Immuunsysteem Versterken

Laatste Update: 7 april 2017

Immuunsysteem versterken deel 2

Klik hier om deel 1 te lezen:

Immuunsysteem versterken deel 1.

In dit artikel zal ik verder gaan op het onderwerp immuunsysteem.  Hieronder een klein overzicht van de onderwerpen de worden behandeld.

 • Chronische klachten
 • Immuunsysteem verzwakken
 • Immuunsysteem en levensstijl

Chronische klachten

Door het hebben van een gezond immuunsysteem, zijn we dus in staat om te vechten tegen veel van de slechte micro-organismen. Echter, wanneer we worden geconfronteerd met een chronische ziekte of chronische ontsteking, kan dit een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Hierdoor zal het lichaam met de tijd zwakker worden.

Er zijn veel factoren die het immuunsysteem in gevaar kunnen brengen en chronische klachten kunnen veroorzaken.

Persistente organische verontreinigende stoffen en zware metalen maar ook foute medicatie zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen lijden aan chronische ziekten en ontstekingen. Aangezien het immuunsysteem probeert te vechten tegen deze ziekten, wordt het zwakker en zwakker.

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat in plaats van te proberen om de ziekte zelf aan te pakken, het het beste is om te zoeken naar het onderliggende probleem, en dan te genezen van dat probleem.

De trieste waarheid is dat sommige artsen de neiging hebben om de feiten van persistente organische verontreinigende stoffen en zware metalen te negeren als zijnde geen werkelijke oorzaak, en in plaats daarvan tegen hun patiënten verkondigen  dat de reden waarom ze last hebben van klachten simpelweg leeftijd gerelateerd zijn. Zware metalen onderdrukken het immuunsysteem. Omdat deze metalen geabsorbeerd worden door het lichaam, gaan ze bio accumuleren en maken dus de toestand nog erger met de tijd. Er is een groeiend aantal artsen die deze waarheid zijn gaan realiseren en hebben besloten zich daarom te richten om hun patiënten te ontdoen van gifstoffen in plaats van er nog enkele toe te voegen. Eenmaal begonnen met deze methode zien we dat het immuunsysteem van de patiënten opnieuw goed begint te werken, waardoor hun “onverhelpbare” chronische ziekten kunnen overwonnen worden.

Immuunsysteem verzwakken

Wanneer het immuunsysteem is verzwakt door giftige stoffen, werken de hersenfuncties niet zoals ze dit zouden moeten doen en andere lichamelijke systemen raken ontstoken. Een manier om je natuurlijke vermogen om te vechten tegen de ziektekiemen die ervoor zorgen dat ziekte onstaat te verbeteren is het  verwijderen van giftige stoffen te stimuleren. Gifstoffen verzwakken het immuunsysteem en het lichaam, waardoor het kwetsbaarder wordt voor ziekten.

De aanwezigheid van te veel verwerkt voedsel en verzadigde vetten verzwakt ook de productie van het hormoon leptine. Leptine is een integraal onderdeel voor de productie van witte bloedcellen, een belangrijk onderdeel van de functies van het immuunsysteem.Bepaalde voedingsmiddelen zijn ook slechter dan anderen, zoals frietjes, BBQ-kip en het meeste fastfood die een hoge hoeveelheid aan transvetten bevatten waarvan is aangetoond dat het kankerverwekkende stoffen bevat. Maar ook groenten en fruit die groeien op verontreinigde grond of herbiciden die worden gebruikt en pesticiden die ze absorberen zitten vol verontreinigde stoffen en zijn ronduit slechte voeding.

Ten slotte kan een zwak immuunsysteem ook worden veroorzaakt door voortdurende blootstelling aan toxinen zoals kwik en lood terug te vinden in vaccinaties. En door de voortdurende aanwezigheid van chronische virale infecties of immflamatoire en auto-immuun aandoeningen en jawel, hun behandeling!

