Jeugdpuistjes is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Niet alleen heel erg vervelend, maar het hebben van jeugdpuistjes kan een enorme impact hebben op je zelfvertrouwen en dus ook op je sociale leven. In de meeste gevallen hebben pubers hier last van door een overmatige aanmaak van talg tijdens de puberteit.
Iedereen weet dat, en het hebben van jeugdpuistjes in die leeftijd wordt over het algemeen prima geaccepteerd. Maar dat maakt het er natuurlijk niet leuker van. In dit artikel informatie over het ontstaan van acne, en wat je er tegen kunt doen.
Wat zijn jeugdpuistjes nou precies?
Jeugdpuistjes, of acne zoals het officieel heet, is een ‘aandoening’ aan de talgklieren die talrijk aanwezig zijn op met name het gezicht, maat ook in de nek, op de rug en op de schouders. Ik heb expres de benaming ‘aandoening’ tussen aanhalingstekens gezet, want het is eigenlijk geen ziekte. Het is het gevolg van de hormonen die tijdens de puberteit op hol slaan. Op het moment dat er weer een balans in de hormoonspiegel komt, zullen in de meeste gevallen de jeugdpuistjes ook weer verdwijnen.
Het principe van jeugdpuistjes is als volgt: Op je huid zitten maar liefst ruim vijftien kleine talgkliertjes per vierkante centimeter. Deze talgkliertjes produceren talg welke via de kleine porie aan de bovenzijde haar weg vindt naar het huidoppervlak. Tijdens de puberteit zijn de hormonen volledig in onbalans. Onder invloed van deze hormonen vindt er ook een verandering in de huid plaats: De talgkliertjes in de huid worden groter en gaan meer talg produceren. Daarnaast is de geproduceerde talg, of huidsmeer, ook nog eens dikker.
Met name door dit laatste feit kan het talg maar lastig via de normale weg afgevoerd worden, en ontstaan er verstoppingen in de poriën. Hierdoor ontstaan de bekende witte puistjes. Ook speelt het feit mee dat er in de talgkliertjes ook bacteriën zitten die ruim de tijd hebben om de nog aanwezige talg om te zetten in zogenaamde ‘vrije vetzuren’. Deze vetzuren zijn in staat om door de wand van de talgklier heen te dringen waar ze in de meeste gevallen een ontsteking zullen veroorzaken. Hierdoor ontstaan de ontstoken, rode puistjes met etter.
De psychologische gevolgen van jeugdpuistjes
Het is ontzettend wrang dat diegene die het meeste last hebben van jeugdpuistjes, de pubers, dit juist krijgen in een periode waarin ze bezig zijn om zichzelf te ontdekken, een periode waarin ze de omgeving verkennen en kennis maken met relaties en seksuele activiteit. Deze pubers hebben, door de hormoon-orkaan, al vreselijk veel moeite met hun zelfvertrouwen, en als daarbovenop nog eens het visuele aspect geschonden wordt, de jeugdpuistjes, dan wordt dit er beslist niet beter van.
In de omgeving, en vaak ook van de huisarts, krijgen de pubers vaak goedbedoelde opmerkingen dat het allemaal wel weer over gaat, dat ze er zelf ooit ook last van hebben gehad, en dat het allemaal wel wat meevalt. Erg leuk allemaal, en natuurlijk goed bedoeld, maar JIJ zit er mee en voor JOU is het wel een probleem! Op mentaal niveau een gigantische impact!
Dit gaat zelfs zo ver dat jongens met jeugdpuistjes tot drie keer zo veel overwegen om zelfmoord te plegen. Bij meisjes is ditzelfde cijfer twee keer zo veel. Dit is gebleken uit een Noors onderzoek wat recent gedaan is. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat 13% van de jongeren met Acne ooit wel eens een serieuze zelfmoordpoging hebben gedaan. Schokkende cijfers! Ook kwam naar voren dat de pubers met jeugdpuistjes vaak minder vrienden en vriendinnen hebben, lagere cijfers op school halen, en later beginnen aan relaties en seksualiteit.
Het is dus duidelijk dat dit psychologische, onderbelichte, effect van jeugdpuistjes om directe actie vraagt. Een effectieve behandeling heeft direct effect op de sociale assertiviteit, het lichaamsbeeld, het zelfvertrouwen en dus de algehele kwaliteit van leven. Laten we eerlijk zijn: Als een puber zo goed mogelijk in zijn/haar vel zit, zal de puberteit niet alleen veel prettiger zijn, maar zal dit ook resulteren in bijvoorbeeld betere prestaties op school. Inderdaad, school,  nog zo’n belangrijk onderdeel in deze toch al lastige periode. Kortom, voor alles is het beter om zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen jeugdpuistjes!
De lichamelijke gevolgen van jeugdpuistjes
Op het moment dat de omgeving zegt dat het allemaal wel weer over zal gaan, krijgen ze ook nog eens helemaal gelijk. Het gaat inderdaad wel weer over, maar dan is de schade, met name op het aangezicht, al geschiedt. Een ernstige vorm van acne kan hele diepe littekens veroorzaken, die het hele leven lang zichtbaar blijven. Iemand die een ernstige vorm van jeugdpuistjes heeft gehad, is vaak getekend voor het leven. Niet alleen lichamelijk in de vorm van de littekens, maar zeker ook op het geestelijke vlak krijgt diegene een flinke douw mee voor de rest van zijn of haar leven.
Wat kun je doen tegen jeugdpuistjes?
De behandeling tegen jeugdpuistjes zich, in de meeste gevallen, op één of meerdere van de volgende elementen:
- De hormoonhuishouding in balans brengen, meestal met behulp van de anticonceptiepil.
- Het terugbrengen van de talgproductie.
