De 4 Fases van Jicht

De 4 fases van Jicht Uitgelegd

4 fasen van jicht

Jicht is een progressieve aandoening waarbij jaren lang grote hoeveelheden urinezuur kristallen in de gewrichten en omringend weefsel terecht komt. Een jicht aanval komt vaak voor in de nacht met een opbouwende pijn. Normaal gesproken ervaar je pijn, zwellingen, roodheid en warme in de grote teen.

  • De meeste jicht aanvallen stopt weer na een week.
  • Milde aanvallen stopt na een paar uur of een paar dagen.
  • Ernstige jicht aanvallen kan weken duren voordat het weer afneemt.

De meeste mensen met jicht krijgen terugkerende jicht aanvallen binnen zes maanden of twee jaar na hun eerste aanval. Indien er niet goed behandeld wordt zullen de aanvallen frequenter en heftiger worden dan voorheen. Hieronder ga ik de fases van jicht bespreken.

Er zijn 4 jicht fases:

Fase #1: Asymptomatische hyperurikemie

In deze fase heeft de persoon verhoogde urinezuur levels in het bloed, maar nog geen last van een aanval of andere symptomen. Ik denk dat de meeste mensen met jicht vaak in deze fase terecht komen aangezien je niet kunt vaststellen hoe hoog je urinezuur spiegels zijn zonder een volledig bloedonderzoek. In deze fase worden geen medicijnen voorgeschreven en mijn advies is altijd om ervoor te zorgen dat je de hoeveelheid purine in voedsel goed in de gaten houdt.

Fase #2: Acute Artritis Jicht

In deze fase worden er urinezuur kristallen gevormd in de gewrichten. Vervolgens reageert je immuunsysteem direct door witte bloedcellen erop los te laten die vervolgens knappen door de puntige vorm van de kristallen. Het gevolg is dat er eiwitten lekken uit deze cellen waardoor ontstekingen en pijn ontstaat.

De pijn is intens en er komt veel hitte vrij van het opgezwollen gebied. Vaak is het de grote teen die moet ontgelden en voelt alsof het op het punt staat te ontploffen. Ook ervaren veel mensen koorts en de ontsteking en pijn kun je zelfs in de enkelen onder de voet voelen. Ook kun je last krijgen van je knieën en andere gewrichten. Deze fase duurt normaal gesproken een week.

Fase #3: Terugkerende / interval jicht

In deze periode kan het een lange tijd duren voordat er een jicht aanval opkomt. Ook merk je verder geen symptomen en alles lijkt prima. De meeste mensen met jicht krijgen een tweede aanval binnen een half jaar tot een paar jaar. Dit varieert per persoon, maar de ernst van de terugkerende jicht aanval is in veel gevallen velen malen groter en pijnlijker.

Fase #4: Chronische Jicht of Gewrichtsknobbels (tophi)

De meest extreme variant van jicht en is het gevolg van meerdere jaren lang last hebben van jicht aanvallen dat er permanente beschadigingen is opgetreden in de gewrichten en weefsel. De periode die nodig is om in deze fase te belanden duurt JAREN. Ook komt het voor dat er beschadigingen is opgetreden in de nieren door jaren lang met te hoge urinezuur levels rond gelopen te hebben.

Hierdoor gaat de afscheiding van de nieren via urine moeilijker (kristallen) en is er een vergroot risico op het ontwikkelen van nierstenen en nierziektes. Ook kan de jicht verspreid zijn naar verschillende gewrichten en er kan witte knobbels ontwikkelen onder de huid (tophi).

Met adequate behandeling krijgen de meeste mensen geen last van deze fase van jicht. Indien je net te horen hebt gekregen dat je last hebt van jicht, of je hebt al een tijd last van jicht is het belangrijk om regelmatig je urinezuur spiegels te laten onderzoeken. Ook zijn een aantal levensstijl veranderingen absoluut noodzakelijk.

De 4 fases van Jicht + de oplossing:
21 effectieve tips tegen jichtaanvallen!