Immuunsysteem en Leefstijl

Terwijl sommige factoren niet zijn te beheersen, zoals leeftijd of soms chronische ziekte, kunnen andere factoren die leiden tot een zwak immuunsysteem beheersbaar zijn. Goede voeding is erg belangrijk voor de ondersteuning van het immuunsysteem. Terwijl degenen die wonen in verarmde gebieden mogelijk niet in staat zijn om goede voeding te krijgen, hebben de meeste mensen in Europa geen echte reden voor slechte voeding.

Maar, een snelle levensstijl en fast food leiden vaak tot ontoereikende voeding en onvoldoende ondersteuning van het immuunsysteem.

Een storing in het immuunsysteem kan worden veroorzaakt door leefstijl, omgeving en voeding maar ook roken, luchtkwaliteit, zonlicht en extreme temperaturen kunnen het immuunsysteem verzwakken. Voeg daar slechte voeding, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik of het roken van sigaretten aan toe en je hebt een totaal verzwakt immuunsysteem. Deze slechte gewoonten kunnen vrije radicalen in het lichaam maken, die cellen afbreken waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen van virussen en bacteriën.

Stress

Is stress van invloed op de gezondheid? Zoals je ondertussen waarschijnlijk al weet, is het je immuunsysteem wat je gezond houdt en vrij van allerlei ziekten, van relatief goedaardige zoals een gewone verkoudheid tot ernstigere zoals bronchitis. Mensen die de hele tijd ziek worden hebben waarschijnlijk een zwak immuunsysteem, terwijl degenen die zelden ziek worden de meeste kans hebben op een sterk en krachtig immuunsysteem. Wat weinig mensen weten is dat stress en wat nog belangrijker is chronische stress, het immuunsysteem eigenlijk verzwakt, waardoor het de bestrijding van ook de meest onschuldige ziektes beperkt.

Er zijn ook andere antwoorden op de vraag of stress een invloed heeft op onze gezondheid. Bijvoorbeeld er bestaat een immuunsysteem eiwit interleukine-6. Mensen die onder ernstige stress staan hebben veel hogere niveaus van dit eiwit dan mensen met weinig of geen stress. Interleukine-6 in grote hoeveelheden is in verband gebracht met verschillende ziekten, zoals sommige vormen van kanker, infecties, artritis, diabetes, osteoporose en hart- en vaatziekten.

Super gezonde voeding

Een dieet rijk aan fruit en groenten voorziet het lichaam van vitaminen, mineralen en antioxidanten om het immuunsysteem te stimuleren en te vechten tegen de invasie van ziektes. Antioxidanten zijn vitaminen, mineralen en voedingsstoffen gevonden in planten die het immuunsysteem versterken.

Hoe het lichaam deze voedingsstoffen ontvangt is net zo belangrijk als de voedingsstoffen zelf.

De beste manier om deze waardevolle voedingsstoffen te consumeren is door middel van die voeding. Hoewel in sommige gevallen supplementen nodig kunnen  zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te  bereiken,  echter studies tonen aan dat het voordeel voor het lichaam groter is wanneer voedingsstoffen worden ontvangen via de voeding.

Wanneer je meerdere antioxidant rijke voedingsmiddelen eet, hebben ze een synergetisch effect op het lichaam, waardoor ze een nog groter voordeel hebben.

Immuunsysteem stimulerende voedingsmiddelen versterken niet zomaar het immuunsysteem, ze werken ook om vreemde ziekteverwekkers te vernietigen en volledig uit het lichaam te elimineren. Wanneer ze worden verbruikt, verhogen zij het aantal witte bloedcellen in het lichaam, de cellen die vechten tegen infecties en versterken hun vermogen om te vechten tegen aanvallen van  virussen, bacteriën en ziekteverwekkers. Immuun boosters verhogen ook de productie van antilichamen die bacteriën vernietigen.

Water drinken!

