• de huid en de zon

Huid-Special deel 2: Je grootste vriend en vijand is de zon!

2016-11-28T09:41:12+01:00februari 25th, 2013|Huidverzorging|0 Reacties

Laatste update: door

Huid-Special deel 2: Je grootste vriend en vijand is de zon!

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Huid-Special deel 1: De huid onder de loep genomen

In het eerste deel van deze special hebben we even in de schoolbanken gezeten met een biologieles over de huid. Deze kennis komt je van pas bij dit tweede deel en later ook in het derde deel. In dit derde deel gaan we verder in op de mogelijkheden om je huid te beschermen.

Niet alleen tegen de zon, maar ook tegen kou en water. Ook gaan we in zijn algemeenheid bekijken hoe je het beste je huid kunt verzorgen om deze in optimale conditie te krijgen en te houden.

Maar in dit tweede deel gaan we eerst kennismaken met de grootste vriend, en tevens de grootste vijand, van je huid: De zon.

Wat straalt de zon uit?

Het zonlicht wat we hier op aarde ontvangen bestaat voor het grootste deel uit infrarood licht. Het is dit licht wat wij voelen als de behaaglijke warmte van de zon. Voor de rest bestaat zonlicht uit zichtbaar licht en ultraviolet licht. Het is de laatste soort licht wat mogelijk schadelijk kan zijn voor je huid en je lichaam. Dit ultraviolette licht wordt weer verdeelt in 3 soorten: UVA-licht (400-320 nm.), UVB-licht (320-290 nm.) en UVC-licht (290-200 nm.).

Hoe korter de golflengte, hoe gevaarlijker de straling is. UVC-licht is dus het meest schadelijk voor ons, maar wordt volledig gefilterd door de ozonlaag. Het UVB-licht dringt door tot in je opperhuid en het UVB-licht dringt door tot in je lederhuid. Aangezien zonlicht voor ongeveer 95% uit UVA-licht bestaat, en een heel klein beetje uit UVB-licht, is het in normale omstandigheden niet gevaarlijk voor je huid. Ik zeg duidelijk ‘normale’ omstandigheden. Om even een variant op de bekende alcohol-slogan te maken: Bruin zijn is leuk, maar zon met mate.

En de zonnebank?

De zonnebank straalt voor het grootste deel UVA-licht uit, en nagenoeg geen, of helemaal niet, UVB-licht. UVC-licht is natuurlijk uit den boze in zonnebanken! Ook voor zonnebanken geld dezelfde regel als bij de gewone zon: gebruik het met mate, dan is er in principe niks aan de hand.

De zon als vriend

Toch is de zon ook je grootste vriend. Zonder de