- Groei van de zogenaamde ‘acne-bacterie’ afremmen, of zelfs helemaal tegenhouden.
- Het weghalen van de dode huidcellen en de verhoornde huid om verdere verstoppingen zo veel mogelijk tegen te gaan.
Bij meisjes, jonge vrouwen, wordt vaak de hormoonhuishouding weer in balans gebracht door het toedienen van hormonen. Inderdaad, met de anticonceptiepil. Dit geeft in veel gevallen bevredigende resultaten, maar hier kleeft ook een weer nadeel aan, een nadeel waar je later pas mee te maken zult krijgen: Regelmatig krijgen vrouwen van 25 jaar of ouder alsnog last van jeugdpuistjes. Dit meestal het geval na het stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden. Doordat de pil al sinds de puberteit ingenomen is, is het proces van jeugdpuistjes alleen maar uitgesteld. Na het stoppen met de pil raakt de hormoonhuishouding alsnog in de war, waardoor de jeugdpuistjes de kans krijgen zich te ontwikkelen. Behandeling met sterke medicijnen is dan niet mogelijk in verband met mogelijke schade voor het ongeboren kind.
Over wat je allemaal kunt doen tegen Jeugdpuistjes, is al heel veel geschreven. Om je even op weg te helpen, wil ik je een aantal artikelen aanbevelen:
- Huidverzorging en jeugdpuistjes: Alle informatie over hoe je je huid het beste kunt verzorgen als je last van jeugdpuistjes hebt.
- Natuurlijke behandelingen tegen jeugdpuistjes: Als je geen liefhebber bent van, soms zware, medische behandelingen, geef ik hier een aantal natuurlijke oplossingen.
- De invloed van alcohol op jeugdpuistjes: Deze oorzaak is vaak onderbelicht, en maar al te vaak een probleem bij jongeren: Na een weekendje stappen worden de jeugdpuistjes alleen maar erger. Hoe komt dat toch?
- Hoe voorkom je blijvende littekens als gevolg van jeugdpuistjes?: De jeugdpuistjes zelf kun je vaak niet helemaal voorkomen, maar de littekens wel!
- Jeugdpuistjes bestrijden met gezonde voeding: Gezonde en gevarieerde voeding is erg belangrijk voor je lichaam. Je kunt dit gegeven gebruiken in je strijd tegen jeugdpuistjes.
- De meest gemaakte fouten bij het behandelen van jeugdpuistjes: Als laatste een verwijzing naar een artikel met de meest gemaakte fouten. Doe hier je voordeel mee!
Ook volwassenen hebben last van jeugdpuistjes
Ok, toegegeven dat het dan niet meer ‘jeugdpuistjes’ genoemd kan worden, maar je ziet nog steeds dat volwassenen hier ook last van kunnen hebben. Soms is het gebleven na de puberteit en soms is het ontstaan op een latere leeftijd. Hoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is, is vaak stress een belangrijke oorzaak.
Stress zorgt er in ieder geval voor dat het erger wordt. Als het lichaam in de ‘stress-modus’ is, worden er extra hormonen aangemaakt om de stress te kunnen beheersen. Eén van die hormonen is testosteron, wat een belangrijke bijdrage levert aan het ontstaan van jeugdpuistjes. Daarnaast zorgt stress er voor dat het genezingsproces langzamer verloopt en dat je immuunsysteem maar liefst 40% minder efficiënt is.
Dit effect van stress op jeugdpuistjes geldt natuurlijk niet alleen voor de volwassenen, maar juist ook voor de pubers. Pubers leven namelijk in een bijzonder stressvolle periode van hun leven. Een periode waarin ze allemaal nieuwe en onbekende dingen gaan ontdekken. Om nog maar te zwijgen van de (prestatie)druk op school en in de sport. Probeer ten allen tijde stress te voorkomen: Beter voor je jeugdpuistjes en beter voor je algemene gezondheid!
Belangrijke tip: Wat je beslist niet moet doen!
Als je op YouTube gaat zoeken, vind je ontelbare filmpjes van mensen die hun puistjes aan het uitknijpen zijn. Hoewel dit een vreselijk gore aanblik geeft, zijn toch veel mensen gefascineerd hierdoor. Dat blijkt wel uit het feit dat enkele filmpjes al honderdduizenden keren bekeken zijn. Sommige filmpjes geven (technisch gezien) prachtig weer wat er gebeurt, maar het blijft een vies gezicht.
Heel belangrijk advies: Doe dit NIET bij jezelf! Hiermee beschadig je je huid en gaat deze alleen maar verder ontsteken. Ook ontstaan dan er vervelende littekens die niet zo snel meer weggaan, en soms zelfs helemaal niet meer weggaan. Als je liefhebber hiervan bent, beperk je dan tot de YouTube-filmpjes en doe het NIET bij jezelf.
Ik heb verschillende producten geprobeerd om van mijn Acne af te komen. De duurdere merken bij de drogist hebben mij helaas niet geholpen.
Sinds kort gebruik ik producten om mijn huid schoon te houden en let ik op wat ik eet. Op deze manier is het al een stuk minder geworden. Ik vind zelf deze erg prettig, de Indian healing clay ( http://www.acne-stoppen.nl/beste-werkende-producten.html#2 ) .
Mijn gezicht voelt na gebruik een stuk frisser, ik vind het dus een aanrader maar het zal voor iedereen anders zijn.
Ik had veel problemen met acne en puisten en probeerde verschillende producten die het erger maakten maar toen probeerde ik deze masker http://youtu.be/PKvpHZcP-p0 die je in de link zal zien was super en mijn littekens waren ook weg nu heb ik een proper / zuiver huid
Hallo Maya,
Ik probeerde op de link te klikken van de masker maar het staat er niet meer zou je de naam van de masker kunnen zeggen?