Het immuunsysteem heeft een werkend lymfestelsel nodig. Zonder voldoende water gedurende de dag, is je lymfestelsel traag en ook je darmen worden traag. Dus water drinken verhoogt het immuunsysteem door te helpen met het wegspoelen van de gifstoffen.

Drink gewoon meer water! Ons lichaam bestaat voor 80 tot 90% uit water. Sorry, niet uit koffie of frisdrank! Geef je lichaam en je bloed de aandacht die ze verdienen. Vergeet niet om doelgericht meer water drinken. Als je wacht tot je dorst hebt ervaar je al een verstoring in de immuunrespons. Je moet er dus echt een gewoonte van maken om meer water te drinken en de beste manier is om hier vanaf ’s morgens mee te beginnen, als eerste taak voor wat dan ook drink je een glas water!

Om je routine op te bouwen, drink je daarna een glas nadat je uit de douche komt. Drink een glas om 10 uur en vervolgens een glas voor je lunch en ook weer één erna, eentje op vier uur en weer voor en na je avondeten. En eindig je dag met een goede kruidenthee. Als je dit schema volgt heb je meer dan 1,5L water gedronken die dag. Iets waar sommige mensen maar niet in lijken te slagen en als je het zo bekijkt is het toch helemaal niet moeilijk.

Let wel dat kraanwater misschien ecologisch lijkt maar zelden gezond is daar het ondanks dat het ‘drinkbaar is’ ook stoffen bevat die opbouwen als toxines. Drink flessenwater of investeer in een goed waterfilter.

Lichamelijke beweging

Lichamelijke beweging

Beweging is belangrijk voor ons immuunsysteem en zijn vermogen om effectief te kunnen functioneren op verschillende manieren. Zo wordt het cardiovasculaire systeem versterkt. Bovendien is het lymfatisch systeem sterk afhankelijk van reguliere lichaam beweging. Studies tonen aan dat matige regelmatige lichaamsbeweging de immuunsysteem cellen beïnvloedt op een manier dat hun circulatie in de bloedbaan vlotter verloopt en hun vermogen om bacteriën te doden beter wordt.

Maar niet alle oefening zal zich inspannen om je immuunsysteem te versterken. Bijvoorbeeld, als je sport met gewichten, kan dat nuttig zijn, tenzij je gaat overdrijven. Als je te hard sport, kan je zelfs meer giftige stoffen creëren , zoals te veel van de hormonen cortisol en adrenaline. Dit draagt bij aan de last die al op je immuunsysteem ligt en heeft een effect van het tijdelijk verlagen van de immuniteit.Sommige oefeningen zijn uitstekend om je immuunsysteem te versterken. Deze omvatten meer gematigde en consistente oefening. Dit type van de oefening zullen je immuunsysteem stimuleren door het creëren van een tijdelijke boost in het vermogen van uw lichaam om macrofagen te creëren dat zijn cellen die bacteriën doden.

Wandelen is een uitstekende oefening voor je immuunsysteem. Het helpt om je spieren te rekken en het bloed te bewegen. Bij het wandelen, neem je best grote stappen en zorg ervoor dat je kuitspieren pompen. Het is het beste om je tempo matig tot stevig te houden, afhankelijk van je  conditie. Wandelen zorgt ook voor meer zuurstof opname en dit voor langere tijd, wat ook helpt aan de bloedsomloop, die zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam voert en het in staat stelt om afvalstoffen af te voeren.

Stress verminderen

Stress en immuunsysteem

Kan stress het immuunsysteem beschadigen op de lange termijn? Het kan, indien stressvolle situaties aanhouden zoals een drukke baan of een ongelukkige relatie, is het lichaam niet in staat om terug te keren naar een normale ontspannen toestand. In plaats van het immuunsysteem te stimuleren (wat stress op korte termijn kan bevorderen) , blijkt chronische stress de immuunrespons te blokkeren, het risico op infecties te verhogen en een persoon zijn reactie immunisaties te beïnvloeden.

