je bloeddruk bijhoudt, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je elke keer een accuraat resultaat krijgt. Verkeerde lezingen kunnen je met onnodige paniek naar de dokter sturen - of erger nog het kan je misschien laten denken dat alles goed is terwijl dat juist niet zo is. We hebben acht eenvoudige stappen beschreven die er voor zorgen dat je het resultaat krijgt waarop je kunt vertrouwen.

DOORGAAN NAAR ARTIKEL
Bloeddruk meten: thuis en bij de huisarts!

Hoge bloeddruk is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Een hoge bloeddruk kan beroertes, hartaanvallen en hart- en nierfalen veroorzaken en het wordt ook gerelateerd aan dementie en seksuele disfunctie. Deze problemen kunnen voorkomen worden als het goed behandeld en onder controle gehouden wordt.

DOORGAAN NAAR ARTIKEL
Hypertensie: wat je absoluut moet weten + 15 tips!

De oorzaken van hoe bloeddruk lopen nogal uiteen. 1 van deze oorzaken kan stress zijn. Dit is wellicht een oorzaak die voor 80% verantwoordelijk voor is, dat men hoge bloeddruk heeft. 5 minuten per dag mediteren kan wonderen verrichten voor je bloeddruk en stress levels. Het is nog leuk ook!

DOORGAAN NAAR ARTIKEL
Mediteren hoge bloeddruk en stress tegengaan

Het verlagen verlagen van de bloeddruk bij vrouwen is een andere verhaal dan bij mannen. Andere factoren zoals zwangerschap, de hormoonhuishouding het slikken van anticonceptie pillen ervaren mannen niet. Deze 3 factoren hebben daadwerkelijk invloed op je bloeddruk. Lees in dit artikel hoe je hier het beste mee om kunt aan.

DOORGAAN NAAR ARTIKEL
Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]