Lachen. Zo gek als het klinkt, lachen is de natuurlijke manier om ons te helpen ontspannen en te ontdoen van spanning. Lachen werkt op een aantal manieren om stress te verlichten. In de eerste plaats helpt het de lichamelijke tekenen van stress en angst te verminderen. Lachen kan daadwerkelijk helpen om de hoeveelheid stresshormonen in ons bloed, zoals cortisol te verminderen. Het geeft ons ook een soort van "mini" work-out, door het vrijgeven van hormonen die ons gelukkiger maken.

Tenslotte, helpt het bij het stimuleren ons immuunsysteem en helpt ons beter voorbereid te zijn om stress te bestrijden dan wanneer we een lelijke gezicht trekken.  Dus wat doe je als je gewoon geen zin hebt om te lachen? Doe het toch. Dat klopt, zelfs als je geen zin hebt om te lachen, kan gedwongen lachen een aantal van dezelfde effecten hebben, zelfs als je niet echt denkt dat er iets grappigs is om over te lachen.

Naast het verlichten van stress, is van lachen ook aangetoond dat het je immuunsysteem versterkt, je minder laat eten, je sneller geneest en het helpt je pijngrens te verhogen.

Morgen zal het vervolg online worden gezet! Stay tuned…

Klik hier voor deel 3: Immuunsysteem versterken deel 3

P.s Klik hier voor een gratis stress cursus

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik drink 1,5liter water per dag, eet gezond en sport drie dagen per week, en toch wordt ik heel vaak ziek en genees ik traag. Kan het niet zijn dat je daar gewoon aanleg voor hebt?

  1. Beste Vicky,

   Het zou inderdaad kunnen dat je daar aanleg voor hebt. Als je weet dat je zo gezond mogelijk leeft (goede voeding, voldoende beweging, niet roken, weinig tot geen alcohol drinken)
   Bent u er al mee bij de huisarts geweest?

   Groetjes,

  2. En wel ik leef ook gezond , en toch dikwels chroniche pijn. Tot hebben een alergie voor gluten bij mij gevonde . Sins dat ik op diet ben voel ik mij veel beter.
   Sorry voor mijn slechte nederlands srijven.

 2. Hallo goeienavond, heel mooi om te lezen. Mijn man is regelmatig verkouden, hij drinkt veel water, eet dagelijks verschillende sla soorten, ik bedoel hier in Griekenland is het een gewoonte om alle dagen verschillende sla te eten, eens tomatensla dan witte kool sla dan groene sla enz...hij eet veel fruit, maar toch, hij is op een maand tijd twee keer ziek geworden, ik bedoel hij heeft koorts tot 40 met een Depon zakt het weer, dan gaat het weer naar 40 dan zakt het weer enz.... en dat houd ongeveer 2a3 dagen, hij is ook regelmatig verkouden, heeft het mischiens te maken met zijn beroep, hij werkt alle dagen in open lucht ik bedoel hij werkt buiten, hij verkoopt groenten en fruit en komt veel in contact met mensen, meestal zijn het al oudere mensen, sorry dat ik zoveel mogelijk uitleg probeer te geven, wat kan hij doen om zijn immuunsysteem te verbeteren, ik ben je heel dankbaar dat je ons kan helpen. Vele groetjes vanuit Rhodos

  1. Dag Hergas,

   Er zijn verschillende manieren om je immuunsysteem te versterken.
   Dit kan door voeding, goed slapen, voldoende beweging krijgen en zo min mogelijk (fysiek als mentaal) stress te ervaren.
   Op de website kan je de verschillende tips lezen.

   Groetjes,

   Jack

 3. hallo ik ben de laatste tijd veel geopereerd ik leef gezond maar slijmvliezen zijn uutgedroogd over gans lichaam waardoor ik veel middeltjes moet gebruiken ik drink 2 liter water per dag en eet groenten en fruit toch heb ik de laatste maanden last van veel slijmen in de keel iemand geeft mij gezegd om het immuumsysteem te laaten testen wat huoudt dat in bedankt

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share